26 Nisan 2024 Cuma

16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK  
 
     
   

Avukatlara Hukuki Ve Cezai Sorumlulukları Anlatıldı


Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Başkan Vekili Av. Gazi Özdemir, TBB eski yönetim kurulu üyesi Av.Yurdagül Gündoğan, Adana Barosu avukatları, Mersin Barosu avukatları ve stajyer avukatların katılımıyla Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Birimi’dne düzenlenen seminerde; Denizli Barosu’ndan Av. Adil Giray Çelik ‘Sokrates’ten Günümüze Avukatlık Mesleğinin Tarihsel Süreci’, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Devrim Güngör ‘Avukatın Cezai Sorumluluğu’ ve Ankara Barosu’ndan Av.

 

Tarih : 9 Eylül 2018 Pazar 17:47   Okunma : 999

YEŞİLBOĞAZ: “TOPLUMDA AVUKATLARA OLAN GÜVEN ZEDELENMEMELİ”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, günümüzde avukatın en temel sorunlarından birisinin; teoriye ve uygulamaya yönelik hukuki bilgiye ulaşılması, üretilmesi, yönetilmesi ve aktarılması olduğunu, bu nedenle Mersin Barosu olarak mesleki eğitime çok önem verdiklerini söyledi.

Bir avukatın öncelikle yasaları çok iyi bilmesi gerektiğine vurgu yapan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Avukat yürürlükteki kuralları yakından takip etmekle yükümlüdür. Yasalardaki değişiklikleri, çıkan yeni yasaları, tüzük, yönetmelik gibi diğer hukuk kurallarını yakından takip etmelidir. Bu nedenle, sürekli değişen yasalar karşısında meslektaşlarımızı bilgilendirmek için alanında uzman eğitimciler tarafından sık sık mesleki seminer düzenleyerek, yasalardaki son değişiklikler ve gelişmeler hakkında bilgiye ulaşmalarına katkı sağlayacağız. ‘Avukatın Hukuki ve Cezai Sorumluluğu’ konulu seminerimiz,  avukatın görevini en doğru şekilde ifa edebilmesi için çok önemlidir. 

Avukatlık Yasası'nın 34. maddesine göre; Avukatlar yüklendikleri görevleri, bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanını gerektirdiği saygı ve güvene yakışır bir şekilde hareket etmekle yükümlüdürler. Yani bir Avukatın, müvekkiline karşı görevini en iyi şekilde ifa etmesi yükümlülüğü vardır. Bu nedenle avukatlar, yetki ve sorumluluklarını bilmek zorundadır.

Hukuki ve cezai sorumluluğunu bilmeyen, ya da bilip de kural dışı hareket eden avukatlar hakkında maalesef baromuza çok fazla şikâyetler geliyor. Bu şikâyetler sonucu avukatlar disipline sevk edilmekte ve birçok kez yargı mercilerine intikal ettirilmektedir. Bu nedenle avukatların bu konuda sorumluluğunun ve haklarının bilincinde olması gerekmektedir. Bir hukukçunun suç oluşturacak ya da tazminat ödemesini gerektirecek bir duruma düşmesi, toplumda avukatlara olan güveni zedeler” diye konuştu.

“MÜVEKKİLİNİZ EN BÜYÜK DÜŞMANINIZ OLABİLİR”

Serbest avukatlık yapanların, müvekkille uğraşmanın ne kadar zor olduğunu bildiklerini ifade eden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Bir müvekkiliniz sizin en büyük düşmanınız olabilir. Bu nedenle bir hukukçunun en iyi bilmesi gereken konular; toplumun hakları ve kendi haklarıdır. Mesleğimiz çok tehlikeli. Giydiğimiz cübbe ateşten bir gömlek. Özellikle mesleğe yeni adım atan meslektaşlarımız, avukatın görev suçlarını çok iyi bilmesi, kendisini korumasını bilmesi gerekiyor. Kendi haklarınızı bilmezseniz, kendinizi koruyamazsınız,  başkalarının haklarını koruyamazsınız. En ufak bir yanlışla, yıllarımızı verdiğimiz meslek hayatımız bir anda bitebilir. Mersin Barosu olarak, ileride bizleri temsil edecek olan geleceğin avukatlarını yetiştirmek, en önemli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu nedenle staj eğitimlerinde de bu konular önceliğimizdir. Staj eğitimlerimizde değişiklikler yaparak, ‘avukatlık hukuku ve avukatlık suçları’ konularına ağırlık vereceğiz. Ülkemizdeki hukuk sistemini ayakta tutan sadece avukatlardır. Avukat, kendisine duyulan güvene layık olmalıdır, adaletin yerini bulmasındaki etkin rolü ile toplumdaki itibarını korumalıdır. Bağımsız ve tarafsız yargının tek savunucusu olan avukatların, mesleki olarak iyi yetiştirilmeleri ve mesleklerini özenle yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu anlamda Mersin Barosu olarak mesleki eğitime ve gelişime çok önem veriyoruz. Önümüzdeki süreçte meslektaşlarımızı çok yoğun bir eğitim programı bekliyor” ifadesini kullandı.

Daha sonra Denizli Barosu’ndan Av. Adil Giray Çelik, Sokrates’ten günümüze avukatlık mesleğinin tarihsel sürecini, Mersin Barosu’nun tarihini ve öncü çalışmalarını slayt eşliğinde sundu. Mersin Barosu’nun avukatlık tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu belirten Av. Adil “Giray Çelik, tüm barolara ekonomik gelir sağlayan baro pulunun icadı Mersin Barosudur.  Baro pulundan elde edilen gelirle Mersin Barosu’nun gökdelendeki eğitim merkezi temin edilmiştir” dedi.

PROF. DR. DEVRİM GÜNGÖR: “81 MİLYON İNSANI BİR ARADA TUTACAK YEGÂNE REFERANS HUKUKTUR”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Devrim Güngör ise avukatın cezai sorumluluğu konulu sunumunda, 2015 yılından bu yana ülkenin hukuk gündeminin çok değiştiğini, avukatların ceza sorumluluğunu tartışmanın verimsiz bir ayrıntı haline gelmesinin üzüntü verici bir durum olduğunu söyleyerek, “Yine de umudumuzu korumamız gerekiyor. Bir gün yine hukukun üstünlüğünün egemen olacağına inanmak ve mücadele etmek lazım. Çünkü 81 milyon insanı bir arada tutacak yegâne referans hukuktur. Sonunda herkes hukuka dönmek durumundadır. Her ahlaka, meslek etiğine aykırı davranış hukuka aykırı olmadığı gibi, her hukuka aykırı davranış da suç teşkil etmemektedir. Hukukçular bu yanılgıya düşebiliyor. Hukuka aykırı bir fiilin suç oluşturabilmesi için, kanunda açıkça düzenlenmiş, tanımlanmış olması ve bir ceza müeyyidesi, yaptırım altıma alınmış olması gerekiyor. Kanunların işlevi ve bize sağladığı güvence, devletin üç erki olan yasama, yürütme ve yargının keyfiliğine karşı vatandaşları güvence altına almaktır. Esnek, her türlü yoruma elverişli yasal düzenlemelerin, Anayasa’nın uluslararası sözleşmede aradığı anlamda kanun ilkesini yerine getirmesi mümkün değildir” diye konuştu.

Ankara Barosu’ndan Av. Kaya Yelek ise, avukatın hukuki sorumluluğu ve avukatlık sözleşmesi konulu sunumunda, Borçlar Kanunu ve Avukatlık Kanunu’ndan örnekler verdi. Karşılıklı güvene dayalı olan avukatlık mesleğinde, disiplin yargılamalarında Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesine sığınarak disiplin cezası verildiğini söyleyen Av. Kaya Yelek, “Avukatın hukuki sorumluluğunu doğuran hususlardan birisi, müvekkilin başka bir avukata vekâlet vermesidir. Bu hem ilk avukat, hem ikinci avukat, hem de müvekkil için sorumluluk doğuruyor, ayrıca ikinci avukat için disiplin suçu oluşturuyor. Müvekkilin birden fazla avukat görevlendirmesi elbette kendi hakkı. Eğer avukat rıza göstermişse sorun yok. Rıza göstermemişse sözleşmeden kaynaklı tüm alacaklarını avukat alır. Bir avukatın başka bir avukata tevkil vermesi durumunda da hukuki sorumluluk doğuyor”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve Başkan Vekili Av. Gazi Özdemir, konuklarına teşekkür plaketi takdim etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA