7 Nisan 2026 Salı

17:01   MERSIN’DE DEV PRÖMIYER: EFSANEVI SILAHŞÖR CYRANO BU KEZ BALE ADıMLARıYLA DÖNÜYOR!   16:16   DILEK KAYA İMAMOĞLU: “SILIVRI 1 NO’LU SALON’DA TARIHE GEÇECEK BIR HUKUK GARABETI YAŞANıYOR”   15:37   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL’DEN İSRAIL BAŞKONSOLOSLUĞU’NA SALDıRı GIRIŞIMI AÇıKLAMASı: “HANGI GEREKÇEYLE VE KIME YÖNLENDIRILIRSE YÖNLENDIRILSIN KıNıYORUZ”   15:34   MAHMUT TANAL’DAN "ÜSKÜDAR BELEDIYESI’NE OPERASYON" AÇıKLAMASı: "BIZ BU HUKUKI OLMAYAN, KEYFI VE SIYASI SORUŞTURMALARDAN ALNıMıZıN AKıYLA ÇıKACAĞıZ"   15:29   İBB DAVASı’NDA 17. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN SAVCıLıĞA: “BU DAVA ÇÖKMÜŞTÜR. ÇÖKEN BIR ŞEY DAHA VARDıR, O DA IDDIA MAKAMıDıR”   14:14   İSRAIL’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU YAKıNLARıNDA ÇATıŞMA... VALI DAVUT GÜL: "TERÖRISTLERDEN BIRISI ÖLDÜRÜLDÜ, IKI TERÖRIST DE YARALı OLARAK ETKISIZ HALE GETIRILDI"   14:12   MESLEK FABRIKASı DIRENIŞI DEVAM EDIYOR… İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı TUGAY: "BU ŞEHIR, OLDUBITTILERE TESLIM EDILEMEZ"   14:11   İSRAIL’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU YAKıNLARıNDA SILAH SESLERI... ADALET BAKANı GÜRLEK: "İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıLıĞı TARAFıNDAN SORUŞTURMA BAŞLATıLDı"   13:59   YEREBATAN SARNıCı VAKıFLARA TESCIL EDILDI: İBB, MÜLKIYET DEVRINE ILIŞKIN TÜM HUKUKI HAKLARıNı KULLANACAK   13:58   İSRAIL’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU YAKıNLARıNDA SILAH SESLERI DUYULDU   13:52   İBB DAVASı’NDA 17. GÜN GERGIN BAŞLADı... SAVCıDAN EKREM İMAMOĞLU’NA: “HADDINIZI AŞARSANıZ, HADDINIZI BILDIRIRIZ”   10:10   MERSIN’DE O HASTALıĞA SAHIP OLANLARA BÜYÜK MÜJDE! 450 KOLI ÜCRETSIZ DAĞıTıLDı   09:34   MERSIN’DE ‘DILEK AĞACı’ DALLARı ÇOCUKLARıN HAYALLERIYLE ÇIÇEK AÇTı! AVUKATLAR SEFERBER OLDU   01:01   TARSUS’TA MASA BAŞı DÖNEMI BITTI! BAŞKAN BOLTAÇ: BU KENTI SOKAKTAN GELEN BILGIYLE YÖNETIYORUZ   20:20   TOROSLAR’DA 30 YıLLıK TABU YıKıLDı! BAŞKAN YıLDıZ BILANÇOYU AÇıKLADı: BIR DELIKLI KURUŞU YEDIRMEYECEĞIZ   20:17   MERSIN İHRACATTA REKORA KOŞUYOR: 2026’NıN İLK ÇEYREĞINDE 950 MILYON DOLARLıK DEV ATAK!   19:40   MERSIN’DE ‘SEÇER’ MODELI DALGA DALGA YAYıLıYOR: BUGÜN SANDıK KONSA YÜZDE 70 ALıRıZ!   12:53   MUTFAKTAKI YANGıNA ENERJI ODUNU! GÜLCAN KıŞ’TAN SERT TEPKI: ZAM ŞIMDI, BEDEL KıŞıN ÖDENECEK!   11:08   MERSIN’DE ENGELSIZ DEVRIM: 29 BIN YURTTAŞıN HAYATı BU MERKEZLERLE DEĞIŞIYOR!   11:05   MERSIN BAROSU BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN SERT YARGı ÇıKıŞı: SISTEMDE AĞıR TAHRIBAT VAR!  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Hukuk Yaşarsa, İnsan Hakları Yaşar”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan ‘Dünya İnsan Hakları Günü’nün 71. yılında yaptığı yazılı açıklamasında, hukuk yaşadığı sürece, insan haklarının yaşayabileceğine vurgu yaptı.

 

Tarih : 9 Aralık 2019 Pazartesi 18:12   Okunma : 1155

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan ‘Dünya İnsan Hakları Günü’nün 71. yılında yaptığı yazılı açıklamasında, hukuk yaşadığı sürece, insan haklarının yaşayabileceğine vurgu yaptı.

Bireylerin yasa önünde eşitsizliğe, ayırımcılığa uğramamalarına dayanan ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle korunan insan haklarına saygının, Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemez niteliğinde olduğunu belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,  “Başta Türkiye olmak üzere, dünya ülkeleri insan hakları konusunda çeşitli bildirimleri kabul etmiş olsa dahi, maalesef iktidara gelen yönetimler, hak ve özgürlükleri çiğnemekten geri durmamıştır. Dünyada yaşanan savaşlar, ekonomik ve siyasi hırslar nedeniyle her geçen gün binlerce insan yaşam, hukuk, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır” dedi.

“İNSAN HAKLARI İHLALİNDE BAŞI ÇEKİYORUZ”

Türkiye’nin insan hakları ihlalinde dünya ülkeleri sıralamasında başı çektiğini vurgulayan Yeşilboğaz, “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2018 yılında düşünce ve ifade özgürlüğünden en fazla mahkûm olan ülkeler arasında ilk sırayı aldı. Türkiye 2018’i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde, hakkında en fazla dava başvurusu olan dördüncü ülke olarak tamamladı. AİHM başvurularında adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlali en başta yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından son 16 yılda Türkiye aleyhine 295 milyon TL'lik tazminat kararı verilmiştir. Hukukun üstünlüğü, savunma hakkı ve adil yargılanma hakkı askıya alınıyor, düşünce ve ifade özgürlüğütutuklanıyor, insanların adalet arayışı orantısız güçle ya da hukuk sopa olarak kullanılarak durdurulmaya çalışılıyor.

“HAK İHLALLERİ GÜNLÜK YAŞAMIN BİR PARÇASI OLDU”

Hak ihlallerinin adeta günlük yaşamın bir parçası haline geldiği ülkemizde, bütün ihlalleri tek tek sıralamak maalesef mümkün değildir. Hak savunucuları, gazeteciler, aydınlar, akademisyenler, mahkeme salonlarının ve cezaevlerinin müdavimleri olmuştur. Kararlar; yasalar ve vicdanla değil, egemen siyasetin baskısıyla alınmaktadır. Bu sistem, ülkede adalet mekanizmasını işlemez hale getirmiştir. İşlevi adalet sağlayan hukuk sistemi inşa edilmeli. Hukuk yaşarsa, çocuklar da yaşar, kadınlar da yaşar. Hukuk yaşarsa, tüm insan hakları yaşar.” ifadesini kullandı.

“UYGULANMAYAN KANUN, KANUN DEĞİLDİR”

İnsan Hakları Günü’nün 71. yılında, ülkemizde hala 7’den 70’i kapsayacak demokratik bir Anayasaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Baro Başkanımız Yeşilboğaz, “Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları sorunu, bizlere sunulan samimiyetsiz yargı reform paketi ve mevcut hukuk sistemimiz ile çözülemez. Hak ve özgürlük alanını genişleten, insan hakları ihlallerine karşı temel bir güvence olan, çoğulcu, yeni ve demokratik bir Anayasa ihtiyacı gerektiği gibi, kanun uygulayıcıları ‘uygulanmayan kanun, kanun değildir’ mantığını içselleştirmelidir” dedi.

Mersin Barosu olarak, İnsan Hakları, Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Merkezleri ile hak ihlallerine yönelik etkin mücadele verdiklerini söyleyen Yeşilboğaz, “Kurum, kuruluş, dernek ve sivil toplum örgütleriyle el ele vererek, daha geniş kitleye, daha güçlü ulaşıyoruz. Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Mersin Barosu, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Karikatür Derneği işbirliğinde 10,11,12 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenecek olan panel ve sanatsal etkinliklere tüm Mersin halkını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, MERSİN BAROSU, DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA