19 Nisan 2024 Cuma

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

Dünya Su Günü kutlandı..


Dünya Su Günü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

 

Tarih : 23 Mart 2017 Perşembe 08:43   Okunma : 1159

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve 5 farklı merkez ilköğretim okulundan yaklaşık 600 öğrenci katıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı karar doğrultusunda 22 Mart’ın 24 yıldır Dünya Su Günü olarak kutlandığını belirtti. Birleşmiş Milletler’in neden böyle bir karar aldıklarına değinen Kocamaz, “20. yüzyılda dünya nüfusu 4 kat, fosil yakıt tüketimi 14 kat artmış, doğal kaynakların insan ihtiyaçlarını karşılama kapasitesi ilk kez 1970’li yıların ortalarında aşılmıştır. Bunun doğal sonucu olarak, iklim değişikliği, hammadde ve enerji kaynaklarının tükenmesi, hava kirliliği, atık üretimi, biyolojik çeşitliliğin azalması, gıda güvenliği ve tabii ki su kıtlığı gibi küresel çevre sorunları ortaya çıkmıştır. Son verilere göre ülkemizin su potansiyeli 110 milyar metreküp civarındadır. Toplam nüfusumuzun 80 milyon olduğu düşünülürse, kişi başına bin 375 metreküp su düşmektedir. Mersin’imizin yeraltı ve yerüstü su potansiyeli ise yıllık 7.4 milyar metreküptür. İl nüfusumuzun 1 milyon 750 bin olduğu varsayıldığında kişi başına yılda 4 bin 228 metreküp su düşmektedir. Türkiye ortalaması üzerinde su varlığımız bulunsa da bunun sürdürülebilir olması için çok dikkatli olmamız gerektiği ortadadır” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak halka kesintisiz su temini sağlamak amacıyla pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Kocamaz, “MESKİ hizmetlerinde kullandığımız araç sayısını 96’dan 488’e yükselterek daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeye başladık. Kentimizde suyu olmayan mahalle bırakmamak için 776 bin 69 metre yeni içme suyu hattı döşedik. 118 bin 593 metre içme suyu hattı yenilemesi yaptık. 20 adet su deposu inşa ettik. 73 adet sondaj kuyusu açtık. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı ‘Mersin İli Yağmursuyu Master Planı’ kapsamında yürütülecek kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla, çok şiddetli yağışların olumsuz etkileri en aza indirilecektir. 13 ilçenin yanı sıra ilçelerimizin merkez mahalleleri ile beldeden mahalle statüsüne geçen kırsal mahallelerini de kapsayan plan ile Mersin’imizin en büyük sorunlarından birini daha kökten çözeceğiz. Plan çerçevesinde yapacağımız fiziksel yatırımlar, kurumsal ve idari reformlar ile yağmursuyu hizmetlerini kaliteli ve sürdürülebilir hale getireceğiz. 3 yılda 37 bin 413 metre yağmur suyu drenaj hattı döşeyerek bu konudaki kararlılığımızı gösterdik” diye konuştu.

Temiz su temini ve kullanılmış suların çevreye zarar vermeyecek şekilde hizmetler ürettiklerine değinen Kocamaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak atık su kaynaklı çevre sorunlarını kaynağında önlemek için Anamur, Bozyazı, Erdemli Kargıpınarı, Mut, Silifke Atakent atıksu arıtma tesislerimizi hizmete açtık. Erdemli Kızkalesi, Erdemli Limonlu-Kumkuyu, Mezitli atıksu arıtma tesislerimizin inşasını başlattık. Aydıncık, Silifke-Taşucu, Erdemli-Tömük, Silifke-Mara, Çamlıyayla-Sebil Atıksu arıtma tesisi projelerimizi ise önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

2015 ve 2016 yıllarında toplam 5 bin 438 üreticiye tarımsal konularda ve verimli su kullanımı konusunda bilinçlendirme yaptıklarını kaydeden Kocamaz, “Eğitimler sırasında ülkemizdeki su kaynaklarının yüzde 90’ının tarım sektöründe kullanıldığına dikkat çektik. Tarımsal sulamada klasik yöntem yerine neden ‘damlama sulama sistemi’ kullanılması gerektiğini, bu sistem ile yüzde 50 oranında ‘su tasarrufu’ sağlandığını ve daha fazla verim alındığını anlattık. Bahçe sulamasında mümkün olduğunca arıtılmış atık su ya da yağmur suyu kullanılmasını tavsiye ettik. Sulamanın günün en soğuk saatlerinde yapılması, rüzgarlı günlerde sulama yapılmaması konusunda uyarılarda bulunduk. Sulama miktar ve sıklığının bitki, arazi ve iklim özellikleri göz önünde bulundurularak ayarlanması gerektiği konusunda yönlendirme yaptık” ifadelerini kullandı.

Etkinliklerde, MESKİ Genel Müdürlüğünce ‘Su ve Atık Su’ konusunda düzenlenen resim yarışmasında öğrenciler iki ayrı kategoride yarıştı. Resim yarışmasına toplam 848 adet resim katılırken, dereceye giren resimler Ahmet Yeşil’in başkanlığındaki jüri üyeleri tarafından seçildi. Yarışmanın 5-8 yaş grubunda birincilik ödülünü Özel Mersin Doğa Okullarından Azra Çay alırken, ikinciliği Özel Mersin Doğa Okullarından Özer Atar, üçüncülüğü Özel Toros Okullarından Asya Asiloğlu aldı. Yarışmanın 9-13 yaş grubunda ise Akdeniz Fatih Ortaokulundan Arda Seven birinci olurken, Özel Mut Başarı Ortaokulundan Sudenaz Seyrek ikinci, Anamur Çeltikçi İlkokulundan Sena Kımırtı üçüncü oldu. Yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Paylaş :
Etiketler :  dünya su günü, mersin büyükşehir belediyesi, meski, referandum, hayır.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA