29 Mart 2024 Cuma

18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI  
 
     
   

Tarihi Taş Mektep, Eski Öğrencileri İle Buluştu


Temeli 1923 yılında atılan, uzun yıllar eğitime verdiği katkılar sonrası boş kalan Eski Mezitli İlkokulu, Mezitli Belediyesi tarafından yeniden yaşama döndürüldü. Düzenlenen tören ile Taş Mektep, 70-80 yıl önce ders gören öğrencileriyle yeniden buluştu.

 

Tarih : 8 Şubat 2018 Perşembe 16:25   Okunma : 1404

Cumhuriyet'in ilanıyla yaşıt olan Esenbağlar Mahallesi'ndeki Eski Mezitli İlkokulu, (Taş Mektep), yeniden Mersin'e kazandırıldı. Tarihi okul, ilk öğrencilerinin de katıldığı muhteşem bir törenle sosyal yaşama yeniden döndü. Törene, okulun restorasyonu için amasız bir çaba sergileyerek okulu Mersin halkıyla yeniden buluşturan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toros Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Korkmazyürek, Kültür Eski Bakanı İstemihan Talay, Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Kılıç, CHP İl Başkanı Adil Aktay, CHP Ankara Çankaya İlçe Başkanı Selçuk Dereli, bürokratlar, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, Mezitli’nin eski belediye başkanları, okulun eski öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene katılanlar, okullarda her gün okunan andımızı hep birlikte okudular.

Törende ilk sözü alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Cumhuriyet Tarihine açılan bir kapı olan Taş Mektep’in yıllar sonra yeniden hayata döndüğüne dikkat çekti. Tarihi Taş Mektep'in, yeniden Mezitli halkına ve Mersin'e kazandırılmasının çok önemli olduğunu, böylesine değerli, tarihi bir dokunun yok olup gitmesine izin veremeyeceklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Ne yazık ki, Binlerce insanın hayatında tarifi imkansız değişimlere yol açan, Bir Kentin Eğitim Hafızası niteliğinde olan, Cumhuriyetle yaşıt Mezitli İlkokulu, 1999 yılında kapatılmış ve çürümeye terk edilmişti. Uzun süren bürokratik uğraşlar sonucunda, Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanan Taş Mektep Projesi, Mersin Valiliğimizin de desteği ile hayata geçirilmeye başlandı” dedi.

Başkan Tarhan konuşmasında şu ifadelere dikkat çekti:

“Okulun eski mezunlarından, çevre sakinlerine, üniversitelerin araştırma görevlilerinden, önemli tarihçilere kadar birçok kişiden, oldukça güzel tepkiler aldık. Mezitli İlkokulu'nun öğrencileri, şimdinin dedeleri-nineleri, amcaları-teyzeleri, anılarını anlatırken, bir yandan gözleri doluyor, Bir yandan da, tarihin eğitim hafızası olan Taş Mektep'in hayata döndürülmesi için verdiğimiz gayreti görerek seviniyor. Heyecan içinde bu günü bekliyorlardı.

Değerlerimize Sahip Çıkacağız. Cumhuriyetimize, Büyük Önderimiz Atatürk'ün ilke ve devrimlerine, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkacağız. Biz Mezitli'de ‘Mutlu İnsanlar’ olsun istiyoruz. Çocuklarımız-gençlerimiz, bu güzel miraslardan mahrum kalmasın, Mezitli'de, anılar yaşasın diye çalışıyoruz”

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, bu tür kültürel değerlerin günümüzde yaşatılması için mücadele verirken yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Çok önemli bir eseri, Mersin’e kazandırdığı için Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a özel olarak teşekkür ettiğini ifade eden Başkan Kocamaz, “Kentlerin kimliği bu binalardır. Yeni binalar insana hiçbir sıcaklık vermiyor. Böylesi eserleri yeniden ortaya çıkarmak kadar oralara insanın nefesinin değmesi de çok önemlidir. Biz Tarsus’ta Kültür Eski Bakanımız İstemihan Talay’ın da desteğiyle çok önemli eserleri restore edilmesini sağladık. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen buraları butik otel vs gibi insanların kullanabileceği yerler haline getiremediğimiz için üçüncü kez restore etme kararı alındı. Oysa biz buralarda insan nefesi olsun. Restore etmemizin bir anlamı olsun istiyoruz” diye konuştu.

Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz de, kültürel varlıkların korunması için vatandaşın ödediği emlak vergisinden fon ayrıldığı bilgisini verdi. Bu fon ile çok önemli eserleri yeniden sosyal yaşama kazandırdıklarını ifade eden Deniz, “Kültür eserlerimiz toplumları dünden bugüne bağlayan varlıklardır. Bu varlıkları dünden geleceğe taşımak sorumluluğumuz var. Okulumuzun daha önceki halini ben çok iyi biliyordum. Bölgede inşaatı yapılan okullarımız nedeniyle sık sık buradan geçiyor ve her geçişimde, keşke bu değerimizi yeniden canlandırabilsek diye iç geçiriyordum. Bu nihayet gerçekleştirildi. Bu konuda katkı veren Mezitli Belediye Başkanımıza içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından okul içerisinde hazırlanan fotoğraf sergisini gezen konuklar, okulun tarihini ve restorasyon sürecini anlatan bir belgesel izlediler. Konuklar, dağıtılan formları doldurarak tarihi Taş Mektep’in önümüzdeki süreçte nasıl kullanılması gerektiği konusunda düşüncelerini paylaştılar. Okulun kayıt defterini inceleyerek kendi dönemlerine ait bilgileri ve okul arkadaşlarını yeniden hatırlayan eski öğrencilere, Mezitli Belediyesi’nin sürprizi ile, ‘Temsili Bitirme Diploması’ verildi. Diploma töreni sonrası konuklar, Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından çalınan eserler eşliğinde düzenlenen kokteyle katıldılar.

Paylaş :
Etiketler :  taş mektep, neşet tarhan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA