19 Nisan 2024 Cuma

12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:34   AKBELEN`DE MADEN SAHASINDAKİ PATLAMALAR NEDENİYLE HER YER TOZ DUMAN... İKİZKÖYLÜ VATANDAŞ: "ŞU ANDA NEFES ALAMIYORUZ"   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"  
 
     
   

Seçer: “Arpalığa Dönmüş Hesapları İfşa Edeceğiz”


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı 2. Olağanüstü Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı.

 

Tarih : 28 Aralık 2019 Cumartesi 10:59   Okunma : 811

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı 2. Olağanüstü Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer, belediye şirketlerinden Denizkızı A.Ş.’nin geçmiş dönemde arpalık gibi kullanıldığını, batma noktasına geldiğini belirterek, “Teftiş Kurulu’nu harekete geçiriyorum. O dönemde hesap hareketleri, o şirketin hesabından, kimden kimin hesabına para geçmiş bunu ifşa edeceğiz. Biz kimsenin parasını kimsenin cebine atmadık, kimsenin parasını da çalmadık. Batmış bir şirketi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Orası arpalığa dönmüş” dedi.

Mezitli’deki orman katliamını da değerlendiren Seçer, tahrip edilen orman alanlarına imar izni vermeyeceklerini söyledi. Seçer, “Biz burada ağaç keselim, nasıl olsa belediyeden adamını buluruz, burayı imara açarız, bunları geçsinler. Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir muhatap da bulamazlar” diye konuştu.

Başkan Seçer, 9 ayda toplam 985 milyon lira borç ödediklerini, çalışmalarda önceliği sosyal politikalara verdiklerini ifade ederek, önümüzdeki yıl özellikle ulaşım alanında büyük projelere imza atacaklarını kaydetti. Seçer, “Metro ihalesi EKAP’a girdi. 13.4 km yeraltı raylı sistem için ihaleye çıkıldı. Lansmanı yılbaşından sonra yapılacak. Boş durmuyoruz. Çalışıyoruz. Mersin’de en önemli sorun su, kanalizasyon, ulaşım. Mersin halkının bize teveccühü yüzde 6,5 artmış. Bu hepimizin başarısı. Önümüzdeki yıl Mersin’in yararına, faydalı çalışmalar yapacağız, bundan şüphem yok” dedi.

MERSİN/(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı 2. Olağanüstü Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Toplantının en önemli gündem maddesini belediye şirketlerinden Denizkızı Turizm A.Ş.’nin sermaye artırımı oluşturdu. Başkan Seçer, Denizkızı A.Ş.’nin geçmiş dönemde arpalık gibi kullanıldığını, batma noktasına geldiğini belirterek, “Teftiş Kurulu’nu harekete geçiriyorum. O dönemde hesap hareketleri, o şirketin hesabından, kimden kimin hesabına para geçmiş bunu ifşa edeceğiz. Biz kimsenin parasını kimsenin cebine atmadık, kimsenin parasını da çalmadık. Batmış bir şirketi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Orası arpalığa dönmüş” dedi.

“Sermaye artırım talebini keyfimizden yapmadık”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı 2. Olağanüstü Toplantısı’nda, komisyonlardan gelen 7 rapor ile idareden gelen 3 teklif görüşülerek karara bağlandı. Meclis’in en önemli gündem maddelerinden birini belediye şirketlerinden Denizkızı Turizm A.Ş.’nin sermaye artırımı oluşturdu. AK Parti ve MHP grupları, şirketin hesaplarının incelenmesi, ardından sermaye artırımına karar verilmesi yönünde görüş belirtti. Başkan Vahap Seçer de Denizkızı Turizm A.Ş.’nin geçmiş dönemden gelen borçlarının ödenmesi gerektiğini, bu yüzden sermaye artırımına gidilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Seçer, “10 milyon lira bir sermaye artırımı talebi oldu. Komisyonda arkadaşlarımızın şirketin enine boyuna incelenmesi konusunda talepleri olmuş. Bu sermaye artırım talebini keyfimizden yapmadık. Bilançosu sağlam bir şirket değil, borçlar içerisinde bir şirket devraldık. 9 aydır da geriden gelen arızaları tamir etmekle uğraşıyoruz. Yılbaşı öncesi apronda bekleyen alacaklılar var. Haciz getiriyorlar. İkili görüşmelerimizle durduruyoruz. Yanlış anlamayın benim yapığım hatalar değil. Bir önceki dönemin yaptığı hataları telafi için bu insanlarla ikili görüşme yapıyorum ve bekletiyorum” dedi.

“Bizim zaman kaybetmeye tahammülümüz yok”

Seçer, şirketin içerisinde bulunduğu mali sorunları Meclis üyelerine aktararak, “SGK bekliyor. Arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık, rica ettik. Bizi anlayışla karşıladılar. Bize bir süre verdiler. Bütün bu borçların ödenmesi lazım. Böyle bir durumda bir belediye şirketi sermaye artırımı talebinde bulunacak. Bu konunun daha önce komisyona sevk ettiği sürede komisyon tarafından araştırılıp ya ret ya evet kararının gelmesini arzu ederdim. Bu işi bekletip, buradan bize bir takım istikamet çizmek, ayar vermek niyetinde olan varsa söylesin. Burada hesaplar, kitaplar var. Biz de onları söyleriz. Bizim zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. Ekonomik sıkıntılar var. Diğer ilçe belediyelerinin durumu benden farksız değil. Komisyonlar, bir takım gereksiz siyasi polemikler açıp, bizleri zor durumda bırakma yeri değil” ifadelerini kullandı.

“Teftiş Kurulu’nu harekete geçireceğim”

Başkan Seçer, Denizkızı Turizm A.Ş.’nin geçmiş dönemden gelen toplam borç rakamlarını ve bu dönemde ödenen rakamları Meclis üyeleri ile paylaştı. Seçer, şunları söyledi:

“31 Mart 2019 itibariyle bu şirketin borcu, benim devraldığım 12 milyon 283 lira ama evveliyatına bir gidelim isterseniz. Bu şirketin başlangıç sermayesi 1 milyon 510 bin lira. 29 Haziran 2015’te yine buna bugün muhalefet eden Sayın Meclis üyeleri o dönemde de var. 10 milyon lira sermaye artırımı yapmış. Aynı yönetim, aynı Meclis üyeleri, 8 Haziran 2017’de henüz 2.5 yıl önce 15 milyon lira sermaye artışı daha yapmış. Toplam 26 milyon 510 bin lira ödenmiş sermaye. Ben devraldığımda 31 Mart 2019’da ne kadar kalmış biliyor musunuz? 4 milyon 863 bin lira kalmış. Ne olmuş diğer para? Onun hesabını soracağız. Zaten arkadaşlar onu istiyormuş. Teftiş Kurulu’nu harekete geçireceğim ama orada ben yargılanmayacağım, ben o dönem görevde değildim. O dönemde görevde olan Meclis üyeleri, Yönetim Kurulu üyesi, kim varsa onlar teftiş edilecek. Hesap soralım diyorsunuz, kimin hesabını kimden soruyorsunuz? Sizin hesabınızı sizden soracaksınız. Bu bir gerekçe olabilir mi? Olamaz.”

“Yaklaşık 7 milyon lira geçmişe dönük borçları ödemişim”

Başkan Vahap Seçer, Meclis’te şirketin geçmiş dönemdeki mali tablosunu rakamlarla gözler önüne serdi. Seçer, şöyle devam etti:

“12 milyon 283 bin lira devraldık. Ben Denizkızı’nın durumunu size anlattım. Milli Emlak’tan kiralanmış gereksiz birçok gayrimenkulü bıraktık. Emirler Ormanı, sahil şeridinde birçok yere kira ödeniyor. Tesis yok, kullanılmıyor. Geçmiş döneme ait toplam 3 milyon 336 bin lira borcunu ödedik. 600 bin lira içmeler müteahhitti. Vergi borcu 503 bin lira. 276 bin lira mahkeme borcu, 230 bin lira bir firmaya, 120 bin lira başka firma. Mahkemeleşmişiz bu firmalarla demek ki. Geriden gelen sahil kira ödemesi 1 milyon 547 bin lira. 59 bin lira cari firma ödemeleri. Bütün bunlar bizim tarafımızdan ödendi. Daha sonra 2 milyon 752 bin lira demirbaş ve mal alımı yapmışım. Şemsiye, şezlong, araç, gereç, seyyar kafesi. Benim dönemimde 2 milyon 752 bin lira verilmiş alınmış. 170 bin lira geriye dönük tazminat ödemişim. 476 bin lira Emirler Kent Ormanı’nın geriden gelen borcunu ödemişim. 95 bin lira Gülnar Soğuk Hava Depoları, düğün salonları kiralarını ödemişim. Toplamda 3 milyon 494 bin lira da bunları ödemişim. 3 milyon 336 bin lira da diğer ödemelerim. Yaklaşık 7 milyon lira geçmişe dönük borçları ödemişim, yeni döneme dönük yatırımlar yapmışım. Ama ona rağmen borcumu 1 milyon 200 bin lira azaltmışım. 11 milyona düşürmüşüm.”

“Kimden kimin hesabına para geçmiş bunu ifşa edeceğiz”

Teftiş Kurulu’nu harekete geçireceklerini ve o dönemdeki hesap hareketlerini inceleteceklerini ifade eden Başkan Seçer, “Teftiş Kurulu’nu harekete geçiriyorum. O dönemde hesap hareketleri, o şirketin hesabından kimden kimin hesabına para geçmiş bunu ifşa edeceğiz. Şimdi çıkıp kamuoyuna bunun hesabını verin demesi çok yakışık değil. Biz kimsenin parasını kimsenin cebine atmadık, kimsenin parasını da çalmadık. Bu sermaye artırımı talep nedenimiz, bizim dönemimizde yapılan borçlar değil. Batmış bir şirketi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Orası arpalığa dönmüş. Onlarca insan hiçbir görevi olmadan bütün kış yatıyor. Oradan maaş almış. Bunların hepsi teftişten geçirilecek. ‘Sermaye artırımını yapmıyorum’ demek saygın bir tavırdır ama sanki ortada gayri ahlaki bir durum varmış gibi, bizim dönemimizde bu şirketin içi boşaltılmış gibi tavırlar. Bir başkan olarak hem komisyonda hem de kamuoyu önünde bu tavrı göstermeyi uygun bulmadım. Üzüntülerimi dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Bizim alacaklılarımız bizi aceleye getiriyor ya da sıkıştırıyor”

Başkan Vahap Seçer, bir Belediye Meclisi üyesinin, “Sermaye artırımı için neden 9 ay beklediniz” yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:

“9 ay önce devralınan bir şirketin içinde ne var ne yok 9 günde bilme şansına sahip değiliz. Biz 9 ay bu şirketin sorunlarıyla boğuştuk. Nerede ne var, nerede ne saklı, nerede ne gizli? Nerede ne oluyor? Ortalığı toparlamakla geçti. Çok zorunlu kalmadıkça şirketlerin sermaye artırımı gibi bir lüksü olamaz. Onun için bekledik. Yani bir şeyin üstünü örttük, bekledik de son dakika oldubittiye getirme amaçlı bir şey yapmadık.  Sermaye artırımı niçin isteniyor? Borçları ödemek için. Kimin borçlarını? Geçmişin borçlarını. Acele etmeyelim. 6 ay kalsın. Ben borçları size göndereyim. Siz bir konuşun. SGK ile konuşun. İcrada olan dosyalar var. Benim dönemimde değil. Siz onları bir bekletin. Eğer bizimle ilgili problem varsa bu sermaye artırımını yapmayın. Ama bu hamlemiz geçmiş dönemin borçlarını ödemeye yönelikse, o zaman bize bu sermaye artırımını sağlayın. Aceleye getirdiğimiz bir durum yok. Bizim alacaklılarımız bizi aceleye getiriyor ya da sıkıştırıyor. 31 Aralık’ta hesaplar devrediliyor. İnsanlar geliyorlar, icralığız diyorlar. Bu borçlar bana ait değil, önceki döneme ait borçlar. Denetimden korkmuyoruz. Sorgulasın. Başımız üzerine, hiçbir sorun yok. Ama bu başka bir şey. Bizim buradaki itirazımız, şirketin alacaklıları, şirketin itibarına zarar verecek noktaya getirdi işi. Haciz gelecek. Gelecek şirketin gelirlerine haciz koyacak. Bir belediyenin bir şirketine haciz gelmesini hangi birimiz isteriz. TEDAŞ, soğuk hava deposunun elektriğini kesiyor. Buyurun. Sermaye artırımı olmadığı için işçi maaşlarını ödeyemeyeceğim. Yani bütün sorunlar bitti, burada bir şirketin 10 milyon lira sermaye artırımını mı tartışıyoruz.”

“Despot değiliz ama kararlı adamız”

Başkan Seçer, bazı Belediye Meclisi üyelerinin, Meclis oturumundan önce yerel radyo yayınlarına katılarak, “Denizkızı şirketine 10 milyon lira sermaye artırımı vermeyeceğiz’ dediğini hatırlatarak, “Alacaklılar üzerimize geliyor, devlete ait borçlar var, icraya veriyorlar. Bunlar size anlatıldı mı? Çıkış noktası arıyoruz. Boyacı küpü değil ki bu, 9 ay önce almışız şirketi. Radyoya çıkıp kamuoyuna böyle açıklama yapacaksın, ben de Meclis’te, kamuoyuna açıklama yapıyorum. Burada yapıyorum, radyoda değil. Siz radyoda açıklama yaparsanız, ben de başkan olarak buna yanıt veririm” dedi.

Teklifle ilgili görüşmeler sırasında bir Meclis üyesinin Başkan Seçer’e, “Despot yanınız var” demesi üzerine de Başkan Seçer, “Despot değiliz ama kararlı adamız. Yalpalama olmaz. Aldığımız kararı dimdik uygularız. Bu despotluk olarak tanımlanacak en son karakterdir” diye yanıt verdi.

Toplantıda komisyona havale edilen maddelerden, Denizkızı Turizm A.Ş.’nin 10 milyon lira tutarındaki sermaye artırımı ile ilgili konunun ayrıntılı araştırılıp değerlendirilebilmesi için incelemenin devamına komisyonlar tarafından oy birliği ile karar verilmişti. İlgili madde Meclis’te görüşüldü ve oy çokluğu ile kabul edildi. Söz konusu Meclis toplantısında, Denizkızı Turizm A.Ş. için istenen 10 milyon liralık sermaye artırımına onay çıkmadı. Bu konudaki incelemeler komisyonlar tarafından yapılacak ve işlemler devam ettirilecek.

“Aydıncık’ın tüm sorunlarını çözeceğiz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Meclis oturumunun dilek ve temenniler bölümünde, ilçe belediye başkanlarının ve Meclis üyelerinin sorularını da yanıtladı.

Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan’ın ilçenin su ve kanalizasyon sorununu hatırlatması üzerine Başkan Seçer, “Aydıncık’ın içme suyu ve kanalizasyon sorunuyla ilgili söz veriyoruz. Başkan Ferhat Aktan da İller Bankası kısmında yardımcı olacak. Oradaki sorunlar belli. İller Bankası’ndan çözmemiz lazım. Ben söz veriyorum. Aydıncık’ın problemlerini 2024’e kadar çözme sözü veriyorum. Altyapı, arıtma, sorunlarının tamamı çözülecek. Sorunsuz bir ilçe haline getirilecek. Beraberce bu işi takip edelim” dedi.

“Kesilen orman alanlarına imar vermeyiz”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın, Mezitli’de Hazine arazisi üzerindeki ormanda ağaç katliamı yapılmasıyla ilgili sözleri üzerine de Başkan Vahap Seçer, şöyle devam etti:

“Orman kesimi hiçbirimizin arzu etmediği bir durum. Herkes de hassasiyetini dile getirdi. Aslında yasalar açık, Anayasa açık. Anayasa 169, 170 amir hükümlerinde ormanla ilgili değerlendirmeler açık. ‘Devlet burayı koruyacak’ diyor. Alamaz, satamaz, daraltamaz, zarar verilmesine müsaade edemez. Her şey orada yazıyor. Buna bağlı kanunlar da açık. Cezai müeyyideler var. Bu cezalar af kapsamı dışında da tutulmuş. Ama uygulamada sıkıntılar var. Bu davalara Meclis adına müdahil olarak hukukçu Meclis üyeleri katılabilir istiyoruz. Bu konuda bir hazırlık yapılırsa ben de Başkan olarak desteklerim. Bu Türkiye’de evvel eski olan bir şey. Özellikle rant kokan yerlerde orman katliamları çok olur. İşgaller olur. Ama bu demek değildir ki, bu tip kriminal olaylar oluyor, ağaçlar kesiliyor, biz de burada uyuyoruz, yarın planlar önümüze gelecek, biz de oraları imara açacağız. Bu komik bir durum. Böyle bir durum söz konusu değil. Biz kesinlikle karşısında oluruz. ‘Niçin kestiler, nasıl kestiler, neden kestiler, organize bir tertip midir, birileri göz mü yummuştur?’, tabi ki yetkili merciler bunu araştırıyordur. Ama biz burada ağaç keselim, nasıl olsa belediyeden adamını buluruz, burayı imara açarız, bunları geçsinler. Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir muhatap da bulamazlar.”

“Metro için ihaleye çıktık”

9 aylık süre zarfında 985 milyon lira borç ödediklerini, çalışmalarda önceliği sosyal politikalara verdiklerini ifade eden Başkan Seçer, önümüzdeki yıl özellikle ulaşım alanında büyük projelere imza atacaklarını kaydetti. Seçer, “Metro ihalesi EKAP’a girdi. 13.4 km yeraltı raylı sistem için ihaleye çıkıldı. Lansmanı yılbaşından sonra yapılacak. Erken açıklama yapıp yanlış ya da daha sonra değişikliğe uğrayacak detaylara girmeyelim. Boş durmuyoruz. Çalışıyoruz. Mersin’de en önemli sorun su, kanalizasyon, ulaşım. Halkın en çok memnun olduğu hizmet cenaze hizmetleri. Mersin halkının bize teveccühü yüzde 6,5 artmış. Bu hepimizin başarısı.  Önümüzdeki yıl Mersin’in yararına, faydalı çalışmalar yapacağız, bundan şüphem yok” dedi.

Başkan Vahap Seçer, Meclis üyelerinin yeni yılını ve Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutlayarak, Meclis oturumunu sonlandırdı.

Paylaş :
Etiketler :  DENİZKIZI AŞ, MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, VAHAP SEÇER

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA