20 Nisan 2024 Cumartesi

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

DAVUTPAŞA`DA 15 YIL ÖNCE 21 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ KAÇAK MAYTAP ATÖLYESİNDEKİ PATLAMAYA İLİŞKİN DAVADA BİR SANIK HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI VERİLDİ


Davutpaşa`da 15 yıl önce 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı kaçak maytap atölyesindeki patlamaya ilişkin davanın, Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) 4 sanık yönünden verdiği bozma kararından sonraki ikinci duruşması Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapıldı. Mağdur avukatlarından Berrin Demir, “AYM`nin kararında, etkin bir yargılama yapılmadığı belirtilmiştir. Biz sanıklar hakkında caydırıcı cezalar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Duruşmaya mazeretsiz katılmayan sanık eski Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekinbir hakkında “zorla getirme` kararı verilirken, duruşma 6 Haziran 2023 tarihine ertelendi.

 

Tarih : 1 Şubat 2023 Çarşamba 17:43   Okunma : 398

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Davutpaşa`da 15 yıl önce 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı kaçak maytap atölyesindeki patlamaya ilişkin davanın, Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) 4 sanık yönünden verdiği bozma kararından sonraki ikinci duruşması Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapıldı. Mağdur avukatlarından Berrin Demir, “AYM`nin kararında, etkin bir yargılama yapılmadığı belirtilmiştir. Biz sanıklar hakkında caydırıcı cezalar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Duruşmaya mazeretsiz katılmayan sanık eski Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekinbir hakkında “zorla getirme` kararı verilirken, duruşma 6 Haziran 2023 tarihine ertelendi.

İstanbul`un Esenler ilçesi Davutpaşa Mahallesi`nde, 31 Ocak 2008 tarihinde Emek İş Hanı`nda bulunan kaçak maytap atölyesinde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı bir patlama meydana gelmişti. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde açılan ve yargılama aşamasında karara bağlanan davada, mağdur ailelerin Anayasa Mahkemesi`ne bireysel başvurusu sonucunda ‘hak ihlali` nedeniyle dava dosyası yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti.

Anayasa Mahkemesi`nin bozmasından sonra bugün, Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nce, Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu`nda ikincisi yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklar Şevket Yıldırım ile Hatice Küçükakyüz geldi. Duruşmaya, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri de katıldı. Tarafların avukatları da mahkemede hazır bulundu. Duruşmaya CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nurettin Aydın da izleyici olarak katıldı.

“BİNA İLE İLGİLİ BİLGİM VE ALAKAM YOK”

Savunması sorulan sanık Şevket Yıldırım, Anayasa Mahkemesi`nin kararına katılmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bina ile ilgili olarak bir ilgim ve alakam yoktur. Bu binanın imarında imzası bulunan birisi ben değilim. Daha sonra incelediğim evraklara göre olayın meydana geldiği binanın ruhsatında herhangi bir usulsüzlük yoktur. Hakkında zaman aşımından dolayı düşme kararı verilen Servet Kırma benim müdürümdü. Ben İmar Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Patlamanın üzerinden 15 yıl geçti. İnşaatta deniz kumu kullanıldığı, çimento tonajının az olduğu, kullanılan malzemelerle alakalı benim bir ilgim yoktur. İnşaatın yapı ruhsatının alındığı tarih 26 Eylül 1989`dur. Ben o dönemde Bakırköy Belediyesi`nde çalışıyordum. Benim herhangi bir evrakta imzam yoktur. Suçsuzum. Beratımı talep ediyorum. İskansız binanın kullanılmasına biz müdahale edemiyoruz. Zira 1994 yılında yapı ve ruhsat, inşaat fonksiyonları değişti. Sanayiden çıkartılarak iş merkezi alanına dönüştürüldü. 12 Ekim 2004 yılından önceki binalarda ruhsat değil, iskan dahi bulunmuyordu.” 

“GÖREVE BAŞLADIKTAN 35 GÜN SONRA PATLAMA OLDU”

Savunması sorulan Hatice Küçükakyüz ise “Anayasa Mahkemesi`nin kararına katılmıyorum. Olay tarihinde İmar Müdürü olarak görev yapıyordum. Ben göreve başladıktan 35 gün sonra patlama oldu. Patlamanın olduğu yerle ilgili hiçbir bilgim yoktu” diye konuştu.

“GÖREV TANIMIM BİNALARA RUHSAT VERME, KAÇAK OLUP OLMADIĞINI TESPİT ETMEKTİ”

Sanık Küçükakyüz, görev tanımının sorulması üzerine, “Binalara ruhsat ve iskan verme, kaçak yapı olup olmadıklarının tespiti gibi değerlendirmeleri yapardık. Binaların kaçak olduğunun tespiti durumunda İmar Kanunu`nun 32. ve 42. maddeleri uyarınca işlem yapardık. 32. madde para cezası, 42. madde ise yıkımdı. Patlamanın olduğu binayla ilgili benim hiçbir bilgim yoktur. Söz konusu bina 1989 yılında yapılmış bir binadır. Suçsuzum. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

“DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI YARGILANSIN”

Patlamada hayatını kaybeden Gülhan Çubuk`un eşi İdris Çabuk ise mahkemedeki beyanında, “Daha önce tanık olarak dinlenen dönemin belediye başkanının sanık olarak yargılanmasını istiyorum” dedi.

Diğer mağdurlar da sanıkların yeniden yargılanmalarını talep ederek, şikayetçi olduklarını söylediler.

“MAHKEME KARARINA GÖRE YAŞAM HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİ AÇIKTIR”

Mağdur avukatlarından Özlem Özkan da mahkemedeki beyanında, “Anayasa Mahkemesi`nin kararı çok önemlidir. Bu kararın içeriğinin hakkının verilerek uygulanmasını talep ediyoruz. Mahkeme kararına göre yaşam hakkının ihlal edildiği açıktır. Suç tipinin belirlenmesinde hataya düşüyoruz. Üst mahkemece yeniden yargılama kararı verildiğinden yerel mahkeme eski kararla bağlı değildir. Sorumlu tutulması gereken kişiler haricinde birçok kurum olmasına rağmen sadece bu dosyada 4 belediye çalışanı yargılanmaktadır” dedi.

“TÜM SANIKLARIN YARGILANMASINI TALEP EDİYORUZ”

Bazı mağdurların avukatı Berrin Demir de “Anayasa Mahkemesi`nin kararında, etkin bir yargılama yapılmadığı belirtilmiştir. Biz sanıklar hakkında caydırıcı cezalar verilmesini talep ediyoruz. Tüm sanıkların yargılanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

BİR SANIK HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI VERİLDİ

Mahkeme, duruşmaya mazeret bildirmeden katılmayan bir sanık hakkında zorla getirilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, geçici heyet olmasından dolayı taleplerin bir sonraki celse değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 6 Haziran 2023 tarihine erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Patlamaya ilişkin Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde 10 kişi hakkında dava açıldı. 14 Temmuz 1014 tarihinde karara bağlanan davada 2 sanık 7,5`ar yıl, 2 sanık 5`er yıl, 2 sanık 4`er yıl 2`şer ay, 1 sanık 2,5 yıl hapis cezası almış, 3 sanık ise beraat etmişti. Yerel mahkemenin bu kararı Yargıtay tarafından 6 sanık yönünden onanmış, 4 sanık yönünden de bozulmuştu.

4 SANIKLAR YÖNÜNDEN İKİNCİ YARGILAMA YAPILDI

Yargıtay`ın 4 sanık yönünden bozduğu davanın yeniden yapılan yargılaması 17 Ocak 2019 tarihinde karara bağlandı. Mahkeme, 2 sanığa 1`er yıl 8`er ay, 2 sanığa da 10`ar ay hapis cezası vermiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetmişti.

AYM`YE BİREYSEL BAŞVURU YAPILDI

Mağdur aileler, 4 sanık yönünden yeniden yapılan yargılama sonunda Anayasa Mahkemesi`ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, yaptığı incelemede, yaşam hakkının ihlal edildiğine ve etkin soruşturmanın yapılmadığına karar verdi. AYM ayrıca başvuruculara 1 milyon 200 bin TL tazminat ödenmesine de hükmetti.

AYM`NİN BOZMASINDAN SONRA DAVA 1 KASIM`DA TEKRAR BAŞLADI

AYM`nin verdiği hak ihlali kararından sonra dava dosyası yeniden Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderildi. Mahkeme, AYM`nin bozmasından sonraki ilk duruşma 1 Kasım 2022 tarihinde yapılmıştı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA