18 Nisan 2024 Perşembe

16:37   CHP`Lİ BAŞARIR: "ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN BANA ULAŞAN BİR TAKVİM YOK. İKİ GENEL BAŞKANIN KENDİ BELİRLEYECEĞİ BİR TAKVİM OLACAK"   16:26   ÖZEL`DEN YSK`NIN HATAY KARARINA TEPKİ   16:01   CHP, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE KİRA VE ÖZEL YURTLARA DEVLET DESTEĞİ VERİLMESİNİ İSTEDİ, AK PARTİ REDDETTİ   15:49   ALİ MAHİR BAŞARIR`DAN BAKAN MEHMET ŞİMŞEK`E SESLENDİ   13:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER: “MERSİN ÖZGÜRLÜKLER KENTİDİR”   12:53   ÖZGÜR ÖZEL: “BİZ AVRUPA`NIN BİR PARÇASIYIZ"    12:23   YSK BAŞKANI AHMET YENER`DEN "HATAY" VE "ORDU" AÇIKLAMASI: "BUGÜN MUHTEMELEN GÖRÜŞÜLÜR"   11:51   ÖZGÜR ÖZEL STRAZBURG`DA SOSYALİSTLER, DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER GRUBU TOPLANTISI`NDA KONUŞTU   10:51   ÖZGÜR ÖZEL: KURULUŞUNUN 84`ÜNCÜ YILINDA KÖY ENSTİTÜLERİ`NİN MİMARLARINI MİNNETLE ANIYORUM   10:11   MERKEZ BANKASI`NDAN TARİHİ ZARAR... YURTTAŞLAR TEPKİLİ   09:23   VAHAP SEÇER, İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI VE MECLİS ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ   01:22   ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANVEKİLLİĞİ`NE BASRİ BAĞCI`NIN SEÇİLMESİ KARARI RESMİ GAZETE`DE   19:57   AĞBABA VE ZENGİN ARASINDA "İSRAİL TARTIŞMASI"   17:04   VAHAP SEÇER`DEN İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA TEBRİK ZİYARET   16:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`E TEBRİK ZİYARETİ   15:58   ÖZGÜR ÖZEL: "HATAY HALKININ İRADESİNE SAHİP ÇIKMAYA BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR”    14:23   CHP SEÇİM ZAFERİ SONRASI İLK GRUP TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI  
 
     
   

Sivil Toplum Torbaya Sığmaz


Mersin Kent Konseyi’nin çağrısıyla 21 sivil toplum örgütü, meslek odası, dernek ve sendika, bir araya gelerek derneklere kayyum atanmasına olanak veren yasa tasarısına karşı ortak bildiri yayınladı.

 

Tarih : 25 Aralık 2020 Cuma 21:31   Okunma : 1139

Mersin Kent Konseyi’nin çağrısıyla  21  sivil toplum örgütü, meslek odası, dernek ve sendika, bir araya gelerek derneklere kayyum atanmasına olanak veren yasa tasarısına karşı ortak bildiri yayınladı.

Mersin Kent Konseyi, Mezitli Kent Konseyi, Yenişehir Kent Konseyi, Tarsus Kent Konseyi, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konsfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şubesi, Mersin Kültür Ve Araştırma Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Mersin Tabip Odası, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Mersin Sanayici Ve İş İnsanları Derneği, Ka-Der Mersin Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Mersin Şubesi, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Yeniden Sosyoloji Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Lions Kulübü, Anka Üreten Kadın Derneği, Çamlıbel Lions Kulübü, Günebakan Kadın Derneği’nin imza koyduğu bildiri şöyle:

TBMM bütçe görüşmeleri sonrasında mecliste görüşmelerine başlanan yasa önerisinin ismi; “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yasa”. İlk bakışta çok anlamlı ve hepimizin kabul edebileceği bir madde gibi görünmektedir.

Gerekçede ise açıkça bu yasa teklifinin “Yardım Toplama Kanunu ve Dernekler Yasası’nda değişiklik yapılarak, denetimlerin artırılması ve idari yaptırımların daha etkili uygulanmasına yönelik hükümler düzenlemek” amacı ile kaleme alındığı belirtiliyor.43 maddeden oluşan bu teklifin 7. Maddesinden başlanarak ‘Dernekler Yasası ve Yardım Toplama Kanunu’na ek yaptırımlar getiriliyor.

Üye aidatları ile ayakta duran derneklerin suç örgütlerini besleyecek kadar ne finansmanı ne de niyeti vardır. Bu yasa teklifi ile asıl amacın, “mal varlığını dondurma” ile sınırlı olmayıp keyfi bir biçimde dernek yönetimlerini görevden alarak ya da idare eliyle faaliyetlerine son vererek çalışamaz hale getirme girişimi olduğundan kuşkulanmaktayız.

Yapılmak istenen nedir? İfade ve örgütlenme özgürlüğü önüne konulan engellere bir yenisi ekleniyor. Olağanüstü halin fiilen sürdüğü ülkemizde, bu kez de yasalar üzerinden yeni yaptırımlarla korku duvarı pekiştiriliyor.

Bu değişiklik Anayasa’nın; 33.(Dernek Kurma Özgürlüğü), 13. (Temel Haklar ve Özgürlüklerin, Demokratik Toplum Düzenine ve Ölçülülük İlkesine Aykırı Olamayacağı), 17 (Kişi Dokunulmazlığı), 35. (Mülkiyet Hakkı), 36. (Hak Arama Hürriyeti) maddelerine aykırıdır. Ayrıca usulüne uygun kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘Adil Yargılanma Hakkı’ (6. Madde) ve 1 No’lu Protokole de(Mülkiyet Hakkı)uygun değildir.

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Meclisimizde görüşmelerine başlanan bu teklif son kertede Cumhurbaşkanlığı veya İçişleri Bakanlığına, istenmeyen STK’ya adeta kayyum atama yetkisi verir durumdadır.

“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Teklifi” elbette önemlidir. Ancak yasalarla güvence altına alınan bireysel haklarımıza dokunmamalıdır. Bu nedenle teklif yeniden düzenlenerek uluslararası anlaşmalara ve Anayasaya uygun halde sunulmalıdır.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, SİVİL, TOPLUM, TORBAYA, SIĞMAZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA