28 Mart 2024 Perşembe

10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR   15:41   DEM PARTİ MERSİN’DE SEÇİM ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   15:29   VAHAP SEÇER, İKİNCİ 5 YILLIK DÖNEMDE MERSİN`E YENİ PROJELER KAZANDIRMAYA HAZIRLANIYOR    15:12   VAHAP SEÇER, ÇAMLIYAYLA`DA HALKLA BULUŞTU: “ÇAMLIYAYLA’YI İMRENİLİR BİR HALE GETİRECEĞİZ”   14:23   BTP LİDERİ HÜSEYİN BAŞ: “SEÇİMDEN HEMEN SONRA BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VAR GÜNDEMDE. BUNA ‘DUR` DİYEBİLECEK BİR KADROYLA KARŞILARINA ÇIKALIM”   14:09   MEZİTLİ BELEDİYESİ`NDEN İLÇEDEKİ EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ   14:07   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT, “GELİNCİK TEPESİ’NDE SEYİR TERASI OLUŞTURACAĞIZ”   14:01   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER MAHALLEYE EŞİT HİZMET GÖTÜRECEKLERİNİ SÖYLEDİ  
 
     
   

Seçer, Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’na Katıldı


Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından düzenlenen 8. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi’ne katıldı.

 

Tarih : 9 Kasım 2019 Cumartesi 01:09   Okunma : 1021

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından düzenlenen 8. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi’ne katıldı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ve Mersin için önemine dikkat çeken Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak enerji verimliliğine dayalı çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Seçer, “Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ olarak bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Kullandığımız motorlardan klimalara, ışıklandırma sistemlerine kadar enerji verimliliğine özen gösteriyoruz. Güneş enerjisinden faydalanma açısından akıllı duraklar ve akıllı sokak aydınlatmaları, kurumumuzun ısıtma ve soğutma sistemi konularında da çalışmalarımız sürüyor. Yeni kurduğumuz Temiz Enerji Şube Müdürlüğü de bu konuda yaptığımız önemli bir çalışma” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, enerji üretebilmek adına önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Seçer, “Güneş enerjisi kooperatifi kurma çalışmalarını önemsiyoruz. Bu konuda çalışma yapacak tüm kurum ve kuruluşları desteklemeye hazırız. Özellikle yeni nesil binalarda çatı tipi güneş enerjileri konusunda teşvik yapılması gerektiğini düşündük.Bu binaların yapılması aşamasında ruhsatlandırma bölümünde teşvik olabilecek bazı cazibe alanları yaratmak için arkadaşlarımız çalışmalar yapıyor”diye konuştu.

Mersin’in en tartışmalı konularından biri olan ve yapımı süren nükleer santral ile ilgili de değerlendirmelerde bulunanSeçer, “Mersin, önemli bir güneş kenti olmasının yanı sıra HES’lere uygun bir kent ama bizim sınırlarımız içerisinde bir nükleer santral inşaatı var. Önemli bir parasal yatırım, siyasi riskleri var. Geleceğe dair çevre sağlığı açısından riskler taşıyan bir yatırım. Mersin gibilokasyon ve kent dinamiği olarak hiçbir surette böyle bir yatırıma uygun olmayan bir yerde yapılması, bir Belediye Başkanı olarak beni rahatsız ediyor”dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından gerçekleştirilen 8. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi’ne katıldı.

Etkinlikte, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ve Mersin için önemine dikkat çeken Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak enerji verimliliğine dayalı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Seçer, “Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ olarak bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Kullandığımız motorlardan klimalara, ışıklandırma sistemlerine kadar enerji verimliliğine özen gösteriyoruz. Güneş enerjisinden faydalanma açısından akıllı duraklar ve akıllı sokak aydınlatmaları, kurumumuzun ısıtma ve soğutma sistemi konularında da çalışmalarımız sürüyor. Yeni kurduğumuz Temiz Enerji Şube Müdürlüğü de bu konuda yaptığımız önemli bir çalışma” dedi.

 

Seçer, genç yeteneklerin çalışmalarını inceledi

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Başkan Seçer, protokol üyeleri ile birlikte genç beyinler tarafından yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan projeleri inceledi. Mersin’de eğitim veren lise ve üniversitelerin öğrencileri tarafından yapılan Uzaktan Kumandalı Mayın Aracı, Pişirim Fırını, Güneş Enerjisi ile Şarj Edilen Araba, Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekne, Güneş Enerjisi ile Yer Altı Suyu Çıkarma gibi projeleri inceleyen Seçer,  öğrencilerden projelerin yapılış aşaması ve amacı ile ilgili bilgi aldı.

Özgürlük Salonu’nda sempozyum oturumları başlamadan önce bir konuşma yapan Başkan Seçer, Türkiye ve Mersin’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önemine dikkat çekti. Başkan Seçer, enerjiyi verimli kullanmak adına yapılacak çalışmaların hem Türkiye hem de Mersin ölçeğinde ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

“Bütçemizin önemli bir kısmını enerji giderleri için harcıyoruz”

Enerjinin dünyanın en önemli konusu olduğunu ifade eden Seçer, Türkiye’nin bütçesinin önemli bir kısmını enerji giderlerine ayırdığını belirtti. Seçer, Türkiye’nin enerjisini kendisi ürettiği takdirde, dış ticaret açığını büyük ölçüde kapatabileceğini vurgulayarak, “Eğer bir belediyeyi ya da ülkeyi yönetiyorsak, bütçemizin önemli bir kısmını enerji giderleri için harcıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi, her ay elektrik ve yakıt faturası olarak yaklaşık 12 milyon lira fatura ödüyor. Bu son derece yüksek bir rakam. Su ve kanalizasyon idaresi 110 milyon lira gibi çok önemli bir rakama ulaşıyor. Bizim çok önemli tedbirler almamız gerekiyor. Ülke açısından da bu böyle. Türkiye, sürekli dış ticaret açığı veren, ihracatı daima ithalatının altında kalan bir ülke. Ama eğer enerji ithalatı yapmazsa, dengeyi kurar ve dış ticaret açığını ortadan kaldırır” dedi.

“Türkiye olarak güneş enerjisinden faydalanma oranımız çok düşük”

Başkan Seçer, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Son zamanlarda hem hidroelektrik santralleri, hem güneş enerjileri ve rüzgar enerjilerinin bazı teşviklerle tesisleşme oranı yükseldi ama buna mukabil, Türkiye hala elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 82’sini doğalgaz, hidrolik ve diğer yakıt kaynaklarından karşılıyor. Yani yenilenebilir enerji oranı hala yüzde 15’lerde. Bu çok düşük bir oran. Türkiye gibi önemli güneşlenme süresine sahip bir ülkede, elektrik üretiminde güneş enerjisinden faydalanma oranımız çok düşük. Buradan yola çıkarak Mersin’i değerlendireceğiz. Güneş kenti Mersin’de güneş enerjisi ile ilgili bir sempozyum yapıyoruz. Bizim bölgemiz güneş bölgesi. Yıllık güneşlenme oranı 320 günü buluyor.Kalite olarak da güneş ışınları son derece verimli. Buna rağmen Mersin’de güneş enerjisi kurulu gücü az. 130 güneş enerjisi santrali var ve 100 megavat civarında kurulu güce sahibiz. Bunlar son derece yetersiz rakamlar.”

“Çatı tipi güneş enerjisi için teşvik çalışmaları yapıyoruz”

Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, enerji üretebilmek adına önemli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Seçer, “Güneş enerjisi kooperatifi kurma çalışmalarını önemsiyoruz. Bu konuda çalışma yapacak tüm kurum ve kuruluşları desteklemeye hazırız. Özellikle yeni nesil binalarda çatı tipi güneş enerjileri konusunda teşvik yapılması gerektiğini düşündük ve bu binaların yapılması aşamasında ruhsatlandırma bölümünde teşvik olabilecek bazı cazibe alanları yaratmak için arkadaşlarımız çalışmalar yapıyor.  Yeni kurduğumuz Temiz Enerji Şube Müdürlüğü de bu konuda yaptığımız önemli bir çalışma” diye konuştu.

Mersin’de güneş enerjisinden faydalanmak adına sürdürülen çalışmalara da değinen Seçer,  “12 farklı noktada çatı tipi güneş enerjisi sistemi oluşturmak için toplamda 8 megavatlık çalışmamız sürüyor. Gülnar ve Çamlıyayla’da Güneş Enerjisi Santrali yapımı çalışmaları devam ediyor. Burada da 5 megavatlık kurulu bir gücümüz olacak”dedi.

“Çalışmalarımızı enerji verimliliği üzerine yapıyoruz”

MESKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki enerji verimliliğine dayalı çalışmalardan da söz eden Başkan Seçer, “Diğer taraftan MESKİ Genel Müdürlüğü’nün önemli bir çalışması Scada çalışması. Burada bütün faaliyetlerimizi dijital ortama dökmek istiyoruz. Bir tuşla birçok konuya müdahale etmek istiyoruz. Tamamen güneş panelleri ile çalışıyor. Yine AR-GE birimimiz ayrıca jeotermal konusunda önemli girişimlerde bulundu. Çalışmalarımızı enerji verimliliği üzerine yapıyoruz. Para ödeyerek aldığımız enerjiyi kendi bünyemizde, kendi olanaklarımızla, kendimiz nasıl üretiriz bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz”  dedi.

“Nükleer santral riskler taşıyan bir yatırım”

Başkan Seçer, Mersin’de yapımı süren nükleer santral konusuna da değinerek, rahatsızlığını dile getirdi. Seçer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Mersin, önemli bir güneş kenti olmasının yanı sıra HES’lere uygun bir kent ama bizim sınırlarımız içerisinde bir nükleer santral inşaatı var. Önemli bir parasal yatırım, siyasi riskleri var. Geleceğe dair çevre sağlığı açısından riskler taşıyan bir yatırım. Mersin gibilokasyon ve kent dinamiği olarak hiçbir surette böyle bir yatırıma uygun olmayan bir yerde yapılması, bir Belediye Başkanı olarak beni rahatsız ediyor.”

Paylaş :
Etiketler :  BAŞKAN SEÇER, GÜNEŞ ENERJİSİ SEMPOZYUMU, TMMOB, MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI, MERSİN ŞUBESİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA