29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

Esnafa Vergi Ve Prim İndirimi Yapılmalı’


CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, sermayesi ve finans olanakları sınırlı olan esnafa ekonomik anlamda destek vermek için vergi oranlarında indirim yapılması gerektiğini söyledi. Kuyucuoğlu, “Esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmas

 

Tarih : 9 Şubat 2018 Cuma 18:41   Okunma : 1501

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, sermayesi ve finans olanakları sınırlı olan esnafa ekonomik anlamda destek vermek için vergi oranlarında indirim yapılması gerektiğini söyledi. Kuyucuoğlu, “Esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır” dedi. Kuyucuoğlu, AVM’lerle ilgili kanunda günün şartlarına göre düzenlenme yapılması,  esnafın emeklilik prim gün sayısının aşağı çekilmesi önerilerini de gündeme getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, küçük esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

Kuyucuoğlu, araştırma önergesinin gerekçesinde,  toplumun çoğunluğunun gelirlerinin sınırlı olduğunu, milyonlarca kişinin özellikle bankalara borçlu olduğu için tüketimlerini kıstığını, bu durumun da esnaf sanatkârların iş hacimlerinin düşmesine neden olduğunu kaydetti.

‘AVM’lerle ilgili yasa beklentileri karşılayamadı’

Kuyucuoğlu, alışveriş merkezlerinin sebep olduğu haksız rekabetinin önlenmesi için ‘6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ çıkarıldığını ancak bu kanunun beklentileri tam anlamıyla karşılayamadığını belirtti.

Kuyucuoğlu, “Örneğin bu yasa yaratılan trafik, çevre sorunlarına, açılış kapanış saatlerinin ve çalışma günlerinin sınırlanmasına, yeni açılacak ve mevcut olan AVM'lerin kent dışına yönlendirilmesine yönelik sıkıntılara çare getirmemektedir. Ayrıca AVM'lerde esnafa yer verilmesini öngören hükmün de işlerlik kazanabilmesi için elden geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

‘Esnafın vergi yükü azaltılmalı’

Sermayesi ve finans olanakları sınırlı olan esnafa ekonomik anlamda destek vermek için vergi oranlarında indirim yapılması gerektiğini kaydeden Kuyucuoğlu, “Geçmişte kurumlar vergisinin düşürülmesinde başta devlet zarar eder endişesi yaşanırken, kurumlar vergisinin düşürülmesinin vergi gelirlerini artırdığı görülmüştür. Aynı şekilde esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır.Devletine ve ekonomiye katkı veren esnafların gözetilmesi gerekmektedir. Kayıtdışı, esnafımızın en fazla rahatsız olduğu konuların başında gelmektedir. Denetimlerin sıklaştırılması ve denetim yapan kurumların artırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Emeklilik için 9 bin prim günü haksızlık’

Emekli esnaf sanatkârın faaliyetini sürdürdüğü takdirde maaşlarından yüzde 10 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapıldığını belirten Kuyucuoğlu, “Ancak kesinti tamamen kaldırılmalıdır. Zaten Bağ-Kur emeklisi ayda 800-900 lira maaş almaktadır ve yapılan kesinti ağır gelmektedir. Geçinebilse emekli zaten çalışmaz. Bu çerçevede faaliyetini sürdürerek istihdam yaratmaya, üretim yapmaya, vergi vermeye velhasıl ekonomiye katkı sağlamaya devam eden emekli esnaf sanatkârlardan kesinti yapılmaması yerinde bir uygulama olacaktır.Esnaf ve Sanatkârlarımızın emekli olması için 9 bin iş günü istenmekte, ancak aynı kurumun çatısı altında emekli olan SGK sigortalısı 7200 işgünü ile emekli olabilmektedir. Bu büyük bir haksızlıktır. Yine aynı şekilde 3 ay prim borcu bulunan esnaf sanatkârlarımız sağlık hizmetinden yararlanamamakta ama aynı durumdaki SGK sigortalısı faydalanabilmektedir, bu durum da haksızlık yaratmaktadır” dedi.

‘Esnaf ve sanatkâr çırak bulamıyor’

Türkiye mesleki eğitime daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Kuyucuoğlu, araştırma önergesinin gerekçeler bölümünde şu ifadelere yer verdi:

“Esnaf ve sanatkârlarımız özellikle 4-4-4 eğitim sistemine geçildiğinden bu yana çırak kalfa bulamamaktadırlar. Çocuklar çırak olma döneminde okumakta, 12 yıl eğitim bitince de çırak olma vasfını yitirmektedirler. Bugün işsizlik yüksek oranlarda seyrederken reel sektörün kalifiye eleman sıkıntısı çektiği görülmektedir. Bu 'Mesleksizlik' sorunudur ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılmasıyla çözülebilecektir.Çağımız her geçen gün hızla değişmekte ve gelişmektedir. Mali durumu iyi olmayan esnafımızın bu değişime ayak uydurabilmeleri için inovasyon ve yeniliğe açık mesleklerin desteklenmesi gerekmektedir. Tüm bu genel sorunlarımızın yanı sıra ulaşım alanında faaliyet gösteren esnaf sanatkârlarımızın yaşadığı bir haksızlığa da değinmemiz gerekmektedir. Bugün deniz ve havayollarında araçlar ÖTV'siz akaryakıt kullanıyorlarsa, karayollarında ulaşım ve nakliye alanında çalışan esnafımız da ucuz akaryakıt temin edebilmelidirler.Esnaf ve Sanatkârlarımızın sorunlarının araştırılması, çözüm yolları bulunması, daha fazla desteklenmesi için yapılması gerekenlerin tespiti konusunda Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Paylaş :
Etiketler :  serdal kuyucuoğlu, mersin milletvekil, avm, tbmm.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA