28 Mart 2024 Perşembe

12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR   15:41   DEM PARTİ MERSİN’DE SEÇİM ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   15:29   VAHAP SEÇER, İKİNCİ 5 YILLIK DÖNEMDE MERSİN`E YENİ PROJELER KAZANDIRMAYA HAZIRLANIYOR    15:12   VAHAP SEÇER, ÇAMLIYAYLA`DA HALKLA BULUŞTU: “ÇAMLIYAYLA’YI İMRENİLİR BİR HALE GETİRECEĞİZ”  
 
     
   

Müfredatta evrimsel biyoloji - İran: 60, Türkiye: 0..?


İlk ve orta öğretim müfredatı yakında açıklanacak. Akademisyenler ve uzman biyologlardan oluşan bir heyet geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşerek, taslak müfredattan tamamen çıkarılan evrimsel biyolojinin eklenmesini talep etti. Heyet, aksi durumun eğitimsel, sosyal ve ekonomik zararl

 

Tarih : 26 Şubat 2017 Pazar 01:09   Okunma : 2337

Yaşam bilimleri alanında çalışan bilim insanları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileriyle görüşmeler yaparak zorunlu eğitim müfredatında evrimsel biyolojinin yer almasının önemine dikkat çeken bir rapor sundular. 

MEB tarafından Ocak 2017 tarihinde açıklanan fen bilimleri ve teknoloji ve biyoloji dersleri müfredat taslaklarında evrimsel biyoloji eskisine göre çok sınırlı bir kapsamda ve “evrim” terimi kullanılmadan yer alıyordu. Taslağa dair görüş toplayan MEB, müfredat programının son halini yakın zamanda açıklayacak.

Geçtiğimiz ay açıklanan taslak müfredat laiklik ve siyasi içeriği açısından ağır şekilde eleştirilmişti. Geçen hafta ise akademisyen ve biyologlardan oluşan bir heyet, evrimsel biyoloji konusunun müfredata geri kazandırılması yönünde bir girişimde bulunarak MEB yetkilileri ve uzmanlarıyla görüşmeler yaptı. 

Heyette Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Moleküler Biyoloji Derneği ve Biyologlar Dayanışma Derneği temsilcilerinin yanısıra Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyeleri yer aldı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’le görüşen heyet daha sonra Talim Terbiye Kurulu’nun eğitim uzmanlarına müfredat hakkında hazırladıkları raporu ve önerilerini sundu. Heyettekiler müfredatın bilimsel bir bakış açısıyla düzenlenmesinin Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimi açısından önemine dikkat çektiler.

BİLİMSEL OLGU

İlgili dernek ve üniversite bölümleri tarafından hazırlanan "Zorunlu Eğitim Müfredatında Evrimsel Biyoloji Konusunun Yer Almasının ve Kapsamının Artırılmasının Gerekliliği Hakkına" başlıklı raporda evri̇msel biyolojinin modern yaşam bi̇li̇mleri̇nin iskeletini oluşturduğu vurgulanıyor. Metinde Dünya'da canlıların ortak kökene sahip olmalarının ve zaman içinde değişmelerinin tartışmalı konular olmayıp dünya genelinde kabul edilmiş bilimsel olgular olduğu açıklanarak, evrimsel biyolojinin bu olguların mekanizmalarını inceleyen ve açıklayan bir araştırma alanı olduğu ifade ediliyor.

Raporda, evrimsel biyolojinin yaşam bilimleri içerisinde çok hızlı gelişen başat bir alan olduğu belirtilerek, yalnızca Avrupa Birliği’nin Bilimsel Araştırma Programı kapsamındaki Horizon 2020 ERC programında "Evrim, Popülasyon ve Çevre Biyolojisi" alanındaki projelere son 8 yılda toplam yaklaşık 450 milyon avro bütçe ayrıldığı örnek olarak verilmiş.

Raporda evrimsel biyolojinin temellerinin tüm öğrencilere kazandırılması gereği için üç temel gerekçe sunuluyor: 1) MEB’nın bilimsel okuryazarlığın yaygınlaştırılması hedefi, 2) ekonomik ve sosyal gereksinimler, 3) Türkiye'nin biyoteknoloji ve sağlık bilimleri alanında ilerleme ihtiyacı. Metinde tıptan zirai uygulamalara, biyoteknolojiden çevre sorunlarına kadar birçok alanda evrimsel biyolojinin rolü ve önemi örneklerle anlatılmakta.

İRAN'DA 60 SAYFA

Raporun 1. ekinde hem gelişmiş ve hem gelişmekte olan ülkelerin (İngiltere, Finlandiya, İran, Pakistan, vb.) ilk ve ortaöğretim müfredatlarında evrim konusunun kapsamlı bir biçimde işlendiği ortaya konuyor. Örneğin İran İslam Cumhuriyeti'nde 12. sınıf Lise Biyoloji kitabında evrimsel biyoloji konularına yaklaşık 60 sayfa ayrıldığı ve konunun son derece güncel bir içerikle işlendiği aktarılıyor (örneğin yalnızca doğal seçilim değil genetik sürüklenme gibi evrimsel mekanizmalar da anlatılıyor). Dünyada evrimsel biyolojiyi öğretmemesiyle tanınan ülkenin ise Suudi Arabistan olduğu ifade ediliyor.

SOMUT ÖNERİLER

Raporun 2. ekinde ise ilk ve orta öğretim müfredat taslaklarına dair öneriler madde madde sunuluyor. Canlılar dünyası, canlı sistemlerin işleyişi, biyoçeşitlilik ve biyoteknoloji gibi konuları öğrencilerin mantıklı bir bütünlük içinde kavramasını sağlayacak öneriler 25 madde halinde sıralanıyor.

Raporda canlıların akrabalığı ve zaman içinde değiştikleri kavramlarının 5. sınıftan itibaren işlenmesinin önemine vurgu yapılıyor.

Rapora Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (http://bit.ly/2mhBESP) ve Moleküler Biyoloji Derneği (http://molbioturk.org/mbd/) sayfalarından ulaşılabiliyor.

Sunulan rapor ve görüşmelerin çıkacak müfredat üzerine bir etkisi olup olmayacağı daha bilinmiyor. Öte yandan çok sayıda eğitim bilimci müfredatta genel bir bilimsellik ve laiklikten uzaklaşma eğilimi olduğunu ifade ediyorlar. 

Paylaş :
Etiketler :  milli egitim, müfredat, evrimsel biyoloji, referandum.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA