29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

CHP’li Sarıbal: Yarın askıya asmak zorunda olacağınız ekmek olmayacak


CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal; arpa, buğday ve mısır ithalatında gümrük vergisini kaldıran Cumhurbaşkanlığı Kararını sert sözlerle eleştirdi. Sarıbal, “Bugün ülke tarımı için kara bir gün. Bu karar 18 yıllık AKP tarım politikasının çöktüğünün adıdır. Bu karar, kış aylarının çok daha zor geçeceğini, yılbaşından sonra ihraç etmek için bile buğday, arpa, mısır bulunamayacağından dolayı, özel sektöre gidin alın depolarınızı doldurun. Stoklayın demektir. Bu bizim üretimimiz yeterli, stoklarımız dolu diyen iktidar ve sözcülerinin yalanının deşifre olma kararıdır” dedi.

 

Tarih : 23 Ekim 2020 Cuma 19:58   Okunma : 1864

Sarıbal TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AKP’nin uyguladığı tarım politikalarının iflas ettiğini söyledi. Sarıbal, “Hep söyledik. Türkiye tarımda kötüye gidiyor dedik. Anlattık. Tedbir alın dedik. Covid -19 sürecini yaşıyoruz, salgın var dedik. Bütün dünya tedarik zincirinde yeşil hat oluşturdu. Stoklarını gözden geçirdi. Üretim modelini gözden geçirdi. Tarım politikalarını gözden geçirdi. Türkiye ne yapıyor; yılbaşına kadar sınır koymadan, miktar koymadan sıfır gümrükle ithalat izni veriyor” dedi.

Hani Çiftçiyi Destekliyordunuz?

Sıfır gümrükle ithalat izni verilen buğday, arpa ve mısır dahil bir çok tarım ürünün AKP döneminde üretimin yetersiz kaldığını belirten Sarıbal, şöyle devam etti:

“Türkiye 2000 yılında yaklaşık 65 milyon nüfusu varken 21 milyon ton buğday üretiyordu. 2020 yılına geldiğimizde mültecilerle beraber 88 milyon, turistleri de kattığımızda nereden bakarsanız 90 milyon insan nüfus var. %35’in üzerinde nüfus artışı olmuş ama Türkiye 20 milyon ton buğday üretiyor. Aynı şekilde 2000 yılında 8 milyon ton arpa üretiyorduk. Bugünkü nüfusla 7.5 milyon ton üretiyor. 2000 yılında 548 bin ton nohut üretiyorduk 2020’de 550 bin ton üretiyoruz. 2000 yılında 230 bin ton kuru fasulye üretiyorduk, 2020’de yine 230 bin ton üretiyoruz. Ülkenin yönetiminde bulunanlara sesleniyorum. Çiftçiye destek olduğunuzu söylüyordunuz, nerede o destekler? Nereye gitti?”

Bugün dünyada tahıl ticaretinin %75’inin 4 büyük şirketin elinde olduğunu aktaran CHP’li Sarıbal, “18 yılda ithal ettiğiniz 65 milyon ton buğday başta olmak üzere, özellikle tahıl ürünlerinde ve diğer ürünlerde bu 4 büyük tekele taşeronluk yapan yerli ithalat firmaları kimler? Bir çıkın anlatın. Bu halka bu sorunun cevabını verme zorunluluğunuz var. Bu sorunun cevabını vermelisiniz. 35 dönüm üretimden çıkmışken, çiftçi sayısı 2,7 milyondan 2 milyon civarına düşmüşse aradaki kaybı anlatmak, açıklamak zorundasınız” diye konuştu.

Rusya’dan buğday alarak, Ukrayna’dan mısır alarak bu sürecin götürülemeyeceğini vurgulayan Sarıbal, “Bu politikalar sürerse, yarın askıya asmak zorunda olacağınız ekmek olmayacak. Paranız olsa ekmek ve un bulamayacağınız tarihsel bir sürece gidiyoruz” dedi.

Sarıbal şöyle devam etti:

Bu Karar Üretimsizliğin Adıdır

“Alınan sıfır gümrük kararının adı çok nettir. ‘Biz ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda buğday, mısır, arpa konusunda çaresiziz, mecburen gümrük duvarlarını kaldırdık’ demektir. Bu 18 yıllık tarım politikasının çöktüğünün, çürüdüğünün temel adıdır. Yine bu kış aylarının çok daha zor geçeceğini, yılbaşından sonra ithal etmek için bile buğday, arpa, mısır bulunamayacağından dolayı, özel sektöre ‘gidin alın depolarınızı doldurun, stoklayın’ demektir. Bu ‘bizim üretimimiz yeterli, stoklarımız dolu’ diyen iktidar ve sözcülerinin yalanının deşifre olma kararıdır. Bu 18 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin ülkeyi yabancı tekellere teslim ettiklerinin açık ifadesidir. Bu kötü gün dostu olan TMO’nun ithalat lobilerine taşeronluk ettiğini adıdır. Bu üretim kuruluşu olan TİGEM’in yöneticilerinin ‘şöyle uygulamalar yaparak böyle üretim yapıyoruz’ diyenlerin aslında hiçbir şey yapmadıklarının tarımı çökerttiklerinin adıdır. O yüzden bugün Türkiye tarihine kara gün olarak yazılacaktır. Bugün bu ülkenin bundan sonra açlığa, yoksulluğa, üretimsizliğe gitmenin adıdır. Bu 1,5 milyon tahıl üreticisinin arpa, mısır, yulaf, çavdar, buğday üreticisinin yerine 4 dünya tekelini besleme, büyütme ve değirmenine su taşıma kararıdır.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, TBMM, CHP, AKP, KORONAVİRÜS, ASKIDA EKMEK, TİGEM, TMO, PANDEMİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA