25 Nisan 2026 Cumartesi

09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI   17:58   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "BIR DAHA HIÇBIR 23 NISAN’A MAHCUBIYETIN GÖLGESI DÜŞMESIN"   17:56   KURTULUŞ PARKı’NDA AÇLıK GREVINDEKI MADENCILERE EŞLERINDEN DESTEK: "EŞIME BIR ŞEY OLSA ÇOCUKLARıMıN VEBALINI KIM ÖDEYECEK?"   16:54   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... NUMAN KURTULMUŞ: "EGEMENLIĞIN KAYNAĞıNı IMTIYAZDA VE DAR KADROLARDA ARAMAYAN SIYASAL AHLAK 23 NISAN RUHUNUN ÖZÜDÜR"   16:51   SEZGIN TANRıKULU: YUSUF TEKIN ISTIFA ETMELIDIR. DEMOKRATIK ÜLKELERDE BÖYLE BIR ŞIDDET OLAYıYLA KARŞı KARŞıYA KALAN MILLI EĞITIM BAKANLARı GÖREVDE KALMAZLAR   15:38   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... ÖZGÜR ÖZEL: “BIZI IYI TANıYıN. BIZ, BOYNUMUZU VERIRIZ AMA BOYUN EĞMEYIZ. BIR AVUÇ DARBECIYE TESLIM OLMAYıZ”  
 
     
   

Hayvan hakları yasasına geri sayım


Artık ’eşya’ olmaktan kurtulup ’canlı’ olarak görülecekler

 

Tarih : 23 Ocak 2020 Perşembe 09:14   Okunma : 3321

TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, hazırladıkları 36 maddelik Hayvan Hakları Kanun Teklifi’nin iki ay içinde Meclis’e geleceğini açıkladı. Artık hayvanlar ‘eşya’ olmaktan kurtulup ‘canlı’ gibi korunacak. Evdeki hayvanlara çip takılacak, sokağa bırakanlara da 10 bin TL’ye kadar ceza var.

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Yel, hazırladıkları 36 maddelik Hayvan Hakları Kanun Teklifi’nin iki ay içinde TBMM'ye geleceğini duyurdu.ü

Yel, kanun teklifini şu sözlerle anlattı: "Hayvanseverleri de mutlu edebilecek çözümleri önerdik. İşin birinci raundu bitti, daha maç bitmedi. Birinci raund önemliydi. Hayvanseveriz, çektikleri çileyi ruhumuzda hissediyoruz. 

" En çok önemsediğim, hayvanların canlı olarak tanımlanması çok önemliydi. Mevcut kanun eşya olarak tanımlıyor. Şu fincana vereceğiniz herhangi bir zararla, herhangi bir kedi ve köpeğe vereceğimiz zarar aynı mantıkla cezalandırılıyor. Hayvanlara karşı işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu’na göre işlem görecek. Hayvana işkence ve kötü muamelede bulunanlara cezaların farklı şekilleri olacak. Örneğin nesli tehlikede olan hayvanı öldürene veya şiddet uygulayana ceza miktarı bir kat daha arttırılacak. Kötü muameleye en az iki yıl ve ertelenmeyen, paraya dönüştürülmeyen bir ceza öneriyoruz. Evdeki hayvanlara çip takacağız."

"Petshoplarda köpek taş çatlasa bir ay kalır. Satıldıktan sonra pek çok köpek kafeste veya daracık alanda kalıyor. Ondan sonrasını kimse tartışmıyor. Zincire bağlanıyorlar. Kimse buna bir şey demiyor ama gözü kapalı herkes ‘Petshoplarda satılmasın’ diyor. Petshop aynı zamanda hayvanseverlerin de kontrol ettiği yerlerdir. Kötü muamele varsa uyarıyoruz. Denetim arttırıldığı zaman bu iş düzene girer. Hayvanı sisteme dahil etmenin ilk yolu petshop’lar. Hayvanseverler ‘İlla barınaklardan alınsın’ diyor. Böyle bir dünya yok. Bu dayatmalar yanlış."

"Hiçbir köpek başlı başına saldırgan değildir. Kötü eğittiğiniz zaman zarar verebilme potansiyeli var. Yasaklı ırk olan hayvanların sahibine sorumluluk yüklemek zorundayız. Nasıl ki her önüne gelene silah vermiyorsak bunu da veremeyiz. Sağlık heyeti raporundan geçtikten, psikoteknik analizler yapıldıktan sonra bu ruhsatı almayı hak edip etmeyeceği anlaşılacak. Sabıkası var mı yok mu bakılacak. Nasıl silahı vermiyorsak, köpeği de vermeyeceğiz. Verdikten sonra da kontrol altına alınacak. Varsa herhangi bir problemi sahibine ceza vereceğiz. Yasaklı ırklar hep artmış. Üretilmesi, satılması normal şartlarda yasak. Ama her yer Pitbull, Dogo Arjantino dolu. İyi niyetle bakmak isteyenlerin önünü açmak istiyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  HAYVAN HAKLAR, EŞYA, CANLI, TÜRK CEZA KANUNU, KOMİSYON , BAŞKAN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA