23 Nisan 2024 Salı

13:49   BAŞKAN YILDIZ, 23 NİSAN’DA KOLTUĞUNU MİNİK EYLÜL’E BIRAKTI   13:37   MERSİN`DE COŞKULU 23 NİSAN KUTLAMASI   12:06   ANITKABİR`DE 23 NİSAN COŞKUSU... BİNLERCE ÇOCUK ATA’SINA KOŞTU   11:56   MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ, MAKAMINI 6. SINIF ÖĞRENCİSİ ARSLAN`A DEVRETTİ: “ÇOCUKLARIN MUTLU VE HUZURLU BİR TÜRKİYE`DE YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM”   11:48   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, BİRİNCİ MECLİS`TE KONUŞTU: "MECLİS MİLLİ İRADENİN VE MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİDİR"   11:42   TAKSİM`DE 23 NİSAN TÖRENİ   11:27   OKUMA YAZMA BİLMEYEN 5 YAŞINDAKİ MUHAMMED MİRAÇ ARAS İSTİKLAL MARŞI`NI EZBERE OKUDU   11:12   MANSUR YAVAŞ, 23 NİSAN DOLAYISIYLA KOLTUĞUNU MUHAMMED UĞUR`A BIRAKTI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ‘KIR ÇİÇEKLERİ`NDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI`NDA BAŞARILI SONUÇ    09:40   TBMM`DE ATATÜRK ANITI`NDA TÖREN DÜZENLENDİ   09:39   MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   17:15   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ 23 NİSAN GELENEĞİNİ BOZMADI, KOLTUĞUNU MİNİK ÖĞRENCİYE DEVRETTİ   17:12   TARSUS BELEDİYE BAŞKANI ALİ BOLTAÇ’TAN 23 NİSAN KUTLAMA MESAJI   17:10   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE “23 NİSAN” ETKİNLİĞİ   17:09   TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİCE MAHALLESİ’NDE YOL BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI   17:06   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 5 ÜLKEDEN ÇOCUKLARINI MERSİN’DE BULUŞTURDU   16:54   ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ VE MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLARINDAN BELEDIYELERE ÇAĞRI   15:20   CHP`Lİ ÖZTÜRKMEN`DEN TUNÇ VE YILMAZ`A SORU ÖNERGESİ: “KAMUDA MÜLAKATLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?”   13:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI   12:27   GAZİ ÖZDEMİR: “ÇOCUK HAKLARININ GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR DÜNYA DİLİYORUM”  
 
     
   

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz: "İdam Çözüm Değil"


Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Radyo Akdeniz’de Yönetim Kurulu Başkanı Bergüzar Şenay’ın canlı yayın konuğu olarak; çocuk istismarı, çocuk cinayetleri, avukatlık mesleğinin sorunları ve Mersin Barosu’nda hayata geçireceği projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Tarih : 5 Temmuz 2018 Perşembe 12:13   Okunma : 1110

 “GÜVENLİ BİR ADALET SİSTEMİMİZ YOK”

Konuşmasında, çocuk istismarı ve cinayetlerinin Türkiye’nin ciddi bir sorunu olduğunu, bu sorunun cezai müeyyideler ile çözülemeyeceğini, bu konuda toplumsal ve siyasi anlamda çözüm üretilmesi gerektiğini savunan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Ülkemiz ciddi anlamda sosyal, siyasal ve ekonomik kriz içerisinde. İnsanlara umut, gelecek verilmeli. Suç baştan önlenmeli. Suçluya sadece hapis cezası veriliyor. Suçlu aftan, denetimli serbestlikten yararlanarak hapisten çıkıyor, aynı suçu tekrar işliyor. TCK’da çocuk istismarı konusunda ciddi yaptırımlar var. Suçlu ıslah edilmeli. İdam tartışmaları ise ülkemizin kanayan yarasıdır. Adnan Menderes, Deniz Gezmiş idam edildi, çözüm oldu mu? Şimdi ikisi için de ağlanıyor. İdam çözüm değildir. Bu tür söylemler içgüdüsel, sürü psikolojisinden kaynaklanan söylemlerdir. Güvenli bir adalet sisteminin olmadığı yerde, verilen cezanın adil olduğunu söyleyebilir misiniz? Yargıtay’a giden 100 dosyadan 70 tanesi hatalı sonuçlarla geliyor. Oranın bu kadar yüksek olduğu bir adalet sisteminde, geri dönüşü olmayan cezalar ne olacak?” şeklinde konuştu.

“KOLTUK KAVGASI DEĞİL, ÜLKE KAVGASI OLMALI”

Devletin bazı yetkili organlarının, bazı kurumları korumak adına çocuk istismarı ve çocuk ölümleri ile ilgili söylemiş olduğu üzücü beyanların ve kullanmış olduğu dilin, insanları suç işlemeye yönelttiğini vurgulayan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, siyasilere de seslenerek şöyle konuştu: “Kullanılan dil değişmek zorunda. Dil birleştiricidir, ayrıştırıcıdır, ötekileştiricidir, nefret ettiricidir. Bu nedenle kullanılan dil çok önemlidir.  Devletimizin, sosyolog, psikolog ve ekonomistlerle görüşüp bu konuda ciddi projeler üretip, toplumuzdaki cinnet ruh halini ortadan kaldırması gerekiyor. Kendi iç kısır çekişmelerimizden, siyasi anlamda birbirimize gücümüzü göstermekten vazgeçmek zorundayız. Tüm siyasiler bir araya gelerek; güç kavgasından dolayı bu toplumu ne hale getirdik? Ve bu sorunları nasıl çözebiliriz? Demek zorunda. Çünkü artık şiddete yönelmiş, cinnet geçiren bir toplum var. Yarın elinizde toplum kalmayacak. Sizin karşınıza bir güç olarak çıkacaklar ve asla kontrol edilemeyecekler. Bu ciddi bir sorun. Bu bir koltuk kavgası değil, ülke kavgası, ülke menfaati olmalı.”

“TARIM ÜRÜNLERİ YERİNE BİNA DİKİYORUZ”

Ülkemizdeki rejim değişikliği ile parlamenter sistemin ortadan kalktığını ve Atatürk ilkelerinin birer birer yok edildiğini söyleyen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Bu topluma nasıl yansıyacak? Birleştirici unsurlar ortadan kalkarsa, toplum nasıl ayrışacak? Biz bunları düşünüyoruz. Mersin’de büyük bir istihdam sorunu var. Ekonomi, tarım, turizm, sanayi politikamız yok. Turist gelmiyor, sanayimiz yok. Tarım ürünleri yerine, binaları dikiyoruz. İnsanlar geçimini sağlayamadığı zaman ciddi bir asayiş sorunu baş gösterecek. Bu sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi gerekiyor” dedi.

“TOPLUMUN NABZIYIZ, AYNASIYIZ”

Baroların Türkiye’de çok önemli bir konuma sahip meslek örgütü olduğunu söyleyen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Biz toplumun en tabanıyla, sorunlarla birlikte yaşayan bir meslek grubuyuz. Bizim kadar sorunlara eğilmiş başka bir meslek grubu yok. Biz toplumun nabzıyız. Biz durduğumuz anda, toplumun nabzı da durur. Avukatlık mesleğini çok geriye götürecek politikalar gelişiyor. Türkiye'de yaklaşık 200 tane hukuk fakültesi var. Kontenjanlar sürekli artıyor. Avukatlık Kanunu’nun bizlere vermiş olduğu çok yetki var ama ekonomik anlamda getirimiz yok. Avukatlara verilen CMK ve adli yardım ücretleri yeterli düzeyde değildir. Türkiye’ye hukukçu potansiyeli pompalanıyor. Bu büyük bir tehlikedir ve mesleğimizi itibarsızlaştırmaktadır. Siyasi iktidarlar, hukuk fakültelerinden mezun olup da avukat olmak isteyenlere sınav sistemi getirmek kaydıyla bizimle işbirliği yaparak, avukatlık mesleğimize çeki düzen vermek zorundalar. Mersin’de Ekim ayına kadar yaklaşık 200 meslektaşımıza avukatlık ruhsatı vereceğiz. Bu meslektaşlarımızın gelecek kaygısı var. Mersin Barosu olarak bu konuda ciddi projeler üretmek için çalışıyoruz. Meslektaşlarımızı çaresiz ve sahipsiz bırakamıyoruz. Mesleğe yeni başlayan avukatlarımıza yeni ufuklar açmak zorundayız. Devlet tarafından kendi iş alanlarımızın açılmasını istiyoruz. Biz üvey evlat değiliz. Biz toplumun aynasıyız. Bizim feryadımız, toplumun çığlığıdır. Bunu duymaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

“BİZİM YÖNÜMÜZ HEM İÇE, HEM DIŞA DÖNÜK”

Mersin Barosu olarak yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler veren Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Adliye’de avukatlarımızın yaşamış oldukları sorunları tespit ettik ve sorunların çözümü için gerekli görüşmeleri yapacağız. Vatandaşların işini hızlı bir şekilde çözebilmemiz için Adliye’de ön bürolarda avukatlara öncelik sağlanması gerekiyor. Toplumla ve Türkiye baroları ile tekrar güven ilişkisini kurmamız gerekiyordu, ilk etapta bunu sağladık. Baro topluma mal olmuş, topluma yön veren bir kurum iken, birden içe döndü. Sivil toplum örgütleri ve meslek odaları sahipsiz kaldı. Biz bunu değiştirdik. Bizim yönümüz hem içe, hem de dışa dönük. Hem meslektaşlarımızın sorunlarının, hem de bizden beklentisi olan kamuoyunun sorunlarının çözümünde ortak hareket ediyoruz. Toplumdaki itibarımızı yeniden kazanmaya çalışıyoruz.

“KARŞI ÇIKIŞLARIMIZ İTİRAZDIR, TOPLUMUN SESİDİR”

Kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları ve çevre ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmak için sürekli gündeme getiriyoruz. Benim farkındalığım, onlarla birlikte mücadele etmek. Avukat olarak bunu yaparsam, halk barolara güvenir. Bu bütün meslektaşlarımız için bir kazançtır. Birçok akademik çevreden ve barolardan ortak proje teklifleri geliyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Mersin Barosu’nu tekrar hak ettiği yere getireceğiz. Mersin Barosu topluma güven veren, toplumun sorunlarına her zaman çözüm bulmaya çalışan bir baro haline gelecek. Çocuk, kadın ve hayvan hakları ihlallerinde ve çevre sorunlarında her zaman muhalif tavrımızı sürdüreceğiz. Karşı çıkışlarımız sadece muhalif bir kimlik olarak algılanmamalı. Bunlar itirazdır, toplumun sesidir. Biz, sesi olmayanın sesi olmaya geliyoruz. Kadının, çocuğun, hayvanın çığlığı olmaya geliyoruz. İtirazlarımız dikkate alınmalı” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, bilgin yeşilboğaz, barolar birliği, radyo akdeniz

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA