14 Haziran 2026 Pazar

23:58   78’LILER HAREKETI MERSIN’DE TOPLANDı! TARIHI GENEL KURULDAN ’YÜZYıLLıK YÜZLEŞME’ VE ’ADALET’ ÇıKıŞı   23:58   MHP’LI LEVENT UYSAL PALERMO’DAN DÜNYAYA SESLENDI...   15:35   SÜHEYL BATUM’DAN CHP KURULTAY KARARıNA SERT TEPKI: ’ÇOCUKLARıN BILE GÜLECEĞI BIR DURUM!’   01:05   CHP’DE DEPREM! REKOR OYLA SEÇILEN BELEDIYE BAŞKANı İÇIN İHRAÇ İSTEMI: "KARARı KABUL ETMIYORUM!"   23:23   CHP’DE ŞOK İSTIFA! TANJU ÖZCAN "SIYASI CUNTA" DIYEREK GEMILERI YAKTı: ’SAVUNMA VERMEM...’   19:09   CHP SÖZCÜSÜ SARı: MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı SERKAN TUNCER ILE BOLU BELEDIYE BAŞKANı TANJU ÖZCAN TEDBIRLI OLARAK KESIN ÇıKARMA CEZASı ISTEMIYLE YÜKSEK DISIPLIN KURULU’NA SEVK EDILDI   16:50   CHP MYK, GENEL BAŞKAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   16:50   MEZITLI’DE DEZAVANTAJLı BIREYLER SU SPORLARı ILE BULUŞUYOR   16:49   BENJAMIN NETANYAHU: BAŞBAKAN OLDUĞUM SÜRECE İRAN NÜKLEER SILAHA SAHIP OLMAYACAK   14:30   FATOŞ PıNAR TÜRKER’IN "ÇıPLAK ARAMA" IDDIASı: İÇIŞLERI BAKANLıĞı SORUŞTURMA BAŞLATTı   10:01   MERSIN’DE ’KIMSE YALNıZ KALMAYACAK’ DEDI, 13 ILÇEDE O HIZMETI BAŞLATTı! BAŞVURANLARıN EVINE GIDIYORLAR   23:36   PM TOPLANTıSı ÖNCESI PEŞ PEŞE İSTIFALAR: ’TARIHIN DOĞRU TARAFıNDAYıZ’   23:21   AKDENIZ İÇIN TARIHI ZIRVE: MERSIN’IN İKLIM VIZYONU TÜRKIYE’YE ÖRNEK GÖSTERILDI!   16:58   DEM PARTI’DEN ’MUTLAK BUTLAN’ ELEŞTIRISI VE SÜREÇ YASASı ÇAĞRıSı   16:57   İMAMOĞLU’NDAN KıLıÇDAROĞLU TEPKISI: "KAYYıM ATANAN KIŞIYI KıNıYORUM"   16:55   AĞRı’DA YAŞAMıNı YITIREN ÖĞRETMEN IRMAK AYŞE KOPARAN, İZMIR’DE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   16:53   SILIVRI’DEN SESLENEN DILEK KAYA İMAMOĞLU: ÇıPLAK ARAMA IŞKENCEDIR   14:57   DEM PARTI MERSIN MILLETVEKILI ALI BOZAN, TARSUS’TA SU KANALLARıNı INCELEDI: BU IHMAL ÖLÜME DAVETIYE ÇıKARıYOR!   14:56   ÜNLÜLERE YÖNELIK UYUŞTURUCU SORUŞTURMASı... EMEP GENEL BAŞKANı ASLAN: "ÖNCELIKLE UYUŞTURUCU BARONLARıNıN YAKALANARAK GÖZALTıNA ALıNMASı GEREKIR"   14:55   CHP PARTI MECLISI TOPLANDı  
 
     
   

Feyzioğlu: 2.5 yıl kıdemle adalet sağlanmaz


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin kuvvetler ayrılığını sağlayacak, hâkimlere çekinmeden karar vermeleri için güvence verecek yeni bir Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Tarih : 8 Aralık 2019 Pazar 18:50   Okunma : 1439

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin kuvvetler ayrılığını sağlayacak, hâkimlere çekinmeden karar vermeleri için güvence verecek yeni bir Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyacı olduğunu söyledi. “2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtmaya çalışıyoruz” diyerek, eğitimin ve tecrübenin önemine vurgu yapan Feyzioğlu, bu kapsamda sulh ceza hâkimliklerini de eleştirdi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi tarafından düzenlenen Yargı Reformu Stratejisi 2019’un Değerlendirilmesi başlıklı etkinliğe Anayasa Mahkemesi üyesi Recai Akyel, TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Sabri Çepik, TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan ve TBB İnsan Hakları Merkezi üyeleri ile avukatlar ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Feyzioğlu, “Siyasi yelpazenin neresinde olursak olalım, hepimiz devletimizin insanı ve insan haklarını merkeze almasını istiyoruz. Devlete merkezinde insan olduğu için sahip çıkıyoruz ya da insan olsun diye sahip çıkıyoruz” dedi.

Yeni bir Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyaç var

TBB’nin Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni ne kadar önemsediğinin bilindiğini kaydeden Feyzioğlu, şunları kaydetti:

“Çok etkili, faydalı bir belge olduğunu düşünüyoruz.  Türkiye’nin bir taraftan kuvvetler ayrılığını sağlayacak, en çekingen hâkime bile kitapta ne yazıyorsa o kararı vermesi halinde çekinecek hiçbir şeyi olmadığı güvencesini verecek bir yeni Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyaç var. Yapısının bir taraftan demokratik, bir taraftan da liyakate önem verir şekilde olmasını sağlama zorunluluğumuz da var. Seçim işinin bir kısmını çok nitelikli çoğunlukla meclise bırakmak, kalan kısmını Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay, Danıştay kurullarına yine çok nitelikli çoğunlukla bırakmak önerimiz ortada. Yani sistem değişikliğine ihtiyacımız var. 

İyi olanları çoğaltıp, yanlış olanları azaltmalıyız

2010 öncesini gördük. 1961 sonrasını gördük. Aradaki oynamaları gördük. 2010-2017 arasını gördük. 2017’den sonrasını gördük. Denediğimiz her yöntemden edindiğimiz ciddi geri bildirimler, ciddi tecrübeler var. İyi olan var, yanlış olan var. İyi olanları çoğaltıp, yanlış olanları azaltmamız gerekiyor. Bu sistemi getirdiğimizde şunu da çok iyi dengelemek zorundayız. Biz kürsüden siyaset yapan hâkim de istemiyoruz. Siyasetin kürsüye müdahalesinden rahatsızız. Müdahale imkânının bulunmasından rahatsızız. İspatını aramaya ihtiyacımız yok. Çünkü sistem HSK’nın oluşumu nedeniyle ön ve arka kapıları açmış durumda. Bir kişi bile fiilen müdahale etmeyebilir. Ama müdahale imkânı varsa, on binlerce çalışkan hakimimiz, savcımız, avukatımız müdahale yok diye bunun garantisini veremez. Ağızlarıyla tuş tutsa bile yargı toplumsal çatışmanın sebebi olur. Zaten durum bu. Dolayısıyla bunu düzeltmemiz lazım. O kürsülere meslek ahlakına sahip ve çok iyi eğitimli hukukçuları çıkaramadığımız takdirde anayasada ne kadar süslü cümlelerle hükümler kurarsak kuralım değerinin akademik olmadığının ötesine geçmeyeceğini bilmemiz lazım. 

2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtılmaz

2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtmaya çalışıyoruz. Bir sulh ceza hâkiminin, ‘avukat bey, dosyaya yansımamış ama savcı beyden sizden sonra öğrendiğim bir takım deliller var, ona da polis söylemiş, o sebeple böyle karar verdim ve vicdanım çok rahat dediği’ ve bunun suç teşkil ettiğini dahi bilmediği bir eğitim seviyesiyle karşı karşıyayız. Dosyaya yansımamış ama savcıya polisin, polisin de sulh ceza hâkimine aktardığı delillerle karar verildiği ve bunun yanlış olduğunu dahi bilmeyen sulh ceza hâkimlerimiz var. Ankara’da ortalama kıdem 5, 6 yıl. Türkiye’de 2,5 yıl. İyi niyetlerinden hiçbir kuşkum yok ama bu meslek tecrübe ile bilgi edinilen bir meslek. 

Yargı Reformu sadece kanundan ibaret değil

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin sadece çıkan kanundan ibaret olmadığını, çıkacak olan onlarca yeni düzenlemenin bulunduğunu, birinci paket üzerinden yapılan sığ bir polemiğin sonraki paketlerde vatandaşlarımızın ve meslektaşlarımızın elde edeceği kazanımlara fayda sağlamadığını, enerjimizi daha verimli kullanırsak daha büyük başarılar elde edebileceğimizi ifade etmek istiyorum.” 

Paylaş :
Etiketler :  METİN FEYZİOĞLU, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI, YARGI REFORMU

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA