19 Nisan 2024 Cuma

11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:34   AKBELEN`DE MADEN SAHASINDAKİ PATLAMALAR NEDENİYLE HER YER TOZ DUMAN... İKİZKÖYLÜ VATANDAŞ: "ŞU ANDA NEFES ALAMIYORUZ"   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:58   İYİ PARTİLİ KARAKAŞ, DÜNYA BANKASI KREDİSİNE TÜRKİYE`NİN 11 BİN SURİYELİ SIĞINMACIYA TARIMDA KADRO VERİLMESİ ŞARTI KONULDUĞUNU AÇIKLADI. AK PARTİLİ ZENGİN YALANDI, KARAKAŞ BELGE YAYINLADI   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR  
 
     
   

Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz: “Kamuda Yapılan İhraçlar Hukuki Değil, Siyasidir”


KESK Mersin Şubeler Platformu tarafından düzenlenen ‘İhraçlar Adalet Arıyor’ konulu panelde, OHAL KHK’ları ile kamuda yaşanan hukuksuz ihraçlar dile getirildi ve haklarında herhangi bir mahkûmiyet kararı olmayanların bir an önce işe iadeleri istendi.

 

Tarih : 26 Mayıs 2019 Pazar 23:04   Okunma : 1492

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz sunumunda, kamuda yapılan ihraçların hukuki değil, siyasi olduğunu vurgulayarak, “İhraç edilenlere, idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkı bile tanınmayarak açık bir şekilde yargısız infaz yapılmıştır” dedi.

 “OHAL KOMİSYONU, HUKUKİ BİR KRİTERE SAHİP DEĞİLDİR”

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu’nun moderatörlüğünde, Yenişehir Belediyesi Nikâh Salonu’nda düzenlenen panele, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Prof. Dr. Haluk Asuman Savaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelde sunum yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, 2016-2018 yılları arasında yaşanan OHAL döneminde, kamuda yaşanan hukuksuz ihraçlara karşı mücadelenin ve adalet arayışının hala sürdüğünü ifade ederek, “15 Temmuz’dan sonra seri halinde çıkarılan KHK’larla, kamu görevlilerinin kurumlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda, kamu görevinden çıkartılacağı öngörüldü ve bu şekilde kamu görevine son verilenlerin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceği söylendi. Aslında hukuken böyle bir şey mümkün değildir. Kamuda yapılan ihraçlar hukuki değil, siyasidir. 2 yıl boyunca yayınlanan 13 ayrı ihraç KHK’sı ile 135 binin üzerinde kamu çalışanı ihraç edildi. Bunlardan yaklaşık 5 bini, KHK’larla ya da komisyon kararıyla işlerine geri döndü. Hala yaklaşık 130 bin kişi ihraç durumunda. OHAL İnceleme Komisyonu ise bağımsız bir yargı kurumu değil, yine KHK ile kurulmuş idari bir yapıdır. Siyasi nitelikte kurulan OHAL Komisyonu, hukuki bir kritere sahip değildir. Anayasa’yı ihlal eden, kişi hak ve özgürlüklerini yok sayan bir komisyondur” diye konuştu.

“İHRAÇ EDİLENLERE YARGISIZ İNFAZ YAPILMIŞTIR”

672 ve 675 sayılı KHK’lar ile kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, ihraç edilenlerin hangi gerekçe ile görevden alındığına ilişkin somut deliller ortaya konulmadığını, ihraç edilenlere idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkının bile tanınmayarak, açık bir şekilde yargısız infaz yapıldığını belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Hakkında değerlendirme yapılan kamu görevlisinin savunması alınmıyor. Bir idari soruşturmada savunma alınmadan idari yaptırım uygulayamazsınız, bir uyarı cezası bile veremezsiniz. Sorgusuz sualsiz en ağır yaptırım uygulanıyor, kamu görevinden bir kez daha kamu hizmetinde çalıştırılmamak üzere çıkartılıyor. Bu şekilde, kamu görevlilerinin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilmemek üzere kamu hizmetinden çıkartılmasının adı idari azildir. Türkiye’de idari azil 1926’da kaldırılmıştır. Bu durum 1926 döneminin öncesine giden uygulamalardır.

"HUKUKSAL VE ÖRGÜTSEL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Savunmanın bağımsız temsilcisi olan biz avukatlar,  dün olduğu gibi bugün de ülkemizi, toplumumuzu, meslektaşlarımızı, mesleğimizi, kısacası haksızlığa uğrayan kim varsa hakkını savunmaya, aramaya devam edeceğiz. Karanlığa karşı aydınlığı; baskıcı, otoriter yönetim anlayışına karşı, özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Siyasi iktidarın bugüne kadar hayata geçirdiği tüm hukuk dışı uygulamalarda olduğu gibi, hangi siyasi görüşten olursa olsun, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen herkes için hukuksal ve örgütsel mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğimiz bilinmelidir” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK, KESK, OHAL, KHK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA