28 Mart 2024 Perşembe

12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR   15:41   DEM PARTİ MERSİN’DE SEÇİM ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   15:29   VAHAP SEÇER, İKİNCİ 5 YILLIK DÖNEMDE MERSİN`E YENİ PROJELER KAZANDIRMAYA HAZIRLANIYOR    15:12   VAHAP SEÇER, ÇAMLIYAYLA`DA HALKLA BULUŞTU: “ÇAMLIYAYLA’YI İMRENİLİR BİR HALE GETİRECEĞİZ”  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Hukukumuzu Atatürk’ün Muasır Medeniyetler Seviyesine Çıkarmalıyız”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeniyle TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konuğu olarak, ülkemizdeki hukuk sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Tarih : 11 Temmuz 2019 Perşembe 09:57   Okunma : 794

Yeşilboğaz açıklamasında, “Hukuk canlıdır, toplumun ihtiyacına göre güncellenmeli, toplumun ihtiyacına cevap verebilmelidir. Ancak hukuk, toplumsal baskılara yenik düşüyor. Hukukumuzu dünya sıralamasında, Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine çıkarmalıyız. Ülkemiz, dünya hukuk sıralamasında 129 ülke arasında 109. sırada olmamalı” dedi.

“BATI DEVLETLERİ EYLEME GEÇERKEN, BİZ KUTLAMALARLA GEÇİŞTİRİYORUZ”

Hukuk Yoluyla Dünya Barışı konulu konferansların üçüncüsünün 10 Temmuz 1967 günü Cenevre'de yapılarak; hem barışı, hem de hukukun üstünlüğünü perçinlemek adına, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Temmuz gününün Dünya Hukuk Günü olarak ilan edildiğini belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Dünya Hukuk Günü’nün ilan edilmesinin ardından bu güne baktığımız zaman batı devletleri eyleme geçip toplumsal uzlaşıyı,  insanların ve ülkenin refahını, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri sağlamak adına evrensel hukuk kurallarını uygulamaya geçirmiştir. Ülkemizde ise Dünya Hukuk Günü’nü sadece kutlamalarla geçiştiriyoruz. Ülke olarak günümüzde en çok ihtiyaç duyulan konunun hukuk olduğunu hiç kimse inkâr edemez.

 “EKONOMİK VE SOSYAL İSTİKRARIN TEMELİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜDÜR”

Hukukun üstün olmadığı bir ülkenin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesi, insan ilişkilerinin düzgün olması mümkün değildir. Ekonomik ve sosyal istikrarın temelini, hukukun üstünlüğü oluşturmaktadır. Hukukun altyapısı yoksa hukuk bağımsız, tarafsız ve eşit uygulanacak şekilde inşa edilmezse, toplumsal kalkınma sağlanamaz. Rekabetin, ticari ilişkilerin, yatırımların önü kapanır. Yatırımcılar, hukuk sistemimize güvenmediği için ülkemizde yatırım yapmıyor. Hukuki güvencesi olmayan insanların, geleceği de güvence altında olmaz, o ülkede insan hakları da olmaz. Hukukun olmadığı yerde her zaman sorun vardır. İnsanlar hukuka inanmak, güvenmek istiyor. Hukuk; toplumda eşitliği, umudu, geleceğe olan inancı sağlar” diye konuştu.

FETÖ darbesiyle birlikte ülkenin en büyük çektiği sıkıntıların temelinde hukuk olduğunu vurgulayan Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz “Darbeciler silahlı gücü hep kullandılar ama bu kez hukuku kulandılar. En tehlikesi de buydu. Hukuk toplumun temeli olduğu için, toplumun temelini de bu tür zihniyetler bozdu. Hala hukukumuzu yerine oturtmaya çalışıyoruz ve acısını da toplum olarak hep beraber çekiyoruz” dedi.

“HUKUK, TOPLUMUN İHTİYACINA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR”

Hukukta liyakatin önemine vurgu yapan Yeşilboğaz, “Hukukta önceliğimiz liyakattir. Bilgili, deneyimli, toplumun sorunlarını çözebilecek, hukuk ve adaleti eşit bir şekilde dağıtabilecek hukukçular var olursa, toplumun hukuka olan güveni sağlanır.  Hukuk canlıdır, toplumun ihtiyacına göre değişmeli, güncellenmeli, toplumun ihtiyacına cevap verebilmelidir. Ancak hukuk, toplumsal baskılara yenik düşüyor. Hukukta ceza sistemimiz yerine oturtulamadı. Kişisel ve siyasal nedenlerle ya da toplumsal baskılarla ceza sistemimiz sürekli değişime uğruyor. Hukuki kararlar, toplumun getirdiği baskıyla verilebiliyor. Adalette bir dengesizlik var. Önemli olan cezaların miktarı değil, uygulanabilirliğidir” ifadesini kullandı.

“ÜLKEMİZ DÜNYA HUKUK SIRALAMASINDA 129 ÜLKE ARASINDA 109. SIRADA OLMAMALI”

Ülkemizin dünyada hukuk sıralamasındaki yerini, batı medeniyetler içerisinde Atatürk’ün göstermiş olduğu muasır medeniyetler seviyesine çıkarmamız gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz,  “Artık hukukumuz 129 ülke arasında 109. sırada olmamalı. Kıyaslanacağımız ülkeler orta Asya ülkeleri, Latin Amerika, Afrika ülkeleri olmamalı. Hukukumuzu; demokrasi, özgürlük alanında muasır medeniyet seviyesine ulaşmış ülkeler statüsüne çıkmamız gerekiyor. Bunun için de erklerin elinden geleni yapması gerekiyor. Hukukun üstünlüğüne ulaştığımız andan itibaren toplumsal refaha, barışa, huzura, istikrara kavuşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Devletin hukuk fakültelerine bir standart getirmesi gerektiğini de dile getiren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Türkiye’de yaklaşık 100 tane hukuk fakültesi var ancak yeterli akademik kadro yok. Yani yeteri kadar doçent, profesör yok. Dolayısıyla eğitimlerin kalitesi de düştü. Hukuk fakültelerine standart getirilirse, hukuk fakültelerinin yüzde 80’inin kapanacağına, böylece eğitimde kalitenin yükseleceğine inanıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın Dünya Hukuk Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA