29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

Meclis’te İçtüzük ’uzlaşarak’ değiştirildi


Anayasa Komisyonu’nda, TBMM Başkanı Yıldırım’ın içtüzük önerisi değişiklikler yapılarak kabul edildi. Bakanlar, genel kurula yalnızca bütçe ve olağanüstü hallerde katılabilecek.

 

Tarih : 5 Ekim 2018 Cuma 08:45   Okunma : 994

TBMM Anayasa Komisyonu ’nda, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın içtüzük değişikliği önerisi, iktidar ve muhalefet partilerinin uzlaşması sonucu değiştirilerek kabul edildi. Buna göre; genel kurulda yalnızca bütçe görüşmeleri, gündem dışı ve olağanüstü hallerde cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar söz alabilecek, yasa önerilerinin görüşmelerine katılamayacak.

Toplantı sürerken Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ ile AKP ve muhalefet partilerinin temsilcileri gün boyu uzlaşma için sık sık bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonunda önce 2 madde dışında muhalefetin itirazlarının kabul edilmesi sonucu uzlaşmaya varıldı. CHP, Başkanlık Divanı üyeleri belirlenirken TBMM Başkanı’nın bunun dışında tutulmasına ve kimin katılacağının belli olmaması nedeniyle komisyon ve genel kurul çalışmalarına ‘yürütme temsilcilerinin katılması’ ifadesine karşı çıktı.

‘Meclis aşağılanır’

CHP’li Murat Emir, öneride Meclis’in saygınlığını zedeleyecek çok sayıda hüküm yer aldığını vurgulayarak, bunların başında yürütme organı temsilcilerinin komisyonda ve genel kurulda bulunmasıyla ilgili madde olduğunu söyledi. Öneride yürütmenin temsilcisinin kim olduğunun belli olmadığını anlatan Emir, “Meclis’te yemin etmeyen bir kişinin genel kurula gelmesi ve konuşması kabul edilemez, bu bir aşağılamadır. Düşünün ki bir cumhurbaşkanı seçildi, ama Meclis’te çoğunluğu alamadı. Sırf Meclis’i aşağılamak için bir daire başkanını görevlendirebilir ve o daire başkanı genel kurula gelip konuşabilir” dedi.

Gün boyunca yapılan görüşmeler sonucunda CHP’nin itiraz ettiği 2 madde de karşılıklı adımlarla uzlaşma sağlandı. Yapılan değişikliklere göre, komisyon topantılarında yürütme adına Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve bakan yardımcıları da söz alabilecek. Üst düzey bürokratlar ise komisyon toplantılarına katılabilecek ama sadece komisyonun izin vermesi halinde açıklama yapabilecek.

Bütçe görüşmelerinde cumhurbaşkanı adına bütçeyi cumhurbaşkanı yardımcısı veya bir bakan sunabilecek. Bütçe görüşmelerinde cumhurbaşkanı yardımcıları, bakan ve bakan yardımcıları ile üst kademe yöneticileri de bilgilendirme yapmak üzere görüşmelere katılabilecekler. Anayasa’nın 119. maddesinde olağanüstü hal ilanına gerekçe olan durumlarda da yürütme temsilcileri Meclis Başkanı’nın daveti üzerine genel kurul oturumlarına bilgilendirme yapmak üzere katılabilecek. Kapalı oturumlarda da hazır bulunabilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, olağanüstü acele hallerde gündem dışı söz talep edebilecek. Bu açıklamadan sonra siyasi parti gruplarına 10’ar dakika, grubu bulunmayan milletvekillerinden birine de 5 dakikayı geçmemek üzere söz verilecek.

Tüzüğün Meclis soruşturmasına ilişkin maddelerine “parlamenter dönemde görev yapmış başbakan ve bakanlar” ifadesi eklendi. Öneride, Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e sunulan uluslararası antlaşmaların Dışişleri Komisyonu’nca yasa teklifine dönüştürülmesi öngörülüyordu. Yapılan değişiklik uyarınca Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e sunulan uluslararası andlaşmalar TBMM Başkanlığı’nca genel kurulun bilgisine sunulacak, bu antlaşmaların uygun bulunmasına ilişkin yasa önerilerini ise milletvekilleri verecek. Yazılı soru önergelerinin en fazla 500 sözcükten oluşmasına ilişkin düzenlemeden vazgeçilirken, araştırma komisyonlarının bakanlıklardan bilgi ve belge istemesi de yeniden getirildi.

Paylaş :
Etiketler :  TBMM, Anayasa Komisyonu, Meclis, içtüzük

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA