15 Mayıs 2026 Cuma

22:49   UMUT SıNıR TANıMıYOR! 10 ÜLKEDEN ÇOCUKLAR TÜRKIYE’DE ‘MUCIZE’ İÇIN BULUŞTU   22:15   UMUT SıNıR TANıMıYOR! 10 ÜLKEDEN ÇOCUKLAR TÜRKIYE’DE ‘MUCIZE’ İÇIN BULUŞTU   22:10   GARANTI BBVA ILE MERSIN ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARı BIRLIĞI’NDEN MERSINLI İŞ YERLERINE ÖZEL GÜÇLÜ İŞ BIRLIĞI   22:07   MERSIN’DE ‘ÖZGÜRLÜK’ DAĞıTıLDı: 60 KALBE DOKUNAN ANLAMLı TÖREN!   22:05   SIYASETTE KARTLAR YENIDEN KARıLıYOR! CHP’DEN GÖVDE GÖSTERISI: ’TEK BIR SANDıK BILE SAHIPSIZ KALMAYACAK’   22:03   TARSUS’TA TARIH NOTAYA DÖNÜŞTÜ: MÜZEDE SANAT RÜZGARı ESTI!   22:01   CHP’LI IL BAŞKANLARıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: İKTIDAR AHLAKI DEĞERLERININ TAMAMıNı YITIRMIŞ HALDEDIR   21:17   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU SILIFKE’YI SALLADı: ‘MISAFIR’ OYUNU AYAKTA ALKıŞLANDı!   09:40   CHP’DEN KARADENIZ ÇıKARMASı: ORDU’DA KRITIK ZIRVE! İMAMOĞLU’NUN MEKTUBU VE ‘BELEDIYE OPERASYONLARı’ MASADA   09:27   KARAKAYA KÖYÜ’NDE ‘DIYORIT’ KRIZI KAPıDA! MAHKEME KARARı DANıŞTAY’A TAŞıNDı: ’YAŞAM HAKKı TEHLIKEDE’   09:15   ÇAY ÜRETICISINE 35 TL ŞOKU!    09:01   ODTÜ BAHAR ŞENLIĞI’NDEKI OLAYLARDA SıCAK GELIŞME: 6 TUTUKLAMA! O GÖRÜNTÜLERIN HESABı SORULUYOR   01:01   DÜNYA ÇIFTÇILER GÜNÜ KUTLU OLSUN   22:40   MERSIN’DE KORKUTAN YAKıT TANKı YANGıNı: BAKANLıK HABERI DUYURDU!   22:20   ESKI CHP PM ÜYESI GAMZE PAMUK SESSIZLIĞINI BOZDU: ’O İSIM HAKKıNDA SUÇ DUYURUSU!’   20:11   MERSIN’DE GENÇLERIN ‘SILIKON VADISI’ AÇıLDı: GARAJ VE KAMPÜS MERSIN ILE GELECEK YENIDEN YAZıLıYOR!   20:01   19 MAYıS’TA ANKARA’DA DEV BULUŞMA: TÜRK GENÇLIĞI ’TÜRK YÜZYıLı’ İÇIN MEYDANA İNIYOR!   15:24   SOMA FACIASıNıN 12’NCI YıLı… CHP LIDERI ÖZEL, MADEN ŞEHITLIĞI’NDEKI ANMA PROGRAMıNA KATıLDı   15:23   ASU KAYA’DAN BURCU KÖKSAL’A: "AFYON’UN SANA VERDIĞI O ŞEREFLI EMANETI SIYASI BIR RÜŞVET GIBI AKP’NIN ÖNÜNE ATTıN"   15:14   CASUSLUK DAVASı’NDA ARA KARAR VERILECEK… AVUKAT DEMIR: "SAVCıNıN ISTEDIĞI EKSIK EVRAKLARıN IDDIANAME HAZıRLANMADAN TAMAMLANMASı GEREKIRDI"  
 
     
   

Dayatma var hak ihlali var


Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘P

 

Tarih : 13 Temmuz 2018 Cuma 07:25   Okunma : 2751

Liselere geçişte tercih süreci bugün sona eriyor. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz’da açıklanacak. Yerleştirme işlemi önce sınavla öğrenci alan okullar için yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirilemeyen öğrenciler, mahalli yerleştirme sistemine göre kaydedilecek. Tercihleri doğrultusunda mahalli yerleştirmeyle de bir okula kayıt yapılamayan öğrenciler açık liseye düşecek. 6 Ağustos’ta da yerleştirmeye esas nakil dönemleri başlayacak. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, tercih sürecinde neler yaşandığını şöyle anlattı:

-Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılmadı. Adres sınırı dayatması tüm öğrencilere uygulandı. Öğrencilere adres üzerinden yerleştirme seçeneksizliği dayatıldı.

-Eğitim sisteminde yaratılan eşitsizlikler, okullar arasında da eşitsizliklere neden olmaktadır. Yerel yerleştirme dayatması ile öğrenciler arasında sınıfsal bir ayrımcılık da yaratılmıştır. Oysa ki her öğrencinin istediği yerde ve istediği okul türünde eğitim görmesi en temel haktır ve devlet eliyle fiilen bu hak gasp edilmiştir.

-Yerel yerleştirmede okul türü ‘tercihine’ sınır getirilerek bir okul türünden en fazla 3’tercih yapabilirsiniz denilmiştir. Bir eğitim hakkı ihlali de çocuklara kılavuzun bu maddesi ile dayatılmıştır. Oysa ki bir öğrenci tüm tercihlerini tek okul türünden yapma hakkına sahiptir. Veliler ve öğrencilere yerleşememe veya istediği okula yerleşememe kaygısı yaratılmış, özel okullar fiilen adres gösterilmiş veya yoksul aileler için ise meslek lisesi veya imam hatip lisesini istesen de istemesen de yazmak zorundasın denilmiştir.

-Yerel yerleştirmede ikinci bir dayatma; ‘Kendi kayıt alanından en az 3 okul yazmak zorundasın’ ifadesi ile yaşama geçirilmiştir. Komşu ve diğer kayıt alanlarından ‘tercih’ yapmak isteyen öğrenciler istemedikleri okul türlerini yazmak zorunda bırakılmıştır. Örneğin, her kayıt alanından Anadolu lisesi yazmak isteyen bir öğrenci kendi kayıt alanındaki 2. ve 3. tercihlerini meslek veya imam hatip lisesi şeklinde yapmak zorunda kalmıştır.

-‘Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler ise tercihte bulunamayacaklar’ denilerek özelleştirme öğrencilere fiilen dayatılmıştır. Açıkça bu sınav sistemi ve yerleştirme kılavuzu ile öğrencilere ‘Paran varsa, o da yetmez paran kadar eğitim’ deklare edilmiştir. 

-Psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere bakanlık tarafından ‘tercih’ ile ilgili yeterli ve doğru bilgilendirmeler yapılmamış, bu durum hem öğretmenler, hem de öğrenciler açısından bir mağduriyet yaratmış, kılavuzu ve sınav sonuçlarını seçim sonrasına erteleyerek öğretmenlerin aynı zamanda tatil hakkı ellerinden alınmış, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler fiilen çalıştırılmıştır.

 

NAKİL DÖNEMİ TAKVİMİ

-30 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının
ilanı

- 6-10 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1. nakil tercihlerinin alınması

-13 Ağustos: Sonuçların ilanı.

-13-17 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil tercihlerinin alınması

-19 Ağustos: Sonuçların ilanı

-27-31 Ağustos: Yerleştirmeye esas 3. nakil tercihlerinin alınması

-03 Eylül: Sonuçların ilanı.

-03-06 Eylül: Yerleştirmeye esas 4. nakil tercihlerinin alınması

-08 Eylül: Sonuçların ilanı

-10-14 Eylül: Yerleşemeyen öğrenciler için nakil komisyonlarına başvuru

-16 Eylül: Sonuçların ilanı

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA