19 Nisan 2024 Cuma

01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:34   AKBELEN`DE MADEN SAHASINDAKİ PATLAMALAR NEDENİYLE HER YER TOZ DUMAN... İKİZKÖYLÜ VATANDAŞ: "ŞU ANDA NEFES ALAMIYORUZ"   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:58   İYİ PARTİLİ KARAKAŞ, DÜNYA BANKASI KREDİSİNE TÜRKİYE`NİN 11 BİN SURİYELİ SIĞINMACIYA TARIMDA KADRO VERİLMESİ ŞARTI KONULDUĞUNU AÇIKLADI. AK PARTİLİ ZENGİN YALANDI, KARAKAŞ BELGE YAYINLADI   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR   12:54   ŞIRNAK`TA 2 YIL ÖNCE BOŞANDIĞI EŞİ MİHRİBAN ALTÜRK`Ü ÖLDÜREN METİN ŞENGİL`E VERİLEN HAPİS CEZASINDA İNDİRİM   12:49   CHP`NİN YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR OLDU   12:26   ANAYASA MAHKEMESİ`NDE BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN`A VEDA TÖRENİ   12:17   MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL   12:05   VAHAP SEÇER: “BELEDİYE TOPLUMUN HER KESİMİNE, HER TALEBİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA”   11:56   YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR  
 
     
   

Mersin Baro Başkanı: "Mersin’de Kabotajın İlk Sahipleri Kiremithane Gençleridir"


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı yayımladığı yazılı mesajla kutladı.

 

Tarih : 30 Haziran 2018 Cumartesi 13:57   Okunma : 962

Mersin için Kabotaj Bayramı’nın ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Kiremithane Mahallesinin deniz emekçisi gençleri, eğitimini almadan denizciliğin gelişmesinde çok önemli rol oynamışlardır. Denizcilikte gelişime geç adım atan Mersin’de, denizcilik eğitimi 1988 yılında verilmeye başlanmıştır. Kentin dinamiklerinden deniz ekonomisinin gelişmesini bekliyoruz” dedi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşımızın, denizlerimizdeki zaferimizin ve bağımsızlık sembolümüzün olduğunu vurgulayan Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu ile birlikte kapitülasyonlar kaldırılarak denizlerde ve limanlarda yabancı gemilere tanınan ayrıcalığa son verilerek, kabotaj hakkı Türk gemilerine verilmiştir. Böylece vatandaşlarımız kendi deniz ve limanlarımızda yük ve yolcu taşıma hakkını elde etmiştir. Kabotaj Kanunu denizciliğimizin gelişip büyümesinde büyük rol oynamıştır ” diye konuştu.

“TÜRK DENİZ KUVVETLERİ BAHRİYESİNİN SEÇKİN MEHMETÇİKLERİ KİREMİTHANE GENÇLERİDİR”

Kabotaj Bayramı’nın tarihin çok eski dönemlerinden günümüze kadar, bir deniz ve liman kenti olan Mersin için ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1960’lı yıllarından günümüze kadar Mersin’in Kiremithane Mahallesi için özel bir gündür. Tarihin eski dönemlerinde deniz emekçileri olan Kiremithane Mahallesi gençleri; gemici, kayık imalatçısı ve onarıcısı, römorkör, kaptan, makinist ve balık ağları onarım ustası olarak çalışıyorlardı. Mersin’de henüz liman yokken iskelelerde, açıktaki vapurlar arasında yolcu ve yük taşıyan römorkların ve mavnaların mürettebatı Kiremithane gençleridir, ustalarıdır. Türk Deniz Kuvvetleri Bahriye’sinin seçkin Mehmetçikleri Kiremithane gençleridir. Kısacası Kiremithane Mahallesi’nde deniz emekçiliği babadan oğula geçiyordu. Bu mahallenin deniz emekçilerinin torunlarına, Çamlıbel’de bulunan Mersin Amatör Balıkçılar Derneği’nde rastlayabilirsiniz.

Kiremithane'nin deniz emekçileri ve gençleri 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren ve ‘Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk-römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır’ ilkesinin Mersin'de ilk ve en önemli sahipleridirler. 1934 yılında çıkan Soyadı Kanunu’na göre Kiremithane deniz emekçileri ve gençleri;  ‘Denizoğlu’, ‘Deniziçi’, ‘Denizaltı’, ‘Denizüstü’, ‘Yelkenaç’, ’Yelken’, Kürek’, ‘Karadeniz’, ‘Denizmen’ ve buna benzer denizle ilgili soyadlarını seçmişlerdir.

Kabotaj hakkının Türk gemilerine verilmesinin heyecanını ve sevincini yaşayan Kiremithane geçleri için Kabotaj Bayramı’nın bu nedenle özel bir anlamı vardır. Geçmişten bugüne de Kabotaj Bayramı’nı çok özel kutlamaktadırlar. 1960'lı yıllardan günümüze kadar her 1 Temmuz öncesi Mersin 'de şimdilerde eski Adliye Binası önündeki kalafathanede iki mavna yeniden onarılır, boyanır, Türk bayraklarımızla gelin arabası gibi süslenir ve römork tarafından çekilerek Kiremithane’nin sahil tarafına demirlenir. Her 1 Temmuz gecesi spor yarışmalarına mekân olmuş mavnalar meşalelerle süslenir, içinde davul zurna eşliğinde halaylar çekilir ve mavnalar geldikleri yere emanet edilir. Günümüzde protokol tarafından, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle düzenlenen etkinliklerdeki o yarışmacılar, Kiremithane Mahallesi deniz emekçilerinin çocuklarıdır.

MERSİN’DE 108 YIL SONRA DENİZCİLİK EĞİTİMİ

Denizciliğe gönül vermiş Kiremithane Mahallesi gençlerinin, Mersin’de henüz hiçbir denizcilik eğitimi dahi almadan, o günün koşullarına göre büyük başarılar gerçekleştirdiğini söyleyen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Mersin'de 1880'li yıllardan itibaren iskeleler vardı ama buraya eğitimli emekçiler yetiştirilmesi 108 yıl sonra, 1988 yılında Endüstri Meslek Lisesi'ne bağlı ‘Gemi Makineleri İşletme Bölümü’ nün açılması ile başlamıştır. Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nin 2012 yılında açılması ile devam etmiştir. Mersin'de ayrıca 1995 yılında Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi (Sonradan Deniz Ticaret Odası Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ) ve 2007 yılında Mersin Üniversitesi’nde Denizcilik Meslek Yüksek Okulu açılmıştır. Şimdilerde ise Özel Deniz Koleji açılmıştır. 30 yıldan bu yana Mersin Orta ve Yüksek Öğretim kurumları ‘Mektepli Deniz Emekçisi’ yetiştirmektedirler” dedi.

“MERSİN DENİZCİLİKTE GELİŞİME GEÇ ADIM ATTI”

Mersin’de Denizcilik alanında gelişime geç adım atıldığını belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Mersin’de iş, ekonomi ve spor dünyası, üniversiteler, kurumlar, sivil toplum örgütleri, kentimizde denizimizin önemini daha iyi kavramalı, denizcilik sektörünü geliştirmek için daha etkin çalışmalar gerçekleştirmelidir. Mersinli deniz sporcuları, deniz bilimleri araştırmacıları, deniz arkeologları yetişmesini, ayrıca çağdaş bir balıkçı barınağını ve balık halini, denizlerimizin daha temiz olmasını, mavi bayraklı plaj sayımızın daha da artmasını ve deniz ekonomisinin gelişmesini bekliyoruz.

Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ülkemizde Türk denizciliğinde emeği geçenleri ve kentimizde denizciliğin gelişmesinde büyük rol oynayan Kiremithane deniz emekçilerini saygıyla ve rahmetle anıyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, bilgin yeşilboğaz, barolar birliği

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA