16 Nisan 2024 Salı

14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR”    14:23   CHP SEÇİM ZAFERİ SONRASI İLK GRUP TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI   12:05   MSB: "GARA BÖLGESİNDE 5 PKK`LI TERÖRİST DAHA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:37   GAZETECİLER CEMİYETİ GENÇ GAZETECİLERE YÖNELİK EĞİTİM KAMPI DÜZENLİYOR   10:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN USTALARI CİHAZLARIN BAKIM-ONARIMINI YAPARAK ÖMRÜNÜ UZATIYOR   09:28   ALİ YERLİKAYA: "KIRMIZI VE SARI BÜLTENLE ARANAN NURLAN ZHARIMBETOV, `MAHZEN-27` OPERASYONUYLA YAKALANDI"   15:37   İSTANBUL`DA 29 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGINLA İLGİLİ İTFAİYE RAPORU AÇIKLANDI   14:59   YENİŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA PARATRİATLON KUPASI YARIŞLARINA HAZIR   14:28   CHP HEYETİ ANTALYA ADLİYESİ ÖNÜNDE   13:01   AKP`DE ISTAKOZ KRİZİ   12:20   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN KEŞAN BELEDİYESİ`NİN ÖNCEKİ DÖNEM BORÇLARI AÇIKLANDI: TOPLAM BORÇ 483 MİLYON, 3 AYDA 13 MİLYON TL KURUYEMİŞ VE BENZERİ GİDERLERE HARCANMIŞ   11:29   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YİNE SONUÇ ÇIKMADI   10:39   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BULUT: “İKTİDAR VEKİLLERİ ISTAKOZ, VATANDAŞ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE”   10:18   TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TUTUKLANAN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ: "TEK SORUMLU BENMİŞİM GİBİ GÖSTERİLDİ"   09:55   VAHAP SEÇER`DEN SMA HASTASI MEHMET ALİ BEBEĞİN KAMPANYASINA DESTEK   09:45   MUĞLA DATÇA`DA DEPREM   09:20   MERSİN`DE DÜZENLENEN EUROLEAGUE FINAL FOUR SONA ERDİ   09:19   İZMİR`DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GEÇİM SIKINTISINDAN DERT YANDI: “ÇALIŞMAKTAN ÖĞRENCİLİK HAYATIMIN TADINI ÇIKARAMADIM”  
 
     
   

Büyükşehir’in Stratejik Planı Hazır


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kenti birlikte yönetip, önemli kararların altına imza attığı meclis üyeleri ile bir araya gelerek, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ Stratejik Plan Tanıtım Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

 

Tarih : 11 Ekim 2019 Cuma 07:00   Okunma : 1395

Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ tarafından, 2020-2024 yıllarını kapsayacak olan Stratejik Plan’ı meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Seçer, “Stratejik Plan hazırlık çalışmamıza başladık ve sağlık, tarım, fen işleri, yol işleri, kadın, dezavantajlı gruplar, spor, sanat, kültür birçok alanda çalıştaylar düzenledik. Bu çalıştaylara her alanın, her konunun aktörlerini, sivil toplum örgütlerini, otoritelerini davet ederek, onların görüşleri ve o toplantılardan çıkan raporlar doğrultusunda Stratejik Planımızı hazırladık” dedi.

Stratejik Planın bir hayal ürünü olmadığını ve önemli emek içerdiğini aktaran Seçer, “Belediyemizin mevcut kaynaklarını en rasyonel, en etkin şekilde kullanarak bir Stratejik Planı hazırlarsak, çok önemli hizmetler, çok başarılı işler yapabiliriz. Biz Stratejik Planı bu bilinçle hazırladık. Hayal ürünü ve göz boyama amaçlı yapılmadı. Kes yapıştır yöntemi ile yapılmadı. Bu planda önemli emek var” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kenti hep beraber yönetip, birlikte kararlar aldığı meclis üyeleri ile bir araya gelerek, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ Stratejik Plan Tanıtım Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Stratejik Plan’ın hazırlık sürecinde düzenlenen çalıştaylar ile katılımcı demokrasi adına güzel paylaşımlarda bulunulduğundan bahseden Başkan Seçer, 2020-2024 hizmet yıllarını kapsayacak olan Stratejik Plan’ın kente katacağı değerleri anlattı. Seçer, Mersin’i ileriye taşıyacak uygulamaları hayata geçireceklerini aktardı.

“Çalıştaylardan çıkan raporlar doğrultusunda Stratejik Planımızı hazırladık”

Seçer, sağlıktan tarıma, fen işlerinden yol çalışmalarına, dezavantajlı gruplardan spor, kültür ve sanata kadar pek çok alanı kapsayacak hizmetlerin yer aldığı yol haritasını anlattı. 2020-2024 Stratejik Plan çerçevesinde yapılan çalışmaları meclise sunmadan önce değerlendirmek için bir araya geldiklerini aktaran Başkan Seçer, “Bu önemli bir toplantı. Göreve geldiğimizden bu yana demokrasi tanımı yaparken, katılımcı demokrasinin önemli olduğunu ve bu kavramın da terminolojide, kitaplarda kalmaması ve uygulamada bizim yönetim anlayışımızda bunun hayata geçirilmesinin son derece önemli olduğunu söylemiştik. Bu anlayış çerçevesinde Stratejik Plan hazırlık çalışmamıza başladık ve sağlık, tarım, fen işleri, yol işleri, kadın, dezavantajlı gruplar, spor, sanat, kültür gibi birçok alanda çalıştaylar düzenledik. Bu çalıştaylara her alanın, her konunun aktörlerini, sivil toplum örgütlerini, otoritelerini davet ederek, onların görüşleri doğrultusunda, o toplantılardan çıkan raporlar doğrultusunda Stratejik Planımızı hazırladık” dedi.

“Bundan sonra bir redaksiyona ihtiyaç duyulursa onları da yapabileceğiz”

Çalıştaylardan çıkan değerlendirmelerin kendileri için çok önemli olduğundan söz eden Başkan Seçer, “Stratejik Planımız eksiğiyle, tamamlanması gereken noktalarla, biraz sonra arkadaşlarımız tarafından sizlere sunulacak. Bu konuda bundan sonra bir redaksiyona ihtiyaç duyulursa onları da yapabileceğiz. Meclisimiz bizim için önemli. Yani sizler önemlisiniz. Bu kenti beraber yönetiyoruz, kararları hep beraber alıyoruz, sizlerin onaylamadığı hiçbir kararı benim uygulamaya koyma şansım yok. Bu işin bir yanı. Burada bir anlamda şekil şartını yerine getiriyorsunuz. Meclis kararı almamız gerekiyor. Burada matematiksel olarak kabul sayısının salt çoğunluğu oluşturulması gerekir. Bazı kararlar da üçte iki çoğunluğa gereksinim duyabilirsiniz ama esasa girdiğimiz zaman meclisin önemi, alınan kararların özellikle oybirliğiyle, mutabakatla alınan kararların çok daha gerçekçi, çok daha kentin yararına olabilecek kararlar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“Birden çok beynin aynı anda düşünceler üretmesi, spektrumu çok genişletir”

Farklı görüşlerden çıkan sonuçların kendi yollarını aydınlattığını dile getiren Seçer, şöyle devam etti:

“Bir el ses çıkarmaz ama iki el ses çıkarır. Sadece bir beynin bir konu üzerinde düşünmesi, belli bir çerçevede sonucu ortaya çıkarır ama birden çok beynin aynı anda çalışması düşünceler üretmesi, fikirler öğretmesi spektrumu çok genişletir, çok farklı görüşler ortaya çıkar. İşte bu farklı görüşlerin, o çatışmaların çıkaracağı kıvılcımlar, bizim yolumuzu aydınlatıyor. Bize doğru yolu gösteriyor. Burada amaç yasak savmak, kendi yönetiyormuş gibi yapmak, 5 yıl sonra seçimi nasıl kazanırız onun hesabını yapalım, kararları da siyasi olarak alalım, bizi gerisi ilgilendirmez değil. Bu anlayış kente bugüne kadar çok şeyler kaybettirmiş. Biz aynı anlayışla devam edersek bu kent kaybetmeye devam edecek. Biz kazanmak, sonuç almak, kente değer katmak istiyoruz.”

“Güçlü olandan yana olma anlayışının Türkiye’de yerelden başlayarak değişmesi gerekiyor; biz bunu Mersin’de başlattık”

Konuşmasında Mersin’in önemine değinen ve bu dönemde hep birlikte çok önemli hizmetlerin altına imza atabileceklerinden bahseden Seçer, “Bunu hep beraber yapabiliriz. Bunu zaten benim tek başıma gerçekleştirme şansım yok. Meclis çoğunluğu partimde de olsa bir başına ben yaptım, oldu bitti mantığıyla bunları yapma şansına sahip değilim. Kararlar alıyorsunuz, herkesi memnun edemezsiniz. Benimle beraber aldığımız kararlarda memnun edemediğimiz kitlelerin tepkilerini absorbe edecek bir güç birikimi etrafımda olmazsa, Belediye Başkanı olarak sıkıntı yaşarım. Bu sebeple kararları beraber alalım. Toplumdan bir geri tepkime gelecekse beraber göğüsleyelim. Toplumdan olumlu bir hava, bir alkış, bir takdir gelecekse bu hepimizin olsun. Artık medeni dünyada siyaset kavga ederek değil, uzlaşılarak yapılıyor. Çoğulcu parlamenter sistem içerisinde yaşadığı buhranın sonucu. Koalisyon olacağına, güçlü olandan yana olma anlayışının Türkiye’de yerelden başlayarak değişmesi gerekiyor. Biz bunu Mersin’de başlattık. Bunu da yapıyoruz” diye konuştu.

“Mecliste bütün partilerin desteğiyle birçok kararı çıkardık”   

Gergin ortamlarda faydalı fikirlerin üretilemeyeceğine ve kentte yararlı hizmetler yapılamayacağına değinen Seçer, “Kavgayla, dövüşle bunu yapamayız. Herkesin siyasi görüşü, etnik yapısı, inanç grubu, meşrebi, bir yaşam biçimi vardır. Onlar o bireyin onurudur, şerefidir. Siyasi görüşü de öyledir. Biz kimseyi bir başka siyasi kurumda siyaset yapıyor diye, bizden farklı düşünüyor diye incitemeyiz. Herkesi kucaklamak zorundayız. İşte demokrasi bu. Bunu 6 aydır yaptığımıza inanıyorum. Mecliste sizlerin desteğiyle, bütün partilerin desteğiyle birçok kararı çıkardık. Bunları bir bir uygulamaya koyuyoruz. Bunlar hizmet olarak yurttaşlarımıza dönecek. Hiçbir mecliste birbirimizi rencide edecek bir hitaba ben rastlamadım. Hiçbir arkadaşımız bunu yapmadı. Bundan sonra da böyle devam etmesini arzu ediyorum. Bir başkan olarak bunu da ben sağlamak zorundayım. Başta Mersin’in huzuru için, sonra Türkiye'de şu anda herkesin arzu ettiği huzurun tesis edilmesi için, hiç olmazsa bir belediye başkanı olarak, Mersin'den başlatma adına ben bunu sağlamak zorundayım” sözlerine yer verdi.

“Bizi vatandaşımız hizmet yapmak için seçti”

Toplantıya katılım sağlayan tüm meclis üyelerine teşekkür eden Seçer, “Bugün buraya gelen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu talep hatırlayacağınız gibi sizlerden geldi. ‘Stratejik Planı meclise sunacaksınız ama önce bir oturalım konuşalım’ demiştiniz. Çok haklı bir talepti. Ben Belediye Başkanı olarak bu talebi yerine getirdim. Çünkü doğru ve haklı bir talepti. Olması gereken buydu. Buraya bu davetimize icabet eden tüm meclis üyelerine müteşekkirim ama herhangi bir geçerli mazereti olmadan da böyle önemli bir toplantıya katılmayan arkadaşlarıma da buradan dikkat çekmek isterim. Bizi vatandaşımız hizmet yapmak için seçti. Meclis üyelerimiz ile meclisin en önemli kararları alınıyor. Kalan 4.5 yıldaki hizmetlerimizin yol haritasını konuşacağız”  dedi.

“Bu planda önemli emek var”

Stratejik Plan’ın önemli olduğunu ve bu işi yapma zorunlulukları bulunduğunu ifade eden Seçer,  “Ama diğer taraftan da bunu reel anlamda ortaya koyarak, belediyemizin mevcut kaynaklarını en rasyonel, en etkin şekilde kullanarak bir Stratejik Planı hazırlarsak, çok önemli hizmetler, çok başarılı işler yapabiliriz. Biz bu bilinçle stratejik planı hazırladık. Hayal ürünü ve göz boyama amaçlı yapılmadı. Kes yapıştır yöntemi ile yapılmadı. Bu planda önemli emek var. Günler verildi, çalıştaylar yapıldı. Bu planda, belli bir bütçemiz var, seçilirken yurttaşlarımıza vaat ettiğimiz hizmetler var. Bu çalışmaları hangi program çerçevesinde, hangi zaman dilimi çerçevesinde, ne kadar bir kaynak ayırarak,  kaynağın noktasını göstererek, titizlikle yaptık.  6 ay içerisinde de tüm samimiyetimle söylüyorum, zaman mesai mefhumu tanımadan, elimizden geleni değil, gereğini yaparak sürekli iyileştirmeye yapmaya gayret ettik ve bu noktalara geldik. Bundan sonra da çok daha süratle yol alacağımızı görüyorum ve inanıyorum. Şimdi bu zor şartlar altında, mevcut bütçe ile yapabileceğimiz hizmetler, rutin hizmetler. Herkesin beklediği,  temizlik, yol asfaltlanması, asfaltların tamiri, bazı sosyal faaliyetler, sosyal yardımlar. Ama son derece önemli olan sıra dışı bir yatırımı, vatandaşlarımızın bizden beklediği sıra dışı işleri bu bütçelerle yapmamız mümkün değil”  diye konuştu.

“Bulmaya uğraştığımız finans kaynakları, beceri, araştırma ve proje istiyor”

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden söz ederek, büyük yatırımları hayata geçirebilmeleri için mutlaka kaynak yaratma zorunlulukları bulunduğunun altını çizdi. Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Geçen yılın bütçesi 2 milyar 255 milyon TL.  Bizim bu yıl yaptığımız bütçe 2 milyar 254 milyon TL.  Daha gerçekçi bir bütçe. Biz bunu 2.5 da yapabilirdik, 3 de yapabilirdik. Kimse niçin yapıyorsun demezdi. Ama performansın düşük çıkar, gerçekleştiremezsin. Bütçe gerçekleştirme oranı arzu edilen noktalara erişemez. Bizim büyük yatırımların altına imza atabilmemiz için mutlaka kaynak yaratmamız gerekiyor. Bu kaynaklar da var. Özellikle altyapı yatırımlarında Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin yaptığı yatırımlarda bu finansmana çok daha rahat erişebiliyorsunuz. Kanalizasyon yaparsınız, arıtma yaparsınız, su isale hattı yaparsınız, içme suyu şebeke projesini gerçekleştirirsiniz.  Dünyada çok farklı referanslarla, farklı finansmanlara ulaşabiliyorsunuz. Bu birincisi. İkincisi, gelir getiren yatırımlardır. Bir tanesi şu anda Mersin'in gündeminde olan Metro Projesi. Bunlara da ulaşabiliyoruz. Bizim için önemli olan, bu uğraştığımız finans kaynaklarının bizlere maliyetinin makul olması. Bulmaya uğraştığımız finans kaynakları, beceri, proje ve araştırma istiyor.”

Hep beraber çok önemli yatırımların altına imza atacağımızı düşünüyorum”

Geçtiğimiz günlerde Fransız Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirmiş oldukları toplantıdan söz eden Seçer, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Bu bizden daha önce başlatılmış bir çalışma ama neticelenmemiş. Görüşmeleri süratlendirdik, süratle de yol aldık. Mezitli'de gerçekleştireceğimiz içme suyu projesi için 24 milyon Euro hibe kredisi konusunda görüşmelerimizi noktaladık sayabilirim. Önümüzdeki günlerde son aşaması olan protokol neticelenecek ve hibe kredisine kavuşacağız. Üzerinde rakamsal olarak artı eksi oynamalar olabilir. Bu projeleri bizim kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirme şansımız yok. İşte böyle hibe kredilerine göndermemiz lazım. Mersin'de çok sayıda Suriyeli misafirimiz var. 200 bin kayıtlı. Bir o kadar da kayıt dışı. Bu da önemli bir idari zafiyet, hizmet zafiyeti ortaya çıkarıyor. Bizim kaynaklarımız 1 milyon 800 bin nüfuslu Mersin'e göre geliyor. Biz bu gelirleri 1 milyon 800 bin nüfusa göre kullanıyoruz, ancak nüfus minimum 2 milyon 100 bin, 2 milyon 200 bin. Buna göre de bu kaynağı kullanmamız lazım. Diğer taraftan çevreye yapacağımız yatırımlar çok önemli. Küresel ısınma, iklim değişikliği dünyanın sorunu. Bunları minimize edecek, yeni nesil yatırımların altına imza atabilirsek, bu konuda önemli yatırımları bölgemize çekebiliriz. Bu konularda önemli bir yapı ve ekip oluşturabiliyorsak, bu hibe kredileri ne bölgemizde çekebiliriz ve bunları da yapacağız, yapıyoruz, önemsiyoruz. Hep beraber çok önemli yatırımların altına imza atacağımızı düşünüyorum.”

Başkan Seçer’in konuşmasının ardından ise Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Gelişme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş ile MESKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Sibel Toprak Yalçın, taslak sunumu meclis üyelerine anlattı.

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, BELEDİYESİ, BAŞKAN, VAHAP SEÇER, BEDRETTİN GÜNDEŞ, STRATEJİK PLAN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA