23 Nisan 2024 Salı

13:49   BAŞKAN YILDIZ, 23 NİSAN’DA KOLTUĞUNU MİNİK EYLÜL’E BIRAKTI   13:37   MERSİN`DE COŞKULU 23 NİSAN KUTLAMASI   12:06   ANITKABİR`DE 23 NİSAN COŞKUSU... BİNLERCE ÇOCUK ATA’SINA KOŞTU   11:56   MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ, MAKAMINI 6. SINIF ÖĞRENCİSİ ARSLAN`A DEVRETTİ: “ÇOCUKLARIN MUTLU VE HUZURLU BİR TÜRKİYE`DE YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM”   11:48   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, BİRİNCİ MECLİS`TE KONUŞTU: "MECLİS MİLLİ İRADENİN VE MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİDİR"   11:42   TAKSİM`DE 23 NİSAN TÖRENİ   11:27   OKUMA YAZMA BİLMEYEN 5 YAŞINDAKİ MUHAMMED MİRAÇ ARAS İSTİKLAL MARŞI`NI EZBERE OKUDU   11:12   MANSUR YAVAŞ, 23 NİSAN DOLAYISIYLA KOLTUĞUNU MUHAMMED UĞUR`A BIRAKTI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ‘KIR ÇİÇEKLERİ`NDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI`NDA BAŞARILI SONUÇ    09:40   TBMM`DE ATATÜRK ANITI`NDA TÖREN DÜZENLENDİ   09:39   MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   17:15   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ 23 NİSAN GELENEĞİNİ BOZMADI, KOLTUĞUNU MİNİK ÖĞRENCİYE DEVRETTİ   17:12   TARSUS BELEDİYE BAŞKANI ALİ BOLTAÇ’TAN 23 NİSAN KUTLAMA MESAJI   17:10   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE “23 NİSAN” ETKİNLİĞİ   17:09   TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİCE MAHALLESİ’NDE YOL BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI   17:06   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 5 ÜLKEDEN ÇOCUKLARINI MERSİN’DE BULUŞTURDU   16:54   ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ VE MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLARINDAN BELEDIYELERE ÇAĞRI   15:20   CHP`Lİ ÖZTÜRKMEN`DEN TUNÇ VE YILMAZ`A SORU ÖNERGESİ: “KAMUDA MÜLAKATLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?”   13:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI   12:27   GAZİ ÖZDEMİR: “ÇOCUK HAKLARININ GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR DÜNYA DİLİYORUM”  
 
     
   

“Kadına Şiddetin Önlenmesi Ortak ve Kararlı Mücadele Gerektirir”


Mezitli Halk Eğitim Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen, ‘Şiddete Maruz Kalıyorsun, Farkında mısın?’ konulu seminerde, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Hukuksal Boyutu’ konusunda sunum yapıldı.

 

Tarih : 7 Mart 2018 Çarşamba 16:32   Okunma : 1138

Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, “Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Kadına şiddetin önlenmesi için toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir"dedi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Bşk. Av. Ayfer Baydar sunumunda, 6284 Sayılı Kanun’la getirilen yenilikler hakkında bilgiler vererek,  “Şiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ayrıca, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi Projesi’ ile şiddet gören kadınla emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir” dedi.

Mezitli Halk Eğitim Merkezi’nde kadınların katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, Anayasa’nın, insanların yaşama hakkını ve bedensel bütünlüğünü koruma altına aldığını belirterek, “Kadınlarımıza yönelik her türlü şiddet, anayasal hakkımızın ve kadının insan haklarının ihlali demektir. Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir”şeklinde konuştu.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının yer aldığını söyleyen Baro Bşk. Er, “6284 Sayılı Kanunun amacı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişileri ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumak, kadın cinayetlerinin son bulması için kurumlar arası iş birliğini sağlamak, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişileri rehabilite etmektir. Kadına yönelik şiddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezim, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu konuda kadınlarımızın da bilinçlenmesi için çalışmalarını kararlılıkla ve kapsamlı bir şekilde; çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte işbirliği içerisinde sürdürmektedir. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor” ifadesini kullandı.

 

“ŞİDDET MAĞDURUNA TEDBİR NAFAKASI”

‘Kadına yönelik aile içi şiddetin hukuksal boyutu’ hakkında bilgiler veren Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. ve 17. maddesine göreşiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Bu şekilde, nafaka ödemesine karar verilen kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise, maaşından kesinti yapılarak ödeme yapılır” diye konuştu.

“ŞİDDET MAĞDURU KADIN İÇİN ELEKTRONİK DESTEK BUTON SİSTEMİ PROJESİ GELİŞTİRİLDİ”

6284 Sayılı Kanun’un ile daha önce yasal düzenlemelerde yer almayan; şiddet, ev içi şiddet ve kadına yönelik şiddet tanımlarının yapılması, ŞÖNİM’lerin kurulması, şiddetle mücadelede teknik araç ve yöntemlerin kullanılması gibi bazı yeniliklerin de kabul edildiğinin bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanunla getirilen yeniliklerden bir diğeri de, tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararıyla teknik araç ve yöntemler kullanılabilmesidir. Kanun’un 12. maddesinin 2. fıkrasında,‘teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği’ifadesine rağmen, yönetmeliğin 37. maddesi kanun hükmünü tekrarlamakla yetinmiştir. Bunun dışında, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi’projesi çerçevesinde, şiddet gören kadın ile emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir. Buna göre, mağdur hakkında teknik yöntemlerle takip kararı verilirse, mağdur ŞÖNİM’e bu kararı iletir ve kendisine halk arasında panik butonu/güvenlik butonu olarak bilinen buton temin edilir. Buton aktif hale geldikten sonra şiddet mağduru, hayatî tehlike hissettiği anda butona basar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün MOBESE kameralarından mağdurun konumu tespit edilir, hayatî tehlike olması halinde en yakın polis ekipleri mağdurun bulunduğu konuma ulaşır” şeklinde konuştu.

 

“HERKES ŞİDDETİ İHBAR ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”

Kanunla kabul edilen bir diğer yenilik ile‘ihbar yükümlülüğünün’herkese tanınmış olduğunun da bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanun’un 7. Maddesi’ne göre, şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde ‘herkes’ durumu resmî makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.Kadına karşı şiddete hayır diyoruz ve şiddetin olmadığı sevgi dolu bir dünya diliyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, halk eğitim merkezi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA