20 Nisan 2024 Cumartesi

13:53   İRAN İŞ BAKANLIĞI ÇALIŞANI ŞERİF NEKİZADE: “İSRAİL`E DİYORUZ Kİ SALTANATIN BİTTİ, VURDUK VE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK”   11:51   CHP`NİN YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKİYE İTTİFAKININ BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAM OLSUN"   11:10   MSB: "FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 5 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:09   KIBRIS`TA AİLELER, DEPREMDE YIKILAN İSİAS OTEL`DE YAŞAMINI YİTİREN EVLATLARI İÇİN "ADALETE IŞIK TUT" YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİ   10:54   CHP`LİLER ANITKABİR`DE... CHP LİDERİ ÖZEL: "PARTİMİZİ, İLKELERİNİZDEN SAPMADAN, GÖSTERDİĞİNİZ ROTADAN MİLİM ŞAŞMADAN BİRİNCİ PARTİ YAPTIK"   10:12   CHP`Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ ANITKABİR`DE   09:38   ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI...   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN `YENİ DOĞAN PAKETLERİ` İLE AİLELERİN BÜTÇELERİNE DESTEK   09:13   ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ`NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ   09:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘KENTSEL KIYI EKOSİSTEMLERİNİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLERLE RESTORASYONU` ÇALIŞTAYI   23:16   CHP, YEREL SEÇİMLERDE PARTİ ALEYHİNE ÇALIŞAN ÜYELER HAKKINDA DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATACAK   16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ  
 
     
   

Çin Heyetinden Kiraz ihracatı için inceleme..


Çin’e kiraz ihracatı yapılmasının önünün açılması çalışmaları kapsamında kiraz üreticileri ve ihracatçıları Çin’den gelen bir teknik heyeti ağırladı. Çin’in Bitki Giriş-Çıkış Denetim Bürosu uzmanları 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Çanakkale, Manisa, Afyon, Isparta, Denizli ve Antalya şehirlerinde 9

 

Tarih : 3 Haziran 2017 Cumartesi 22:17   Okunma : 1365

Türk kirazlarının Çin’e ihracatı için imzalanan Bitki Sağlığı Protokolü gereğince Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Çin AQSIQ (Tarım Bakanlığı Karşılığı) temsilcileri Çin’e ihraç edilecek kirazların üretildiği bahçe ve paketleme tesislerini incelemek üzere Türkiye’de buluştu. İki ülke yetkililerinden oluşan heyet, Türkiye genelinde Çin’e yapılacak ihracata seçilmiş üretici ve firmaların farklı iklim ve bölgelerdeki bahçeleri ile paketleme tesislerinde incelemelerde bulundu.

- Nihai rapor için kiraz üretim bahçeleri ve paketleme tesisleri ziyaret edildi

Çin'e kiraz ihracatının başlayabilmesi için sürdürülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türkiye ile Çin arasında yapılan ticaret hacminin arttırılması çalışmaları kapsamında, ülkemizden Çin’e yapılacak kiraz ihracatı öncesi ülkemize gelerek son rapor için ziyaretlerde bulunan üst düzey Çin heyeti farklı şehirlerde kiraz bahçelerinde ve paketleme tesislerinde özellikle Çin pazarının çoğunlukla talep ettiği ziraat 900 kiraz çeşidi için inceleme yaptı.

Heyet başkanı Zhang Weidong:

“Türk kirazı Çin pazarında isteniyor,

umarım kısa zamanda kiraz ticareti başlayacak”

Şanghay Bitki Giriş Çıkış Kontrol Bürosu Müdürü Zhang Weidong ve Hainan Bitki Giriş Çıkış Bürosu Kıdemli Uzmanı Xu Wei’den oluşan Çin heyeti, üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemeleri haricinde kirazların nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden yapılan soğutma işlemlerinin takibi, Tarım Bakanlığı’nın denetimi ve eğitimleri ile Akdeniz meyve sineği hakkında çalışanların bilinçlendirilmesi konularında bilgi aldı. 

Çinli yetkililer ülkeleri için ciddi bir risk teşkil eden ve ihracatın önündeki en büyük engel olarak görünen Akdeniz meyve sineği konusunda Türk tarafının yaptığı çalışmaların kendilerini memnun ettiğini ve yaptıkları incelemelerde Akdeniz meyve sineğine dair herhangi bir kalıntı veya iz tespit etmediklerini vurguladılar.

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yetkilileri: Hedef Çin pazarı

Çinli heyet, programlarının son gününde Türk yetkililer ile heyet değerlendirme toplantısı yaptı. Antalya Akra Barut Hotel'de düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Günay Anakök ve bakanlık yetkilileri de katılım gösterdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, “Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin’e kiraz ihracatının önü açıldı. Çin’den gelen heyet kiraz üretim alanları, paketleme ve soğuk işlem uygulama alanlarında incelemelerde bulundular. İncelemeler sonunda heyet raporunu Çin devlet yetkililerine iletecektir. Bu incelemeler sonunda ümit ediyoruz ki 2017 ihracat sezonunda Çin’e kiraz göndereceğiz. Devlet ihracatçılarımıza her türlü kolaylığı sağlayacaktır. İhracat hava ve deniz yoluyla gerçekleştirilecektir. Çin halkı Türk kirazının aromasını, tadını, kokusunu çok beğeniyor. Hedefimiz Çin pazarına girmek olacaktır” şeklinde konuştu.

-Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali KAVAK:

Kiraz ihracatı kısa sürede ciddi oranda artacaktır

Çin’e kiraz ihracatı için yapılan çalışmaları değerlendiren Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak; “Bilindiği gibi Türkiye, dünyanın en  kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz  ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi  oranda artmasını bekliyoruz” dedi.

Çin heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden ve protokol kapsamında yapılan çalışmaların olumlu ilerlediğinin altını çizen Kavak, Çin’e kiraz ihracatının başlamasının yaş meyve sebze sektörüne ve dolayısıyla tüm Türkiye’ye sağlayacağı katkının büyük olacağını vurguladı.

Kapanış ve değerlendirme toplantısında Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri program kapsamında gözlemlenen üretim alanı ve paketleme tesislerini genel olarak beğendiklerini ve birkaç ufak ayrıntı haricinde Türk tarafının talep edilen her etmeni ve işlemi yerine getirmek konusunda iyi bir gelişim kaydetmiş olduğuna dair çıkarım yapmış olduklarını vurguladı.

- Heyet Başkanı Zhang Weidong:

Türk Kirazı Çin pazarında Amerikan kirazına rakip olabilecek kalitede

Türk kirazının tat ve görünüş açısından Şili kirazından daha kaliteli olduğunu ve Çin pazarında Amerikan kirazına rakip olabileceğini dile getiren Heyet Başkanı Zhang Weidong, üreticiyi eğitmek için yoğun çaba harcayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ve çalışanlarına da teşekkür etti. Çin'in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298  milyon dolardan 794 milyon dolara çıkardığına da değinen Weidong “Türk kirazı Çin 

pazarında istenen bir ürün ve Çin halkının damak tadına da çok uygun bir lezzette. İhracatın başlamasıyla pazarda iyi bir piyasa değeri ile yoğun ilgi görecektir” dedi.

Weidong, gelişmeler ışığında kiraz ihracatının bir başlangıç olacağını ve iki ülke arasındaki yaş meyve sebze ticaretinin gelişeceğine inandığını ifade ederek, ekibiyle hazırladıkları raporun Üst Yönetimce değerlendirdikten sonra karara varılacağını bildirdi.

Oldukça olumlu bir havada geçen toplantıda Çin tarafı Türkiye'de inceleme yaptıkları kiraz bahçeleri ve depolama alanları hakkında olumlu intiba ile ülkemizden ayrıldı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  çin, türkiye, ihracat, kiraz ticareti, denetim bürosu.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA