25 Nisan 2024 Perşembe

16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK  
 
     
   

"İdamın Hukuki Bir Mesnedi Yoktur"


Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, ülkemizde artış gösteren çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Tarih : 5 Temmuz 2018 Perşembe 16:37   Okunma : 978

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan ise konuşmasında, çocuk tecavüzlerinin ve cinayetlerinin her geçen gün artmasını toplum olarak sindiremediklerini söyleyerek, çocuk istismarı ve ölümlerinin önüne tek başına cezaların arttırılması ile geçilemeyeceğini, çocuğun korunmasına yönelik önleyici tedbirlerin alınması ve acil eylem planlarının hazırlanıp uygulamaya geçmesi gerektiğini ifade etti.

“İDAM ÇIĞIRTKANLIĞI TOPLUMUN GAZINI ALMAYA YÖNELİK SÖYLEMDİR”

Mersin Baro Odası’nda avukatların katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Barosu olarak, çocuk tacizlerine ve çocuk cinayetlerine duyarsız kalamayacaklarını ifade ederek, “Tüm barolar gibi bu sorunun çözümüne hazırız. Çocuk Hakları Merkezi, bizim çok önem verdiğimiz merkezlerimizden birisidir. Çocuk Hakları Merkezimiz, bu konulardasorunun çözümüne katkı sunacak her türlü girişimde öncü olmak için çalışmalar yapmaktadır. Çocuk hakları ve çocuk istismarı konularında farkındalık yaratmak adına daha önce çeşitli okullarda bilinçlendirme çalışmaları ve toplantılar yaptık. Mersin Barosu olarak, farkındalığı artırmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

Son günlerde gündeme gelen idam konusuna da değinen Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Özgecan Aslan cinayeti başta olmak üzere, çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri ne zaman gündeme gelse, idam çığırtkanlığı başlıyor. Bizim bu konudaki tavrımız daha önce de belliydi, netti. Bu konuda belli bir duruşumuz var. İdam söylemi,  toplumun gazını almaya yönelik, toplumu harekete geçirecek bir söylem olarak dilde kalmaktadır. Ama bu insanlardaki nefret duygularını artırmaktadır. Öncelikle bu dilden vazgeçilmesi gerekiyor. İktidar veya siyasi argümanlar hiçbir şekilde idamı getiremez, öyle bir yetkileri yoktur. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi dâhil olmak üzere, birçok sözleşmeye imza atılmıştır. Bu sözleşmeden vazgeçilmesi mümkün değildir. Vazgeçtiği anda Türkiye, tüm dünya tarafından dışlanabilir. İdamın hukuki bir mesnedi yoktur. Bu konunun gündemde olmasından rahatsızlık duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“TOPLUM OLARAK SİNDİREMİYORUZ”

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan ise açıklamasında, çocuk tecavüzlerinin ve cinayetlerinin her geçen gün artmasını toplum olarak sindiremediklerini söyleyerek, “Bu suçlara ilişkin  cezai indirimler uygulanmamalı ve af kapsamından muaf tutulmalıdır. Çocuk istismarını ve cinayetlerini, önleyici ve koruyucu nitelikte politikaların acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.  İstismara uğrayan veya katledilen çocuk vakaları, bu ülkenin mutlaka çözmesi gereken temel meselelerinden birisidir. Bu açıklamaları çok sık yapmaya başlamamız, çocuk istismarının ve ölümlerinin sık sık ülke gündeminin ilk sıralarında yer alması üzüntü ve kaygı verici olup, ülke olarak, acil eylem planlarını hazırlayıp uygulamaya geçmemiz gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

Ülkemiz Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşme de dâhil olmak üzere birçok milletlerarası sözleşmeye taraf olmasına rağmen, hala çocuklarımızı koruyamıyorsak bunun sebepleri üzerinde durmak ve aksayan yönlerini acilen tespit ederek gerekli önlemlerin almak zorunda olduğunu söyleyen Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, “Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına ilişkin yargılamalar, toplum nezdinde tartışma yaratan uygulamalar içermektedir. Bu tartışmalar bazen mevzuattan, bazen yargı makamlarının karar ve uygulamalarından, bazen de idari yapılanmanın yaklaşımından kaynaklanmaktadır. Bu anlamda ilk önce üzerinde durulması gereken husus, çocukların istismar ve ölümlerden korunması olmalıdır” şeklinde konuştu.

“CEZALAR ARTMASINA RAĞMEN, SUÇ İŞLEME ORANI AZALMAMIŞTIR”

Av. Ruşen Ayşen Ayılgan şöyle konuştu: “Anayasa’nın 41/2 maddesi uyarınca Devlet; çocukların korunması için gerekli tedbirleri almak, bunun için gerekli teşkilatı kurmakla yükümlüdür. Devletin çocukların korunması için alacağı önlemlerin (pozitif ayrımcılık), anayasada yer alan eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağına dair (anayasa m. 10/3) hükmü ile çocukların korunmasına ilişkin devletin yükümlülüğü pekiştirilmiştir.

TCK’da yer alan cinsel dokunulmazlığa karşı suçları düzenleyen hükümler, TCK’nın yürürlüğe girdiği 01.06.2005 tarihinden bu yana birçok kez değişikliğe uğramasına ve her seferinde cezaların arttırılmasına rağmen bu suçlarda azalma olmadığı, aksine her geçen gün bu suçların daha da arttığı istatistiksel olarak ortadadır. Bu veriler bize çocuk istismarı ve ölümlerinin önüne tek başına cezaların arttırılması ile geçilemeyeceğini, olaya sadece ceza boyutu ile bakmanın ve çocuğun korunmasına yönelik önleyici tedbirlerin ceza tartışmalarının gölgesinde kalmasının, çocuğa fayda sağlamaktan uzak olduğu ortadadır.

“ÇOCUK HAKLARI KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI”

Devletin ve toplumun önceliği, istismara uğramadan ve ölmeden önce çocuğu nasıl koruyacağı olmalıdır. Bunu yaparken konunun sosyolojik, psikolojik, ahlaki yönleri de dâhil olmak üzere bütün yönleri ile ele alınarak düzenlemelerin yapılması ve bu konunun söylemden çıkartılarak içselleştirilmesinin sağlanması gerekmektedir.  Çocuğun eğitim, sağlık, barınma haklarından yoksun bırakılmaması, azarlama, hakaret etme, küçümseme, tehdit etme gibi davranışların sonucu çocuğun duygusal olarak istismar edilmemesi cinsel istismar ve yaşam hakları gibi kavramlar yalnızca kağıt üzerinde kalmakta; pratikte kamuoyu, okullar ve hatta kanunu uygulayanlar tarafından dahi yeteri kadar benimsenmemektedir. Uygulayıcıların eğitilmesi ve tüm paydaşların birlikte koordineli olarak hareket edebilmesi, çocuğun gerek önleyici tedbirler aşamasında korunması ve gerekse yargılama sırasında ikincil mağduriyetlerin yaşanmaması için bu husus elzemdir. Bu sağlanamadığı takdirde, bu infiallerin sayısı artmaya devam edecektir. Bu vesileyle, yaşanan bu menfur olayı Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak nefretle kınıyor, katledilen çocuklarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, bilgin yeşilboğaz, barolar birliği, ruşen ayılgan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA