19 Nisan 2024 Cuma

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

İşçiler Paris’i sallıyor..


Patron yanlısı yeni düzenlemeleri "işsizliği çözeceği" yalanıyla gündeme getiren Macron yönetimi bugün ilk büyük protestosunu yaşadı.

 

Tarih : 13 Eylül 2017 Çarşamba 07:08   Okunma : 1490

Fransa'da işçiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin çalışma yaşamına dair yeni yasal düzenlemelerini protesto etmek için bugün greve gitti. Paris'te ve ülkenin bir dizi kentinde düzenlenen eylemlere de binlerce kişi katıldı. Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısıyla yapılan grevler Paris'te metro seferlerini durdurdu, kamyon şöforleri Şanzelize'yi kapattı, liseliler okullarının önünde barikatlar kurarak eylemlere destek verdi.

Konuyla ilgili haberler genel olarak "Macron'un ilk sınavı" şeklinde verilirken işçilerin taleplerinin sınıfsal niteliği göz ardı edildi.

HEDEF İŞSİZLİĞİ ÇÖZMEKMİŞ?
İşsizlik sorunuyla başetmeyi hedeflediği söylenen tasarı işverenlerin işçileri işe alıp çıkartma usullerindeki kuralları esnetmeyi gündeme getiriyor. Bu haliyle "ilginç" bir iddiayı içeren tasarı işçiler tarafından basitçe "patron yanlısı" olarak niteleniyor.
Çünkü reform, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.

Tasarıda, 50'den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin bir yılla sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.

CGT'nin ülke çapında 4 bin grev ve 180 eylem yapmayı planladığını duyurmuştu; Marsilya, Lyon, Toulouse ve Nantes gibi büyük şehirlerin yanında Paris'te gerçekleşen grev ve eylemler ülkeyi sarstı.
Polis eylemlere klasik yöntemlerle müdahale etti; polis açıklamasına göre dört eylemci gözaltına alınırken, bir kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

KAPİTALİZMİN YENİ SİYASETÇİ TİPİ SKANDALDA SINIR TANIMIYOR 
Eylemler sırasında Karayip'te Irma ve Jose kasırgasından etkilenen Fransız topraklarını ziyaret eden Macron daha önce çalışma yasası reformuna karşı çıkanları "tembel" (miskin) olarak nitelemişti. Yunanistan ziyareti sırasında ironik bir şekilde reforma karşı çıkanları hedef alan Macron "Fransa reformist bir ülke değildir. Reform yapmaz çünkü biz isyan ederiz, direniriz, kaçınırız. Böyleyiz biz" demiş ve tepki toplamıştı.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, Macron'un sözlerinin "skandal" olarak nitelerken Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron'la yarışan Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon da "Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir" demişti. 

TEMBELLİK HAKKI MI?

Harris Interactive'in yaptığı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 58'i çalışma yasasının değiştirilmesini istemiyor.

Halkın yüzde 71'i yapılacak değişikliklerin sendikaların gücünü azaltacağı görüşünü paylaşırken, yarısından fazlası da işçilerin çalışma koşullarının kötüleşeceğini düşünüyor.

İktidarın yasa değişikliğini kanunlaştırma yolu yerine hükümet kararnamesi yöntemiyle değiştirmeyi planlaması da kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

Yasanın, 36 değişiklik öngören 5 kararnameyle değiştirilmesi bekleniyor.

Çalışma yasasında geçen yıl yapılan değişiklikler ülkede büyük gösterilere neden olmuş, yüz binlerce kişinin katıldığı grev ve gösterilere rağmen tasarı, hükümet kararnamesi ile Ulusal Meclis'te oylanmadan geçirilmişti.

Tasarıya karşı çıkan ve bugünkü eyleme destek veren Boyun Eğmeyen Fransa (FI) partisi de 23 Eylül'de başkent Paris'te gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Paylaş :
Etiketler :  cumhurbaşkanı emmmanuel macron, fransa, paris, şanzelize.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA