20 Nisan 2024 Cumartesi

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

Hasan Özalp Önal İle Özel Röportaj


Toroslar CHP Belediye Başkan Aday Adayı Hasan Özalp Önal, gazetemize çalışmalarını anlattı.

 

Tarih : 10 Aralık 2018 Pazartesi 08:06   Okunma : 2190

Mersinerji: Öncelikle Hasan Özalp Önal Kimdir? Biz sizi tanıyoruz ama siz kendinizi nasıl tanımlarsınız?

H.Ö: 1972 Mersin Arpaçsakallar doğumluyum. Babam Arpaçsakallar'da iki dönem belediye başkanlığı yaptı, annem ilçe yöneticiliği yaptı. Ben Ankara Atılım Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunuyum. Şu anda Mersin'in önde gelen firmalarından birinde genel müdürlük yapıyorum aynı zamanda kendime ait bir şirketim var. Eşim resim öğretmeni, iki tane de çocuğum var. Kendim dediğim gibi siyasi hayatıma Çankaya İlçe Gençlik Kolları'nda başladım. Daha sonrasında ilçe yöneticilikleri yaptım. İl başkan yardımcılığı, ilçe başkan yardımcılığı yaptım. 12 Ekim'de gelen genelge üzerine yöneticilikten istifa ettim ve adaylık başvurumu yaptım. İstifa etmemin nedeni de aday adayı olmak değil Toroslar'a Belediye Başkanı olmak.

Mersinerji: Toroslar aslında Mersin'in küçük bir portatifi gibi. O bölgede yaşayan Kürt, Türk, Alevi, her kesimden her insanın olduğu bir kent. Toroslar'da nasıl bir başkan olması lazım ki Toroslar'da birlik beraberlik ve kardeşliğin devamlılığı sağlansın siz Toroslar'da nasıl bir başkan olacaksınız?

H.Ö: Toroslar'da belediye başkanı olmak için öncelikle Toroslar'ın yapısını çok iyi bilmek lazım. Toroslar'ın tarihini bilmek lazım, hangi mahallede kimlerin olduğunu iyi bilmek lazım ve Toroslar'da yaşayan her insana, o Gök kubbenin altında nefes alan her canlıya eşit mesafede yaklaşan bir başkanlık yapmak lazım. Bu nasıl olacak; Kürt'üne Türk'üne Alevi'sine Sünni'sine bakmadan vatandaşı olarak görüp vatandaşa hizmet götürmekle olur. Toroslar'ın insanı üretken, emekçi insanlar, Toroslar'a ilk yerleşim başladığında köylerden şehre inmek için insanlar merkez mahallelere doğru gelmişler, arkasından Orta Anadolu'dan genelde Alevi ağırlıklı yurttaşlarımız taşınmışlar, Alsancak, Demirtaş, Sağlık Mahallesi, 23 Evler bu şekilde olmuş. 1950'ler 60'lar da bu merkez mahallelerle Toroslar'ın oluşumu başlamış. Arkasından da 80'li yılların sonunda 90'lı yılların başlarında Güneydoğu ve Doğudan gelen Kürt yurttaşlarımız gelmiş. Hepsi Toroslar'ı oluşturmuş. Aşure gibiyiz, nohudun, fasulyenin tek başına hiçbir lezzeti yok ama hepsini bir araya getirip de şekerini verdiğin zaman çok tatlı bir ürün ortaya çıkıyor. Toroslar'da çok tatlı bir örnek yapacağız gerçekleştireceğiz.

Mersinerji: Toroslar'ın marka şehri olması ile ilgili veya Toroslar'ın daha çok üretebilmesi adına ne gibi projeleriniz var? Biz nasıl bir Toroslar'da yaşayacağız ve siz başkan olursanız 5 yılın sonunda nasıl bir Toroslar göreceğiz?

H.Ö: Toroslar'da yapılması gereken projelerden önce sorunlarını çözmek lazım. Toroslar'ın çok ciddi sorunları var mesela birinci sorun Bulutlu, Camili hattında hala kanalizasyon yok. Demirtaş Mahallesi'nde yaptığımız mahalle toplantısında arkadaşın biri kalktı dedi "Hamit Tuna dedi buraları hiç bakmıyor, üvey evlat muamelesi yapıyor bize. Ama kendi memleketi olan Arpacık'a çok şey yapıyor." dedi. Şimdi yeni binalar süratle yapıldığı için oralarda şey zannediyorlar bütün hizmet oraya gidiyor. Öyle bir şey yok, koca koca apartmanları yapmışsın yani ama kanalizasyonu yok, bunu da çok fazla bilen yok. Mersin merkezinde Arpaçsakallar Mahallesi'nde, Yalınayak'ın üst tarafı, Bulutlu'nun Kışla'nın hattından sonraki bölümde kanalizasyon yok. Birinci sorun bu, bunu çözmek lazım. İkincisi elektrik kesintileri; Demirtaş, Alsancak, Turunç Turgut Türkalp mahallelerinde, Sağlık Mahallesi'nde günde üç 4 defa elektrik kesiliyor. 1 kanalizasyon, 2 elektrik, 3 güvenlik. Toroslar'da hatırlarsınız Meral Sineması vardı. Biz annemle yedi buçukta başlayan seansla giderdik 2 film gösterirdi on bir buçukta çıkar evimize giderdik. Babam kahvede falan takılırdı, babam olmadan rahatlıkla gider gelirdik, herkes de öyle yapardı. Şimdi Geldiğimiz noktada hava karardıktan sonra insanlar sokağa çıkmaktan korkuyor, böyle bir güvenlik zafiyeti var. Bunun nedeni de aydınlatma, birkaç yere aydınlatmayı koymuş diğer yerlerde aydınlatma yok güvenlik, zafiyeti var. Bunun getirdiği başka bir olay uyuşturucu. Mahallelerin çoğu uyuşturucu barolarının eline kalmış. Her gün taramalı tüfekle birbirini tarıyorlar ve çok ciddi olaylar oluyor.

Mersinerji: Peki Belediye Başkanı olarak uyuşturucu ile mücadelede nasıl bbir yol izleyeceksiniz?

H.Ö: Şimdi birincisi kolluk kuvvetleri ile beraber uyuşturucu haritasını çıkartmak lazım. Hangi mahallelerde, hangi sokaklarda yoğunluklu diye kolluk kuvvetlerini sürekli olarak bu konuda sıkıştırmak lazım. Ama daha önemlisi uyuşturucu kullanımının zararlarını çocuklara anlatmak lazım. Bazen aday adayları arkadaşlarımız projelerini anlatıyorlar, mesela diyorlar ki Toroslar'da Gençlik Merkezi yapacağım. Yani Aday Adayı Toroslar'ı bilmiyor çünkü Hamit Tuna bunu yapmış Çağdaşkent'te ama boş, kullanılmıyor. Orayı aktif hale getirmek lazım. Kültür Merkezi projesi diyorlar, yapmaya gerek yok Yunus Emre Kültür Merkezi yapıldı zaten. Toroslar'ı bilmeyen nelerin olduğunu bilmeyen arkadaşlarımız şunu yapacağız bunu yapacağız diyorlar. Ama sıkıntı şu onlar da haklı. Hamit Tuna bunları yapmış ama kullanmamış, kocaman Kültür Merkezi var bir defa tiyatro oynandı daha başka tiyatro oynanmadı. Kocaman salon, yap arkadaşım orada bir haftada bir tiyatro gösterileri. Toroslar tiyatro grubu kur belediye olarak. Çocuklar uyuşturucudan nasıl uzak tutacaksın böyle uzak tutacaksın. Rehabilitasyon Merkezi ayrı ama kullanımını önlemek lazım, kullandıktan sonraki alışkanlıktan sonraki bölümü zaten kolluk kuvvetleri ve sağlık görevlilerine kalmış o ayrı bir mücadele ama esas olarak çocukların uyuşturucuya yönelmemesi lazım. Bu nasıl olacak kültürle olacak, sanatla olacak, sporla olacak. Bunun içinde imkan var ama kullanılmıyor yani Hamit Tuna bu tip yerleri yapıyor ama boş kalıyor. Kocaman Kültür Merkezi yapmışsın Yunus Emre Kültür Merkezi aşağıda hafta sonları nikahtan başka bir şey yapılmıyor.

Mersinerji: Vatandaşın çok sorduğu bir soru var: Toroslar Belediyesi bir hizmet binasına kavuşacak mı?

H.Ö: Kesinlikle projelerimizin içinde var. İnşallah kavuşacak. Toroslar hizmet binası kesinlikle yapılmak zorunda ama daha acil ihtiyaçları da var Toroslar'ın. Güzel bir araçlı internet sistemi kuracağız. Sen alo diyeceksin ben araçla gideceğim internet üzerinden anında bağlanıp vatandaşın bütün sorununu çözeceğiz. Haftanın bir günü protokol gereği yerimizde olursak oluruz bunların bir anlamı yok. Dalakderesi'nden bana telefon açacaklar diyecekler ki bu sorun var bineceğiz arabaya gideceğiz direkt olarak internetten ilgili müdüre bağlanıp sorunu orada çözeceğiz başka bir şey olamaz.

Mersinerji: Peki şimdi Dalakderesi demişken orası, Gözne ve tarafı, Sarnıç, yani yaylalar. Aslında çok doğal güzellikleri de var tarihi anlamda da önemli yerler buralar ama biz bunları turizme nasıl kazandırabiliriz? Başkan olduğunuzda buralarla ilgili projeleriniz düşünceleriniz nelerdir çünkü hafta sonları bile bir sürü insanın kahvaltı etmek için gittiği mekanlar var biliyorsunuz bunları geliştirmek veya güzelleştirmek, yabancı turiste çekebilmek için neler yapılabilir?

H.Ö: Şimdi Toroslar'ı iyi bilmek lazım dedik ya, Çivi Çukurundan başlamak lazım turizm hareketine. Çivi Çukurundan başlayıp yukarıya doğru Dalakderesi, Korucular Sunturas Şelalesi, mesela Sunturas Şelalesi Türkiye'nin sayılı şelalerinden biridir ama çok insan bunu bilmez, Çapar Kalesi, Gözne Kalesi, Evcili Kalesi, Arslanköy'e çıktığın zaman orada bir Roma kanalı vardır, yukarı çık Hamzabeyli Şelalesi, Toroslar'da tur düzenle senin iki üç gün sürecek bir turistik tur olur. Bunu diğer insanlarımıza da yayabilirsek zaten insanları otomatik çekmiş oluruz. Ama daha büyük bir proje olarak turizm ile ilgili esas olarak iki tane ana proje var birincisi budur, diğer bir proje de Toroslar Gastronomi Fuarı, bu bizim projelerimizde var. Dalakderesi'nin tereyağlı tavuğunu, Ayvagediği'nin sucuğunu mangalını, Atlılar, Sadiye derler, onun apayrı Çerkez lezzetleri. Bu noktaları birleştirdiğiniz zaman 67 noktayı kapsay iki gün sürecek bir fuar ortaya çıkıyor. Biz bu arada biz inşallah Belediye Başkanı olursak Türkiye'nin ve dünyanın en ünlü şeflerini ücreti ne olursa olsun getireceğiz, burada gastronomi yarışmaları düzenlenecek bu yarışmalar sonucunda da çeşitli ödüller verilecek. Diğer bir projemiz Müftü Deresi'nin Islah Projesi. Bu Yenişehir ve Büyükşehir desteği olmadan biraz zor olacak ama inşallah Büyükşehir'i CHP alacağı için bir sıkıntımız olmayacak. Bunu da yapacağız yani neden Müftü Dere'miz Eskişehir Porsuk Çayı olmasın? Çok daha güzel bir alan.

Mersinerji: Peki Başkanım genç ve dinamik bir başkan adayısınız spor etkinlikleri ve sporla ilgili Toroslar'da neler düşünüyorsunuz? Ayrıca kamuoyu çalışmalarında ve anketlerde de sizin adınız çıkacağı söyleniyor. TTorosların gündeminde olan birisiniz. Aday olma konusundaki son durumlar nelerdir?

H.Ö: Spordan başlayalım.Bu konuyu ikiye ayırmak lazım; birincisi amatör spora destek anlamında, ikincisi de rutin günlük vatandaşın sağlığı için yapacağı spor aktiviteleri konusunda. Her Mahalle için Amatör Spor Kulüpleri desteklenmesi olabilir, kulüp açılmayabilir ama her mahallenin bir  futbol takımı veya bir basketbol takımı veya voleybol takımı olabilir. Çünkü eskiden bizim gençliğimizde voleybol çok oynanırdı, basketbol çok yaygındı, dizile rde o zaman teşvik ederdi. Beyaz Gölge falan vardı, onları seyrederdik gider basketbol oynardık sabaha kadar.    Hemen hemen her mahallede bunlara yönelik takım kurulmalı, mahalleler arası sürekli olarak turnuvalar yapılmalı. Bunu ücretsiz olarak yapabiliriz, bunun için yeterli altyapı var Toroslar'da, sıkıntı yok ama işte bunları yapacak insan lazım. İkincisi son yıllarda ciddi anlamda genç kalp krizi sayısı arttı. Artık insanlar spor yapamıyor ben her gün sabah yürüyüş yapan bir adamım. Bunu Toroslar'da da yaygınlaştıracağız. Bunun için ana olarak 3 tane parkımız var biri 68'liler Ormanı, biri Anıttepe, biri de Mehmetçik Parkı. Bu üç alan pilot olarak kullanılacak başlangıçta, her sabah saat 6 ile 8 arası görevliler vatandaşlarımıza günlük olarak egzersiz hareketleri yaptıracaklar. Buraların daha sağlıklı bir şekilde yapılması lazım Mesela 68'liler Ormanı, bir botanik cenneti, Mersin'de göremeyeceğiniz ağaçlar var tam ama giden yok. Çünkü artık fuhuş yatağı olmuş, bütün alkolikler, bütün uyuşturucu bağımlıları oraya gidiyor. Gece insanlar giremiyor oraya, oranın ıslahı, hem spora yönelik hem de insanların akşamları gidip de rahat oturacağı çay kahve içeceği, ailesi ile birlikte vakit geçireceği bir yer haline getirilmesi lazım. 

Mersinerji: Aday olma konusundaki son durumlar neler? Genel bir analiz yapar mısınız?

H.Ö: Kiminle kazanacaksak onun olması lazım. Bizim pozitif ayrımcılığımız kazanacak adaya yönelik ayrımcılık olmalı. Her yer için söylüyorum; CHP'li kazanacaksa o olmalı. Genel Merkez bu konuda çok ince eleyip sık döküyor.  Örgütlere soruyor, anket anket yaptırıyor. Şu an izlenen yol da gayet sağlıklı gidiyor bu anlamda. Tabi Toroslar'ı bilen, Toroslar'ın içinden gelen, Toroslar'la bütünleşmiş bir aday olarak benim adım biraz daha öne çıkıyor. Görev bende kalırsa en iyi şekilde yapacağıma inanıyorum, seçimi alacağımı inanıyorum. Çünkü ben doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım, çalıştığım yer olarak Toroslar'da her kesimden insana çok iyiyimdir, her kesimden insanı bilirim.

Mersinerji: Teşekkür ederiz Sayın Başkanım bu güzel röportaj için. Yayın grubumuza adına teşekkür ederiz. Çıkmış olduğunuz bu yolda başarılar dileriz.

H.Ö:Teşekkür ederim bu güzel röportaj için. Hayırlısı neyse o olsun inşallah.

Paylaş :
Etiketler :  CHP, TOROSLAR BELEDİYESİ, MUTLU VE MODERN TOROSLAR İÇİN GELİYORUZ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA