18 Nisan 2024 Perşembe

16:37   CHP`Lİ BAŞARIR: "ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN BANA ULAŞAN BİR TAKVİM YOK. İKİ GENEL BAŞKANIN KENDİ BELİRLEYECEĞİ BİR TAKVİM OLACAK"   16:26   ÖZEL`DEN YSK`NIN HATAY KARARINA TEPKİ   16:01   CHP, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE KİRA VE ÖZEL YURTLARA DEVLET DESTEĞİ VERİLMESİNİ İSTEDİ, AK PARTİ REDDETTİ   15:49   ALİ MAHİR BAŞARIR`DAN BAKAN MEHMET ŞİMŞEK`E SESLENDİ   13:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER: “MERSİN ÖZGÜRLÜKLER KENTİDİR”   12:53   ÖZGÜR ÖZEL: “BİZ AVRUPA`NIN BİR PARÇASIYIZ"    12:23   YSK BAŞKANI AHMET YENER`DEN "HATAY" VE "ORDU" AÇIKLAMASI: "BUGÜN MUHTEMELEN GÖRÜŞÜLÜR"   11:51   ÖZGÜR ÖZEL STRAZBURG`DA SOSYALİSTLER, DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER GRUBU TOPLANTISI`NDA KONUŞTU   10:51   ÖZGÜR ÖZEL: KURULUŞUNUN 84`ÜNCÜ YILINDA KÖY ENSTİTÜLERİ`NİN MİMARLARINI MİNNETLE ANIYORUM   10:11   MERKEZ BANKASI`NDAN TARİHİ ZARAR... YURTTAŞLAR TEPKİLİ   09:23   VAHAP SEÇER, İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI VE MECLİS ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ   01:22   ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANVEKİLLİĞİ`NE BASRİ BAĞCI`NIN SEÇİLMESİ KARARI RESMİ GAZETE`DE   19:57   AĞBABA VE ZENGİN ARASINDA "İSRAİL TARTIŞMASI"   17:04   VAHAP SEÇER`DEN İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA TEBRİK ZİYARET   16:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`E TEBRİK ZİYARETİ   15:58   ÖZGÜR ÖZEL: "HATAY HALKININ İRADESİNE SAHİP ÇIKMAYA BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR”    14:23   CHP SEÇİM ZAFERİ SONRASI İLK GRUP TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI  
 
     
   

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Doğan Hızlan’a verildi


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen Türkiye’nin tek kent edebiyat ödülüne yazar ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan layık görüldü..

 

Tarih : 9 Şubat 2017 Perşembe 20:57   Okunma : 1835

MTSO Konferas Salonu'nda gerçekleşen ödül törenine MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Doğan Hızlan, secici kurul üyeleri Sina Akyol, Celal Soycan, Ogün Kaymak, Metin Cengiz ve Cemal Sakallı, sanat ve edebiyat dünyasından birçok davetli katıldı.
Törende seçici kurul adına ilk olarak söz alan Celal Soycan, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün Türkiye'de kent adına verilen ilk ve tek edebiyat ödülü olduğunu belirterek, "Bu, Mersin kentine yakışır bir ödül. Çünkü Mersin'in geleneğinde edebiyat var. Biz Mersin'de hem konuşur, hem de birbirimizi dinleriz. Bu birçok bölgede olmayan bir özelliktir. Çünkü birçok yer dinlemeyi bilmez, yalnızca konuşur. Edebiyat ise dinleme bilimidir. Dinlemek edebiyatta çok önemlidir. Bir kitap okurken birisiyle konuşur gibi konuşamazsınız, susmak zorundasınız. Susup dinleyerek kendimizi anlarız. Bu nedenle Mersin ve edebiyat özdeş kavramlardır" dedi.
Ardından söz alan yazar, şair Metin Cengiz ise, Hızlan'ın sanat eleştirmeni yönünü ele alarak, şunları söyledi:
"Eleştirmenlerden tüm yazarlar çekinir, çünkü eleştirinin yüzü soğuktur. Doğan Bey ise kriterleri öyle güzel kullanır ki; kimin üzerine yazıyorsa, adeta kucaklar. O yazılarda edebiyat ve sanata olan sevgisini görmemek mümkün değil. Yargılarını incitmeden söyler."
Yazar Sina Akyol ise Hızlan'ın gazeteci kimliğini anlattı. Hızlan'ın gazetedeki yazılarının köşesinin sınırlarını aştığını kaydeden Akyol, daha çok eğitici, gazete okuma kültürü, sanatı, edebiyatı sevdirme misyonu ile yazılan yazılar olduğunu söyledi. 
MTSO Başkanı Aşut da, ödülün Mersin'in kültürel anlamda tanıtımının yanı sıra, hayatını edebiyata adayanların emeklerine saygı amacıyla başlatıldığını dile getirdi. Aşut, amaçlarının sembolik bir ödül vermek olmadığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bana göre Sayın Hızlan'a ödül verilme gerekçesi kendisinin bizi bilgiyle, evrensel değerlerle buluşturması ve dünya insanı olma kültürünü oluşturmasıdır. Belki de daha önemlisi, varlık sebebimiz olan Türkçemize yaptığı katkıdır. Kendisinin Türk Dil Kurumu'nda yıllarca yaptığı görev, onun bu çabasının göstergesidir. Her millet kendi dil kökleri ile düşünür, kendi olgularını anlatmak için yarattığı kendi kelimeleriyle düşünce üretir. Başka milletlerle etkileşimlerin sonucunda her dil birbirinden etkilenir. Bu gayet doğaldır. Ancak, bu etkileşim, kendi dilinin yok olması seviyesine kadar gelirse büyük sorunlar ortaya çıkar. Kendinize ait olmayan bir kelime ile düşünemezsiniz. Eğer düşünce üretemezseniz, felsefede, sanatta, bilimde, hatta inanç dünyanızda bile gelişme gösteremezsiniz. Bu anlamda, felsefede, sanatta, bilimde ilerlemek istiyorsak, önce dilimize, önce hazinemiz olan kelime köklerimize sahip çıkmalıyız."
Bugüne kadar ödül verilirken gözetilen ana kriterin Türk diline ve dolayısıyla düşünce üretme gücüne yapılan kaktı olduğunu vurgulayan Aşut, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ülkemizin; dünya, üçüncü bin yıla girerken, hak ettiği noktada olmamasının nedenlerini sadece ihracatta, üretimde, teknolojik gelişmede veya ekonomik faaliyetlerde arayanların aslında tüm bu geri kalmışlıkların nedenlerinin temelinde bulunan ve düşünce üretme becerimizin kaynağı olan 'dilimize' ne kadar sahip çıktığımıza bakmaları gerekir. Başka ağacın meyvelerini kendi ağacınıza takarak meyve ağacı yaratamazsınız. Kendi dil ağacımıza sahip çıkmak zorundayız. Kendi düşüncelerimizi üretebilmemizin tek yolu budur."
'ÖDÜLLENDİRİLMEK ÇOK GÜZEL'
Son olarak kürsüye gelen Doğan Hızlan ise, bugüne kadar hep ödül veren biri olduğunu kaydederek, "Hatırlanmak, unutmamak, ödüllendirilmek çok güzel. Üstelik benim için daha da güzel ve özel, çünkü ben daima jürilerde bulundum. Hep ödül vermeye alıştım. Ödül alınca şaşırıyorum ve tuhaf geliyor. Bu nedenle bugün tuhaf bir duygu yaşıyorum" dedi.
Dilin tüm ülkeler için önemli olduğuna dikkat çeken Hızlan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dilin önemini biz sadece kendi ülkemizde hissetmiyoruz. Başka yerde o dili kullananların da o dille hitap edildiğini, o dille konuşulduğunda bize ne kadar değer ve önem verdiklerini görüyorsunuz. Bu nedenle önemsiyorum."
Bir kentin edebiyat ödülünün olmasının ve 10 yıldır sürdürülüyor olmasının çok önemli olduğunu işaret eden Hızlan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün benimle ilgili yapılan değerlendirmeler çok önemliydi. Bana önemli sorumluluklar da yükledi. Bundan sonra yazacaklarımda hep bugün söylenenler aklıma gelecek ve daha dikkatli yazıp, bunları hak etmeye çalışacağım."
Bu arada, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü geçtiğimiz yıllarda, Nezihe Meriç, Tahsin Yücel, Osman Şahin, Latife Tekin, Leyla Erbil, Ahmet Oktay, Demir Özlü, Metin Cengiz ve Cevat Çapan'a da verilmişti.

Paylaş :
Etiketler :  mtso, mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA