29 Mart 2024 Cuma

14:16   CHP`DEN ANAYASA MAHKEMESİNE TRT BAŞVURUSU   11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?  
 
     
   

TÜRK İŞARET DİLİ EĞİTMENİ GÖKMEN KELEŞ: NE YAZIK Kİ HÂLÂ SAĞIR DOĞAN BİR ÇOCUĞA `ZİHİNSEL ENGELLİ` DİYEN DOKTORLAR VAR


Bakırköy Gençlik Meclisi üyesi üniversiteli öğrenciler, farkındalık yaratmak için özel bir koro oluşturdu. İşaret dili ile yaptığı gösteriler büyük beğeni toplayan öğrenci korosu, 30 Ağustos`ta sergilemeyi planladığı performans için hazırlıklarını sürdürüyor. Türk işaret dili eğitmeni Gökmen Keleş, “Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak amacımız işaret diline dikkat çekebilmek ve daha fazla sesimizi duyurmak. Ne yazık ki hâlâ sağır doğan bir çocuğa ‘zihinsel engelli` diyen doktorlar bile var” dedi.

 

Tarih : 8 Ağustos 2022 Pazartesi 19:24   Okunma : 390

Bakırköy Gençlik Meclisi üyesi üniversiteli öğrenciler, farkındalık yaratmak için özel bir koro oluşturdu. İşaret dili ile yaptığı gösteriler büyük beğeni toplayan öğrenci korosu, 30 Ağustos`ta sergilemeyi planladığı performans için hazırlıklarını sürdürüyor. Türk işaret dili eğitmeni Gökmen Keleş, “Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak amacımız işaret diline dikkat çekebilmek ve daha fazla sesimizi duyurmak. Ne yazık ki hâlâ sağır doğan bir çocuğa ‘zihinsel engelli` diyen doktorlar bile var” dedi.

Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi, farkındalık yaratmak için işitme engelli bireyler ile ilgili özel bir koro oluşturdu. Üniversite öğrencilerinden oluşan işaret dili eğitim korosu, 13 kişiden oluşuyor. Bakırköy Kent Konseyi çatısı altında her hafta toplanan grup, 30 Ağustos`ta yapılması planlanan performans için hazırlıklarını sürdürüyor.

“KONSERLERLE FARKINDALIĞI YAYMAK İSTİYORUZ”

Farkındalık yaratmak için Gençlik Korosu olarak Türkiye genelinde konserler vermeyi hedeflediklerini belirten Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Halim Kızılırmak, şunları söyledi:

“Genç arkadaşlarımızla ve hocamızla bir araya gelerek farkındalığı Bakırköy`den tüm Türkiye`ye yaymak istiyoruz. Biliyorsunuz Bakırköy, Türkiye`nin ilklerinin merkezidir. Burada da öncülük yapmak istedik. Kent konseylerinin kendilerine göre işlevleri vardır. Bizim Kent Konseyimiz ve Gençlik Meclisimiz, ağırlıklı olarak özel bireylerle ilgili büyük çalışmalar yapmak için burada. Bu çalışmalar daha da genişleyecek, daha da büyüyecek. Türkiye bazında konserler düzeyine kadar çıkacağına inanıyoruz.” 

“BEN DE BİR KOKLEAR İMPLANT KULLANICISIYIM”

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Başkanı ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Pelin Atik, "Koklear implant kullanan bir işletme engelliyim. İşitmesini sonradan kaybetmiş bir işitme engelli olarak, sağır bireylerin ve işitme engelli bireylerin hayatın içinde olduklarını vurgulamak ve tüm toplumda farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.

“NE YAZIK Kİ HÂLÂ SAĞIR DOĞAN BİR ÇOCUĞA ‘ZİHİNSEL ENGELLİ` DİYEN DOKTORLAR BİLE VAR”

Türk işaret dili eğitmeni Gökmen Keleş de yedi yıldır bu işi yaptığını belirterek şunları söyledi:

"İlk başlarda sadece vakıflarda ve derneklerde bir sosyal proje olarak ve gönüllü olarak çalışmak istediğim için bu işe başlamıştım. Bu kadar profesyonel olup böyle büyük bir ekibimiz olacağı hiç aklıma gelmemişti. Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak, işaret diline dikkat çekebilmek, farkındalık yaratmak, daha fazla sağır camiasına ve engelli camiasına hizmet edebilmek adına böyle bir işe başladık. Bakırköy Kent Konseyi`yle bütün sağır camiasına daha çok destek olmak istiyoruz. Bunun yanında farklı projelerimiz de olacak. `Bizim yolumuz farkında olmak, farklı olmaktır` diyerek yola çıktık. İşaret dilinin derslerini almaya başladıktan sonra çok fazla sesimizi duyuramadığımızı hissettim. Daha fazla kesimin sağır camiasıyla iletişime geçebilmesi için işaret dilini nasıl daha fazla yayabiliriz, daha fazla gösterebiliriz diye düşünürken bir koro kurarsak sesimizi daha fazla duyuracağımıza inandık. Şu anda bütün arkadaşlarımız üniversite öğrencisi. Mezun olanlarımız da var arasında ama hepsi gençlerden oluşuyor. Her kesime hitap edeceğiz.

ÇOCUKLARLA DA PROJE YAPMAK İSTİYORUZ: Belki daha farklı bir yaş grubuyla da devam edebiliriz. Onlar için de küçük çocuklarla, daha ilkokul seviyesindeki çocuklarla da proje yapmak istiyoruz. Çok kolay bir dil değil. Bir kere her şeyden önce işaret dili evrensel bir dil değil. Ülkemizde yöresel farklılıklar gösterebiliyor. Yani aksan dediğimiz, şive dediğimiz şey gibi İstanbul`da kullanılan bazı işaretler Anadolu`da veyahut da Karadeniz`de farklı kullanılabiliyor. Alışma süreci, ellerinin koordinasyonu gibi zorluklar çekiyoruz ama yani çok keyifli ve çok zevkli olduğu için hızlı ilerleyebiliyoruz. Amacımız daha fazla sesimizi duyurmak, toplumun dikkatini çekmek. Ne yazık ki hâlâ sağır doğan bir çocuğa ‘zihinsel engelli` diyen doktorlar bile var.” 

“27 YILDIR İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ EĞİTİM DESTEĞİ VERİYORUZ”

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Bakırköy Ferit Aysan Eğitim Parkı Yöneticisi, Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gönül Orhan da “Vakfımızda 27 yıldır ilköğretim çağındaki çocuklara ücretsiz eğitim desteği veriyoruz. Kent Konseyi olarak, yaptığımız bu projede de hocamızın desteğiyle işitme engelli çocuklarımıza karşı farkındalık yaratmak istedik. Ve Kent Konseyi ile birlikte iş birliği içerisinde yapabilirsek Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak da çocuklarımızı bu projeye dahil etmek istiyoruz. Çocuklarımıza daha ilkokul çağından itibaren bu eğitimlerin verilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“İŞARET DİLİ SAĞIR BİREYLERLE İLETİŞİMSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRIYOR”

Bakırköy Gençlik Meclisi üyesi üniversiteli gençler, işitme engellileri anlama, ilgi ve alakanın oluşturulması açısından işaret dilini hem öğreniyorlar hem de sosyal sorumluluk projesine imza atıyorlar. Şarkılara tercümanlık yapan gençlik meclisi üyeleri, Fazıl Say`ın “İnsan İnsan” şarkısını koro halinde canlandırırken şarkıcı ve bestekar Kayahan ve İpek Acar`ın “Seninle Her Şeye Varım Ben” şarkısını Buse Ayan ile Berkan Kartal Güdücü düet eşliğinde, Edis Görgülü`ye ait olan “Martılar” şarkısını Berkan Kartal Güdücü, Cem Adrian`ın seslendirdiği “Sen Gel Diyorsun” şarkısını Mustafa Kemal Baloğlu, “Gel Ya Da Git” parçasını da Gamze Akbulut işitme engelliler için ekranlara taşıdı.

Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri, birbirleriyle soru-cevap şeklinde farklı bir bakış açısı ile toplumun daha duyarlı hale gelebilmesi için hazırladıkları videoyu da basınla paylaştı. Videoda yer alan Gençlik Korosu üyesi Sude Nezihe Şen`in yönelttiği sorular ve diğer koro üyelerinin yanıtları şöyle:

Sude Nezihe Şen: İşaret dili öğrenmeden önce ve sonda kendinde ne fark ettin? Bu ekiple bu sosyal projenin içinde yer almak nasıl bir şey, ne hissediyorsun?

Eylül Şevval Akboyun: İşaret dilinin hayatımın bir parçası olduğunu fark ettiğimde kendimi daha çok gelişmiş hissettim. İşaret dili hayatıma girdikten sonra sağır olmak artık bir engel değildi. Bunun bir kültür, bir yaşam tarzı olduğunu fark ettim ve işaret dili önümü açtı açıkçası. Çok enerjik ve cana yakın bir ekibimiz var. Projelerimiz ve çalışmalarımız hem eğitici hem de çok dinamik. Bu nedenle bu ekipte yer almaktan mutluluk duyuyorum. Ne hissediyorum? Çok güzel hissediyorum aslında. Sağır bireylerin dilinden anlayabilmek, onlarla konuşabilmek, bizzat iletişime geçebilmek beni çok mutlu ediyor.

Sude Nezihe Şen: Ailende sağır birey var mı, neden işaret dilini öğrenmek istedin?

İrem Opan: Ailemde sağır bir birey yok ama toplumda var olduklarını bildiğim için işaret dilini öğrenmek istedim. İletişim yeme içme gibi temel bir ihtiyaç olduğundan sağır bireylerle iletişimsizlik sorununu ortadan kaldırmak, işaret dilini öğrenmekten geçiyor. Beni motive eden şey de buydu aslında. Bana göre karşıdaki insanın birbirini anlaması, doğru iletişim kurabilmesi çok önemli ve özel bir şey. Bu nedenle ben de artık sağır bireyle karşılaştığında nasıl iletişim kuracağımı bildiğim için bu beni çok mutlu ediyor.

Sude Nezihe Şen: Bu ekibe katılan yeni arkadaşlarımızdansın. Neden bu ekibe dahil olmak istedin?

Sevcan Aksoy: İşaret diline olan ilgimi bilen ve kendisi de uzun zamandır işaret dili eğitimi içerisinde yer alan arkadaşlarımın çalışmalarını izleyerek bu eğitimin çok faydalı olduğunu gördüm. ‘Ben de bu ekibin içerisinde yer almalıyım` diyerek yola çıktım ve şu anda sizlerle birlikteyim. Okuduğum bölüm gereği özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve işitme engelliler okulunda çalışmayı düşünüyorum. Bakırköy Kent Konseyi`nin hazırlamış olduğu bu sosyal sorumluluk projesinde yer alarak hem kendimi geliştirmek hem de bu projelerde gönüllü olarak çalışmanın verdiği hazzı yaşayarak bu projede yer almaktayım. Yaş sınırı olmaksızın herkesin bu tür projelerde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ve buna öncelik eden Bakırköy Kent Konseyi`ne çok teşekkür ediyorum.

KORO 13 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Bakırköy Kent Konseyi Gençlik Meclisi`nin işaret dili eğitim korosu Berkan Kartal Güdücü, Buse Ayan, Enes Ayıcı, Eylül Şevval Akboyun, Gamze Akbulut, Gizem İzcioğlu, Mustafa Kemal Baloğlu, Kevser Bayraktar, Sevcan Aksoy, Mina Kaya, Sezin Kabakçı, İrem Opan ve Sude Nezihe Şen`den oluşuyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA