25 Nisan 2024 Perşembe

13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK   19:42   SEZGİN TANRIKULU: "AKP`NİN KAYYUM UYGULAMASI, SİYASİ BİR KÖTÜLÜK OLARAK TARİHE GEÇECEK"   18:43   AVUKATLAR 27 NİSAN`DA ANKARA`DA "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ"NE HAZIRLANIYOR... ANKARA BARO BAŞKANI KÖROĞLU: "BU MİTİNG AVUKATLARIN EKONOMİK ANLAMDA BÜYÜK ÇIKMAZA SÜRÜKLENMESİ NEDENİYLE DÜZENLENİYOR"   18:10   TBMM GENEL KURULU`NDA CHP VE MHP ARASINDA `MANİSA` TARTIŞMASI   18:01   KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI KAHVECİ ESKİ BORÇLARI BELEDİYE BİNASINA ASTI   17:23   DEM PARTİ BATMAN İL BAŞKANLIĞI`NA OPERASYON   16:41   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN ‘23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ` GALA YEMEĞİYLE SONA ERDİ  
 
     
   

Mersin Büyükşehir’den Muazzez İlmiye Çığ’a Ziyaret


Türkiye’nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan ‘Son Sümer Kraliçesi’ Muazzez İlmiye Çığ, bir ödüle daha layık görüldü. Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. Çığ, şimdiye kadar aldığı ödüllerle ilgili olarak, “Hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, hem özel günlerde hem de doğum günlerinde Çığ’ı yalnız bırakmıyor.

 

Tarih : 29 Kasım 2021 Pazartesi 19:10   Okunma : 649

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaşam enerjisi, hala hafızasında koruduğu bilgi ve kültür birikimi ile “Son Sümer Kraliçesi” lakabını sonuna kadar hak eden Muazzez İlmiye Çığ’ı yalnız bırakmıyor. Türkiye’nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan Çığ, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

107 yıllık başarı dolu bir ömür

Bir asırlık ömür Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, elinde çiçeklerle Çığ’a tebrik ziyaretinde bulundu.

“Hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir”

Muazzez İlmiye Çığ, son aldığı ödülle ilgili olarak, “Hani derler bazıları ‘efendim yaptığın iş takdir edilmez’. Ben aksini söylüyorum. Eğer hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir. Onun için herkesin elinden geleni yapması lazım. Ben takdir düşünmedim hiçbir zaman” ifadelerine yer verdi.

Muazzez İlmiye Çığ, gençlere seslendi: “Okusunlar, okusunlar, okusunlar”

Bir ömür ilimin ve bilimin peşinden giden Çığ, gençlere seslenerek,“Atatürk’ü çok okusunlar. Eğer Atatürk olmasaydı, kadın erkek beraber olamayacaktık. Atatürk’ün Nutuk’unu okusunlar. Okusunlar, okusunlar, okusunlar. Okumak insanların kafasını açar” dedi.

Çığ, “Çiviyazılı Mektuplar” kitabını imzaladı

Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu’nun, Çığ’ın arşivinde yer alan Prof. Samuel Noah Kramer’in mektuplarına ve Çığ’la yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladığı Çivi yazılı Mektuplar’ı tanıtan Muazzez İlmiye Çığ, “30 yıl içinde müzede yaptığım çalışmaları bir profesör arkadaş çok güzel değerlendirdi. Yabancılarla yaptığımız mektuplaşmalar… Oradaki çalışmalarım benim kapalıydı. Halbuki o çalışmaların sonucunda ben bu kadar kitap yazabildim. Orada çok muazzam çalışmalar oldu. Bu kitap bu bakımdan çok değerli benim içim de” diyerek, kitabını Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger adına imzaladı.

“Muazzez İlmiye Çığ bizim için çok önemli bir değer, Ulu Çınar”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Muazzez İlmiye Çığ’ın sadece Türkiye değil dünya için de çok önemli bir değer olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim bir şansımız var; şehrimizde yaşıyor. Dolayısıyla kendisini hem özel günlerde hem de kendisinin özel günlerinde zaman zaman ziyaret etmekten büyük onur, mutluluk duyuyoruz.Amerika’dan almış olduğu önemli bir çalışmanın sonucunda verilen bir plaket var. Kendisini kutlamak, tebrik etmek istedik. Belirli aralıklarla geliyoruz. Kendisine duyduğumuz sevgiyi ve saygıyı göstermek istiyoruz. Onun güzel sohbetinden faydalanmak istiyoruz. Kendisiyle geçireceğimiz bir 5 dakika bile bizler için çok kıymetli oluyor, gerçekten son derece keyifli anlar yaşadık. En kısa zamanda tekrar yanında olmak istiyoruz çünkü bizim için çok önemli bir değer, Ulu Çınar. Onun bilgi birikiminden, yaşadıklarından, önerilerinden faydalanmak bizler için çok büyük bir katkı. Onun için de mutluyuz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA