29 Mart 2024 Cuma

09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

Gürbüz,” Türkiye’de tarımın korunması lazım!”


Mersin Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Deniz Gürbüz, Mersin’de tarımın sorunları ile ilgili mersinerji gazetesine özel bir röportaj verdi.

 

Tarih : 22 Ağustos 2019 Perşembe 00:47   Okunma : 1570

Gürbüz,” Türkiye’de tarımın korunması lazım!”

Mersin Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Deniz Gürbüz, Mersin’de tarımın sorunları ile ilgili mersinerji gazetesine özel bir röportaj verdi.

Türkiye’de tarımın sorunlarının çok olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Deniz Gürbüz,” Sanki tarım kesimi değil de başka bir ülkeymiş gibi meslek dalıyla daha çok uğraşıyormuş gibi herkes buna yöneliyor ama Türkiye’nin gerçek kazançlarına baktığımızda her şey tarım. Türkiye’de tarım bir meslek dalı olarak branşlaştırılamadı. Çiftçilik diye bir meslek grubumuz yok. Ziraat odaları var çiftçi birliği diye geçiliyor, ama bunlar bir meslek haline getirilemedi. İlk başta Türkiye’de tarımı kim yapıyor. En büyük sorunlardan bir tanesi, tarımı herkes yapıyor ve bilinçsiz bir şekilde yapıyor. Tarımı yapacak kişileri eğitmek gerekiyor ve bu anlamda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de tarım ürünleri para etmiyor neden? Örnek veriyorum bu sene para eden bir ürün yapıldığında, gelecek yıl da herkes o ürüne yöneliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de üretim planlaması yok!

Gürbüz,” Üretim planlaması yapılması lazım. Üretim planlaması nasıl yapılacak? Sonuçta bakanlığın elinde olan bir şey. Tarım bakanlığının eksikliklerinden bir tanesi Türkiye’de üretim planlamasının yapılamaması. Türkiye’de üretim planlamasına herkes kendi kafasına göre oturtmuş o şekilde yapıyor. Şu an mersine baktığımda mersinde üretim planlamasına baktığımızda bölgesel olarak kendince oturmuş, ama bu kendi içinde karmaşık. Örneğin erdemlide limon yetişiyor, domates yetişiyor, Silifke’de çilek yetişiyor, limon, domates yetişiyor, Anamur’da muz yetişiyor, çilek yetişiyor. Baktığımızda kendince oturmuş bir üretim planlaması var ama bu üretim planlaması içerisinde de farklı bir sürü şeyler yetişiyor. Ne oluyor Türkiye’de ne kadar ve ne ürün yetiştiğini biz rakamsal olarak bilemiyoruz ve ne kadarını nasıl değerlendireceğimizi bilemiyoruz. Şimdi ihracata bakıyoruz bazı yıllarda para kazanmıyor, bazı yıllarda da kazanılamıyor. Sonuçta dış ülkenin politikalarıyla kendi gönderdiğimiz ürünlerde kalıntı çıkabiliyor, zararlı yollardan dolayı geri dönebiliyor, bunların her biri başlı basına bir sorun. Bunlarla ilgili tek çözüm üretim planlamasının yapılmasıdır” sözlerini kullandı.

Türkiye’de kooperatifler kurulmalı!

Gürbüz,” İthalatın önünü açmak için Pazarlama sağlayacak tüketim ve üretim kooperatifleri kurulmalı. Ve o kooperatiflerle üreticiye ve tüketiciye destek verilmeli. Çiftçinin yönlendirilmesi lazım. Bu tarım bakanlığına bağlı taşralarda çalışan insanların çiftçiye yönelik ciddi anlamda üretim planlaması ile ilgili, kooperatifleşme ile ilgili, çiftçiye yön verecek sistemler yapılmalı. Bizim gibi meslek odaları, ziraat odaları, ziraat mühendisleri odası, ya da mühendisler odası olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Ama ziraat odaları bu konuda yetersiz kalıyor. Aslında Tüm kurumlarının bir araya gelip tarım bakanlığının, ziraat odalarının, tarımla alakalı kim varsa birşey yapılacaksa bölgesel olarak, el birliği ile yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

Yetkilerimizin çoğunluğu bakanlık tarafından kaldırıldı

Gürbüz,” Gübre satan bayilere bakıyoruz, ziraat mühendisi değil ama zirai gübre satıyor. Gübrenin fazla kullanımı bitkilere zarar verebiliyor, içme sularımıza karışabiliyor, balıkların bünyesinde çıkabiliyor, yanlış kullanım yapılıyor. İçme sularımız içerisinde biliyorsunuz gübre kalıntıları, fosfor, başka bir kimyasal gübre çıkabiliyor. Gübrenin satışını ziraat mühendisi olmayan bir insan bile yapabiliyor.  İşte bunlar Türkiye’nin ciddi ve kanayan tarım sorunları. Çiftçinin, çiftçilik yapabilmesi için yanında bir ziraat danışması olması lazım. Parası olmayan çiftçi grubuna devletin el atması lazım” dedi.

Türkiye’de tarımın korunması lazım!

Gürbüz,” Türkiye’de üretim planlaması ile ilgili yeni bir piramit yapmışlar, piramidin en altına çiftçiyi koymuşlar onun yanına da tarım krediyi koymuşlar o tarım kredisinin içine de bakanlığın taşralarını birleştirmişler %30’luk bir pay vermişler. Piramit’in hemen üstüne de devletin A.Ş. şirketleri koymuşlar ve %15’lik kısmına da onu koymuşlar. Piramit’in diğer %51’lik kısmına da semerat holding diye bir kısım koymuşlar. Semerat holdingin içinde kim var? Türkiye’de hani o market zincirleri dediğimiz o kişiler var ya onlar var, kapitalist şirketler var. Bizim tüm pazarlamayı bunlara teslim edecekler ve diyor ki bu piramitte, bu semerat holdingin içerisinde, Ülker’di, Migros’tu, pınardı, bakıyorsun bunlar yarın bir kartel oluştursa istediklerini yapabilir mi? Yapar. Veya şirket birleşimi yapıp, tehlikeli bir duruma geçebilirler. İşte bunlar tek bir fiyat belirleyip çiftçiye para kazandıramazsa çiftçi ne yapacak? İşin kötü yanı üretimin girdilerini de bunlar sağlayacak. Semerat holding sisteminde büyük tehlike var. Tarım stratejik bir politikadır. Biz en önemli tarım politikamızı kapitalist firmalara kendimizi vermememiz lazım. Bu yüzden de Türkiye’de tarımın korunması lazım” dedi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  deniz, gürbüz, tarımın, korunması, lazım

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA