25 Nisan 2024 Perşembe

16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Türkiye’de Yılda 50 Bin Kişi Tıbbi İşlemden Sakat Kalıyor Ya Da Ölüyor”


Mersin Barosu tarafından Sağlık Hukuku kapsamında Tazminat, Aydınlatma, Onam ve Yargı Kararları konulu seminer düzenlendi.

 

Tarih : 18 Mayıs 2019 Cumartesi 20:45   Okunma : 1619

Mersin Barosu tarafından Sağlık Hukuku kapsamında Tazminat, Aydınlatma, Onam ve Yargı Kararları konulu seminer düzenlendi.  Açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, sağlık sorununun, hukuksal sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Seminerde sunum yapan Av. Bülent Maraklı, hekimlerim yasal olarak küresel tıp kurallarına uygun müdahale yapmak zorunda olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de yılda ortalama 50 bin kişinin tıbbi işlemden dolayı ya sakat kaldığını, ya da öldüğünü söyledi. Prof. Dr. İbrahim Üzün ise, Adli Tıp Kurumu'nda 2017 yılında tıbbi uygulama hatası iddiası bulunan rapor sayısının 6000 civarında olduğunun bilgisini verdi. Prf. Dr. Hakan Hakeri, hasta aydınlatma formunun hukuka uygun olması gerektiğini belirtirken, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen ise, “Türkiye’de uygulanan sisteme göre, hekimin hastaya ayırabildiği muayene süresi en fazla 3 dakikadır. Hata yapıldığında bundan sistem mi? hekim mi sorumlu olur?” dedi.

YEŞİLBOĞAZ: “SAĞLIK SORUNU, HUKUKSAL SORUNU BERABERİNDE GETİRİYOR”

Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, avukatlar ve doktorlar katıldı. Seminerde, Adli Tıp 1.İhdisas Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Üzün; kusur, komplikasyon bilirkişi; İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prf. Dr. Hakan Hakeri; hekim sorumluluğu ve tıp hukuku; Adana Barosu'ndan Av. Bülent Maraklı ise, tazminat ve yargı kararları konularında sunum yaptı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, günümüzde ciddi bir sorun teşkil eden sağlık sorununun, aynı zamanda hukuksal birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyerek; avukatları ve sağlık çalışanlarını sağlık alanında yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirmek, onlara ufuk açmak ve bilgilerini pekiştirmek amacıyla bu semineri düzenlediklerini kaydetti.

HAKERİ: “AYDINLATMA FORMU HUKUKA UYGUN OLMALI”

Daha sonra sunum yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prf. Dr. Hakan Hakeri, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu hakkında bilgiler vererek; yüksek mahkemelerin, sağlık çalışanlarının hekim olma, hastayı aydınlatma ve endikasyon şartını değerlendirdiğini belirtti. AİHM’nin, tıbbi müdahaleyi yapan kişiye hastayı aydınlatma eksikliğinden mahkûmiyet kararı verdiğini belirten Prf. Dr. Hakan Hakeri, “Aydınlatma formu hukuka uygun olmalı ve hasta ameliyattan 24 saat önce aydınlatılmak zorundadır. Aydınlatma yükümlüsü ise, tıbbi müdahaleyi yapan kişidir. Rıza şartı kapsamında ise, tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz” diye konuştu.

MARAKLI: “HEKİM KÜRESEL TIP KURALLARINA UYGUN MÜDAHALE YAPMAK ZORUNDADIR”

Adana Barosu'ndan Av. Bülent Maraklı ise, Yargıtay ve Danıştay kararlarından örnekler vererek, “Tahminlere göre Türkiye’de yılda ortalama elli bin kişi tıbbi işlem nedeni ile ya sakat kalmakta ya da ölmektedir. Gerek Sağlık ve Adalet Bakanlığı’nın, gerekse Türk Tabipler Birliği’nin elinde tıbbi hata veri kayıt sistemi yok. Hekimlerin bir sorumluluğu var ve bu sorumluluğun da bir standardı var. Hekimler küresel tıp kurallarına uygun müdahale yapmak zorundadır. Örneğin, Mersin’in Mut ilçesindeki hekim ile Cerrah Paşa Üniversitesi’ndeki hekimin müdahale standardı aynı olmak zorunda. Yasalar, sözleşmeler, içtihatlar bu hükmü hekimlere yüklemiştir. Her türlü tıbbi müdahalenin, mesleki yükümlülüklere ve standartlara uygun olması benimsenmiştir. Aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmemiş oluşu, yapılan müdahaleyi hukuka aykırı hale getirdiğinden, davalıların manevi tazminat dışında maddi tazminattan da sorumlu olduklarının kabulü gerekir. Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi (AİHM), kişilerin fiziksel ve ruhsal bütünlüklerinin korunması, kendilerine uygulanan tedaviye dahil olmaları, bu hususta rıza göstermeleri ve maruz kaldıkları sağlık risklerini değerlendirmelerine yardımcı olan bilgilere erişimlerinin, Sözleşme'nin 8. maddesi kapsamı içerisinde yer aldığını kabul etmektedir” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İbrahim Üzün ise, Adli Tıp Kurumu'nda 1990-2000 yılları arasında, tıbbi uygulama hatası iddiası bulunan rapor sayısının 635, Adli Tıp Kurumu'nda 2017 yılında tıbbi uygulama hatası iddiası bulunan rapor sayısının 6000 civarında olduğunun bilgisini verdi.

ANTMEN: “SİSTEM Mİ? HEKİM Mİ SORUMLUDUR?

Daha sonra konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen ise, Dünya Sağlık Örgütü bir hekimin bir hastaya ayırması gereken süreyi 20 dakika olarak belirlemiştir. Türkiye’de uygulanan sisteme göre, hekimin hastaya ayırabildiği muayene süresi en fazla 3 dakikadır. Çünkü Türkiye’de performans sistemi vardır. Hekimler günde yeterli hastaya bakmazsa, yeterli maaş alamaz. Hekim ne kadar performas yaparsa, o kadar emekliliğine yansımayacak şekilde maaş alır. Böyle bir sistemde hataların ne kadar yapılabileceği tartışılmalı ve hatalar yapıldığında da bundan sistem mi? hekim mi sorumlu olur?” dedi.

Seminerin sonunda Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilkboğaz, panelistlere teşekkür ederek yönetim kurulumuzla birlikte plaket takdim etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA