19 Nisan 2024 Cuma

16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR   12:54   ŞIRNAK`TA 2 YIL ÖNCE BOŞANDIĞI EŞİ MİHRİBAN ALTÜRK`Ü ÖLDÜREN METİN ŞENGİL`E VERİLEN HAPİS CEZASINDA İNDİRİM   12:49   CHP`NİN YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR OLDU   12:26   ANAYASA MAHKEMESİ`NDE BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN`A VEDA TÖRENİ   12:17   MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL   12:05   VAHAP SEÇER: “BELEDİYE TOPLUMUN HER KESİMİNE, HER TALEBİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA”   11:56   YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR   11:52   AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TÜRKİYE`DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPACAK   11:33   UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ   11:23   HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI   11:21   DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"   11:19   METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI  
 
     
   

"Mersin’de Her Taraftan Limon, Portakal Ağaçları Değil, Binalar Çıkıyor"


Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, 24 Haziran seçimleri sonrası Mersin gidişatı hakkında görüşlerini bizimle paylaştı. Gazetemize konuşan Bilgin Yeşilboğaz, " Artık siyasal çekişme bir yana bırakılmalı. İnsanların reel anlamdaki sorunları ile bire bir ilgilenilmesi gerekiyor." şeklinde k

 

Tarih : 9 Temmuz 2018 Pazartesi 17:46   Okunma : 906

- 24 Haziran seçimleri sonrasında Mersin gündemi hakkında değerlendirmeleriniz neler?

Şimdi hepimizin malumu 24 Haziran'da bir seçim süreci yaşadık ve  Türkiye ilk defa böyle bir sistem rejim ile yönetilecek. Şu anda ayrıntılarını biz de bilmiyoruz. Daha önce yapılan anayasa değişikliğine göre, şekil ve yöntem ile belirlenmesi gerekiyordu, yönetmeliklerle belirlenmesi gerekiyordu ancak onlar tam anlamıyla yayınlanmadı. Şu anda tüm kamuoyu gibi bizim de açıkçası bilmezlerimiz var. Biz de bilmiyoruz nasıl olacak. Şu anda seçilmiş olan cumhurbaşkanımız bir kabine kuracak. Kabinenin nasıl kurulacağını dahi bilmiyoruz. Bunların hepsini hep birlikte göreceğiz. Tabii sorun olduğu için, çıkmaz bir yol olduğunu gören ekonomi çevrelerine şu anda siyasal belirsizlikten dolayı yatırım yapılmıyor. Yatırım yapmadığınız zaman istihdam sağlayamıyorsunuz, bu sefer bir kısır döngüye girmiş oluyorsunuz. Bu belirsizliğin, kısır döngünün bir an önce net bir şekilde aşılması gerekiyor. Şu anda seçilmiş olan Cumhurbaşkanımız açıkçası hemen programını kabilesine açıklasın. Bu hafta 8 Temmuz'da yemin töreni var, sanırım yemin töreninden sonra hemen kabile şekillenecek Bu süreçten sonra ne gibi ekonomik, siyasal açılımlar yapılacak göreceğiz. İnsanların beklentisi çok fazla Mersin genelinde, ülke genelinde insanların beklentileri var. Sosyal, siyasal, ekonomik anlamda herkes sorunlarını çözümlerini bekliyor. Artık siyasal çekişme bir yana bırakılmalı. İnsanların reel anlamdaki sorunları ile bire bir ilgilenilmesi gerekiyor. Tabii bu bilgilenme nasıl olacak, gerçekçi çözümler üretilmesi gerekiyor biraz da. Bir hasta var, bu hastayı tedavi etmek, iyileştirmek yerine makyaj ile günü kurtarmaktan artık vazgeçmemiz lazım. İleriye dönük kalıcı projeler üretmemiz gerekiyor. Mersin'e bakıyoruz, şu an Mersin daraldı; ne ekonomisi olduğu belli değil. Tarım ekonomisi diyorsunuz tarım sektörü çok kötü, liman var diyorsunuz limandan istediğimiz verimi alamıyoruz, turizm diyoruz kıyılarımız işgal altında, işte yazlık siteler olsun, balık çiftlikleri olsun turizmde değil. Mersin ne ile geçilecek? Mersin yaşamını nasıl geçindirecek? İnşaat sektörünün hızla gelişmiş olması tarımı cidden de sekteye uğrattı. Artık her taraftan limon, portakal ağaçları fışkırmıyor, yerine binalar var.
 

-Çözüm Öneriniz?

Tarım politikası Mersin'e ilişkin. Açıkçası şu anda hükümetten bizim beklentimiz buranın bileşenleriyle, işadamlarıyla, köylüsüyle, siyasetçisiyle, hukukçularıyla, sivil toplum örgütleri ile Mersin'in geleceğine dair oturup bir plan yapmaları gerekiyor. Mersin nasıl kalkınır bir genel politika üretiyorsunuz ama yerel politikalar üretmek zorundasınız. Belediyelerimiz bir araya gelmek zorundalar. İl ve ilçe ayrı partilerden gelmiş olabilir ama ortak bir kentte yaşam sürdürüyorlar. Buranın geleceğine karar vermek zorundayız. Burayı nasıl geliştirebiliriz, turizm kenti mi yapalım buraya yatırımı nasıl sağlayalım, tarım kenti mi yapalım nasıl bir politika izlememiz gerekiyor ve hangi ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Mutlaka sanayide yatırım yapılması gerekiyor. Yani Mersin gibi bir yerde sanayi yatırımı yok; demiryolu var, karayolları dört tarafta var, deniz zaten dibimizde, koca limanımız var ama maalesef hiçbirinden yararlanamıyoruz. Bütün sektörlerin bir araya gelip bir yol haritası çizmesi gerekiyor. Gerekirse bütün sektörlere ayrı ayrı katkı sağlanması gerekiyor, muhatap alınması gerekiyor
 

Şiddet gören kadınların oy kullanması hakkında bir çalışma yapmıştınız, bunu açar mısınız?
Şimdi gerçekten 21 Yüzyıl'da hala koruma altına aldığımız kadınlar var. Kimimiz fazla korumaya çalışıyoruz, oy kullandıramamamız yanlış, oy kullandırmama nedir yani? En demokratik hakkıdır, kendi geleceğini belirleme, kendini yönetecekleri seçme hakkından insanları mahrum bırakıyoruz ve bunu ne deyip yapıyoruz, "Onu koruma" koruma böyle olmaz. Ne güzel bir uygulama çıkardılar "taşıma sandık" nasıl bir şey taşıma sandık; daha önceden müracaat etmiş, oy kullanmaya gidemeyecek fiziksel engelleri olan vatandaşlarımıza ne güzel oy sandığı gitti. Bu insanlarımıza, bu kadınlarımıza neden sandığı götüremedik. Zaten liste sizin elinizde, zaten nerede olduğunu siz biliyorsunuz, bunların adresleri verilmeden bunlar çok rahat bir şekilde oy kullanılabilir de. Avrupa ülkelerinde de bu tür sıkıntılar var onlar bunu bir şekilde aşıyor, anayasal demokratik hakkını kullanması sağlanıyor. Bu önemli bir husustur. Biz bu eksiği gördük bunu dile getirdik Umarım, önümüzde bir yerel seçim var bu hata tekrar tekrarlanmaz. Biz eleştirme anlamında değil, bu hatanın telafi edilmesi anlamında uyarılar yapıyoruz. Umarım bu uyarımız dikkate alınır, şu anda onunla ilgili bir çalışma yapar hükümet, kadınlarımız özgürce oyunu kullanır. Koruyucu olmak böyle bir şey değildir, Bazı haklardan mahrum bırakmak değildir. Bunu topluma anlatabiliriz.

-Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı Mersin'de çok sık gündeme gelmeye başladı. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Aslında tüm Türkiye kamuoyunun maalesef gündemini işgal ediyor. Paranoyak bir toplum haline getirilmeye çalışılıyoruz. Toplumda güven duygusu zedelendi. Bizim çocukluğumuzda mahalledeki bütün anne babalar bütün çocuklara göz kulak olurlardı, mahallenin Ahmet Mehmet amcasının çocukların üzerinde bir otoritesi vardı. Hiçbir anne baba da o, çocuğuna kızdığı zaman gidip onu eleştiremezdi. Birbirimizi korurduk. Artık bireyselleştik. Kimse gördüğüne hiçbir şekilde müdahale etmiyor. Çocuklarımızı bilinçli bir şekilde yetiştirmek için açıkçası hepsini temel eğitimi almış olması lazım. Sivil toplum örgütlerinin ki başta biz olmak üzere devletin de çocuk yetiştirmede, çocuğun kendi farkındalığını anlayacak şekilde eğitim verilmesi konusunda yeterli adımları, girişimleri atması gerekiyor diyoruz. Tabii şiddet hiçbir zaman durmuyor ama bu eğitimlerle toplumsal farkındalığı yaratma ile birlikte bunu Münferit olaylar haline getirebiliriz. Günde 10 tane değil, yılda bir tane iki tane belki. Bunu nasıl azaltabilirizin çözümlerini bulmak gerekirken biz bugün 10 tane 15 taneden bahsediyoruz. Bu ciddi bir sıkıntı, bunun üzerinden de idam çığırtkanlığı başlıyor. Bu sefer hukukun önüne geçiliyor. Sen önleyici hizmetleri vermediğin zaman, önleyici tedbirleri almadığın zaman hemen cezalandırma yoluna gidiyorsun ama şu an adalet sistemimizde açıkçası yüzde yetmiş neredeyse dosyalarımız bozuk. Yargıtay'dan istinafta adalet sisteminin daha kendi güvenirliğini sağlayamadığı bir yerde insanları cezalandırdığı zaman bunun telafisi mümkün olmayacaktır. İdamın kesinlikle çözüm olmadığını biz her zaman söylüyoruz. 21 Yüzyıl'da asla bu konuşulmaması gereken bir cezalandırma yöntemidir. Hiç kimsenin insanın canını alma hakkı yoktur.

-Son olarak Balıkçı çiftlikleri ile ilgili fikirlerinizi de almak isterim

Kıyılarımız bizim için önemli bunu her zaman söylüyoruz. Mersin bir deniz kenti, bir turizm kenti. Bunun için de kıyılarımızın açıkçası korunması gerekiyor. Bunu başta devlet yetkililerinin koruması gerekiyor, anayasaya göre kıyılarımız sahillerimiz devletindir ama aynı zamanda vatandaşıdır. Hiçbir şekilde o kullanım engellenemez kıyıda yapılan bu balık çiftliği projeleri Mersin kıyılarını tamamen öldürüyor. Vermiş oldukları ilaçlarla oradaki biyolojik dengeye bozuyorlar. Bu çok ciddi bir sorun orada artık yapı değişiyor, oradaki popüler kültür yok ediliyor. Artık kıyı turizminden yararlanamıyorsunuz. Bunu açık denizlerde belki yapabilirsiniz, çok açık denizlerde ama maliyet nedeniyle maalesef kıyıda yapmaya çalışıyorlar. Kıyıda yapılması da hem turizmi engelliyor hem oradaki kültürel dengeyi bozuyor. Hangi turist gelip orada balıkçı pazarının olduğu, kokan bir yerde Turizm yapmak ister tatil yapmak ister?

Mersin'e kıymasınlar biz sadece bunu istiyoruz. Yani her şey para değildir çok daha farklı bir şekilde, ekonomik anlamda yatırım yapabiliriz. Bu balık çiftlikleri değil. Bize göre şu anda daha önceden verilmiş olan ÇED raporlarının derhal iptal edilmesi gerekiyor. Farklı bir proje sunabilirler, bizim üniversitelerimiz var, Mersin'de ODTÜ'nün yeri var, su bilimleri ile görüşsünler, uzmanlardan görüş alsınlar. Bu popüler dengeyi nasıl koruyabilirler, kıyılara nasıl zarar vermezler, balık örneklerini türlerine nasıl zarar vermezler bunların hepsinin açıkçası bilimsel anlamda öğrenilmesi gerekiyor. Bunu siyasetçiler bilmez bir kere de uzmanına sorsunlar.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA