29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

Şerife Arıcı Yıldız: "Ülkemizi Kaotik Günler Bekliyor"


Avukat Şerife Arıcı Yıldız, Türkiye’de parlamenter sistemin sona ermesi ve başkanlık sistemine geçilmesiyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

 

Tarih : 17 Temmuz 2018 Salı 15:14   Okunma : 1231

Gazetemize konuşan Şerife Arıcı Yıldız, "16 Nisan referandumuyla yolu açılan yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi, 24 Haziran seçim sonuçları ile birlikte yürürlüğe girdi. Yasama, yargı ve yürütme üzerinde son derece etkin ancak sorunsuz ve denetlenemez bir Cumhurbaşkanlığı Kurumu şu anda Türkiye'de icraata başladı. Bu icraatların da ilk ifadesi kanun hükmünde kararnameleri oldu. Biz bu durumu 16 Nisan referandumu öncesinde halkımızı anlatmaya çalıştık. Böyle bir sistemde hukuk devletinden bahsedilemez, güçler ayrılığından bahsedilemez, yargı bağımsızlığından bahsedilemez. İlk kanun hükmünde kararnamelere baktığımızda da; işte bunlardan bir tanesi Hukuk Devleti'ni tamamen ortadan kaldıran, aslında tek başına Anayasaya yüzde yüz aykırılık teşkil eden bir kararname. O da idari yargıda görevlendirilecek hakimlerin Hukuk Fakültesi okumak gerekliliğini ortadan kalkması, herhangi bir fakülte mezunu olmanın idari yargıçlık için yeterlilik oluşturması. Bu her şeyden önce Anayasaya aykırı. Hukukun üstün olmadığı bir yerde bir adalet ve yargı mekanizmasından bahsedilemez. Lisans eğitimi almamış ve formasyon almamış bir hakim hukuk bilmeden hüküm kuramaz. Böyle bir kararnameye çıkarmak; araba kullanmak için ehliyet almaya gerek yok, bir hastayı ameliyat etmek için doktor olmaya gerek yok, okulda öğretmenlik yapmak için eğitim fakültesi bitirmeye gerek yok durumu ile aynı şey, bundan hiç farklı değil. Dolayısıyla abesle iştigal eden bir kararname bu. Dünyanın hiçbir yerinde de benzeri olduğunu düşünmüyorum. Bugün de Baro başkanımız bu konuda bir açıklama yaptı, benzer ifadeleri içeren. Bir hukukçu olarak bu konu beni, ülkemizde işte yeni oluşan rejim ile ilgili ve ülkemizin geleceği ile ilgili çok derin kaygılara endişelere sokuyor. Böyle bir Türkiye kaotik bir Türkiye'dir. Herhangi bir mahkemede hakim kürsüsüne çıkıp hüküm kuracağı bir sistem; kaotik bir sistemdir, her konuda kaos getirir. Yani bir Kabile Devleti'nde bile bunu olamayacağını düşünüyorum. Bu nedenle asla kabul edilebilir değil. Bir sonraki adımı da korkarım ki avukatlık yapmak için yine Hukuk Fakültesi'ne gerek olmayacaktır gibi bir kararname olabilir. O nedenle herkesin Buna tepki vermesi gerekir sadece hukukçuların, sadece hakimlerin, baroların değil, ki barolardan da beklediğim tepkiyi göremedim ,hukuk fakültelerinden beklediğim tepkiyi göremedim, üniversitelerden, akademik dünyadan beklediğim tepkiyi göremedim." ifadelerinde bulundu.

"TÜM YURTTAŞLARDAN BEKLENTİM, BU KONUDA SES ÇIKARMALARI"

"Bugün hak ve özgürlüklerin uygulamadan kalktığı, eleştiren herkesin tutuklandığı bir ülkede yaşıyoruz. Buna da çok şaşırmıyoruz işte ODTÜ öğrencileri vakası ortada." şeklinde konuşan Yıldız, " Ancak her şeye rağmen bu kanun hükmünde kararname sisteminde bilmeli ki herkes; yarın da sıra kendilerine gelecek. Bu sadece hukukçular açısından, hukuk fakülteleri açısından bir hak kaybı değil, yurttaşlar açısından da çok büyük bir muamma yaratacak bir uygulama. Yani bir insan hukuk bilmeyen bir kişiden nasıl adalet bekleyebilir? Hukukun önce bir formasyonu var, usulü var, hukuk bilgisi var. Bütün bunları olmadan mahkemenin adalet dağıtmasını böyle bir sistemde bekleyemeyiz. Bu kanun hükmünde kararname sadece hakimlerin yargıçların Hukuk Fakültesi mezunlarının haklarını ihlal etmekle kalmıyor, vatandaşların da yargılanma hakkının ihlal ediyor. Adil yargılanma bir haktır, anayasal bir haktır, onu da ihlal ediyor bu. Adalet herkese lazım. Adalet bir gün iktidarda olanlara da gerekli olabilir, işte o zaman onlar da böyle bir yargı sisteminden adalet bekleyemezler. Bunun gibi, Rektörler için Profesör olmak çok önemli bir akademik yeterlilik aşamasıdır, kaldırıldı. Bunu da hukuk devleti adına çok büyük bir kayıp olarak görüyorum. Kanun hükmünde kararnamelerle sadece laik, demokratik, sosyal Cumhuriyet değil; devletin kendisi de ortadan kalkacak kaygısındayım. O nedenle herkesi bu konuda duyarlılığı ve bir ses verme, bir itirazda bulunmaya davet ediyorum. Gelişen süreç gösterdi ki sustukça sıra hepimize geliyor. Bugün böyle bir konuda hukukçular ses vermiyorsa kim ses verecek bunu merak ediyorum doğrusu. O nedenle tüm hukukçulardan, akademik dünyadan, barolardan ve yurttaşlardan beklentim, bu konuda bir itirazda bulunmalarıdır. Bu kanun hükmünde kararname uygulamaya geçerse ülkemizi çok kaotik günler bekliyor." ifadelerinde bulundu.

Paylaş :
Etiketler :  şerife arıcı yıldız

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA