29 Mart 2024 Cuma

09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

Türkiye Barolar Birliği’nden 19 Mayıs Mesajı


Türkiye Barolar Birliği, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

 

Tarih : 18 Mayıs 2018 Cuma 17:01   Okunma : 1172

Türkiye arolar Birliği'nin 19 Mayıs'a ilişkin açıklması şu şekilde:

Osmanlı İmparatorluğunun zengin coğrafyasının emperyalistlerce sulh masasında paylaşılamaması sonucu çıkan 1. Dünya Savaşı, bağlaşıkların galibiyetiyle sona ermiş ve Osmanlı’ya, 30 Ekim 1918’de son derece ağır koşullar ve tuzak hükümler içeren Mondros Ateşkesi imzalattırılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı galiplerinin lideri Birleşik Krallık, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkesine dayanarak, Türkiye’nin stratejik noktalarını işgal için bahaneler aramaktadır. Karadeniz’in denetimi için Samsun limanı ve şehri, işgal etmeyi düşündüğü yerlerin başında gelmektedir. Bahanesi de Samsun ve havalisinde, Türk çeteleri tarafından Hristiyan ahalinin taciz edilmesidir.

Mütareke Hükümeti ve Saltanat makamı, direnme yerine, her isteneni kayıtsız şartsız yerine getirerek İngilizlerin merhametine sığınma acizliğini tek çare olarak görmektedir. İngiliz baskısına karşı Samsun ve Havalisindeki asayişsizliğin önlenmesi için, çok geniş mülki yetkilere de sahip olacak şekilde 9. Ordu Müfettişliği ihdas edilmiş, komutan olarak da Mustafa Kemal Paşa tayin edilmiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın, 16 Mayıs’ta İstanbul’dan hareketle, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da sonlanan Bandırma Vapuru yolculuğu Kurtuluş Savaşı’nın işaret fişeği, sembolik ilk adımı olarak kabul edilir. 19 Mayıs 1919 tarihi iki eğilim, iki düşünce açısından farklı anlamlar taşımakta, farklı tarih okumasının konusu olmaktadır.

Saltanat makamı ve Mütareke Hükümeti açısından 19 Mayıs 1919, İngilizlerin canını sıkan asayişsizliği önleyerek İstanbul’a geçici bir süre de olsa rahat nefes aldıracak halk arasında itibarlı bir Paşanın görev mahalline intikalidir!

Mustafa Kemal açısından ise 19 Mayıs 1919, uzun sürecek ve zorlu geçecek bir kurtuluş mücadelesinin ilk adımıdır! Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında yol alırken, 19 Mayıs 1919’dan çok sonraları düşünmektedir! Sarı Paşa, asla geri dönmeyeceği kutsal yolculuğun ilk adımında olduğunun bilincindedir.  Türk Milletinin sinesinde, sonuna kadar halkıyla birlikte yürüyecekleri Kurtuluş yolculuğunun ilk adımı!

22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi, 4 Eylül 1919 Sivas Heyeti Temsiliyesi, 27 Aralık 1919, kurtuluşun ve kuruluşun merkezi, Türkiye’nin kalbi Ankara! Ardından gelen büyük dönemeç. Milli Mücadelenin meşruiyet organı Türkiye Büyük Millet Meclisiyle sürdürülecek kutsal yolculuğun hukuki miladı olan 23 Nisan 1920.

19 Mayıs 1919’dan kurtuluşa, kurtuluştan kuruluşa ve sonrasına uzanan uzun ince yolda hep bu iki çizginin mücadelesini görürüz. Onurla onursuzluğun, dirençle teslimiyetin, cesaretle korkaklığın, özveri ile çıkarcılığın, özgürlükle gönüllü köleliğin, uygarlıkla karanlığın, bilimle Ortaçağın mücadelesini.

Mustafa Kemal, birinci çizginin sembolü ve öncüsüdür. Saltanat ve mütareke teslimiyetçiliği ikinci çizgiyi temsil eder! Birinci çizgi, Türk Halkının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bu coğrafyada hâlihazırda ve gelecekte varlığını ve iddiasını sürdürebilmesinin değişmez ön şartıdır!

Türkiye’nin son dönemde yaşadığı olumsuzluklar, doğruluğu tarihin acı deneyimleriyle kanıtlanmış olan İstiklal Yolunun dışında yol ve yöntem arayışlarının, bilimsellikten ve gerçeklikten yoksun savruluşların ülkeye ve halka çıkarılan ağır faturalarıdır.

19 Mayıs 1919’un 99. yılında, kurtuluşun ve kuruluşun önderiyle yol arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.

Paylaş :
Etiketler :  türkiye barolar birliği

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA