29 Mart 2024 Cuma

18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI  
 
     
   

Soli Pompeiopolis 2019 Kazı Çalışmaları Sona Erdi


Tarihi yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan, Mersin’in ve dünyanın en önemli değerleri arasında yer alan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2019 kazı çalışmaları sona erdi.

 

Tarih : 23 Ağustos 2019 Cuma 15:49   Okunma : 864

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde yer alan ve sütunlu caddesi, höyüğü, antik limanı, su kemerleri, hamamı ve akropolleri ile dünya tarihi miraslarından birini oluşturan Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde, 1999 yılında başlayan kazı çalışmalarının bu yıl 21'incisi gerçekleştirildi. Tarihi M.Ö. 1500 yılına uzanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde bu yılki kazılar 8 Temmuz'da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılar sona erdi. Kazılar, bu yıl sadece sütunlu caddede 12 kişilik ekiple gerçekleştirildi.

Kazı çalışmasıyla ilgili İHA muhabirine konuşan Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yıl kazılara 12 kişilik ekiple, 8 Temmuz'da başladıklarını söyledi. Kazı çalışmasını bu yıl sütunlu cadde de gerçekleştirdiklerini kaydeden Yağcı, "Kazılar BCD 36 plan karelerinde sürdürülmüştür. Kazıların amacı, 6 plan karelerinde geçen yıllarda çalışılan bitişik plan karelerde dağınık halde bulunan farklı anıtsal mimari parçaların, örneğin decumanusa bağlanan olası bir kapı giriş yapısına ait friz, tabernakel gibi üst yapı, yer karosu, mozaik, taş taban ya da altındaki taş taban dolgusu ve benzeri alt yapı ögelerini açığa çıkarmak, 2017 ve 2018 yıllarında bulunan önemli heykeltraşlık eserlerinin çevreye dağılmış baş ve kaide gibi eksik parçalarının varlığı araştırıldı. Bu amaca yönelik çalışmalar, doğu-batı doğrultusunda uzanan ana cadde kuzeye doğru 2020 kazı sezonunda da sürdürülecektir" diye konuştu.

"DÖKÜNTÜ TOPRAK İÇİNDE KONDÜSYONU DÜŞÜK, OKUNMAYAN SİKKELER BULUNMUŞTUR"

Yapılan çalışmalarda değinilen mimari yada heykeltraş ögelerine rastlanmadığını kaydeden Yağcı, "Ancak bu plan karelerde temizlik çalışmaları sırasında döküntü halinde rastlanan parçalanmış halde bulunan döküntü taş bloklar kaldırılmıştır. Zaman zaman döküntü toprak içinde kondüsyonu düşük, okunamayan sikkeler bulunmuştur. Soli Pompeiopolis'te 2109 sezonunda önemli diğer bir ekip çalışması da kazı evi depolarında gerçekleştirilmiştir. Özellikle Arkaik ve Hitit İmparatorluk dönemi seramik ve mimari terra cotta buluntuları yayın için gözden geçirilmiş, belgelemelerin de eksikler tamamlanmış, depoda diğer etüdlük eserlerin daha sağlıklı ve düzenli korunması için önlemler alınmıştır" dedi.

Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerinden biri olan antik kentte, bugüne kadar yapılan kazılarda 3 bin 500 yıl öncesine ait yüzlerce eser bulunarak, muhafaza altına alınmıştı. Liman, sütunlu cadde, Roma hamamı, kent duvarları, tiyatro, Roma villası, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarılmıştı. Roma imparatoru ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlu caddede, 'sağlık tanrısı' Asklepios ve 'tanrıçası' Hygeiea, 'tanrıların kralı' Zeus, 'adalet tanrıçası' Nemesis, 'bereket tanrıçası' Demeter, 'şarap tanrısı' Dionysos gibi yapılar bulunmuştu. Sütunlu caddenin güney ucundaki milattan önce 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara ait 14 sütun ayağa kaldırılırken, caddede tarihe tanıklı eden 47 sütun böylelikle ayağa kaldırılmış oldu. Höyükte ise antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler ele geçirilmişti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA