4 Mart 2026 Çarşamba

16:38   FATMA NUR ÇELIK VE KıZıNı KADıNLAR UĞURLADı... CENAZENIN TAŞıNMASı SıRASıNDA "ÇOCUK KATILLERI HESAP VERECEK" SLOGANı ATıLDı   15:37   ÖZGÜR ÖZEL’DEN PEDRO SANCHEZ’E MEKTUP: “İSPANYA’NıN ORTA DOĞU KONUSUNDAKI ILKELI TUTUMU, ULUSLARARASı TOPLUM IÇINDE ÖNEMLI VE YAPıCı BIR SES OLUŞTURMAKTADıR”   15:34   AHMET ÖZER’DEN DEM PARTI ANKARA İL ÖRGÜTÜ’NE ZIYARET... ÖZER: "SIYASAL MUTABAKATı TOPLUMSAL MUTABAKATA ÇEVIRMEK GEREKIR"   14:33   FATMA NUR ÖĞRETMEN KONYA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   14:32   İSTANBUL’DA ANNE VE KıZıNıN ÖLÜMÜ... ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADıNLAR DERNEĞI: "KASTı, IHMALI, KUSURU VE LIYAKATSIZLIĞI BULUNAN TÜM KIŞI VE KURUMLARıN HESAP VERMESI IÇIN HUKUKI VE TOPLUMSAL TÜM YOLLARı KULLANACAĞıZ"   14:31   MURAT EMIR: “TANJU ÖZCAN’ıN TUTUKLANMASı SIYASI BIR KUMPASTıR”   14:27   TARSUS’TA İLK İFTAR SOFRASı KURULDU    14:22   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN EMEKÇI KADıNLAR GÜNÜ’NE DOLU DOLU PROGRAM   14:17   SEMIH PALAMUT: GÜNDOĞDU MAHALLESI İFTAR PROGRAMıNDA HEMŞEHRILERIMIZLE BULUŞTUK   10:05   İRAN’DA TARIHI VEDA: ALI HAMANEY’IN NAAŞı TAHRAN’DA HALKıN ZIYARETINE AÇıLıYOR   09:38   MINIK ELLER TOPRAKLA BULUŞTU: MERSIN’DE ÇOCUKLAR ATA TOHUMLARıNı GELECEĞE TAŞıYOR   03:08   EKREM İMAMOĞLU’NDAN “19 MART” HAMLESI: ‘DARBE’ VURGULU SERI YAYıNDA — ÖZGÜR ÖZEL: “KARDEŞLIK HUKUKU BU MÜCADELENIN TEMELI”   02:13   KıNıK’TA MADEN KRIZI BÜYÜYOR: İŞÇILERDEN ÇINLI ŞIRKETE REST — “YA HAKLARıMıZı VERIN YA DA KıNıK’ı TERK EDIN”   01:59   İMAMOĞLU’NDAN ÇEKMEKÖY’DE ÖLDÜRÜLEN ÖĞRETMEN İÇIN SERT MESAJ: “DEVLET OKULLARDA ASAYIŞI SAĞLAYAMıYOR”   21:16   GÜNDOĞDU’DA 13’ÜNCÜ GÜN BEREKETI: VAHAP SEÇER’DEN “BU SOFRA MILLETIN” MESAJı   16:14   TOROSLAR’ıN MINIKLERI İTFAIYECILIĞI YERINDE ÖĞRENDI   16:12   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT’TEN ‘GENÇŞEHİR’ MÜJDESI   15:09   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "İSRAIL’DE GÖZALTıNA ALıNAN CNN TÜRK MUHABIRI EMRAH ÇAKMAK VE KAMERAMAN HALIL KAHRAMAN’A YÖNELIK BU UYGULAMAYı KıNıYORUM"   15:08   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TRUMP’ıN VE NETANYAHU’NUN DAYATTıĞı DÜZEN YENI DÜNYA DÜZENI OLAMAZ"   14:07   EĞITIM SENDIKALARıNDAN, ÖLDÜRÜLEN ÖĞRETMEN FATMA NUR ÇELIK IÇIN MILLI EĞITIM BAKANLıĞı ÖNÜNDE EYLEM  
 
     
   

Feyzioğlu: 2.5 yıl kıdemle adalet sağlanmaz


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin kuvvetler ayrılığını sağlayacak, hâkimlere çekinmeden karar vermeleri için güvence verecek yeni bir Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Tarih : 8 Aralık 2019 Pazar 18:50   Okunma : 1322

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’nin kuvvetler ayrılığını sağlayacak, hâkimlere çekinmeden karar vermeleri için güvence verecek yeni bir Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyacı olduğunu söyledi. “2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtmaya çalışıyoruz” diyerek, eğitimin ve tecrübenin önemine vurgu yapan Feyzioğlu, bu kapsamda sulh ceza hâkimliklerini de eleştirdi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi tarafından düzenlenen Yargı Reformu Stratejisi 2019’un Değerlendirilmesi başlıklı etkinliğe Anayasa Mahkemesi üyesi Recai Akyel, TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Sabri Çepik, TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan ve TBB İnsan Hakları Merkezi üyeleri ile avukatlar ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Feyzioğlu, “Siyasi yelpazenin neresinde olursak olalım, hepimiz devletimizin insanı ve insan haklarını merkeze almasını istiyoruz. Devlete merkezinde insan olduğu için sahip çıkıyoruz ya da insan olsun diye sahip çıkıyoruz” dedi.

Yeni bir Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyaç var

TBB’nin Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni ne kadar önemsediğinin bilindiğini kaydeden Feyzioğlu, şunları kaydetti:

“Çok etkili, faydalı bir belge olduğunu düşünüyoruz.  Türkiye’nin bir taraftan kuvvetler ayrılığını sağlayacak, en çekingen hâkime bile kitapta ne yazıyorsa o kararı vermesi halinde çekinecek hiçbir şeyi olmadığı güvencesini verecek bir yeni Hâkimler ve ayrıca Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyaç var. Yapısının bir taraftan demokratik, bir taraftan da liyakate önem verir şekilde olmasını sağlama zorunluluğumuz da var. Seçim işinin bir kısmını çok nitelikli çoğunlukla meclise bırakmak, kalan kısmını Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay, Danıştay kurullarına yine çok nitelikli çoğunlukla bırakmak önerimiz ortada. Yani sistem değişikliğine ihtiyacımız var. 

İyi olanları çoğaltıp, yanlış olanları azaltmalıyız

2010 öncesini gördük. 1961 sonrasını gördük. Aradaki oynamaları gördük. 2010-2017 arasını gördük. 2017’den sonrasını gördük. Denediğimiz her yöntemden edindiğimiz ciddi geri bildirimler, ciddi tecrübeler var. İyi olan var, yanlış olan var. İyi olanları çoğaltıp, yanlış olanları azaltmamız gerekiyor. Bu sistemi getirdiğimizde şunu da çok iyi dengelemek zorundayız. Biz kürsüden siyaset yapan hâkim de istemiyoruz. Siyasetin kürsüye müdahalesinden rahatsızız. Müdahale imkânının bulunmasından rahatsızız. İspatını aramaya ihtiyacımız yok. Çünkü sistem HSK’nın oluşumu nedeniyle ön ve arka kapıları açmış durumda. Bir kişi bile fiilen müdahale etmeyebilir. Ama müdahale imkânı varsa, on binlerce çalışkan hakimimiz, savcımız, avukatımız müdahale yok diye bunun garantisini veremez. Ağızlarıyla tuş tutsa bile yargı toplumsal çatışmanın sebebi olur. Zaten durum bu. Dolayısıyla bunu düzeltmemiz lazım. O kürsülere meslek ahlakına sahip ve çok iyi eğitimli hukukçuları çıkaramadığımız takdirde anayasada ne kadar süslü cümlelerle hükümler kurarsak kuralım değerinin akademik olmadığının ötesine geçmeyeceğini bilmemiz lazım. 

2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtılmaz

2.5 yıl kıdemli hâkimlerle adalet dağıtmaya çalışıyoruz. Bir sulh ceza hâkiminin, ‘avukat bey, dosyaya yansımamış ama savcı beyden sizden sonra öğrendiğim bir takım deliller var, ona da polis söylemiş, o sebeple böyle karar verdim ve vicdanım çok rahat dediği’ ve bunun suç teşkil ettiğini dahi bilmediği bir eğitim seviyesiyle karşı karşıyayız. Dosyaya yansımamış ama savcıya polisin, polisin de sulh ceza hâkimine aktardığı delillerle karar verildiği ve bunun yanlış olduğunu dahi bilmeyen sulh ceza hâkimlerimiz var. Ankara’da ortalama kıdem 5, 6 yıl. Türkiye’de 2,5 yıl. İyi niyetlerinden hiçbir kuşkum yok ama bu meslek tecrübe ile bilgi edinilen bir meslek. 

Yargı Reformu sadece kanundan ibaret değil

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin sadece çıkan kanundan ibaret olmadığını, çıkacak olan onlarca yeni düzenlemenin bulunduğunu, birinci paket üzerinden yapılan sığ bir polemiğin sonraki paketlerde vatandaşlarımızın ve meslektaşlarımızın elde edeceği kazanımlara fayda sağlamadığını, enerjimizi daha verimli kullanırsak daha büyük başarılar elde edebileceğimizi ifade etmek istiyorum.” 

Paylaş :
Etiketler :  METİN FEYZİOĞLU, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI, YARGI REFORMU

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA