20 Nisan 2024 Cumartesi

10:12   CHP`Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ ANITKABİR`DE   09:38   ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI...   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN `YENİ DOĞAN PAKETLERİ` İLE AİLELERİN BÜTÇELERİNE DESTEK   09:13   ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ`NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ   09:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘KENTSEL KIYI EKOSİSTEMLERİNİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLERLE RESTORASYONU` ÇALIŞTAYI   23:16   CHP, YEREL SEÇİMLERDE PARTİ ALEYHİNE ÇALIŞAN ÜYELER HAKKINDA DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATACAK   16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR  
 
     
   

‘Tehlikeli Karar’ İçin İkinci Kez Dava Açıldı


Mersin Barosu ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Karaduvar Mahallesi’nde yapılması planlanan Tekfen Polipropilen Tesisi Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle duruşma istemli dava açtı.

 

Tarih : 14 Mayıs 2020 Perşembe 20:20   Okunma : 832

Mersin Barosu ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Karaduvar Mahallesi’nde yapılması planlanan Tekfen Polipropilen Tesisi Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için 13 Nisan 2020 tarihinde açmış olduğu davanın ardından bu kez, 27.03.2020 tarihli ve 2312 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Polipropilen Tesisi yapılacak olan alanın ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edilmesi kararının, kamu yararına ve hukuka aykırı olması sebebiyle, yürütmesinin durdurulması ve yapılacak yargılama ile işlemin iptali için Danıştay’a duruşma istemli dava açtı.

Karaduvar Mahallesi’nde Polipropilen Tesisi yapılacak olan alanın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edilmesi kararının yürütmesinin durdurulması için Mersin Barosu Başkanı  Bilgin Yeşilboğaz, MERÇED Başkanı Sabahat Aslan ve Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu üyesi Semra Kabasakal tarafından Danıştay’a açılan davada dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“HUKUKA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRIDIR”

“4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu’na uygunluk denetimi yapılması, Özel Endüstri Bölgesinin hayata geçmesi, çevresindeki tarım alanları ve yerleşim bölgeleri için yaşamsal tehlike yaratmaktadır. Kümülatif etki nazara alınmalıdır. Bu noktada Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan temiz ve sağlıklı çevrede yaşama hakkımız ihlal edilmekte, halk büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakılmaktadır. 2005/9207 Sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine riayet edilmemiştir. Dava konusu işlemle uluslararası hukuk ve akit olunan uluslararası sözleşmeler görmezden gelinmiştir.”

Dava dilekçesinin sonuç bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:

1- Proje alanının hali hazırda var olan kent planları (çevre düzeni planı ve alt ölçekli planlar) ile paralellik içermediği, proje kapsamı hazırlanırken sürdürülebilir planlama politikalarıyla hareket edilmediği ve bu nedenle temel şehircilik ilkelerine uyulmadığı görülmektedir.

2- Tesiste aşırı su kullanımının sağlayacağı negatif dışşallıklar ele alınmamıştır.

3- Planlanan projenin etkileyebileceği tarım ve gıda sektörlerine olan etkiler göz ardı edilmiştir.

4- Tesis, ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısı ile Mersin Limanı’nın verimliliğini etkileyebilme potansiyeline sahiptir.

5- Serbest Bölge’nin gelişimini sınırlamaktadır.

6- Karaduvar Balıkçı Barınağı’nın işlevini kısıtlayabilme ve Mersin merkezde balıkçılığı potansiyeline ciddi zararlar verebilme potansiyeline sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Akdeniz Belediyesi tarafından 1.’ si düzenlenen Balık Festivali  tüm Mersin halkı tarafından takdirle karşılanmış, adeta Mersin halkı tonlarca balığın pişirilmesiyle balığa doymuştur. Dava konusu tesisin yapılması halinde bu festivalin bir daha düzenlenmesi mümkün olmayacaktır. 

7- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesine olan etkiler hesaplanmamıştır.

Yukarıda açıklanan ve resen saptanacak nedenlerle; T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın Toros Tarım San. ve Tic. A.Ş. Mersin Özel Endüstri Bölgesi İlanına dair 27.03.2020 tarih ve 2318 sayılı kararının açıkça hukuka aykırı olması ve ileride telafisi güç zararlar doğması ihtimaline ve işin aciliyetine binaen yürütmenin durdurulmasına, söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olması sebebiyle  iptaline karar verilmesini, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz.”

“PROJE, BELLİ GRUPLARIN RANT ELDE ETMESİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR”

Konuyu değerlendiren Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Karaduvar Bölgesinde, Polipropilen Tesisi’nin yaratabileceği yoğun sanayi üretimi ve oluşabilecek çevre kirliliklerinden, tarım topraklarının çoraklaşmasından ve balıkçılığın bitmesinden, insan sağlığının zarar görecek olmasından bölgede yaşayan insanların kent içi ve kent dışı göçünü arttıracaktır. Bu sorun tesisin doğusunda yer alan Karaduvar, Karacailyas ve Kazanlı bölgeleri ile kuzeyinde yer alan Özgürlük, Çay, Çilek ve Cumhuriyet  Mahalleleri, tesisten çok  olumsuz etkilenecektir. Polipropilen tesisi yapılması halinde, 10 km. mesafede bulunan Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin gelişimine zarar verecektir. Turizm alanı ile ağır kirlilik oluşturan böyle bir sanayi alt yapısının yan yana olması söz konusu olamaz. Projeye vergi muafiyeti getirilmesiyle birlikte, projeye çeşitli üstün teşviklerden faydalanmasının sağlanılması, projenin belli grupların rant elde etmesi için hazırlandığı ve özel bir proje olduğu anlaşılmaktadır. ÇED raporunun ve ilan edilen Endüstri Bölgesi’nin iptal edilmesi için Mersin Barosu, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak dava açılmıştır. Hukuksal ve demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA