29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

Mersin’de Oda Başkanları on-line sistem üzerinde toplandı


Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle uzaktan zoom proğramı olan video konferans sistemi üzerinden yapıldı.

 

Tarih : 29 Aralık 2020 Salı 18:48   Okunma : 1096

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı  tüm  dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle uzaktan zoom proğramı olan video konferans sistemi üzerinden yapıldı.

On-line olarak gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu’nun açılış konuşmasın yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bu yıl Covid 19 salgını nedeni ile İçişleri Bakanlığı’nın 27 Kasım tarih ve 19961 sayılı genelgesi doğrultusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının toplantılarının 1 Mart 2021 tarihine kadar ertelendiğini, bu nedenle her yıl düzenlenen Başkanlar Kurulunu zoom proğramı aracılığıyla online olarak gerçekleştirdiklerini vurguladı. Dinçer, “Bizler esnaf teşkilatı olarak sıcak toplantıları alışığız ama Covid 19 salgını nedeniyle bu yıl ki toplantımızı on line olarak gerçekleştirmek zorunda kaldık. Mersin’de hastalık pik yaptı. Tek tesellimiz oda, kooperatif başkanlarımızdan can kaybının olmaması ” dedi.

Yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle ülkemizin ve tüm dünyanın olağanüstü bir süreç yaşadığına dikkat çeken Başkan Dinçer, “Salgının başlamasıyla birlikte hükümetten esnafımıza nakti destek sağlanması ve SGK primlerinin ilgili fondan karşılanması talebinde bulunduk ama bugüne kadar maalesef sadece SGK primleri, vergi borçları, EKK kredi taksitlerinin ötelenmesi, yada ertelenmesi kararı çıktı. Bunun harici EKK’lerin faiz oranından 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli 25 bin liralık kredi desteği sağlandı. Bu krediden ise sadece 15 bin esnafımız yararlanabildi. Şimdi bu kredilerin ödeme zamanı geldi. İş yapamayan esnafımız bunu nasıl ödeyecek” diye konuştu.

Salgının ikinci etabında genel idare tarafından basit usuldeki esnaf sanatkarlar ile gerçek usule tabi 133 meslek dalındaki esnaf sanatkarların yararlanabileceği  1000 Lira tutarında nakdi yardım ve 750 liralık kira yardımı verildiğinin altını çizen Başkan Dinçer, “Bizler salgının başından itibaren kapalı esnafımıza nakdi destek verilmesini ve SGK primlerinin karşılanmasını  talep ettik ama maalesef sesimizi duyuramadık. Ancak kinci salgın döneminde basit usule tabi esnafımızı ve gerçek usule tabi 133 meslek dalındaki esnafımızı kapsayacak şekilde 1000 Tl'lik nakti yardım ve Büyükşehirlerde 750 TL lik kira yardımı kararı çıktı.Bu yardımlardan yararlanmak isteyen esnafımız başvurularını   e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu bağlamda tüm oda başkanlarımıza bu hususun üyelerine duyurulması ve odanın imkanlarından yararlandırılması konusunda desteklerini bekliyoruz. Çünkü bizler üç ay süreyle verilecek bu nakdi yardımı ve kira desteğini önemsiyoruz. Bunun için esnafımız acilen sistemin içine dahil edilmelidir. Bu başvurularla ilgili süre kısa tutulabilir. Onun için oda başkanlarımızdan esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum” dedi.

Konuşmasının devamında Mersin Büyükşehir Belediyesi ile salgından zarar gören ve gelir kaybına uğrayan esnafa destek olunması konusunda görüştüklerinin altını çizen Başkan Dinçer, “Yapılan görüşmeler sonucu meclisten yetki alınmamasından kaynaklı nakdi destek sağlanmadı ama işyerleri kapalı olan esnafımızın hanesinde kullandığı suyun 500 liralık kısmının Büyükşehir Belediyesince karşılanması kararını meclisten geçirttik. Bu destek tahakkuk edecek borçları da kapsayacak. Ancak 8500 esnafımızın yararlanması gereken bu desteğe şu ana kadar sadece 1600 başvuru oldu. Bunun için sizlerden üyelerinize bu konuda ulaşmanızı ve oda imkanlarını kullanarak gerekli başvuruları yaptırmalarınızı istiyorum” ifadeleri kullandı.

Yine Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucu ulaşım sektöründeki esnafa yönelik vize ücreti, uygunluk belgesi ücreti ve güzergah izin belgesi ücretinden bu sektör temsilcilerin bu yıl muaf tutulması yönünde yaptıkları başvuruya olumlu yanıt aldıklarının altını çizen Başkan Dinçer, “Ayrıca tüm ilçe belediyelerimizce Covid 19 salgınından zarar gören esnaf sanatkarlarımızdan Emlak, ÇTV, Tabela vergilerinin ve harçlarının alınmaması yada  tabandan uygulanması talebimizi ilettik. Bu başvurularımıza da olumlu yanıt alacağımızı umut ediyoruz” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesince mülkiyeti belediyeye ait kapalı olan işyerlerinden kira bedeli alınmayacağını ve bu işyerlerinde2021 yılında kira artışı yapılmayacağı kararının meclisten geçirildiği bilgisini paylaşan Başkan Dinçer, “Büyükşehir Belediyesi esnafın yanında çalışanlara da gıda kolisi yardımı planlıyor. Ancak bizler bunun gıda kolisi olarak değil, halk kart gibi sistemle nakit olarak verilmesini talep ettik” dedi. Dinçer, “ Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen Halk kart sistemine 12 bin kişi dahil edildi. Bu sisteme yüklenen nakit destekler, yerel esnafımızdan yapılan alış verişte kullanılıyor. Böylelikle sadece Halk kart uygulamasından ayda  1 milyon lira yerel esnafımızdan yapılan alış verişe yansıyor” dedi.

Konuşmasında Esnaf Seninle mobil ve web yazılım  programı hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Başkan Dinçer, “Türkiye’de ilk kez  ilimizde hayata geçirilecek “ESNAF SENİNLE” web ve mobil uygulama yazılımı ile Mersin il genelinde faaliyet gösteren işletmelerimizin mal ve hizmetlerinin tanıtılması, satış ve pazarlama ağlarının geliştirilmesi, teknolojik değişim ve dönüşümlere uyum sağlayabilmesi amaçlanmaktadır.  Söz konusu yazılım uygulamasıyla kentimizde yaşayan her bir vatandaşımızın da semtindeki işinin ehli esnaftan mobil alışverişe ulaşabilmesinin önü açılacaktır” dedi.

Başkan Dinçer, salgın döneminde e ticaretin öneminin arttığını sözlerine ekleyerek, “ Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi süreci ile birlikte e-ticaretin hem sağlığımızın korunması hem de işletmelerin ayakta kalabilmeleri için kritik bir öneme sahip  olduğu gerçeği gözler önüne serildi. Artık çağ değişte, alış veriş dijitalleşti. Bizde esnafımızı komisyonsuz bir şekilde bu sistemin içerisine dahil edeceğiz. Birliğimizce hayata geçirilen “Esnaf Seninle” projesi ile yerelde faaliyet gösteren esnaf-sanatkarlarımızın, işletmelerimizin dijital dönüşümle rekabet edilebilirliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bunun için sizlerden ilk etapta gıda sektörü olmak üzere tüm esnafımızı en kısa sürede sisteme dahil etmeniz. Daha sonra ise lastikçi, tamirci, marangoz, tesisatçı, taksici gibi tüm sektörlerimizi de sisteme dahil ederek, tüm esnafımızı on line alış veriş sisteminin içine almalıyız. Böylece esnafımız cebinden hiçbir para çıkmadan ve komisyon ücreti ödemeden online alışverişin içerisinde yer alacak. Bu anlamda siz oda başkanlarımızdan gereken hassasiyeti göstermenizi istiyorum” diye konuşmasını tamamladı.

Daha sonra ise Erdemli Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Erdoğan, Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, Erdemli Şoförler Odası Başkanı Orhan Güler, Mersin Servisciler Odası Başkanı Zafer Çekmez, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, Mersin Marangozlar Odası Başkanı Nihat Dağdelen, Silifke Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Zahide Doğan, Mersin Giyim Eşyası Oda Başkanı Halim Çavuşoğlu, Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdulhalim Batur ve Mersin Berberler Odası Başkanı Doğan Gündüz sektörel sorunlar, salgın sonrası açıklanan destek paketleri, kredi ötemeleri konusunda görüş ve önerilerde bulundular.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, MERSİN’DE, ODA, BAŞKANLARI, ON-LİNE, SİSTEM, ÜZERİNDE, TOPLANDI, MERSİN, ESOB, YÖNETİM, KURULU , BAŞKANI, TALAT, DİNÇER

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA