20 Nisan 2024 Cumartesi

13:53   İRAN İŞ BAKANLIĞI ÇALIŞANI ŞERİF NEKİZADE: “İSRAİL`E DİYORUZ Kİ SALTANATIN BİTTİ, VURDUK VE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK”   11:51   CHP`NİN YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKİYE İTTİFAKININ BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAM OLSUN"   11:10   MSB: "FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 5 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:09   KIBRIS`TA AİLELER, DEPREMDE YIKILAN İSİAS OTEL`DE YAŞAMINI YİTİREN EVLATLARI İÇİN "ADALETE IŞIK TUT" YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİ   10:54   CHP`LİLER ANITKABİR`DE... CHP LİDERİ ÖZEL: "PARTİMİZİ, İLKELERİNİZDEN SAPMADAN, GÖSTERDİĞİNİZ ROTADAN MİLİM ŞAŞMADAN BİRİNCİ PARTİ YAPTIK"   10:12   CHP`Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ ANITKABİR`DE   09:38   ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI...   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN `YENİ DOĞAN PAKETLERİ` İLE AİLELERİN BÜTÇELERİNE DESTEK   09:13   ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ`NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ   09:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘KENTSEL KIYI EKOSİSTEMLERİNİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLERLE RESTORASYONU` ÇALIŞTAYI   23:16   CHP, YEREL SEÇİMLERDE PARTİ ALEYHİNE ÇALIŞAN ÜYELER HAKKINDA DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATACAK   16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ  
 
     
   

“İstanbul Sözleşmesi’nin Feshedilmesi Hukuka Aykırıdır”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile birlikte yaptığı basın açıklamasıyla, hükümetin gece yarısı yayımlanan kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına tepki gösterdi. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilme kararının hukuka aykırı olduğu ifade edilerek, “Neden vazgeçildi? Kadın cinayetleri azaldı mı? Şiddet azaldı mı?Anayasa ve kanun hükümlerine aykırı şekilde, tek kişilik irade ile feshini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM’ye yetki gaspı yapılmıştır. Her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz” denildi.

 

Tarih : 20 Mart 2021 Cumartesi 20:09   Okunma : 742

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile birlikte yaptığı basın açıklamasıyla, hükümetin gece yarısı yayımlanan kararname ile İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararına tepki gösterdi. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilme kararının hukuka aykırı olduğu ifade edilerek, “Neden vazgeçildi? Kadın cinayetleri azaldı mı? Şiddet azaldı mı?Anayasa ve kanun hükümlerine aykırı şekilde, tek kişilik irade ile feshini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM’ye yetki gaspı yapılmıştır. Her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz” denildi.

Mersin Barosu Gökdelen hizmet biriminde, Baro yönetim kurulu üyesi Av. Mahçe İnanoğlu Deprem, Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner, Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Tuba Akkoç ve kadın derneklerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Türkiye için, kadınlar ve çocuklar için çok önemli olan; yıllardır baroların, sivil toplum örgütlerinin ve halkın tamamen sahiplenip yürürlükte kalması, uygulanması için ciddi mücadeleler verdiği İstanbul Sözleşmesi aniden rafa kaldırıldı. Tek taraflı, tek iradeyle feshedildi. Böyle sıkıntılı, hukuksuz bir güne uyandık. Bununla ilgili kamuoyunu süreçle ilgili aydınlatmak istiyoruz. Yapılan hukuksuzluğu kabul etmediğimizi, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu bir kez daha buradan haykırıyoruz” ifadesini kullandı.

Basın açıklamasını okuyan Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu ise, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi kısa bilinen adı ile İstanbul Sözleşmesi;  11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya  açıldığını hatırlatarak, “Kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olma özelliği basın açıklaması taşıyan sözleşmeyi,  ilk imzalayan ve onaylayan ülke Türkiye Cumhuriyeti mevcut hükümeti olmuştur.

2012/2816  sayılı Bakanlar Kurulu kararınca 10/02/2012 tarihinde İlk imzalayan ülke olarak kabul ettiğimiz İstanbul Sözleşmesi maalesef ki; 19 Mart 2020 tarihli 3718 karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile fesih edilmiştir. İstanbul Sözleşmesi’nin kazanımları için yıllarca mücadele edilmiş ve halen tam olarak uygulanması yönünde mücadelemizin devam ettiği günlerde TBMM iradesinin yok sayılarak temel hak ve özgürlüklerin aleni şekilde yok sayılmasına sebebiyet veren sözleşmeden çekilme kararını kabul etmiyoruz.

İstanbul sözleşmesinin 80. maddesi açıktır. “Her taraf istediği zaman Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne yapacağı bir bildirimle bu sözleşmeyi feshedebilir. Ancak Bu tür fesihler bildirimin Genel Sekreter tarafından alınmasından sonraki üç aylık sürenin sonunu izleyen ayın ilk gününde yürürlüğe girer.”

Yine T.C. Anayasası 90. Maddesi de yok sayılamaz bir hükümdür. Zira İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edildiğini bildiren cumhurbaşkanlığı kararnamesi açıkça Anayasamızın 90. maddesine aykırıdır.

Kaldı ki halen yürürlükte bulunan T.C. Anayasası madde 104 ‘te Cumhurbaşkanının yetkileri belirtilmiş olup, temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi’nin,  gece yarısı çıkartılan bir kararname ile feshedilmesi hukuka aykırıdır.

“SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEK İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

En temel amacı ;Kadınlar, çocukları ve esasen şiddet mağduru her bireyi her türlü şiddete karşı korumak ve aile içi şiddetle çok yönlü mücadele etmek;

Kadına, çocuğa ve şiddet mağduru tüm bireylere yönelik her türlü (fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal ) şiddeti Önlemek, Kovuşturmak ve destek politikaları ile ortadan kaldırmak;

Kadına, çocuğa ve şiddet mağduru tüm bireylere yönelik şiddet ve ev içi şiddetten arınmış bir toplum yaratmak olan İstanbul Sözleşmesi’nin hiçbir haklı gerekçesi bulunmadan Anayasa ve kanun hükümlerine aykırı şekilde, tek kişilik irade ile feshini kabul etmemiz mümkün değildir.

Ülkemizde son iki ayda 67 kadın erkekler tarafından vahşice katledilmiştir. Yaşanan bu cins kırımına karşı çok daha ciddi ve caydırıcı önlem ve düzenlemeler yapılaması beklenirken, var olan yasal düzenlemeden, yani İstanbul Sözleşmesi’nden geriye adım atmak en basit tabirle insan hakları ihlalidir.

Anayasa’nın 14. maddesi ile açıkça düzenlendiği üzere devletin insan hakları ile ilgili düzenlemelerdeki kullanacağı yetkinin kötüye kullanılamayacağı yazılıdır. Açıkça görülmektedir ki;  Cumhurbaşkanın;  TBMM yerine geçip yasama işlemi yapması fonksiyon gaspıdır.

Biz Mersin Barosu olarak, evrensel hukuk kurallarına aykırı şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi kabul etmediğimizi, çekilmenin açıkça fonksiyon gaspı olduğunu, İstanbul Sözleşmesi’nin kazanımlarını kaybetmemek için her türlü hukuki mücadeleyi vereceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.

Bir kez daha en yüksek sesimizle haykırıyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır!” şeklinde konuştu.

BAŞARIR: “TBMM’YE YETKİ GASPI YAPILMIŞTIR”

Daha sonra konuşma yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, “Yine bir gece ama kara bir gece. Bir kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçildi. Özellikle ‘reform’ sözcüğü kullanılmaya başlandıktan sonra bir milletvekilinin hukuksuzca milletvekilliği düşürüldü. Milyonların oy verdiği bir siyasi partiye kapatma davası açıldı ve gece saatlerinde yine hukuksuzca Anayasa’ya, uluslararası normlara uyulmadan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçildi. Bir şey daha yapıldı. Merkez Bankası’nın başkanı değişti. Maalesef devlet tek adamla yönetiliyorsa, tek kişi karar veriyorsa, kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin önüne geçilemiyor. Olmaz. Eğer büyük bir hukuk yoksa, hukuk tek kişiye teslim edilmişse, biz kadına şiddetle ve kadın cinayetleriyle nasıl mücadele edeceğiz? Biz bu sözleşmeyi İstanbul’da onurla, gururla ilk imzalayan ülkeyiz. Ne değişti? Ne oldu? Niye vazgeçtik? Birisi çıkıp bunu açıklamalı. Kadın cinayetleri azaldı mı? Şiddet azaldı mı? Hayır. Peki bir uyarı mı geldi? Bu ülkenin 83 milyonunun, kadınlarımızın bunu bilme hakkı yok mu? Bir baba olarak, bir eş olarak ben bunu merak ediyorum. Neden gece yarısı? Neden Meclis’te konuşulmadı? O sözleşmeyi Meclis onayladı. Açıkça Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yetki gaspı yapılmıştır. Meclis Başkanı nerede? Neden TBMM’de tartışılmadı? Kadın derneklerinde tartışılmadı? Neden aynı şekilde karar alınmadı? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ama biz sonuna kadar İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmak için mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, İSTANBUL, SÖZLEŞMESİ’NİN, FESHEDİLMESİ, HUKUKA, AYKIRIDIR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA