2 Ocak 2026 Cuma

13:29   TÜRKIYE KADıN DERNEKLERI FEDERASYONU: 2025 YıLıNDA EN AZ 391 KADıN ÖLDÜRÜLDÜ   13:28   İRAN’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN TEHDITLERINE YANıT: ABD’NIN MÜDAHALESI TÜM BÖLGEDE KAOS ANLAMıNA GELIR   13:27   İRAN’DA PROTESTOLAR BÜYÜYOR... PROTESTOCULAR ILE GÜVENLIK GÜÇLERI ARASıNDAKI ÇATıŞMALARDA EN AZ 7 KIŞI ÖLDÜ   13:25   MURAT ÇALıK: ZOR KOŞULLARDA DAHI HATıRLANMAK, DOSTLUĞUN VE DAYANıŞMANıN SıNıR TANıMADıĞıNı BIR KEZ DAHA GÖSTERIYOR   11:40   “MERSIN’IN 104 YıLLıK ONURLU DIRENIŞI: BAŞKAN ÖZYIĞIT’TEN KURTULUŞ MESAJı”   09:40   MERSIN’DE YENI YıL KAYNAR GELENEĞI: 130 BIN BARDAK ŞIFA DAĞıTıLDı!   16:41   MERSIN’DE YENI YıL COŞKUSU: BÜYÜKŞEHIR MEYDANı FESTIVALE DÖNDÜRDÜ   16:30   İMAMOĞLU: “127 KREŞTEN 150’YE, TÜRKIYE’NIN HER ÇOCUĞU EŞIT BAŞLAYACAK”   16:19   TOROSLAR’DA 3 OCAK RUHU: KUVAYI MILLIYE YÜRÜYÜŞÜNE BÜYÜK DAVET   15:23   “TOROSLAR BEYAZA BÜRÜNDÜ: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KARLA MÜCADELEDE KESINTISIZ MESAI”   19:14   BAŞKAN ALI BOLTAÇ’TAN YENI YıL MESAJı   18:46   BAŞKAN SEÇER’DEN YENI YıL MESAJı: “2026 YıLıNA GIRERKEN UMUDUMUZU DIRI TUTACAĞıZ”   18:26   KORAL ÖMÜR’DEN YENI YıL MESAJı   06:52   “GÜROL AKBAŞ’TAN 2026’YA GÜÇLÜ MESAJ: BIRLIK, DAYANıŞMA VE UMUT”   21:30   “2026’YA GÜÇLÜ BAŞLANGıÇ: CHP AKDENIZ’DEN EMEĞE VE GENÇLERE VURGU”   20:38   TOROSLAR’DA YENI YıL VIZYONU: 2026’DA SANAYI VE TURIZM HAMLESI BAŞLıYOR   20:05   “2026: ADALETIN YıLı, HALKıN İKTIDAR ZAMANı”   19:55   “İKLIM KRIZINE KARŞı TARSUS’UN YANıTı: YEŞIL ÇATı PROJESI HAYATA GEÇIYOR”   19:41   BAŞKAN TUNCER’DEN 2026’YA UMUT VE DAYANıŞMA MESAJı   19:29   ADANA’DA MIMARLıKTA 2026 VIZYONU: KAMU YARARı VE DAYANıŞMA ÖNCELIKLI  
 
     
   

Avukatlar, Duruşmadan Atılmakla Tehdit Edilince Mahkeme Heyetinin Reddini Talep Etti


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katıldı. Ancak mahkeme heyetinin, avukatların konuşmasına izin vermeyip salondan atmakla tehdit etmesi sebebiyle avukatlar mahkeme heyetini reddetti ve reddi hâkim konusunda karar verilmek üzere dosya 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Av. Tahir Elçi için adalet istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 21 Ekim 2020 Çarşamba 21:28   Okunma : 2310

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasına gözlemci olarak katıldı. Ancak mahkeme heyetinin, avukatların konuşmasına izin vermeyip salondan atmakla tehdit etmesi sebebiyle avukatlar mahkeme heyetini reddetti ve reddi hâkim konusunda karar verilmek üzere dosya 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Av. Tahir Elçi için adalet istiyoruz” dedi.

Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin firari PKK'lı terörist Uğur Yakışır ile tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin yargılandığı davanın ilk duruşması 21 Ekim 2020 tarihinde Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mersin Barosu Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte çok sayıda baro başkanı ve avukatın duruşmaya katılmak için geldiği duruşmaya, pandemi gerekçesiyle sınırlı sayıda avukat gözlemci olarak alındı.  Sadece avukatların ve mahkeme heyetinin hazır bulunduğu duruşmada sanıkların ifadesi SEGBİS  (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile alındı. Ancak avukatların  mahkeme heyetinin reddini talep etmesi nedeniyle duruşma tamamlanamadı.

Duruşma sürecini anlatan Mersin Barosu Başkanı  Bilgin Yeşilboğaz, “Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma yaklaşık 1,5 saat geç başladı. Tutuksuz yargılanan sanık polisler duruşma salonunda bulunmuyor, tamamı SEGBİS ile duruşmaya katılıyor. SEGBİS ile duruşmaya katılan polis sanıkların yüz yüzelik ilkesi gereği duruşma salonuna getirilmesini talep ederek, aksinin yasaya aykırı olduğunu söyledik. Ancak Mahkeme Başkanı süreci tersten işledi. Önce sanıkların duruşmaya katılması taleplerinin alınıp, daha sonra sanıkların sorgulanması gerekirken, Mahkeme Başkanı önce sanıkların sorgulanmasını, daha sonra katılma taleplerini alacağını söyledi.  Bizler bunun yasaya aykırılığını açıkladık. Mahkeme heyeti, katılma talebine ilişkin kararın ifadeden önce verilmesi ve sanıkların SEGBİS yerine huzurda dinlenilmesi taleplerine dair ara karar vermek üzere duruşmaya 10 dakika ara verdi. Ancak mahkeme heyeti sanıkların SEGBİS ile sorgularının yapılmasına ve müdahillik taleplerinin sanık sorgusundan sonra yapılmasına karar verdi ve avukatların taleplerini reddetti. SEGBİS ile bağlanılan yerde hakim sanıklarla iletişim kuramadı duruşma durdu. Mahkeme heyetinin bütün talepleri reddetmesi üzerine savunma heyeti olarak bizde değerlendirme yapmak ve bir karar vermek üzere ara talep ettik. Duruşma saat 14.00’a ertelendi. Duruşmada Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın söz istedi ancak Mahkeme Başkanı söz verilmeden konuştuğu gerekçesiyle CMK uyarınca uyarı vererek salondan dışarı atacağını söyledi.  Mahkeme salonunda baro başkanına karşı hâkime yakışmayan bir üslup gördük. Müşteki vekilleri olarak hepimiz ayağa kalkarak "Uyarı listesine hepimizi yazın" dedik. Mahkeme, müşteki vekillerini dışarıya çıkartılmasına karar vereceğini söyledi.  Avukatlar olarak CMK 25 uyarınca reddi hâkim talep ettik. Hakim ısrarla hu talebi tutanağa geçmedi. ‘Mahkeme heyetinin reddi’ taleplerinin değerlendirilmesine, bu hususta karar verilmek üzere Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve duruşmanın 03/03/2021 saat 10:00'a bırakılmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, hukuk devletinde olması gereken savunma hakkını yok saymıştır.  Av. Tahir Elçi’nin hakkına sahip çıkmak; hukukun üstünlüğüne, adalete, demokrasiye, kişi hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaktır. Mahkeme heyetinin savunma hakkını çiğnemesi, hukukçunun hukuk tanımazlığıdır. Savunmanın temsilcilerini hiçe sayar üslupta konuşan mahkeme heyeti de dâhil olmak üzere, hukuk bir gün herkese lazım olacaktır ” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  PANDEMİ, AVUKATLAR, DURUŞMADAN ATILMAKLA TEHDİT EDİLİNCE MAHKEME HEYETİNİN REDDİNİ TALEP ETTİ, COVID-19, KORONAVİRÜS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA