28 Mart 2024 Perşembe

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

CHP’li Ali Mahir Başarır: “Şimdi De Taşucu Limanı’nı Birilerine Peşkeş Çekecekler”


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bugünkü Resmi Gazete’de, Mersin ilinde bulunan Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

 

Tarih : 8 Mayıs 2021 Cumartesi 00:09   Okunma : 697

 AKP döneminde 60 milyar dolara yakın özelleştirmenin yapıldığına dikkat çeken CHP’li Başarır, “ Mevcut siyasi iktidar, kamuya ait ne varsa özelleştirmenin derdinde. Şimdi de seçim bölgem olan Mersin’deki Taşucu Limanı’nı özelleştirmek için Resmi Gazete’de ilanı yayımlandı. Taşucu Limanı’nın 40 yıllığına işletme hakkının verilmesi yanında gerisinde bulunan taşınmazın satışı da yapılmakta. Hazine’de bulunan açık rezervi bu tür özelleştirmelerle mi kapatmak istiyorlar? Anlamak mümkün değil” dedi.

Kamu Yararını Değil Yandaşlarının Yararını Düşünüyorlar

Söz konusu özelleştirme ihalesinin pazarlık usulü ile yapılacağını belirten CHP’li Başarır, “ İhale neden açık usul ile yapılmıyor? Sanırım burada da ihaleyi kamuoyunda 5’li yandaş şirket olarak bilinen şirketlere vermek niyetindeler. Ne yazık ki AKP iktidarı, kamu yararını değil, yandaşlarının yararını daha çok düşünüyor. Taşucu Limanı ve gerisindeki araziyi yine birilerine peşkeş çekme peşindeler” sözlerini ifade etti.

CHP’li Başarır, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;

“7 Mayıs 2021 tarihli yayımlanan Resmi Gazete’ye göre; Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait ‘’Taşucu Limanı’’ 40 (kırk) yıl süreyle ‘’İşletme Hakkının Verilmesi Yöntemiyle’’, Liman Geri Sahasında Bulunan Taşınmaz ‘’Satış’’ yöntemiyle bir bütün halinde 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirileceği açıklanmıştır.

Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesi ihalesi, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle ‘’pazarlık usulü’’ ile gerçekleştirilecektir.

Özelleştirme uygulamalarının başladığı 1986 yılından 2020 yılının ekim ayı sonuna kadar toplam 70,4 milyar dolar satış-devir uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu özelleştirmelerin, 8.2 milyar doları 1986-2003 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. En fazla özelleştirme, 12.4 milyar dolar ile 2013 yılında yapılmıştır. Özelleştirmelerin, 60 milyar dolara yakını AKP iktidarı döneminde yapılmıştır. Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. gibi şirketlerimizin de geçtiğimiz günlerde ada ve parsellerinin özelleştirildiği Resmi Gazete’de yer almıştır. Bu özelleştirmeler, kamudaki kaynaklarımızın azalmasına neden olmakta ve stratejik tesislerden elde edeceğimiz karların da yok olmasına neden olmaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Ülkemiz için stratejik öneme sahip Taşucu Limanı’nın 40 yıllık süreyle işletme hakkının verilmesi ve geri sahasında bulunan taşınmazın satışı ile bir bütün halinde özelleştirmesinin gerekçeleri nelerdir? Taşucu Limanı özelleştirmesinin nedeni, Hazine’nin kasasındaki eksi rezervlerden mi kaynaklanmaktadır?

Taşucu Limanı özelleştirmesi, kapalı zarf içinde teklif alarak ‘’pazarlık usulü’’ ile yapılmasının nedenleri nelerdir? İhalenin şeffaf olan “açık ihale usulü” ile değil de “pazarlık usulü” ile yapılmasının nedeni, söz konusu ihaleyi, kamuoyunda 5’li yandaş şirket olarak bilinen şirketlerden birine vermek için midir?

Taşucu Limanı geri sahasındaki bulunan taşınmazın büyüklüğü kaç metrekaredir?

2003 yılından bu yana kaç liman, elektrik santrali, işletme, maden sahası, otel, sosyal tesis özelleştirilmiştir?

1986 yılından AKP iktidarı dönemine kadar 8.2 milyar dolarlık özelleştirme yapılırken, AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılından günümüze kadar yaklaşık 60 milyar dolarlık özelleştirme yapılmasının nedenleri nelerdir?

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreyle ‘işletme hakkının verilmesi’ yöntemiyle özelleştirileceği göz önünde bulundurulduğunda ve özelleştirmenin salgının etkili olduğu 2020 yılında durma noktasına geldiği de hesaba katıldığında, stratejik öneme sahip Taşucu Limanı ve Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmek istenmesi ek gelir sağlamak için midir?

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, CHP, TBMM, MERSİN, TAŞUCU LİMANI, AKP, ALİ MAHİR BAŞARIR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA