19 Şubat 2026 Perşembe

14:49   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN KOMISYON RAPORUNA TEPKI...   14:46   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN: "ORTAK RAPORDAKI BAŞLıKLARıN SOMUT BIR KARŞıLıK BULMASı SÜRECIN GERÇEK SıNAVı OLACAK"   14:42   SUNGURLU’DA PLANLANAN MADEN OCAĞıNA ILIŞKIN BILIRKIŞI RAPORUNA ITIRAZ: "SU KAYNAKLARı YETERSIZ VE IÇINDE YÜKSEK ORANDA ARSENIK BULUNUYOR; ORMANLAR ZARAR GÖRECEK"   14:40   ÖMER FETHI GÜRER: İKTIDAR, IÇ PIYASADA TAVUK FIYATLARıNı DÜŞÜRMEK IÇIN KANATLı ET IHRACATıNı DURDURDU, RAMAZAN AYıNıN BAŞLAMASıYLA FIYATLAR ARTTı   14:33   HAKKARI’DE RAMAZAN AYı ALıŞVERIŞI EKONOMININ GÖLGESINDE KALDı...   11:26   BAŞKAN SEÇER’DEN RAMAZAN AYı MESAJı   10:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN 85 BIN HASTAYA HAYAT KOLAYLıĞı: ÜCRETSIZ NAKIL AMBULANSı 16 ARAÇLA SAHADA   23:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN REKOR ZAM HAMLESI: PERSONEL MAAŞLARıNA YÜZDE 32 ARTıŞ   22:12   HASAN ARSLAN: “RAMAZAN, İŞ DÜNYASıNDA DA DAYANıŞMA VE BEREKETIN ADıDıR”   17:11   RTÜK ÜYESI İLHAN TAŞCı, "AYNı YAĞMURLAR ALTıNDA" DIZISININ INCELEMESI IÇIN RTÜK’E BAŞVURDU   17:10   ASU KAYA: “İLKNUR’UN HESABıNı HEM BU DÜZENDEN HEM DE O TETIĞI ÇEKEN IRADEYI BESLEYENLERDEN SORACAĞıZ”   17:10   CENEVRE’DEKI RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMELERI SONA ERDI... ZELENSKI:    17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı’NDAN SILIVRI ÖNÜNDE AÇıKLAMA: “ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE EKREM BAŞKANıMıZı GÖRENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ”   17:02   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, KOMISYON TOPLANTıSıNıN ARDıNDAN SORULARı YANıTLADı: "RAPORUN UYGULANMASıNı TAKIP EDECEĞIZ"   14:45   YARGıTAY’DA AYM ÜYELIĞI IÇIN 3 ISIM BELIRLENDI, ADAYLARDAN BIRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN TARAFıNDAN AYM ÜYELIĞINE SEÇILECEK   14:27   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU SON KEZ TOPLANDı... BÜLENT KAYA: “ORTAYA KONULMUŞ ÖNERILERIN SÜRATLE YASALAŞTıRıLMASıNA DAIR BIR EYLEM PLANıNı ORTAYA KOYMAMıZ LAZıM”   14:27   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: CHP’NIN IÇINE DÜŞTÜĞÜ DURUM SIYASETIN DINAMIKLERIYLE AÇıKLANAMAYACAK KADAR KARMAKARıŞıK   10:40   CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA ‘KIRA KRIZI’ TEPKISI: “173 MILYON TL CEZA KESIP ‘SORUN YOK’ DIYEMEZSINIZ”   10:35   ”NECMI AĞAOĞLU: “MERSIN’IN GÜCÜ ÜRETIMDEN, UMUDU DAYANıŞMADAN GELIR”   09:50   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN RAMAZAN HAMLESI: KENT LOKANTASı İFTARDA DA AÇıK  
 
     
   

Mezitli’de dayanışma ekonomisi hayat buldu


Mezitli Belediyesi’nin desteğiyle İçel Soroptimist Kulübü ve Mezitli Soroptimist Kulübü tarafından oluşturulan ‘Dostluk Zeytinliği’nde ilk zeytin hasadı yapıldı.

 

Tarih : 25 Eylül 2020 Cuma 10:02   Okunma : 2298

Mezitli Belediyesi’nin desteğiyle İçel Soroptimist Kulübü ve Mezitli Soroptimist Kulübü tarafından oluşturulan ‘Dostluk Zeytinliği’nde ilk zeytin hasadı yapıldı. 2017 yılında Merkez Mahallesi’ndeki Zeytinli Caddesi’nde adına yakışır bir şekilde oluşturulan ve 207 ağacın olduğu zeytinlikte,hasat erken saatlerde başladı. Şarkılar söylenerek, şenlik havasında toplanan zeytinler, İçel ve Mezitli Soroptimist Kulübü ile Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi arasında gerçekleşen ‘iş birliği’ protokolü kapsamında kooperatif üyelerine teslim edildi. Soroptimist kız kardeşlerin yanı sıra Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi üyeleri de ürünlerin toplanmasına yardımcı oldu. Toplanan zeytinler daha sonra belediye meclis üyesi Hüseyin Kılıç’ın zeytin yağı fabrikasına götürülerek, zeytin yağı haline getirildi.

ZEYTİNLER DOWN KAFE, YENİ ÜRETİMLER SENEYE

Paydaşlar arasında gerçekleşen iş birliği protokolü kapsamında Mezitli Üretici Kooperatifi’nin Dostluk Zeytinliği’nde ağaçlara zarar vermeyecek şekilde enginar üretimi yapılmasına olanak sağlandı. Önümüzdeki süreçte kooperatif üyeleri zeytinlikte bulunan ağaçların arasında enginar üretimine başlayacak. Öte yandan dayanışma ekonomisini güçlendirmek adına zeytinlikten elde edilen zeytin yağı Down Kafe’ye satılacak.

MEZİTLİ’DE KOCAMAN BİR AİLE OLDUK

Mezitli’de katılımcılığı işler hale getirdiklerini dile getiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,“Maalesef Mersin’de Portakal Mahallemiz var ama portakal yok. Limonluk Mahallemiz var ama limon yok. Zeytinlibahçe Caddemiz var ama zeytin yok. Burası da Mezitli’nin Zeytinli Caddesi ama zeytin yoktu. Hiç olmazsa gelecekte çocuklarımıza aktarabilmek için belediyemize ait bu alanı zeytinlik yapalım dedik. Katılımcılığı işler hale getirerek, Mezitli’de kocaman bir aile olduk. Zeytinliğin olduğu yer belediyemize aitti. İçel ve Mezitli Soroptimist kulüplerinin koca yürekli kadınları gönüllü olarak bu alana fidan diktiler. Dikmekle kalmadılar; bakımını yaptılar ve hasadını gerçekleştiriyorlar. Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi sonradan sürece dahil oldu. Elde edilen zeytin ve zeytin yağının pazarlaması konusunda devreye girecekler. Kooperatifimiz, üretim yaptığı gibi pazarlama konusunda da deneyimliler. Ürünlerden elde edilen gelir ise sosyal dönüşüm olarak dar gelirli kadınlarımıza, öğrencilere destek olacak. Bu tür çalışmalarımızı çoğaltmak gerekiyor. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

NE MUTLU Kİ MEZİTLİDEYİZ

Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör“Bazen yaşadıklarımız umutlarımızı azaltıyor. Savaşlar var, yoksulluk var, pandemi var, kadın cinayetleri ve şiddet var. Bütün bu olumsuzluklar içerisinde bir anda bir şey oluyor ve tekrar umudumuz canlanıyor. İşte bugün İçel ve Mezitli Soroptimist Kulüpleri'nin büyük emeklerle kurduğu güzel bir zeytinlikteyiz. Bu güzel ağaçları yetiştirmişler, ürün alacak hale getirmişler. Dediler ki; yetiştirmesi bizden zeytinlerin ürünlerini toplayıp değerlendirmekte kadınlarımızın güçlenmesi için çabalayan Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi’nin olsun. Bugün kooperatifimiz bu güzel ürünleri toplayacak ve Down Kafemiz bu ürünleri zeytin yağına dönüştürdükten sonra bizden satın alacak. İşte şimdi bu koşullar altında nasıl umutlarımız tazelenmez. Dostluk adına dayanışma adına bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Daha sonrada bu güzel zeytinlikte enginarlarımızı ekeceğiz. Zeytinliğimiz ikinci bir üretime dönüşecek. Ne mutlu ki Mezitlideyiz, ne mutlu ki beraberiz” şeklinde konuştu.

ZEYTİN BARIŞ, ZEYTİN DOSTLUK, ZEYTİN BEREKETTİR

Doğaya ve kadına  destek olmak amacıyla iş birliği protokol imzaladıklarını ifade eden Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Aydan Dayı Kaymaz, “2017 yılında Mezitli ve İçel Soroptimist kulüplerimizin iş birliği ile Soroptimist Dostluk Zeytinliği’ni kurduk. Mezitli Belediyesi’nin tahsis etmiş olduğu alan üzerinde 3 yıl içerisinde yetişen zeytinliğimizden bu sene ilk ürünlerimizin hasadını yapmaya geldik. Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi ile yapmış olduğumuz iş protokolü çerçevesinde bu ağaçların altına doğaya ve ağaçlara zarar vermeyecek şekilde enginarlarını ekecekler. Doğaya ve kadına destek olmak amaçlı yapılan bu iş birliğiyle elde edilen gelirlerinden üretici kadınlara gübre ve fide desteğinde bulunacaklar. Mezitli Belediyesi’ne, bu iş birliğine destek olan Soroptimist kız kardeşlerime ve Mezitli Üretici Kadın Kooperatifine teşekkür ediyorum” dedi. Mezitli Soroptimist Kulübü kurucularından Sembol Tarhan da kısa bir açıklama yaparak; “Zeytinlerimizi bereketli olsun diye dua ederek, topluyoruz. Kadınlarımıza ekonomik olarak katkı sağlasın istiyoruz. Zeytin barış, zeytin dostluk, zeytin berekettir. 3 yılda yetiştirdiğimiz fidanlarımızdan bu ürünleri aldığımız için mutluyuz, gururluyuz” şeklinde konuştu.

3 YIL ÖNCE EKTİĞİMİZ ZEYTİNLERİMİZ BÜYÜDÜ

Soroptimistlerin ana hedeflerinden birisinin kadınların ekonomisine destek olduğunu dile getiren İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Ganime Turan, “Bugün burada çok anlamlı bir proje için bulunmaktayız. 3 yıl önce Mezitli Belediyesi, İçel ve Mezitli Soroptimist Kulüpleri ile birlikte ekmiş olduğumuz bu zeytinliği çok anlamlı bir proje olarak görüyoruz. Soroptimistlerin ana hedeflerinden birisi kadınları ekonomik anlamda güçlendirmeleridir. Bu projemizle bunu gösterdik. Şu an da zeytin hasadı yapıyoruz. 3 yıl önce ektiğimiz zeytinlerimiz büyüdü. Elde edilen ürünleri Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi değerlendirecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  PANDEMİ, MEZİTLİDE DAYANIŞMA EKONOMİSİ HAYAT BULDU, COVID-19, MEZİTLİ BELEDİYESİ, BAŞKAN, NEŞET TARHAN, SOROPTİMİST, KORONAVİRÜS, MEZİTLİ ÜRETİCİ KADIN KOOPERATİFİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA