20 Nisan 2024 Cumartesi

13:53   İRAN İŞ BAKANLIĞI ÇALIŞANI ŞERİF NEKİZADE: “İSRAİL`E DİYORUZ Kİ SALTANATIN BİTTİ, VURDUK VE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK”   11:51   CHP`NİN YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI BAŞLADI... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKİYE İTTİFAKININ BELEDİYE BAŞKANLARINA SELAM OLSUN"   11:10   MSB: "FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 5 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:09   KIBRIS`TA AİLELER, DEPREMDE YIKILAN İSİAS OTEL`DE YAŞAMINI YİTİREN EVLATLARI İÇİN "ADALETE IŞIK TUT" YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİ   10:54   CHP`LİLER ANITKABİR`DE... CHP LİDERİ ÖZEL: "PARTİMİZİ, İLKELERİNİZDEN SAPMADAN, GÖSTERDİĞİNİZ ROTADAN MİLİM ŞAŞMADAN BİRİNCİ PARTİ YAPTIK"   10:12   CHP`Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ ANITKABİR`DE   09:38   ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI, RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI...   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN `YENİ DOĞAN PAKETLERİ` İLE AİLELERİN BÜTÇELERİNE DESTEK   09:13   ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELİĞİ`NE PROF. DR. ÖMER ÇINAR SEÇİLDİ   09:12   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘KENTSEL KIYI EKOSİSTEMLERİNİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLERLE RESTORASYONU` ÇALIŞTAYI   23:16   CHP, YEREL SEÇİMLERDE PARTİ ALEYHİNE ÇALIŞAN ÜYELER HAKKINDA DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATACAK   16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ  
 
     
   

Cumhuriyet Okulu, Cumhuriyet Bayramı’nda açılıyor..


Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 yılında inşa edilen, Mezitli Esenbağlar Mahallesi’nde bulunan eski Cumhuriyet İlkokulu (Taş mektep) restore ediliyor. 14 Şubat 2017 tarihinde ihale edilecek olan Cumhuriyet Ortaokulu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda müze olarak açılışı yapılacak..

 

Tarih : 14 Şubat 2017 Salı 16:48   Okunma : 1638

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçenin tarihi ve kültürel zenginliklerini Mezitli Halkı ile buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Soli Pompeiopolis sütunlarının yan tarafında bisiklet ve yürüyüş yolu yaparak, halkın tarihle iç içe olmasını sağlayan Başkan Tarhan, Mezitli Esenbağlar Mahallesi’nde bulunan tarihini Cumhuriyet İlkokulu’nu (Taş Mektep) restore ettirerek, halkın faydalanabilmesi için sosyal tesis haline getirecek. İçersinde müze ve kültür sanat etkinliklerinin yapılabildiği bölümlerin olacağı okulun restorasyon ihalesi, 14 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek.

 

TAŞ MEKTEP’İN RESTORASYONU HEYECAN YARATTI

Eski Cumhuriyet Ortaokulu’nun restore edilerek, çürümeye terk edilmekten kurtulacak olmasının kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Esenbağlar Mahallesi Muhtarı Hasan Develi, “Mersin'in belki de en önemli yapılarından birisi olan Cumhuriyet İlkokulu’nu harabe olarak kaderine terk edilmesi içimizi acıtıyordu. Başkanımız burasıyla ilgili bir projesi olduğunu öğrenince çok heyecanlandık. En büyük mutluluğumuz da Cumhuriyet adını yaşatan okulumuz yine Cumhuriyet Bayramı’nda açılacak olması başka bir heyecan nedeni. Bu duyarlı yaklaşımından ve mahallemiz açısından bir anısı olması nedeniyle çok özel olan okulumuzu harabe olmaktan kurtarmasından dolayı çok teşekkür ederiz” dedi.

ESENBAĞLAR MAHALLESİ'NİN GELECEĞİ İÇİN IŞIK OLACAK

Köyün tamamının bu okuldan mezun olduğunu ifade eden çevre sakinleri ise pek çok anılarının olduğu okulun harabe halini gördükçe çok üzüldüklerini ifade ederek, “Bu okulun Başkanımız Neşet Tarhan tarafından yeniden tadilattan geçirileceğini öğrenince çok mutlu olduk. Bu okul zamanında bizim eğitimimize katkı sağlamıştı. Şimdi ise Esenbağlar’ın geleceği için ışık olacak” dediler.

 

ESENBAĞLAR MAHALLESİ ÖNEMLİ BİR REFERANS NOKTASI

Mersin’in önemli kültürel değerlerinden birisi olan Eski Cumhuriyet İlkokulu’nu yeniden eski cıvıltılı parlak günlerine geri döndürmek istediklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Esenbağlar Mahallesi gelişmeye aday bir yer. Kent merkezine yakın olmasının ve yerleşim alanın geniş ve iyi olması Esenbağlar Mahallesi'ni gelecekte Mezitli’nin en önemli yeri olmasını sağlayacak” dedi.

Taş Mektep’in restore edilmesiyle Esnebağlar’ın daha önemli ve tercih edilir bir yer haline geleceğinin altını çizen Başkan Tarhan,  “Taş Mektep Esenbağlar’ın önemli bir pilot noktası oluyor. Cumhuriyet döneminde pek çok öğrenci yetiştiren bu okul, kapatıldıktan sonra tescili yapılmış ve kaderine terkedilmiş bir durumdaydı. Uzun uğraşlardan sonra başbakanlıktan burasının tahsisini aldık ve projelendirdik. Keşif çıkartıldı ve büyük ölçüde Valilikten de kaynak sağlanacak. 14 Şubat Sevgililer Günü'nde ihalesini yapacağız. İhaleden sonrada süreç başlayacak. Mart ayı ile birlikte inşaatın başlaması planlanıyor. Bitirme tarihi olarak ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bitirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA KAPILARINI AÇACAK

Sadece Esenbağlar Mahallesi’nde oturanların değil şuan pek çok önemli görevler yapmış isimleri mezun eden okulun kent hafızasında önemli bir değeri olduğunu ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Geçmişte bir dönem Cumhuriyet Ortaokulu adını da alan okulumuzu yine Cumhuriyet Bayramı'nda açmayı planlıyoruz. Okulda restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra farklı amaçlar için kullanacak. Bir tarafı müze olarak kullanılacak. Ama halka açık olacak. Yaklaşık 7,5 dönüm arazi üzerinde bulunan bu okulumuzun çevre düzenlemesini de yaparak, halkımızın kullanımına açacağız. Çok güzel bir havası ve manzarası var. İnsanlar zamanını temiz ve serin bir havada çayını yudumlayarak geçirmek için buraya akın edecektir diye düşünüyorum. Belediyemizi ve beni oldukça heyecanlandıran bir projemizdir. 2017 yılı içerisinde gerçekleştireceğimiz pek çok önemli projeden birisi olan Taş Mektep projemiz adına yakışır bir şekilde Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhuriyet Marşlarını söyleyerek açılacaktır” ifadelerine yer verdi.

Paylaş :
Etiketler :  MEZİTLİ BELEDİYESİ, NEŞET TARHAN, CUMHURİYET, MERSİN.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA