28 Şubat 2026 Cumartesi

12:01   ERBIL SEMALARıNDA KORKUTAN GÖRÜNTÜ! İRAN HAVA SAHASı FLIGHTRADAR’DA TAMAMEN BOŞALDı   16:15   ÇIN, VATANDAŞLARıNA İRAN’A SEYAHAT ETMEMELERI VE ÜLKEDEN AYRıLMALARı UYARıSı YAPTı   16:14   54. HÜKÜMETIN BAŞBAKANı NECMETTIN ERBAKAN, MEZARı BAŞıNDA ANıLDı   15:13   GALATASARAY, ŞAMPIYONLAR LIGI’NDE LIVERPOOL ILE EŞLEŞTI   15:10   PAKISTAN-AFGANISTAN HATTıNDA DURUM AĞıRLAŞıYOR: AFGANISTAN’DA CAN KAYBıNıN 283’E YÜKSELDIĞI IDDIA EDILIYOR   14:35   WASHIGTON, İSRAIL’DEKI ABD HÜKÜMETI PERSONELINE BÖLGEDEN AYRıLMASı IÇIN UYARı YAYıMLADı   14:34   “AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı”NDA 7 ISME TAHLIYE... ARALARıNDA CHP’LI BAŞKANLARıN DA BULUNDUĞU 17 ISMIN TUTUKLULUĞU DEVAM EDECEK   14:33   CHP’LI KıŞ, BAKAN URALOĞLU’NA SU ALTıNDA KALAN ANTALYA–KONYA YOLUNU SORDU: "BÖYLE BIR COĞRAFYADA YOL YAPARKEN HIÇ MI FIZIBILITE ÇALıŞMASı YAPıLMADı?"   14:32   27 ŞUBAT BARıŞ VE DEMOKRATIK TOPLUM ÇAĞRıSı’NıN BIRINCI YıLı... ABDULLAH ÖCALAN: "DEMOKRATIK SIYASET ÇERÇEVELI BIR HUKUK ÇÖZÜMÜNÜ ESAS ALıYORUZ"   14:29   ASU KAYA’DAN İÇIŞLERI BAKANı ÇIFTÇI’YE: "6 ŞUBAT DEPREMLERI SONRASıNDA NE KADAR NAKIT PARA, ALTıN VE ZIYNET EŞYASı TESPIT EDILMIŞTIR?"   10:10   MERSIN’DE GENÇLER TIYATROYLA ŞEKILLENIYOR: "BILGE HEKIM LOKMAN" 2 BINI AŞKıN ÖĞRENCIYLE BULUŞTU!   09:58   ASGARI ÜCRETIN ÜZERINDE BÜYÜK ŞOK: AÇLıK SıNıRı REKOR KıRDı, YOKSULLUK SıNıRı 100 BIN LIRAYı AŞTı!   09:55   TÜRKIYE’NIN GÜNDEMINE OTURAN DEV OPERASYON: 5.5 MILYAR TL’LIK AKLAMA ÇARKıNA KAYYıM!   09:51   TÜRKIYE’DE İCRA DOSYALARı REKOR KıRDı: MUHTARLıKLAR "İCRA DAIRESI" GIBI!   09:49   SÜRÜCÜLER DİKKAT! TRAFIKTE DÖNEM DEĞIŞTI: EHLIYETSIZ ARAÇ KULLANANA 200 BIN TL CEZA!   09:47   MERSIN’DE ÇÖLYAK HASTALARıNA ’ALTıN’ DEĞERINDE DESTEK: GLÜTENSIZ RAMAZAN BEREKETLE GELDI!   06:54   FENERBAHÇE İNGILTERE’DE KAZANDı AMA YETMEDI: AVRUPA’YA GURURLU VEDA!   16:14   FATIH ERBAKAN’DAN AK PARTILI YÖNETICILERE RAMAZAN SOFRASı ELEŞTIRISI   16:12   ERDAL BEŞIKÇIOĞLU’NDAN "YOLSUZLUK" IDDIALARıNA YANıT: "GEREKLI HUKUKI IŞLEMLER BAŞLATıLMıŞ OLUP SORUMLULAR HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR"   16:11   CEMIL TUGAY’DAN VAKıFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE DEVREDILEN BINALARA ILIŞKIN AÇıKLAMA: “ATATÜRK’TEN KALAN MIRASı KIMSE BU ŞEKILDE ELIMIZDEN ALAMAZ”  
 
     
   

Avukatlar, Duruşmadan Atılmakla Tehdit Edilince Mahkeme Heyetinin Reddini Talep Etti


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katıldı. Ancak mahkeme heyetinin, avukatların konuşmasına izin vermeyip salondan atmakla tehdit etmesi sebebiyle avukatlar mahkeme heyetini reddetti ve reddi hâkim konusunda karar verilmek üzere dosya 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Av. Tahir Elçi için adalet istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 21 Ekim 2020 Çarşamba 21:28   Okunma : 2322

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katıldı. Ancak mahkeme heyetinin, avukatların konuşmasına izin vermeyip salondan atmakla tehdit etmesi sebebiyle avukatlar mahkeme heyetini reddetti ve reddi hâkim konusunda karar verilmek üzere dosya 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Av. Tahir Elçi için adalet istiyoruz” dedi.

Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin firari PKK'lı terörist Uğur Yakışır ile tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin yargılandığı davanın ilk duruşması 21 Ekim 2020 tarihinde Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mersin Barosu Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte çok sayıda baro başkanı ve avukatın duruşmaya katılmak için geldiği duruşmaya, pandemi gerekçesiyle sınırlı sayıda avukat gözlemci olarak alındı.  Sadece avukatların ve mahkeme heyetinin hazır bulunduğu duruşmada sanıkların ifadesi SEGBİS  (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile alındı. Ancak avukatların  mahkeme heyetinin reddini talep etmesi nedeniyle duruşma tamamlanamadı.

Duruşma sürecini anlatan Mersin Barosu Başkanı  Bilgin Yeşilboğaz, “Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma yaklaşık 1,5 saat geç başladı. Tutuksuz yargılanan sanık polisler duruşma salonunda bulunmuyor, tamamı SEGBİS ile duruşmaya katılıyor. SEGBİS ile duruşmaya katılan polis sanıkların yüz yüzelik ilkesi gereği duruşma salonuna getirilmesini talep ederek, aksinin yasaya aykırı olduğunu söyledik. Ancak Mahkeme Başkanı süreci tersten işledi. Önce sanıkların duruşmaya katılması taleplerinin alınıp, daha sonra sanıkların sorgulanması gerekirken, Mahkeme Başkanı önce sanıkların sorgulanmasını, daha sonra katılma taleplerini alacağını söyledi.  Bizler bunun yasaya aykırılığını açıkladık. Mahkeme heyeti, katılma talebine ilişkin kararın ifadeden önce verilmesi ve sanıkların SEGBİS yerine huzurda dinlenilmesi taleplerine dair ara karar vermek üzere duruşmaya 10 dakika ara verdi. Ancak mahkeme heyeti sanıkların SEGBİS ile sorgularının yapılmasına ve müdahillik taleplerinin sanık sorgusundan sonra yapılmasına karar verdi ve avukatların taleplerini reddetti. SEGBİS ile bağlanılan yerde hakim sanıklarla iletişim kuramadı duruşma durdu. Mahkeme heyetinin bütün talepleri reddetmesi üzerine savunma heyeti olarak bizde değerlendirme yapmak ve bir karar vermek üzere ara talep ettik. Duruşma saat 14.00’a ertelendi. Duruşmada Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın söz istedi ancak Mahkeme Başkanı söz verilmeden konuştuğu gerekçesiyle CMK uyarınca uyarı vererek salondan dışarı atacağını söyledi.  Mahkeme salonunda baro başkanına karşı hâkime yakışmayan bir üslup gördük. Müşteki vekilleri olarak hepimiz ayağa kalkarak "Uyarı listesine hepimizi yazın" dedik. Mahkeme, müşteki vekillerini dışarıya çıkartılmasına karar vereceğini söyledi.  Avukatlar olarak CMK 25 uyarınca reddi hâkim talep ettik. Hakim ısrarla hu talebi tutanağa geçmedi. ‘Mahkeme heyetinin reddi’ taleplerinin değerlendirilmesine, bu hususta karar verilmek üzere Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve duruşmanın 03/03/2021 saat 10:00'a bırakılmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, hukuk devletinde olması gereken savunma hakkını yok saymıştır.  Av. Tahir Elçi’nin hakkına sahip çıkmak; hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye, kişi hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaktır. Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Savunmanın temsilcilerini hiçe sayar üslupta konuşan mahkeme heyeti de dâhil olmak üzere, hukuk bir gün herkese lazım olacaktır ” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  PANDEMİ, AVUKATLAR, DURUŞMADAN ATILMAKLA TEHDİT EDİLİNCE MAHKEME HEYETİNİN REDDİNİ TALEP ETTİ, COVID-19, KORONAVİRÜS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA