23 Nisan 2024 Salı

13:49   BAŞKAN YILDIZ, 23 NİSAN’DA KOLTUĞUNU MİNİK EYLÜL’E BIRAKTI   13:37   MERSİN`DE COŞKULU 23 NİSAN KUTLAMASI   12:06   ANITKABİR`DE 23 NİSAN COŞKUSU... BİNLERCE ÇOCUK ATA’SINA KOŞTU   11:56   MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ, MAKAMINI 6. SINIF ÖĞRENCİSİ ARSLAN`A DEVRETTİ: “ÇOCUKLARIN MUTLU VE HUZURLU BİR TÜRKİYE`DE YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM”   11:48   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, BİRİNCİ MECLİS`TE KONUŞTU: "MECLİS MİLLİ İRADENİN VE MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİDİR"   11:42   TAKSİM`DE 23 NİSAN TÖRENİ   11:27   OKUMA YAZMA BİLMEYEN 5 YAŞINDAKİ MUHAMMED MİRAÇ ARAS İSTİKLAL MARŞI`NI EZBERE OKUDU   11:12   MANSUR YAVAŞ, 23 NİSAN DOLAYISIYLA KOLTUĞUNU MUHAMMED UĞUR`A BIRAKTI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ‘KIR ÇİÇEKLERİ`NDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI`NDA BAŞARILI SONUÇ    09:40   TBMM`DE ATATÜRK ANITI`NDA TÖREN DÜZENLENDİ   09:39   MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   17:15   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ 23 NİSAN GELENEĞİNİ BOZMADI, KOLTUĞUNU MİNİK ÖĞRENCİYE DEVRETTİ   17:12   TARSUS BELEDİYE BAŞKANI ALİ BOLTAÇ’TAN 23 NİSAN KUTLAMA MESAJI   17:10   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE “23 NİSAN” ETKİNLİĞİ   17:09   TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİCE MAHALLESİ’NDE YOL BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI   17:06   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 5 ÜLKEDEN ÇOCUKLARINI MERSİN’DE BULUŞTURDU   16:54   ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ VE MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLARINDAN BELEDIYELERE ÇAĞRI   15:20   CHP`Lİ ÖZTÜRKMEN`DEN TUNÇ VE YILMAZ`A SORU ÖNERGESİ: “KAMUDA MÜLAKATLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?”   13:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI   12:27   GAZİ ÖZDEMİR: “ÇOCUK HAKLARININ GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR DÜNYA DİLİYORUM”  
 
     
   

Yeni Özgecanlar Olmasın Diye Kararında Diren!


Özgecan Aslan cinayeti davasında Yargıtayın skandal kısmi bozma kararı ardından, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmaya başlandı. Dava ayrıntılarına geçmeden önce belirtmek gerekir ki Yargıtayın bu kararı toplum vicdanında yeni bir yara açıyor.

 

Tarih : 13 Eylül 2017 Çarşamba 18:47   Okunma : 1926

Vahşice katledilen ve hala ülkenin kanayan yarası olan Özgecan Aslan Davasında olaya karışan, adam öldürme ve cinsel saldırı suçlarından dolayısı ağırlarlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 3 sanıktan biri Fatih Gökçe hakkında Yargıtay skandal bir karar alarak ‘cinsel saldırı suçuyla’ ilgili kısmi bozma kararı almış ve dosyayı Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Toplumda derin bir acı ve yara bırakan bu cinayetin yeniden görülen davasında duruşma esnasında yine kan donduran ifadelere tanık olduk. Yargıtayın kararınına dair gerekçeli açıklama daha da kan dondurucu idi. Yargıtay’ın bu kararının gerekçeleri ise şöyle;

"4- Sanık Fatih Gökçe hakkındaki nitelikli cinsel saldırı suçundan kurulan hüküm yönünden yapılan incelemede;

a) …… maktulenin cesedi üzerinde yapılan otopsi ve inceleme sonuçları ile dosyada mevcut delillere göre sanık Fatih'in savunmasının aksine maktuleye cinsel saldırıda bulunduğuna ilişkin mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı anlaşılmakla, bu suçtan beraatına karar verilmesi gerektiği …….

b) …… TCK'nun 102/2. Maddesi  ile belirlenen temel ceza, ………… … aynı Kanunun 102/3 (a) ve (e) bentleri uygulanmak suretiyle arttırılmış ise de; ……….. somut olayda sanığın cinsel saldırı eylemini gerçekleştirdiği minibüsün insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamlardan sayılamayacağı, bu nedenle (e) bendinin uygulama koşullarının bulunmadığının ……. "

Yargıtayın bu kararının gerekçeli maddelerini kısaca özetlemek gerekirse; tamamen yanmış bir bedende yapılan otopside bulunamayacak olan delillere göre "delil yetersizliği nedeniyle beraat" ve toplu taşıma araçlarını kamusal alan olarak nitelendirilmemesi ve bu nedenle de "ceza artışı" olamayacağı.

Diğer 2 sanıkla birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Fatih Gökçe, Yargıtay’ın ‘cinsel saldırı suçuyla’ ilgili kısmi bozma kararı ile  yeniden görülmeye başlanan davada hakim karşısına çıktı. 7 saate yakın süren duruşmada, değişen mahkeme heyeti tarafından yeniden sorgulanan Sanık Fatih Gökçe, tüm suçu ölen suç ortağı Ahmet Suphi Altundöken üzerine atarken, sorgusu boyunca defalarca "kendimde değildim, şoktaydım" ifadesini kullandı.

Duruşmaya Adana, Aydın, Ankara, Gaziantep, İstanbul, Mersin Barosu ile Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun müdahil olma talepleri mahkeme heyeti tarafından kabul edilirken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun yanısıra CHP İl ve İlçe Kadın Kolları, CHP MYK üyesi  Av. Nevin Zaimoğlu , CHPli Av. Şerife Arıcı Yıldız, Halkevleri ve KADEM izleyici olarak katıldı.

Dava öncesinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ayşen Kavas, CHP MYK üyesi Av. Nevin Zaimoğlu ve Av. Şerife Arıcı Yıldız Tarsus Adliyesi önünde açıklama yaptı. Yaptıkları açıklamada Yargıtayın bu kararının kabul edilemez olduğunu ve özellikle gerekçelerin  toplumda daha derin yaralara yol açacağını söyleyerek sanık Fatih Gökçe’nin cinsel saldırı suçundan da ceza alması gerektiğini vurguladılar.

Ayşen Kavvas "Kadın cinayetlerine karşı politikalar değişmedikçe kadın cinayetleri devam ediyor. Ağustos ayında 27 kadın katledildi. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" derken, Av. Nevin Zaimoğlu yaptığı açıklamada "Bir Hukukçu olarak dileğim, bir kadın olarak dileğim yerel mahkemenin biraz sonra ilk kararında direnmesidir. Özgecan hala yürekleri kanatıyor. Eğer kadın cinayetlerini, kadına şiddeti durdurmak istiyor isek indirim sebeplerinin bu davalarda uygulanmaması gerektiği gibi caydırıcı cezalar olması gerekiyor. Acilen Hükümet olarak politikaların alınması gerek. " dedi. Av. Şerife Arıcı Yıldız ise; "Özgecan olayı toplumun vicdanını nasıl derin kanattı ise, verilen karar ve ceza bir nebze olsun bizlere kadın cinayetleri ve kadına şiddette umut vermişti. Ancak Yargıtayın vermiş olduğu kısmi bozma kararı yüreğimizdeki yarayı bir kez daha kanattı." dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyesi kadınlar da ‘Özgecan için adalet’ yazılı bir pankart açtı. KADEM adına açıklamalarda bulunan Betül Altınsoy Yanılmaz, "KADEM olarak bizler, kadının, kadın olmasından dolayı uğradığı şiddete, kadın cinayetlerine, ayrımcılığa ve failleri koruyan yargı kararlarına karşı topyekun bir mücadelenin başlaması gerektiğine inanıyoruz. Ve Özgecanların katillerinin en ağır cezayı almaları, şiddetin engellenmesi ve önlenmesi için emek ve gayret gösteren herkesle dayanışma içinde olacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

 Eski Kararınızda Direnmenizi Talep Ediyoruz

Açıklamaların ardından neredeyse sadece avukatların doldurduğu salona kadın örgütleri temsilcilerinden sınırlı sayıda izleyici Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Basının ilk başta duruşma salonuna alınmamasının ardından yapılan görüşmeler sonucunda gazetecilerin de girilmesine izin verildi. Mahkeme Salonundan görüntü ve ses kaydı alınması da izin verilmezken, cep telefonu ile her hangi bir mesaj twit vs yayın yapılması da engellendi.

Özgecan Aslan'ın Avukatları, Adana, Aydın, Ankara, Gaziantep, İstanbul, Mersin Barosu ile Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Müdahil Avukatları ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gerekçeli açıklamalar ile Yargıtay’ın verdiği kararı doğru bulmadıklarını ve Tarsus 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Fatih Gökçe hakkında verdiği hapis cezası kararlarında direnme çağrısı yaptılar.

Yargıtay’ın ‘cinsel saldırı suçuyla’ ilgili kısmi bozma kararına; Özgecan’ın öldürüldüğü dolmuşun zorunlu  yaşam alanı olmaması ve Fatih Gökçe hakkında delil yetersizliği gerekçelerine itiraz eden avukatlar, cinayetin ardından Özgecan'ın özelikle genital bölgesinin yakılmasının hem Suphi Altındöken hem de Fatih Gökçe’nin cinsel saldırı suçunu işledikleri konusunda önemli bir delil olduğunu savunurken, toplu taşıma araçlarının devlet kontrolü ve güvencesinde olduğu Türkiye'de nüfusun  yüzde sekseninin özel aracı olmadığı için ve toplu taşımayı kullandığına dikkat çektiler.

7 Saat Süren Duruşmada Sanık Fatih Gökçe 70 kez "Şoktaydım, Kendimi Kaybettim"

Tarsus 1.Ağır ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma yaklaşık 7 saat sürdü. Görüntülü olarak duruşmaya katılan Fatih Gökçe, yaklaşık 6 saat süren sorgusunda soğukkanlı halleriyle dikkat çekti. Ve suçun kendisinin üzerine atılmak istediğini söyledi. Tecavüz suçlamasını kabul etmeyen Sanık Fatih Gökçe tüm sorgu boyunca heyetin sorduğu bir çok soruya "Şoktaydım, Kendimi Kaybettim, Ne yaptığımı bilmiyordum" dedi. Sanık avukatının duruşmanın ilerleyen saatlerinde müdahalesi,  Mahkeme Başakanının "Yargılamanın önünü açmaya çalışıyoruz. Müvekkiliniz açtığımız tüm kapıları kapatıyor. Yıllardır hakimlik yapıyorum. Aklımızla dalga geçiyor" şeklinde tepki vermesine neden oldu.

Gökçe, “Arabada bir ceset olduğunu gördüm. Suphi’nin yanına gittiğimde elleri yüzü kan içindeydi. Daha sonra ben benzin almaya gittim. Yakılacağını düşünmedim. Kendi kızımı düşündüm, velayeti için korktum” şeklinde ifadeler kullandı. Sanığın, sorular üzerine " Beş dakikalık zevk için kendimi mahvetmem" ifadesi ise ciddi tepkilere neden oldu.

Sanığın tutarsız ifadelerinden bazıları şöyle;

"Bende kaygı durum bozukluğu var. Kendimi kaybettim"

"Ben kontrolümü, kişiliğimi kaybettim"

"Benim akıl sağlığım yerinde değil"

"Ben tecavüz etmedim, görmedim"

"Ben o kadar düşünme kabiliyetinde bir insan değilim, olsaydım burada olmazdım"

"Suçu bana yıkmaya çalıştılar"

"Kumpas var"

"Bana Karakolda söylettiler"

"Savcılıkta ayakta duracak halim yoktu, hipertansiyon hastasıyım bana bundan karakolda işkence yaptılar"

"Danışıklı dövüş var. Arada birisi var bir şeyler dönderiyorlar, sahte delil ürettiler"

"Suphiye sadece kızımın velayetini kaybederim korkusu ile yardım ettim"

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından mahkeme 29 Eylül 2017 saat:14:00’e erteledi. Duruşma sonrası erteleme kararı ardından Avukatlar, platform ayrı ayrı açıklama yaparak yerel mahkemenin eski kararında direneceği yönünde karar almasını beklediklerini belirttiler.

Özgecan Aslan Davası sadece Özgecan'ın değil, bu ülkenin vicdanının davasıdır. Toplumun vicdanını kanatan nice Özgecanlar var. Yeni Özgecanlar Olmasın Diye Kararında Diren!

M. Gülşah Arslan

13.09.2017 Mersin

Paylaş :
Etiketler :  Özgecan Aslan, CHP, Platform , Kadın cinayetleri, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA