28 Mart 2024 Perşembe

12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR   15:41   DEM PARTİ MERSİN’DE SEÇİM ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   15:29   VAHAP SEÇER, İKİNCİ 5 YILLIK DÖNEMDE MERSİN`E YENİ PROJELER KAZANDIRMAYA HAZIRLANIYOR    15:12   VAHAP SEÇER, ÇAMLIYAYLA`DA HALKLA BULUŞTU: “ÇAMLIYAYLA’YI İMRENİLİR BİR HALE GETİRECEĞİZ”   14:23   BTP LİDERİ HÜSEYİN BAŞ: “SEÇİMDEN HEMEN SONRA BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VAR GÜNDEMDE. BUNA ‘DUR` DİYEBİLECEK BİR KADROYLA KARŞILARINA ÇIKALIM”   14:09   MEZİTLİ BELEDİYESİ`NDEN İLÇEDEKİ EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ   14:07   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT, “GELİNCİK TEPESİ’NDE SEYİR TERASI OLUŞTURACAĞIZ”  
 
     
   

13 Bin Genç Akademisyen, ‘Doktoralı İşsiz’ Adayı Oldu.!


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile akademik çalışmalar yapan yaklaşık 13 bin 11 araştırma görevlisinin iş güvencesinin kaldırıldığını ve birer yıllık sözleşmelerle çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirterek, “13 bin 11 genç akademisyenin emekleri

 

Tarih : 15 Kasım 2017 Çarşamba 06:14   Okunma : 1644

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile akademik çalışmalar yapan yaklaşık 13 bin 11 araştırma görevlisinin iş güvencesinin kaldırıldığını ve birer yıllık sözleşmelerle çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirterek, “13 bin 11 genç akademisyenin emekleri doğrultusunda YÖK’ten aldıkları kadrolar ve kazanılmış hakların akıbeti, rektörlerin ve dekanların inisiyatifine bırakılmıştır. Binlerce genç akademisyen doktora eğitimi sonrasında işsiz kalma endişesi yaşıyor” dedi.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile akademik çalışmalar yapan akademisyenler, geçtiğimiz yıla kadar daimi kadro ile üniversitelerde görev yapıyordu. Ancak 1 Eylül 2016’da çıkarılan 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile akademisyenlerin statüleri değiştirildi. Buna göre akademisyenlerin doktora eğitimi bitene kadar birer yıllık sözleşme ile çalışmaları ve sözleşmelerin yenilenmesi konusunda rektörlere yetki verilmesinin önü açıldı.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, 13 bin 11 genç akademisyenin yaşadığı bu sıkıntı ve belirsizliği meclis gündemine taşıdı.

Çamak, “ÖYP’li akademisyenlerin iş güvenceleri ortadan kaldırıldığı için doktoralı işsiz olmaya aday duruma gelmişlerdir. KHK öncesinde geleceğin bilim insanları olarak görülen 13 bin 11 ÖYP’li genç araştırma görevlisinin, suçlu suçsuz ayrımı yapılmadan doktoralı işsiz adayı olarak, geleceklerinin bir belirsizliğe sürüklendiği, kadrolarının güvencesiz hale getirilerek fırsat eşitsizliği yaratıldığı görülmektedir. Bir nevi ÖYP’li araştırma görevlilerinin hiçbir etki olmaksızın kendi haklarıyla ve yüksek puanlarıyla kazandıkları kadroları ve statüleri, iş güvenceleri ve özlük hakları ile birlikte ellerinden alınmış, başarıları ve emekleri maalesef cezalandırılmıştır” dedi.

Getirilen yeni düzenlemenin kazanılmış anayasal hakların hiçbir neden gösterilmeden alınması anlamına geldiğini kaydeden Çamak, “KHK ile yapılan bu düzenlemenin malum FETÖ Terör Örgütü soruşturmaları ile yakında uzaktan bir ilgisi bulunmamaktadır. KHK ile alınan bu kararla beraber neredeyse 13 bin 11 kişinin tamamı FETÖ Terör Örgütüne mensup gibi gösterilerek yaratılan bu algı yanılsamasının yarattığı çok ciddi kısa ve uzun vadeli zararları bulunmaktadır. Öncelikle kendi devletinin açmış olduğu kadroya yerleşerek doğrudan devletin ‘senetli’ güvencesine inanan 13 bin 11 kişinin güveni sarsılmıştır. Bu süre zarfında bizlere ulaşan bilgilere göre ÖYP’liler arasında büyük oranlarda kronik depresyon süreçlerine giren, mide kanaması geçiren, yoğun stres sonucu anne karnında iken bebeğini kaybeden çok fazla örnek olduğu gibi yıllarca çalışıp ülkesine ve milletine hizmet etmek için akademisyen olma ideali ile yanıp tutuşan binlerce genç beynin tüm hevesi kırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde binlerce doktoralı insan açığı varken, devletin büyük fedakârlıklarla ve bütçelerle yetiştirmeye çalıştığı ÖYP’li araştırma görevlilerinin üniversitelerden tasfiye edildiğine işaret eden Çamak,  “Merkezi sistemle 3 farklı notun ortalaması alınarak görevlerine girmiş ÖYP’li araştırma görevlilerinin sistemden tasfiyesi, Türkiye üniversitelerine, ülkemizin akademik geleceğine ve 2023 hedeflerine ulaşmada ülkemize büyük zararlar verecektir. ÖYP’liler çözüme, kazanılmış hakların iadesine inançlarını yitirmekte, gelecek kaygısından kaynaklı işlerini ve akademik çalışmalarını gerçekleştirirken motivasyonlarını yitirmektedirler. Güvenlik soruşturmasından geçirilmiş ve suçsuz bulunan 13 bin 11 ÖYP’li genç akademisyen, 1 Eylül 2016 öncesinde gelecekleriyle ilgili planlar yapabiliyor, makaleleriyle, araştırmalarıyla, tezleriyle, dersleriyle ilgilenebiliyor, insanca yaşayabilmek adına planlar yapabiliyorken şimdilerde ise aileleriyle ve çocuklarıyla birlikte koca bir belirsizlik, güvencesizlik ve umutsuzluk yaşamak durumunda kalmışlardır” dedi.

YÖK’ün, ÖYP’li akademisyenlerin hak kaybının önüne geçilmesi için tüm inisiyatifi yine sadece rektörlüklerin insafına bıraktığına değinen Çamak, “Bazı üniversiteler bu inisiyatiflerini ÖYP’lilerin aleyhinde kullanıp ciddi sayıda akademisyene ihtiyaçları olmasına rağmen, sözleşmeli statülerinin değişmeyeceğini ve dolayısıyla yüksek lisans ve doktora eğitimleri sonrasında işsiz kalacaklarını duyurmuştur. Büyük bir eşitsizliğe neden olan bu durumdan ötürü halen binlerce akademisyen mağdur durumdadır. Üniversitelerin farklı yaklaşımlarıyla şu an ÖYP’lilerin durumunda bir netlik söz konusu değildir. Rektörlerin kapının önüne koymakta çekinmediği üniversitelerin yoğunluğuna bakılacak olursa, bu sorun halen ciddi anlamda güncelliğini korumaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için acilen bir uygulama birliğine gidilmesine gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de şu sorulara yanıt istedi:

“-Herhangi bir suçu bulunmayan 13 bin civarındaki ÖYP’li genç bilim insanı için, gerek psikolojik bir bunalıma itilmeleri, gerek statü açısından yaratılan bu büyük haksızlığın ve damgalayıcı algının iadeyi itibar yapılarak düzeltilmesi için herhangi bir çalışmanız ya da planınız var mıdır?

-33A’dan bir gecede 50D kadrolarına geçirilmeleri ile beraber ÖYP’lilerin mezuniyet sonrası ilişiğini kesme kararı alan bazı üniversitelerin yarattığı mağduriyetlerin önüne geçebilmek için ÖYP’lilere dair verilen kararlarda tüm üniversiteleri kapsayan bir uygulama birliğine gitmeyi düşünüyor musunuz?”

Paylaş :
Etiketler :  chp, hüseyin çamak, öyp.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA