25 Nisan 2024 Perşembe

11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK   19:42   SEZGİN TANRIKULU: "AKP`NİN KAYYUM UYGULAMASI, SİYASİ BİR KÖTÜLÜK OLARAK TARİHE GEÇECEK"   18:43   AVUKATLAR 27 NİSAN`DA ANKARA`DA "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ"NE HAZIRLANIYOR... ANKARA BARO BAŞKANI KÖROĞLU: "BU MİTİNG AVUKATLARIN EKONOMİK ANLAMDA BÜYÜK ÇIKMAZA SÜRÜKLENMESİ NEDENİYLE DÜZENLENİYOR"   18:10   TBMM GENEL KURULU`NDA CHP VE MHP ARASINDA `MANİSA` TARTIŞMASI   18:01   KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI KAHVECİ ESKİ BORÇLARI BELEDİYE BİNASINA ASTI   17:23   DEM PARTİ BATMAN İL BAŞKANLIĞI`NA OPERASYON   16:41   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN ‘23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ` GALA YEMEĞİYLE SONA ERDİ   16:08   İZMİR`DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI... TABİP ODASI BAŞKANI KAYNAK: SAĞLIKTA ŞİDDET POLİTİKTİR. SAĞLIKTA ŞİDDET VARSA, HİZMET YOK   15:33   BAŞKAN YILDIZ, ÇOCUKLARIN BAYRAM SEVİNCİNİ PAYLAŞTI  
 
     
   

Selin Sayek Böke: Türkiye’de üniversite yok edildi


CHP’den ihraç edilen akademisyenlere: Sesinizi özgürce çıkarabildiğiniz Türkiye’ye ulaşana kadar sizin sesiniz olacağız..

 

Tarih : 9 Şubat 2017 Perşembe 13:08   Okunma : 1665

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Diktatör olmaya özenenler varsa bilin ki ‘kahrolsun istibdat’ diyenler de var. Bilime, bilim insanlarına, bu ülkenin geleceğine biz, kalabalıklar mutlaka sahip çıkacağız” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantının ardından MYK gündemine ilişkin basına açıklamalarda bulunan Böke, yüzlerce akademisyenin ihraç edildiği son KHK ile ilgili konuştu. 

“Bir sinsi gece yarısı kararnamesiyle pek çok değerli akademisyen kıyıma uğradı” diyen Böke, “Bir ülkenin üniversitesi yok ediliyorsa, bir ülkenin en değerli bilim insanları üzerinden silindir gibi geçiliyorsa o ülkenin geçmişi de geleceği de yok edilmeye çalışılıyor demektir” ifadelerini kullandı.

-“DÜN İTİBARİYLE TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE YOK EDİLDİ”-

Mekteb-i Mülkiye’nin, cumhuriyetin kadrolarını yetiştirmiş olan bir soylu kurumun, bir geleneğin yok edildiğini, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Tiyatro Bölümü’nün artık fiilen olmadığını, özgür basının temsilcilerini yetiştiren İletişim Fakültesi’nin dağıtıldığını belirten Böke, daha nice fakültenin, onlarca bilim insanının Türkiye akademisinden bir kararname ile kopartıldığını kaydetti. Böke, “Dün itibariyle Türkiye’de üniversite yok edildi. Dersini alabilmek için sıraya girmeleri gereken hocaları, cahil cesaretiyle öğrencilerinden kopardılar” diye konuştu.

-“KARANLIKLA İŞBİRLİĞİ YAPAN REKTÖRLER”-

Rektörlere de tepki gösteren Böke, “Üniversitesini korumayan, hocalarını, bilim insanlarını, otoriter iktidarın önüne atan, o karanlıkla işbirliği yapan rektörler de bu iktidarla beraber o karanlık tarihe yazıldılar ve bilsinler ki o karanlık tarihe de hep birlikte gömülecekler. Onlar da asla unutulmayacaklar” dedi.

-“BUGÜNÜN DARBECİLERİ DE UTANÇ İÇİNDE SİLİNİP GİDECEKLER”-

Bu durumun ilk kez yaşanmadığını, her darbenin önce üniversiteleri susturduğunu ifade eden Böke, şunları kaydetti:

“Çünkü darbeciler en çok bilimden, bilgiden, aydınlıktan, özgürlükten korkar. Evren faşizmi, 1980; Korkut Boratav’ı, Bülent Tanör’ü, Tarık Zafer Tunaya’yı üniversiteden atmıştı ama bugüne bakıyoruz, bu hocalar bize bugün ışık olmaya devam ediyorlar. Onlar onurlarıyla, geçmişleriyle dimdik ayakta kaldılar. Oysa onları üniversiteden ve bilimden kopartabileceğini zanneden darbeciler, bir utanç içinde silinip gittiler. Bugün üniversiteden atmaya kalktığınız bilim insanları da mutlaka ayakta kalacak. Dünya onlara hak ettikleri saygıyı duymaya mutlaka devam edecek. Bugünün darbecileri de aynı 12 Eylül darbecileri gibi utanç içinde silinip gidecekler.”

-“AKADEMİSYENLERİN SESİ OLACAĞIZ”-

Böke, “Onların kısılmaya çalışılan sesi olacağım” diyerek, ihraç edilen bazı akademisyenlerin mesajlarını da okudu. Böke, “Çok değerli bilim yoldaşlarım, şunu bilmenizi isterim biz de boyun eğmeyeceğiz. Biz sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz, siz sesinizi özgürce çıkartabildiğiniz bir Türkiye’ye erişene kadar” diye konuştu.

İstifa eden akademisyenlerin bile görevlerinden ihraç edildiğini belirten Böke, “Neden ihraç ediliyorlar, çünkü bir hınç duyuluyor, çünkü aydınlığa, özgürlüğe karşı bir mücadele veriliyor. Çünkü onlar hak ettikleri emekliliklerinden, yurtdışına çıkabilme özgürlüğünden, pasaportlarından mahrum bırakılmak isteniyor. Çünkü bu zihniyetin bir derdi var, bu zihniyet aydınlığa, özgürlüğe karşı, yaşamasınlar, yok olsunlar isteniyor” diye konuştu.

-“ALIN BÜTÜN BİNALAR SİZİN OLSUN”-

Söz konusu KHK ile Türkiye’nin aydınlık yarınlarını karartmak için bir adım atıldığını ifade eden Böke, şöyle devam etti:

“Ancak kendisini bilime adamış olanlar, özgürlük isteyenler, bilim isteyenler, barış, demokrasi isteyenler, birlikte yaşam diyenler onurlarıyla yaşamaya devam edecekler. Onlar bilimi, bilim onları, onlar barışı, barış onları, onlar demokrasiyi,idemokrasi de onları asla terk etmeyecek çünkü üniversiteleri, üniversite yapan binaları değildir, içinde fikir üretilmesi, içinde tartışma yapılabilmesidir. Binanız size kalsın, alın bütün binalar sizin olsun. Bize bu insanların fikirleri, özgürlük mücadeleleri, demokrasi iradesi fazlasıyla yeter. Üniversite dediğimiz yer, sizin binalarınız değil, bu insanların olduğu her yer; sokaklar, kahvehaneler, odalar…

-“SİZE VE KOKMUŞ KARANLIĞINIZA TESLİM OLMAYACAĞIZ”-

Bizi biz yapan ne varsa, bütün mekanların, bütün değerlerin, bütün tarihin üzerinden silidir gibi geçmeye bir niyetiniz var, çok belli ama siz de şunu bilin, biz de çok kararlıyız. Biz o tarihe sonuna kadar sahip çıkacağız ve o tarihle bir gelecek yazacağız. Biz buradayız, bir yere de ayrılmıyoruz. Siz Türkiye’yi bir karanlığa hapsetmeye ne kadar inat ettiyseniz, biz de Türkiye’yi hak ettiği aydınlığa hep beraber çıkartmaya o kadar karalıyız. Size ve sizin kokmuş karanlığınıza asla teslim olmayacağız. Diktatör olmaya özenenler varsa bilin ki ‘kahrolsun istibdat' diyenler de var. Bilime, bilim insanlarına, bu ülkenin geleceğine biz kalabalıklar mutlaka sahip çıkacağız. Yeni, aydınlık bir geleceği bu değerli insanlarla ve onların yetiştirmiş olduğu milyonlarla beraber mutlaka kuracağız.”

-“FİKRİNİ SÖYLEYENLERE ‘TERÖRİST’ LAKABI TAKIYORLAR”

Böke, bir gazetecinin, son KHK’nın referandum süreciyle bağlantısı olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine ise şöyle dedi:

“İbrahim Kaboğlu, dünyaca tanınan bir profesör ve anayasa hukuku çalışıyor. Anayasa değişikliği teklifinin Türkiye’ye nasıl zararlar vereceğini, Türkiye’nin hayrı için ‘hayır’ denmesi gerektiğini bilimsel verilerle ve bilgisiyle hepimizle paylaşıyordu. Anlatacak hikayesi olmayanlar, demokratik hakkını kullanarak fikrini söyleyenlere ‘terörist’ lakabı takarak, demokrasiyi yok etmek istiyorlar. Onların anlatacak hikayeleri yok ama yüzlerce akademisyenin yazacağı aydınlık bir Türkiye hikayesi var.”

Paylaş :
Etiketler :  selin sayek böke

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA