23 Nisan 2024 Salı

17:15   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ 23 NİSAN GELENEĞİNİ BOZMADI, KOLTUĞUNU MİNİK ÖĞRENCİYE DEVRETTİ   17:12   TARSUS BELEDİYE BAŞKANI ALİ BOLTAÇ’TAN 23 NİSAN KUTLAMA MESAJI   17:10   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE “23 NİSAN” ETKİNLİĞİ   17:09   TARSUS BELEDİYESİ TARAFINDAN YENİCE MAHALLESİ’NDE YOL BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI   17:06   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 5 ÜLKEDEN ÇOCUKLARINI MERSİN’DE BULUŞTURDU   16:54   ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ VE MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANLARINDAN BELEDIYELERE ÇAĞRI   15:20   CHP`Lİ ÖZTÜRKMEN`DEN TUNÇ VE YILMAZ`A SORU ÖNERGESİ: “KAMUDA MÜLAKATLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?”   13:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI   12:27   GAZİ ÖZDEMİR: “ÇOCUK HAKLARININ GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR DÜNYA DİLİYORUM”   12:24   BİRBİRİNDEN FARKLI VE GÜZEL ESERLER, AKDENİZ SANAT GALERİSİ’NDE BEĞENİYE SUNULDU   12:22   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI HAMİT KARIŞ’TAN 23 NİSAN MESAJI   12:16   GÜLCAN KIŞ 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NI KUTLADI   11:14   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "ŞİMDİ PATRONUN KİM OLDUĞUNU ÖĞRETME ZAMANI"   10:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERKEK BASKETBOL TAKIMI, ÇAYIROVA BELEDİYESİ`Nİ 79-67 YENDİ   10:46   ZEYDAN KARALAR: “GELECEĞİMİZ OLAN ÇOCUKLARIMIZIN, 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI`NI KUTLUYORUM”   10:42   MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ VE MYK ÜYESİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 23 NİSAN MESAJI   10:21   ÖMER FETHİ GÜRER: "GEÇEN YILA GÖRE KURBAN FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI"   09:47   OSMANİYELİ ESNAF: "İNSANLAR ÇORBANIN FİYATINA BAKIP ‘YARIM ALABİLİR MİYİM, BOL EKMEK ALABİLİR MİYİM` DİYOR"   09:14   MERSİN`DE 23 NİSAN COŞKUSU SÜRÜYOR   23:01   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "TÜRKİYE UYUŞTURUCU CEHENNEMİNE DÖNDÜ"  
 
     
   

Yeşilboğaz:“Ceza Muhakemesi, Adalete Ulaşmayı Sağlayan Ciddi Bir Sistemdir”


Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Mersin Barosu işbirliğinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Uygulamaları konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.

 

Tarih : 25 Şubat 2019 Pazartesi 11:28   Okunma : 1098

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Mersin Barosu işbirliğinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Uygulamaları konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.

Seminer sorumlusu ve TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Rüstem Kadri Septioğlu, Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, İzmir Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem’in sunumuyla, Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.Yeşilboğaz konuşmasında, “CMK, insanların hakka, adalete ulaşması ve bireyin savunma hakkının en iyi temsil edilmesi için ciddi bir sistemdir. Verdiğiniz hizmet maddiyatla ölçülemez”dedi.

“BİLGİ EN BÜYÜK GÜÇTÜR”

312 kişinin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Bilgi bizim için en büyük güçtür. Göreve gelmeden önce en çok önem vereceğimiz konunun, meslektaşlarımızın en güncel bilgilerle donanmasını, sürekli değişen yasalara adapte olmasını sağlamak ve sisteme uyum sağlayabilmesi için sık sık eğitim seminerleri düzenlemek olduğunu söylemiştik. Zorunlu müdafilik sistemi bizim için en önemli konu. CMK, insanların hakka, adalete ulaşması ve bireyin savunma hakkının en iyi temsil edilmesi için ciddi bir sistemdir. Verdiğiniz hizmet maddiyatla ölçülemez” diye konuştu.

“SERTİFİKASI OLMAYAN AVUKATLARI CMK’DA GÖREVLENDİRMEYECEĞİZ”

 Mersin Barosu CMK Merkezi’ni daha aktifleştireceğini ve daha profesyonel hale getireceğini vurgulayan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Bütün meslektaşlarımızın CMK konusunda sertifika almasını önemsiyoruz. 1 Yıl içerisinde CMK’da görev yapıp da sertifika almamış hiçbir meslektaşımız kalmayacak. 1 yıl sonra sertifikası olmayan hiçbir meslektaşımızı, CMK sisteminde görevlendirmeyeceğiz. Bu eğitimlerimiz periyodik olarak devam edecek. Bu eğitimleri mutlaka takip edin çünkü kanunlar sürekli değişiyor. Ortada söz konusu olan bir insan hayatı var. Bu sistem içerisinde siz kendi bilginizi, becerinizi ve donanımınızı net olarak ortaya koyarsanız; hem kişiye, hem de adaletin gelişmesine faydanız olur.  Sistem sizi değil, siz sistemi yönlendirin” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Rüstem Kadri Septioğlu, bilgi ve donanımları artırmak için TBB Eğitim Merkezi olarak barolarda eğitimler verdiklerini söyleyerek, “CMK alanında sürekli değişiklikler olduğu için meslektaşlarımızın bilgilerini güncellemek için eğitimlerimizi  artırıyoruz” dedi.

PROF. DR. ALİ KEMAL YILDIZ: “KLASİK AVUKATLIK YAPMAYIN”

Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ise sunumunda, soruşturma evresinde vekillik-müdafilik, ceza muhakemesinde soruşturma, iddianamenin incelenmesi, kovuşturma, yetkili mercilerin suçu öğrenmesi, ihbar ve şikayetin yapılacağı makamlar, şikayetten vazgeçme, başvurunun kolluğa yapılması, müdafinin yetkileri konularında bilgiler vererek, “Kanun koyucu diyor ki, ceza muhakemesinde soruşturma, yetkili organların suç şüphesini öğrenmesiyle başlar. CMK’da, zimmet suçundaki etkin pişmanlıktaki soruşturma kavramı, adli soruşturmadır. Olayda ise, idari soruşturmadır. Adli soruşturma ise, yetkili organların suç şüphesini öğrenmesi ile başlar. İyi bir ceza müdafiliği; bazen ağırlaştırıcı sebep uygulatmamaktır, bazen indirim sebebini uygulatabilmektir, bazen cezanın altı sınırından hesaba başlatabilmektir. Bu noktada klasik avukatlık yapmayın. Avukatlık artık şekil değiştirdi. Bilgilendirme hakkına uymamanızdan dahi hakkınızda soruşturma başlatılıyor. Yargıtay kararında; eğer kolluk,  soruşturma başladı diyeceğimiz durumda, savcıya haberdar etmeksizin delil elde ederse, elde ettiği deliller hukuka aykırıdır, bu esas alınamaz deniliyor. Soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafi yardımdan faydalanabilir. Ancak ifade almada en çok üç müdafi bulunabilir, kovuşturma evresinde, örgüt davalarında ve bazı istisnai hallerde duruşmada en çok üç avukat bulunabilecek şeklinde kanunda düzenleme yapıldı. Yani üç avukat sadece bir kişiye ilişkin müdafilik yapabilir” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise sunumunda, AİHM’nin ve Anayasa’nın delil yasakları hakkındaki düzenlemeleri konusunda bilgiler vererek, “Hukuka aykırı bir şekilde elde edilen delillerin değerlendirilmesi mümkün değildir” dedi.

Seminerin sonunda Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, MERSİN BAROSU, TBB

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA