29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

Mer-Ek Büfeleri Kadınlara Emanet


Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Fabrikası, yakın zamanda ekmek büfelerinde yeni satış modeline geçti. Yeni model, kadınlara iş hayatında alan açarken, satış kapasitesinde de artış sağladı.

 

Tarih : 20 Ocak 2020 Pazartesi 09:23   Okunma : 909

Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Fabrikası, yakın zamanda ekmek büfelerinde yeni satış modeline geçti. Yeni model, kadınlara iş hayatında alan açarken, satış kapasitesinde de artış sağladı.

Ekmek büfelerinde çalışkanlığı, hijyeni ve güler yüzüyle vatandaşların takdirini toplayan kadınlar, ekonomik özgürlüklerini elde ederek, kendi ayakları üzerinde duruyor. Her biri ayrı bir zorlu hayat mücadelesine ve hikayeye sahip olan kadınların ortak noktası iş arayışı. Buluşma noktaları ise MER-EK Halk Ekmek Büfeleri.

Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Fabrikası, 2019’un Kasım ayında tamamladığı bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının ardından ekmek büfelerinde de yeni satış modeline geçti. Yeni modelle nüfus yoğunluğu ve talepler doğrultusunda büfe sayıları ve yerleşim noktaları yeniden ele alındı. Ekmek büfelerinde kadınlara özgü bir “özelleştirme” modeline de giden MER-EK, büfelerin işletmesini kadınlara emanet etti.

Her biri ayrı bir zorlu hayat mücadelesine ve hikayeye sahip kadınların ortak noktası iş arayışı. Buluşma noktaları ise MER-EK Halk Ekmek Büfeleri. Sabahın erken saatlerinde fabrikadan gelen taptaze ekmekleri çalışkanlık, hijyen ve güler yüzle gün boyu vatandaşlara ulaştıran kadınlar yeni işlerinden oldukça memnun.

Satış kapasitesi artan ekmek büfeleri artık daha işlevsel

Ekmek büfelerinin sayısı ve yerleşim planıyla ilgili düzenlemelere giden MER-EK yetkilileri, eski modeldeki hataları tespit ederek iyileştirme yolları geliştirdi. Eski modele göre belirli lokasyonlarda yakın aralıklarla konuşlandırılan toplam 54 büfeyle günlük 35 bin ekmek satışına ulaşılıyordu. Yeni modelle nüfus yoğunluğu ve talepler dikkate alınarak büfelerin yerleşim planları yeniden ele alındı.

Yeni modelle ucuz ve kaliteli ekmeğe ulaşımda sıkıntı yaşayan vatandaşlara da ulaşan MER-EK, stratejik planıyla işlevsiz büfeleri kapatarak işlevsel 38 büfeyle daha fazla vatandaşa ulaşmaya başladı. 54 büfeyle günlük 35 bin ekmek satışı yapan MER-EK, yeni uygulamayla satış kapasitesini genişletip 38 büfeyle günlük toplam günlük 50 bin ekmek satışına ulaştı. Kadınların görev başındaki özverisi, çalışkanlığı ve hijyeniyle ortaya çıkan vatandaş memnuniyeti, satış kapasitesini arttıran en önemli etken oldu.

“Maddi anlamda çok sıkıntı çekiyorduk”

Büyükşehir Belediyesi’nde kadın istihdamına pozitif ayrımcılık uygulamalarına katkı sunan MER-EK Halk Ekmek Fabrikası, ekmek büfelerini de kadınlara emanet etti. Büfeleri işleten her biri ayrı hikayeye sahip kadınlardan biri 38 yaşındaki Arzu Tekin. Güneykent Mahallesi’nde 8 No’lu büfeyi işleten Tekin, 4 çocuk annesi. İki evlilik yaptığından ve zorlu yaşam mücadelesinin ardından yeni işiyle tanışma hikayesinden bahseden Tekin, “Özellikle maddi anlamda çok sıkıntı çekiyorduk. Bu doğal olarak maneviyatı da etkiliyordu. Zincirleme gelişen bir durumdu. Arkadaşlarımdan, mahallede bulunmuş olduğum çevremden belediyenin böyle bir projesi olduğunu duydum. Düşünmedim, gittim başvurdum. Değerlendirmeye aldılar. Arkasından kabul ettiler, çok teşekkür ediyorum kendilerine” diye konuştu.

“Son dönemlerde yaşanan kadına şiddet olayları göz önüne alınınca bu proje çok anlamlı”

Projenin olumlu sonuçlar getirdiğini ifade eden Tekin, şu an üzerindeki baskılardan kurtulduğunu belirtti. Tekin, şunları söyledi:

“Güzel, iyi niyetli yapılmış bir proje. Bana çok iyi geldi. Manevi anlamda çok iyi geldi. Maddi anlamda da iyi geldi. Üzerimdeki baskıları da azalttı. Şu an çok memnunum. Belediyemiz çok güzel çalışıyor. Özellikle şu son dönemlerde yaşanan kadına şiddet olayları göz önüne alınınca bu proje çok anlamlı geliyor. Sadece bedensel şiddet değil. Psikolojik şiddetler de var. Ruhsal olarak ciddi anlamda etkileniyoruz. Ben çok yararını gördüm. Şu an için çok güzel bir ortamdayım.”

“Bütün kadınlar bence girişimci olsun”

Ekmek büfelerindeki kadınlardan biri de 23 No’lu büfeyi işleten 41 yaşındaki 2 çocuk annesi Derya Soysal. Bir süre çeşitli fabrikalarda gece vardiyalarında çalışan anne Soysal, çocuklarına ve ailesine yeterli zamanı ayıramadığı için yeni bir iş arayışına çıktığını söyledi. Tarsus yolu üzerindeki fabrikalara iş başvurusu yaptıktan sonra dönüşte MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’na da iş başvurusu yapmaya karar verdiğini ifade eden Soysal, şöyle devam etti:

“İş aradım, tesadüfen Tarsus yolu üzerinde iki fabrikaya gittim. Oradan gelirken eşime ‘dur’ dedim. ‘Neden’ dedi. ‘Ekmek fabrikasına gireceğim’ dedim. ‘Neden gireceksin’ falan dedi, kızdı hatta. ‘İş arıyorum, ben iş bulacağım’ dedim. ‘İyi, tamam’ dedi. Hatta güldü biraz, dalga geçti. Büfeleri kadınlara veriyorlarmış. Konuştuk,  işe ihtiyacımız olduğunu anlattık. ‘Tamam alın anahtarı gidin büfenizi açın, hayırlı işler’ dediler. Sabah ekmeğim geldi, çok mutlu oldum. Bütün kadınlar bence girişimci olsun. Kadınlar daha verimli olsun. Mesela yol süpüren bir kadın gördüğü zaman insan daha güvende hissediyor kendini. Kadınlara verilen bu olanak çok güzel. Başkanımıza buradan teşekkür ediyoruz.”

“Umutlarımız tekrar yeşerdi”

Sozdar Aksakal ise 24 yaşında bir üniversite mezunu. Türkiye’deki üniversite mezunu işsiz gençlerden yalnızca birisi olan Aksakal’ın yolu MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’yla kesişti. Akkent Mahallesi’ndeki 45 No’lu büfeyi işleten Aksakal genç bir kadın olarak kendi ayakları üzerinde durup, kendi ekonomisini oluşturduğu için oldukça mutlu. Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara pozitif ayrımcılık uygulamasını olumlu bulduğunu belirten Aksakal, “Kadınların ayakta durması, maddi özgürlüğünü elinde tutabilmesi için belediyemizin kadınlara verdiği istihdamı destekliyoruz. Çok mutlu etti bizi. Umutlarımız tekrar yeşerdi. Çünkü erkeklerden bir beklentimiz olmaması gerektiğini düşünüyorum. Belediyemiz de bu anlamda kadınlara önem verip böyle bir iş imkanı sundu bize” diye konuştu.

Vatandaşlar büfelere “kadın eli” değmesinden memnun

Akkent Mahallesi’ndeki ekmek büfesinden her gün düzenli olarak ekmek aldığını söyleyen vatandaş Arif Aktaş, Sozdar Aksakal’ın güler yüzünden memnun kaldığını dile getirdi. Aksakal’ın hijyene de büyük özen gösterdiğini vurgulayan Aktaş, “Ekmek verirken eline eldiven takıyor. ‘İstemez, ben köy çocuğuyum’ diyorum ama o yine ‘Bu benim görevim’ diyor, takıyor” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  MER-EK, HALK EKMEK FABRİKASI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, VAHAP SEÇER

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA