21 Mayıs 2026 Perşembe

17:25   HAK-İŞ’TEN ABD BÜYÜKELÇILIĞI ÖNÜNDE PROTESTO: "SUMUD’UN HAK-İŞ’E AIT EMANETLERININ SAĞ SALIM DÖNMESINI UMUTLA BEKLIYORUZ"   17:24   DIYANET İŞLERI BAŞKANı ARPAGUŞ: "HACDA 84 BIN 942 VATANDAŞ KUTSAL TOPRAKLARDA, YAŞ ORTALAMASı 60"   17:23   SILIVRI’DE ADA BULUŞMASı... DILEK İMAMOĞLU: “DÖRT BAYRAMDıR MAĞDURIYET YAŞAYAN TUTSAKLARA VE BIZ AILELERINE SABıR VE GÜÇ DILIYORUM”   17:22   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   17:21   İBB DAVASı’NıN 41. GÜNDE SAVCı, 5 ISIM HAKKıNDA TAHLIYE TALEP ETTI... İMAMOĞLU: ÖZGÜR ÖZEL CAN YOLDAŞıMDıR, GENEL BAŞKANıMıZDıR ONU ÇOK SEVIYORUM   15:44   CHP’LI ORTA VE DOĞU KARADENIZ BELEDIYE BAŞKANLARıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: "GENEL BAŞKANıMıZ SAYıN ÖZGÜR ÖZEL’IN MÜCADELESINI SONUNA KADAR DESTEKLIYORUZ"   15:44   TBMM’DE BAYRAM SONRASı YOĞUN MESAI...AK PARTI, "12. YARGı PAKETI"NIN DE OLDUĞU BAZı KANUN TEKLIFLERINI SUNMAYı PLANLıYOR   15:43   ALI BABACAN: "DÜŞEN DOĞURGANLıK HıZı TÜRKIYE IÇIN BEKA SORUNUDUR"   15:41   DİSK GENEL BAŞKANı ÇERKEZOĞLU: EMEKLI YOKSULLUĞU KARŞıSıNDA BAYRAM IKRAMIYESI ERIYIP PULA DÖNDÜ   13:50   İSRAIL’DE ALıKONAN KÜRESEL SUMUD FILOSU KATıLıMCıLARı, ÜÇ UÇAKLA TÜRKIYE’YE GETIRILECEK   13:47   CHP’NIN 81 IL BAŞKANıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: “SANDıĞıN IRADESINE DE PARTIMIZIN HUKUKUNA DA GENEL BAŞKANıMıZ ÖZEL’E DE SONUNA KADAR SAHIP ÇıKACAĞıZ”   13:46   HASAN HÜSEYIN BALAK IÇIN MECLIS’TE CENAZE TÖRENI DÜZENLENDI   13:46   ÖZGÜR ÖZEL: "ÇERKES HALKıNıN SÜRGÜN ACıSıNı UNUTMADıK, UNUTTURMAYACAĞıZ"   13:45   CHP’LI ORTA VE DOĞU KARADENIZ BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı... İMAMOĞLU: "YıLMAYACAĞıZ, YORULMAYACAĞıZ, DURMAYACAĞıZ"   13:35   "KENT UZLAŞıSı" DAVASıNDA REDDI HAKIM TALEBINDE BULUNULDU   10:10   ABD-KÜBA HATTıNDA TARIHI KRIZ! 94 YAŞıNDAKI RAUL CASTRO İÇIN YAKALAMA KARARı: İDAMı İSTENIYOR!   09:59   BAKANLıK ’YOK’ DEMIŞTI, RESMI GAZETE’DE YAYıMLANDı: TÜRKIYE’DE YAPAY ET TARTıŞMASı BÜYÜYOR!   09:50   CHP LIDERI ÖZGÜR ÖZEL’DEN KRITIK HAMLE: HAZIRAN AYıNDA 10 İLLIK BÜYÜK DOĞU TURU BAŞLıYOR!   02:59   VERGI VE VARLıK BARıŞı YASALAŞTı...   02:24   İSTANBUL’DA TARIHI GECE: UEFA AVRUPA LIGI ŞAMPIYONU TÜPRAŞ STADı’NDA BELLI OLDU!  
 
     
   

Dayatma var hak ihlali var


Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘P

 

Tarih : 13 Temmuz 2018 Cuma 07:25   Okunma : 2781

Liselere geçişte tercih süreci bugün sona eriyor. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz’da açıklanacak. Yerleştirme işlemi önce sınavla öğrenci alan okullar için yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirilemeyen öğrenciler, mahalli yerleştirme sistemine göre kaydedilecek. Tercihleri doğrultusunda mahalli yerleştirmeyle de bir okula kayıt yapılamayan öğrenciler açık liseye düşecek. 6 Ağustos’ta da yerleştirmeye esas nakil dönemleri başlayacak. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, tercih sürecinde neler yaşandığını şöyle anlattı:

-Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılmadı. Adres sınırı dayatması tüm öğrencilere uygulandı. Öğrencilere adres üzerinden yerleştirme seçeneksizliği dayatıldı.

-Eğitim sisteminde yaratılan eşitsizlikler, okullar arasında da eşitsizliklere neden olmaktadır. Yerel yerleştirme dayatması ile öğrenciler arasında sınıfsal bir ayrımcılık da yaratılmıştır. Oysa ki her öğrencinin istediği yerde ve istediği okul türünde eğitim görmesi en temel haktır ve devlet eliyle fiilen bu hak gasp edilmiştir.

-Yerel yerleştirmede okul türü ‘tercihine’ sınır getirilerek bir okul türünden en fazla 3’tercih yapabilirsiniz denilmiştir. Bir eğitim hakkı ihlali de çocuklara kılavuzun bu maddesi ile dayatılmıştır. Oysa ki bir öğrenci tüm tercihlerini tek okul türünden yapma hakkına sahiptir. Veliler ve öğrencilere yerleşememe veya istediği okula yerleşememe kaygısı yaratılmış, özel okullar fiilen adres gösterilmiş veya yoksul aileler için ise meslek lisesi veya imam hatip lisesini istesen de istemesen de yazmak zorundasın denilmiştir.

-Yerel yerleştirmede ikinci bir dayatma; ‘Kendi kayıt alanından en az 3 okul yazmak zorundasın’ ifadesi ile yaşama geçirilmiştir. Komşu ve diğer kayıt alanlarından ‘tercih’ yapmak isteyen öğrenciler istemedikleri okul türlerini yazmak zorunda bırakılmıştır. Örneğin, her kayıt alanından Anadolu lisesi yazmak isteyen bir öğrenci kendi kayıt alanındaki 2. ve 3. tercihlerini meslek veya imam hatip lisesi şeklinde yapmak zorunda kalmıştır.

-‘Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler ise tercihte bulunamayacaklar’ denilerek özelleştirme öğrencilere fiilen dayatılmıştır. Açıkça bu sınav sistemi ve yerleştirme kılavuzu ile öğrencilere ‘Paran varsa, o da yetmez paran kadar eğitim’ deklare edilmiştir. 

-Psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere bakanlık tarafından ‘tercih’ ile ilgili yeterli ve doğru bilgilendirmeler yapılmamış, bu durum hem öğretmenler, hem de öğrenciler açısından bir mağduriyet yaratmış, kılavuzu ve sınav sonuçlarını seçim sonrasına erteleyerek öğretmenlerin aynı zamanda tatil hakkı ellerinden alınmış, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler fiilen çalıştırılmıştır.

 

NAKİL DÖNEMİ TAKVİMİ

-30 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının
ilanı

- 6-10 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1. nakil tercihlerinin alınması

-13 Ağustos: Sonuçların ilanı.

-13-17 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil tercihlerinin alınması

-19 Ağustos: Sonuçların ilanı

-27-31 Ağustos: Yerleştirmeye esas 3. nakil tercihlerinin alınması

-03 Eylül: Sonuçların ilanı.

-03-06 Eylül: Yerleştirmeye esas 4. nakil tercihlerinin alınması

-08 Eylül: Sonuçların ilanı

-10-14 Eylül: Yerleşemeyen öğrenciler için nakil komisyonlarına başvuru

-16 Eylül: Sonuçların ilanı

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA