29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

Mezitli’de İnsan Hakları Günü Etkinliği Gerçekleştirildi


10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mezitli’de adına en uygun yerde kutlandı.

 

Tarih : 10 Aralık 2020 Perşembe 23:38   Okunma : 1161

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mezitli’de adına en uygun yerde kutlandı. Mezitli Belediyesi tarafından oluşturulan İnsan Hakları Koruluğunda gerçekleştirilen etkinlikte; Jakaranda ağaçları altında, ellerinde insan haklarının yazılı olduğu dövizler açan katılımcılar, yaşanan hak ihlallerine karşı mücadeleye dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törene katılanlar, oluşturulan tabelaya sprey boyalarla kuş resmi yaptı.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan maddelerin okunduğu etkinliğe Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’ın seslendirdiği Duvar şiiri damgasını vurdu.

Etkinliğe, Başkan Tarhan’ın yanı sıra MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, CHP Mezitli İlçe Gençlik Kolları Başkanı Onur Berk Yılmaz, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Ganime Turan, ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Alper Girgeç, İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, sivil toplum kuruluşları,belediye meclis üyelerive vatandaşlar katıldı.

Ortak yaşam ilkelerinin temelinde insan haklarına saygı olduğuna dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “72 yıl önce kabul edilen ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yıldönümünde ‘Demokrasi ve İnsan Hakları Bağlamında keşke, karşımızda güzel bir tabloyu izliyor olsa idik. Ama, daha 2 gün önce Başakşehir maçındaki ırkçılığı hayretle izledik. ABD’de George Floyd’un polis şiddeti karşısındaki ‘Nefes Alamıyorum’ çığlığı tüm protestoların ve hak arayışlarının sloganı oldu. Yazarların, çizerlerin, konuşanların, gazetelerin, TV’lerin, kadınların uğradığı haksızlıklar bitmez iken bugün Kent Hakkı’nı gündeme getirmek istiyorum” diye konuştu.

Şehir Planlama Profesörü ve günümüzün düşünce insanlarından Peter Marcuse’nin 2010’da söylediği bir sözüne de atıfta bulunan Başkan Tarhan, “Kentteki bütün haklar talep edilmeli. Bu haklar için mücadele edilmeli ve bu haklar korunmalıdır. Bu haklar, ancak ‘Kent Hakkı’ elde edildiği zaman bütünüyle gerçekleşeceklerdir. Kentte insan hakları, günümüz kentlerinde doğan hak ihlallerinin önüne geçebilmek için saygı duyulması, yerine getirilmesi ve korunması gereken hakları içermektedir. Herkesin bu haklara erişimlerinin desteklenmesi için olumlu demokratik eylem önlemlerine gereksinme vardır. Bu da bağlayıcılığı olan yasal düzenlemelerle olasıdır. Yasal bağlayıcılığı olan ve kentte insan haklarını tamamlayan bir koşulun oluşturulması kent mekânın da hak ihlallerinin engellenmesi için önemli bir adım olacaktır.Böyle bir koşulun oluşturulması kent mekânında ayrımcılığa maruz kalan ve haklarından mahrum bırakılan birey ve grupların ortak bir platformda bir araya gelmelerini ve kendi istemlerini dile getirmelerini mümkün kılacaktır.Bu tekil istemlerin her birinin böyle ortak bir platformda dile getirilmesi ve sağlanması, insan hakları ihlallerinin olmadığı bir kente doğru atılan birer adım olacaktır” ifadelerini kullandı

İnsan hakları bağlamında kent ölçeğinde tanınması ve uygulamaya konulması talep edilen düzenlemeler hakkında da bilgiler aktaran Başkan Tarhan, “1992- Avrupa Kent Hakları Deklarasyonu, 1994- Avrupa Kentte Kadınlar Şartı, 2000- Avrupa Kentte İnsan Hakları Koruma Şartı, 2001- Brezilya Kent Yasası, 2004- Dünya Kent Hakkı Şartı (UNESCO), 2006- Montreal Haklar ve Sorumluluklar Şartı ilan edilirken daha iki gün önce Avrupa Birliği, Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimini kabul etti” dedi.

Başkan Tarhan, insan hakları bağlamında kent hakkı çerçevesinde değerlendirilecek hakları da; eşitlik ve ayrıcalığa uğramama hakkı, barınma hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, güvenlik hakkı, katılım ve demokratik temsil hakkı, uyumlu gelişme hakkı, çevre hakkı, alt yapı ve kamusal hizmetler hakkı, ulaşım hakkı, kültür hakkı, dinlence ve spor hakkı, bilgi edinme hakkı şeklinde sıraladı.

Ülkemizin İnsan Hakları konusunda da örnekler veren Başkan Tarhan, “Adalet/hukuk olmadan demokrasiden, ekonomik başarıdan, kalkınmadan, huzurdan, insan haklarından söz edilemez.

Dönem, kısa erimde öncelikle güçlendirilmiş, tam demokratik, katılımcı parlamenter rejime geçme konusunda enerjimizi harcama zamanıdır. Daha özgür bir yaşam, daha adil bir gelecek dileği ile sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Ganime Turan, tüm insan hakları ihlallerine karşı birlikte hareket ettiği konuşmasında, bu yıl insan hakları konusunda Covid-19 tedbirleri kapsamında küresel bağlılığı öne çıkardığını söyledi.

ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Alper Girgeçde, bugün daha ileri şeyleri konuşulması gerekirken hala bir futbol maçındaki insan ırkına yapılan saygısızlığı, doğaya, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin ön plana çıktığını ifade etti.

İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir ise, tüm kısıtlamaların yoğun olduğu bir dönemde Mezitli Belediyesi tarafından böyle bir etkinliğin yapılmış olmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Bu tür özel günlerin, insanların başına gelen sorunların bir daha yaşanmaması için etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Şu günlerde yaşadığımız aşı krizine baktığımızda hala herkese aşı sağlanamıyorsa, hala milyonlarca çocuk tablet ve bilgisayar olmadığı için eğitimden uzak kalıyorsa, kadına, çocuğa ve çevreye şiddete maruz kalıyorsa insan hakları konusunda çok gerilerdeyiz demektir. Nerede bir insan hakkı yaşanıyorsa orada tavır göstermek tüm insanların en büyük görevidir” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, MEZİTLİ’DE, İNSAN, HAKLARI, GÜNÜ, ETKİNLİĞİ, GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA