20 Nisan 2024 Cumartesi

10:12   CHP`Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ ANITKABİR`DE   09:38   ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI...   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN `YENİ DOĞAN PAKETLERİ` İLE AİLELERİN BÜTÇELERİNE DESTEK   09:13   ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ`NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ   09:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘KENTSEL KIYI EKOSİSTEMLERİNİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLERLE RESTORASYONU` ÇALIŞTAYI   23:16   CHP, YEREL SEÇİMLERDE PARTİ ALEYHİNE ÇALIŞAN ÜYELER HAKKINDA DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATACAK   16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR  
 
     
   

"Canlı Hayvan Ticareti Yasaklanmalı"


Brezilya ile Türkiye arasındaki canlı hayvan ticaretiyle ilgili Hayvan hakları aktivistleri, Mersin’de CHP milletvekilleriyle beraber basın toplantısı düzenledi.

 

Tarih : 23 Şubat 2018 Cuma 16:13   Okunma : 971

Brezilya’dan yola çıkan ve 25 bin 175 sığırı vahim koşullarda taşıdığı raporlanmış NADA gemisinin Mersin Limanı’na varmasının ardından, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi Mersin’de bir basın açıklaması yaptı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen ve CHP Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar ile Serdal Kuyucuoğlu’nun da katıldığı toplantıda canlı hayvan ticaretinin tamamı ile yasaklanması istendi.

“Canlı hayvan ticareti yasaklansın” sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamayı okuyan gazeteci ve hayvan hakları aktivisti Zülal Kalkandelen, "Türkiye’nin ‘’ucuz et’’ politikası, hayvanlara işkence, insanlara hastalık ve çevreye felaket olarak dönüyor.

Bir süredir Türkiye’nin yurtdışından ithal ettiği canlı hayvanlar büyük bir zulme maruz bırakılarak, haftalarca süren gemi yolculukları ile başta Mersin olmak üzere farklı limanlara getiriliyor. Son olarak 25 bin 175 sığırı dün Mersin Limanı’na getiren NADA gemisi, içindeki vahim koşullar nedeniyle Brezilya’da yoğun kamuoyu tepkisi ve davalara konu olmuştur. Mahkemenin isteği doğrultusunda gemiye giren teknik ekibin yazdığı rapora eklenen fotoğraf ve videolar elimize ulaştığında ülkemiz kamuoyunun bilgisine sunduk. Söz konusu raporda, hayvanların aç ve susuz bırakılmaması, acı ve hastalığa maruz kalmaması, huzursuzluğa yol açacak bir ortamda tutulmaması, doğal davranışlarını yerine getirmesini engelleyecek bir fiziksel ortamda bulundurulmaması ve hayvanlara korku ve stres yaşatılmaması şeklindeki beş evrensel kurala uyulmadığı, canlı hayvan ticaretinin açık bir hayvan sömürüsü ve zulüm olduğu belirtiliyor. NADA’ya istiflenen bu hayvanların yaşadığı eziyet daha başlangıçta Brezilya içerisinde tırlarla yaptıkları yolculukta başlıyor, gemiye zorla bindirilen hayvanlara elektroşok uygulandığına dair kanıtlar bulunuyor. Bu koşullarda hastalanan hayvanların bir kısmı yaşamını yitirdiği için, gemide kurulan bir düzenekte öğütülerek bir çöp gibi denize atılıyor. Bu manzara yaşadığımız bu çağda kabul edilebilir değildir. Bu nedenle biz hayvan özgürlüğünü savunan aktivistler olarak, canlı hayvan ticaretinin tamamı ile yasaklanmasını talep ediyoruz.

Bununla birlikte o gemilerdeki daracık alanlarda neredeyse üst üste bir ortamda, aç susuz hiçbir yaşamsal ihtiyaçları giderilmeden ve yaralanmaları, kemik kırılmalarını önleyecek hiçbir güvenlik tedbiri alınmaksızın taşınan hayvanların sağlıklı kalması mümkün olmadığından bu ticaret halk sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir. Nitekim NADA’da tutulan teknik raporda kendi dışkı ve idrarlarına bulanarak seyahat eden hayvanların yeminde bile dışkı kalıntıları tespit edilmiştir. NADA gemisinin limanda demirlemesiyle kenti saran yoğun kötü koku günlerce hissedilmekte, korkunç bir hava kirliliğine neden olan gemiden, etrafa bakteri yayılma olasılığı yüksek görülmektedir.

NADA gemisi hakkında, bütün bu nedenlerle Brezilya’da açılan dava sonucunda, mahkemenin durdurma kararı vermesine rağmen, siyaset ve ticaret el ele verip hukuku alt ederek geminin yola çıkması sağlanmış; Türkiye’de ise Mersin Barosu tarafından yapılan suç duyurusu, adli makamları harekete geçirememiş, gemide bağımsız bir heyetin inceleme yapmasına imkan tanınmamıştır.

Türkiye’nin taraf olduğu Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne açıkça aykırı olan bu ticaret, 21. yüzyılda hayvan köleliğini devam ettirip insan sağlığını da hiçe saymakta, ekolojik felaketlere neden olmaktadır. Bu gemiler, ölüm gemileridir ve ölümden, işkenceden, hastalıktan başka bir şey getirmeyecektir. Yolculuk sırasında kaç hayvanın yaşamını yitirdikten sonra cesetlerinin öğütülerek denize savrulduğu bilinmemekte, bu vahşeti ortaya çıkaracak bir resmi bilgi de kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.

Bu ne ilk ne de son ölüm yolculuğu olacaktır. 2018 yılı sonuna kadar, 975 bin canlı hayvanın dehşet verici koşullarda farklı ülkelerden Türkiye’ye taşınacağı bilgisi medyaya yansımıştır. Biz, başta Brezilya olmak üzere canlı hayvan ticareti yapan tüm ülkeleri kınıyor ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı bu kanlı ticareti derhal durdurmaya çağırıyoruz. Türkiye kamuoyunu da hayvanlara karşı bu suçlara ortak olmamaya, duyarlı canlıların yaşam hakkına saygı duymaya davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.

NADA Gemisi hakkında yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

Son zamanlarda, Mersin limanından sık sık kötü kokular geliyor. Bu kokuların görünüşteki kaynağı, sağlıksız ve insafsız koşullarda büyükbaş hayvan taşıyan yabancı gemilerdir.

Kötü kokunun asıl kaynağı ise Ankara'dır, AKP Hükümetidir. Kendi ülkemizin çiftçisini, kendi ülkemizin besicisini desteklemek yerine, uluslararası gıda tekellerini ve onların Türkiye’deki ortaklarını zengin etmeyi tercih eden AKP, yaşanan felaket tablosunun asıl sorumlusudur.

Bugün, NADA adlı bir gemiyle Mersin'de bir kez daha ortaya çıkan bu tablo,   ülkemizin besicilerine, ülkemizin tüketicilerine ve canlı haklarına karşı sergilenen bir büyük duyarsızlığın sonucudur.

27 bin büyükbaş hayvanın,  dışkı ve idrar içinde, susuz ve aç şekilde yola çıkarıldığı, daha gemi Brezilya'dayken,  resmi raporlarla tespit edilmiş ve geminin boşaltılmasına karar verilmişti. Ancak gıda tekellerinin ve onların Brezilya ve Türkiye'deki işbirlikçilerinin girişimiyle, geminin, mahkeme kararına rağmen yola çıkması sağlandı.

Brezilyalı uzmanların hazırladığı teknik rapora göre, gemideki büyükbaş hayvanların maruz kaldığı muamelenin tanımı, işkencedir. Olağanüstü kötü koşullarda,  haftalarca taşınan bu hayvanlar hem kendileri hastalanıyor, hem de geminin ziyaret ettiği yerlerde halk sağlığı sorunlarına neden oluyorlar. Şimdi aynı risklerle bizler karşı karşıyayız.  Ne var ki, yetkililer konunun üstünü örtmekten, gerçekleri gizlemekten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Mersin Barosu'nca yapılan suç duyurusunun gereği yerine getirilmiyor.

Çernobil faciasından sonra, çaydaki radyasyonun tehlikeli olmadığını kanıtlamak için çay içerek şov yapan Bakanlar görmüştük. Şimdiki Bakanlar o kadarına bile tenezzül etmiyorlar... Eğer Mersin limanına gelen bu hayvanların uygun koşullarda taşındıklarından, sağlıklı olduklarından eminse, buyursun Sayın Hayvancılık Bakanı, o gemiye hep birlikte çıkalım. O hayvanlar hangi koşullarda ülkemize geldiler, herkes görsün.

NADA adlı geminin acilen karantinaya alınması, içindeki büyükbaş hayvanların, bağımsız veterinerler aracılığıyla, şeffaf bir şekilde denetlenmesi şarttır.

Bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması, halk sağlığının daha fazla tehdit edilmemesi, gıda tekellerine bağımlılığın ortadan kalkması için yapılması gereken de bellidir:  Hayvancılıkta yerli üretim korunmalıdır. Türkiye bugün, ülke içinde üretilen büyükbaş hayvan sayısının 10 katından fazlasını ithal etmektedir. Bu büyük ithalatın gerekçesinin, et fiyatlarını ucuzlatmak olduğu söyleniyor. Oysa gerçekte ucuzlayan yalnızca vatandaşın hayatının ve sağlığının değeridir.

Besici üretimden kaçmak zorunda bırakılırsa, istediğiniz kadar et ithal edin, milyar dolarları akıtın, et fiyatları yine artacaktır.  Vicdanlara sığmayan koşullarıyla topraklarımıza hastalık taşıyan "dehşet gemilerinin" ardı arkası kesilmeyecektir.

"Hukuk" diyoruz, dinlemiyorlar...  "Besicilerimizin çıkarları" diyoruz, umursamıyorlar... "İnsanımızın sağlığı" diyoruz, aldırmıyorlar... "O gemide taşınanlar da birer can, onların da hakları var" diyoruz, gülüp geçiyorlar...  Ama yılmayacağız ve onlara eninde sonunda, insan olmayı öğreteceğiz.

 

Paylaş :
Etiketler :  hayvan hakları, nada gemisi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA