29 Mart 2024 Cuma

18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI  
 
     
   

Başkan Seçer, Meski’de Mali Disiplini Sağladık


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ Olağan Genel Kurulu’nda hayata geçirilen ve planlanan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 2020 yılı içinde 182 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Seçer, “5 yıllık hedeflediğimiz toplam tutar 2.5 milyar lira civarındaydı. Şu anda yapımı biten, başlayan ve başlanacak olan toplam yatırım tutarı 1 milyar 217 milyon lira. Hedefimizin yüzde 50’sine yakını gerçekleşti. 5yıl sonunda 2.5 milyar liralık yatırım rakamına ulaşacağız” dedi.

 

Tarih : 17 Kasım 2020 Salı 05:13   Okunma : 1036

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ Kasım ayı Olağan Genel Kurulu’nda hayata geçirilen ve planlanan yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2020 yılı içinde 182 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Seçer, 5 yıllık sürede hedefledikleri 2.5 milyar liralık yatırımın şu anda yüzde 50’sine yakınını hayata geçirdiklerini söyledi. Seçer, bugün itibariyle 29 noktada faaliyet yürüten MESKİ’nin çalışmalarının yılsonunda 43 noktaya ulaşacağını söyledi.

“5 yılın sonunda 2.5 milyar liralık yatırım hedefine ulaşacağız”

MESKİ Kasım ayı Olağan Genel Kurulu, Başkan Seçer’in başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Genel kurulda tamamlanan, devam eden ve planlanan çalışmalarla ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Başkan Seçer, başta içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu, atıksu arıtma tesisi olmak üzere ilçe ilçe yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Devam eden, planlanan ve 2021 yılı içinde başlayacak yatırımların toplam tutarının 1 milyar 11.3 milyon lira olduğunu anlatan Başkan Seçer, “2020 yılı içerisinde 182 milyon liralık bir kısmı gerçekleşti. Bizim 5 yıllık hedeflediğimiz toplam tutar 2.5 milyar civarındaydı. Geçen yıl genel kurulda bu rakamı vermiştim. Şu anda yapımı biten, yapımına başlanan ve yapımına başlanacak olan toplam 1 milyar 217 milyon liralık hedefimizin yaklaşık yüzde 50’sine yakın oranda çalışmalarımız gerçekleşti,  gerçekleşiyor ve önümüzdeki yıl gerçekleşmeye devam edecek. İnşallah 5yıl sonunda da koyduğumuz 2,5 milyar liralık hedef yatırım rakamına da ulaşacağız” dedi.

“1 milyon metrenin üzerinde altyapı hattı döşedik”

Başkan Seçer, göreve geldiklerinden bu yana 13 ilçede toplam 752 bin 814 metre içmesuyu, 200 bin 435 metre kanalizasyon, 48 bin 793 metre yağmursuyu hattı döşediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Toplamda 1 milyon metrenin üzerinde alt yapı hattı döşemiş oluyoruz. MESKİ, bugün itibariyle 12 adet içmesuyu, 6 adet kanalizasyon yapım işi, 3 adet atıksu arıtma tesisi, 8 adet yağmursuyu yapım işi olmak üzere toplam 29 noktada faaliyetini sürdürüyor. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti yaklaşık olarak 155 milyon 648 bin lira. Yılsonu itibari ile yani Aralık ayının sonunda Mersin genelinde 20 adet içmesuyu, 7 adet kanalizasyon yapım işi, 4 adet atıksu arıtma tesisi, 12 adet yağmursuyu yapım işi olmak üzere toplam 43 noktada faaliyet sürdürüyor olacağız. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti de yaklaşık olarak 200 milyon lira olacak. Yani MESKİ şu anda Mersin’i bir şantiye hüviyetine dönüştürmüş diyebiliriz.”

MESKİ hem borç ödedi, hem yatırım yaptı

MESKİ’nin mali durumunu da anlatan Başkan Seçer, yönetime geldikleri 1 Nisan 2019 itibariyle MESKİ’nin devraldığı borcun 241 milyon 949 bin TL olduğunu, bugün itibariyle yeni tahakkuk eden 803 milyon 799 bin liralık borç da eklendiğinde toplam borcun 1 milyar 45 milyon 749 bin liraya ulaştığını söyledi. Seçer, “An itibari ile bunun 825 milyonlirası ödenmiş. Yani 242 milyon borç almışız ama işleri yapıyoruz. 800 milyon liralık iş yapmışız. Şu anda kalan borcumuz an itibariyle 220 milyon lira. Yani yaklaşık olarak borcumuz 22 milyon lira civarında devraldığımız noktadan bugüne kadar bir azalma gösteriyor. Ama yatırımlar devam ediyor. Yine biz borçlanmışız, yine ödeme devam etmiş. Gelelim döviz cinsinden borcumuza. Şunu da belirteyim; 803 milyon 799 bin liralık borcumuzun içerisinde herşey var. Banka borçları da bunun içerisinde. Bu süreçte dış borç yapmadık, devraldığımızda yaklaşık olarak 67 milyon avro borcumuz vardı. Bunun yaklaşık olarak 20 milyon avroluk kısmını ödemiş olduk. Şu anda bizim an itibariyle avro cinsinden borcumuz 47 milyon 17 bin avro. Burada da yaklaşık 20 milyon avroluk bir borç azalması söz konusu” diye konuştu.

“Mali disiplini sağladık”

Başkan Seçer, yaptıkları çalışmalarla MESKİ’de mali disiplini sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Önemli olan bir şey daha var; biz geldiğimiz ilk aylarda ve öncesinde yaklaşık 180 günde ödeme yapabiliyorduk, şu anda bizim ödeme süremiz 30 ile 45 gün arasında.Bir ihale için örneğin 74 firma dosya almış, 49 firmada katılmış. Birçok ihaleye çok sayıda dosya alınıyor, çok sayıda firma katılıyor ve çok önemli bir rağbet olduğunu görüyoruz. Aşırı rağbet olması pandemi kaynaklı ve farklı krizlerin yarattığı bir sonuçtur. Tabii ki müteahhitler iş arıyor. Ama MESKİ’nin mali disiplini içindeki ciddiyeti de onları bizim ihalelere katılmaya zorluyor. Yani cazip hale geldiğimizi söyleyebiliriz. İnşallah MESKİdaha güzel işler yapacak, daha önemli yatırımlar yapacak. Her yerde söylüyorum; temiz su, temiz bir çevre, sağlıklı bir çevre vatandaşlarımızın anayasal hakkı. Bu yatırımları yapmak zorundayız. Biz de bunları yapıyoruz. Buradaki bizim fonksiyonumuz, para halkımızın parası, para bize emanet edilmiş, bunu en akılcı şekilde yatırıma dönüştürmek, en verimli, en etkin, en ucuz şekilde yatırıma dönüştürmek. Bunun için çabalıyoruz.”

“SCADA sistemi kayıp-kaçağa neşter atacak”

MESKİ’de teknolojik yatırımlara önem verdiklerini ifade eden Başkan Seçer, akıllı şehir altyapısı, enerji verimliliği, teknolojik dönüşüm, kaliteli ve kesintisiz su arzı ve ölçülen izlenebilir su yönetimini amaçladıklarını söyledi. Seçer, veri tabanlı kontrol ve gözetleme sistemi olan SCADA’yı hizmete açtıklarını anlatarak, “Mersin genelinde içmesuyunda yaklaşık olarak %50’yi bulan kayıp-kaçak konusunda bir neşter atacak. Biz ne kadar kayıp-kaçağı azaltırsak o kadar az su sıkıntısı çekeriz, o kadar ucuz fatura öderiz. Bu açıdan çok önemsiyorum. Tüm Mersin’i devreye aldığımız zaman 5 milyon dolarlık bir yatırım SCADA sistemi. Burada sadece içmesuyu değil, kanalizasyon sistemi, atıksu arıtma tesislerimiz tamamen bu sisteme dahil oluyor. Bütün verileri oradan alıyor, oradan izliyoruz. Bir yerde su patladı, bir yerde debi düştü, bir yerde debi arttı. Bir yerde kaçak var, bir yerde kayıp var, depoda su seviyesi düştü, depoda arıza var, motopomp su basmıyor, çünkü su görünmüyor. Depoda hepsini SCADA sisteminden görme imkanımız olacak” dedi.

“Arzu ediyorum ki vatandaşa en ucuz suyu verelim”

Genel kurulda, MESKİ’nin Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması hakkındaki madde ile MESKİ 2021 Mali Yılı Ücret Tarifesi Tasarısı ve diğer maddeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliğiyle sevk edildi. Başkan Seçer, ücret tarifesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

“Plan ve Bütçe Komisyonu beni ziyaret etti. Sayın Topkara’nın nezdinde de tüm üyelere teşekkür ediyorum. Çok nezaketli bir davranış yaptılar. Bu bütçe öncesi benim de bilgilerime başvurdular. Hem Büyükşehir’le hem MESKİ ile ilgili beraber konuştuk. Ben kendilerinden şunu rica ettim: ‘Mümkünse tarifelerle ilgili bir düzenleme yapmayalım, buna gerek yok.’ Çok ciddi yükselmeler olmuş. Maliyetler artmış, personel ücretleri artmış ya da alet ekipman ücretleri artmış. Ama biz bunu bir seviyede tutalım, dokunmayalım. Ancak seyyanen herhangi bir arıza durumunda zaman kaybını ortadan kaldırmak için 1 metreküp su bedelini alıyorduk. Bunu makul bir şey yapalım. Bunu da komisyon kararına bırakıyorum. Buradan oybirliği ile çıksın. Benim de kamuoyu karşısında özellikle fiyat tarifelerinde rahatlamak için oy birliğine ihtiyacım var. Ben illaki şu olsun demiyorum. Kurumu, yatırımları da anlatıyorum, çekip çevirmeye çalışıyorum. Ben bu topladığım parayı cebime atamam. Vatandaşın cebinde kalmasını arzu ediyorum. En ucuz suyu verelim. Ama kaçak-kayıp konusunda cezaları çok arttırdık. Burada desteğinizi istiyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, BELEDİYE, BAŞKANI, VAHAP, SEÇER, MESKİ’DE, MALİ, DİSİPLİNİ, SAĞLADIK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA