29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

AB, Türk Makarnasına Uyguladığı Kotayı Gözden Geçirmeli


Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan,Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) makarna satışının yıllık 20 bin tonla sınırlandırılması nedeniyle bu kıtada birçok ülkeden talep gelmesine rağmen ürün ihraç edemediklerini belirtti.

 

Tarih : 23 Kasım 2020 Pazartesi 22:35   Okunma : 1042

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan,Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) makarna satışının yıllık 20 bin tonla sınırlandırılması nedeniyle bu kıtada birçok ülkeden talep gelmesine rağmen ürün ihraç edemediklerini belirtti. Covid-19 salgını sürecinde yıllık kotanın ilkbahar aylarında dolduğunu kaydeden Başkan Hüseyin Arslan, “Avrupa'daki tüketicilerin güvenilir gıdaya, kaliteli ürünlere ulaşabilmesi açısından kota sınırlamasının mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Kotanın artırılması veya kaldırılması halinde dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Avrupa’da da söz sahibi olabilecek güçteyiz." dedi.

‘Makarna üretiminde ve ihracatında küresel oyuncuyuz’
Türkiye’nin makarna ihracatında dünya genelinde üçüncü konumda olduğunu ifade eden AHBİB Başkan Hüseyin Arslan, üretim kalitesi, fiyat politikası ve markalaşma anlamında küresel pazarlarda söz sahibi olan sektörün 160 ülkeye makarna ihraç ettiğini söyledi. Türkiye’nin 2019 yılında 1 milyon 299 bin tonluk makarna ihracatından 609 milyon dolar gelir sağladığını anımsatan Başkan Arslan, “Dünyada söz sahibi olan, rekabet edebilen, kalitesini kabul ettiren sektörümüz, makarna ihracatında 2020 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 241 bin ton miktar ve 643,5 milyon dolar değere ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla makarna ihracatımızda yüzde 27’lik artış yakaladık. Türk makarnası, pandemi sürecinde ihraç pazarlarında en çok rağbet gören gıdalar arasında yer aldı.” diye konuştu.

‘AB, İtalya’ya korumak için kota uyguluyor’
Makarna ihracatında küresel arenada etkin olan Türkiye’nin AB’nin uyguladığı kota sınırlaması nedeniyle bu kıtadaki 3,7 milyar dolarlık makarna pazarından sadece 20-25 milyon dolar pay alabildiğini dile getiren Başkan Hüseyin Arslan, şunları söyledi: “AB,  İtalya’yı korumak için Türkiye’ye yönelik böyle bir kota uyguluyor. Çünkü, İtalya’nın en ciddi ve güvenilir alternatifinin Türkiye olduğu çok iyi biliniyor. Hem kalite hem de fiyat anlamında İtalyan makarnasıyla rekabet edebildiğimizi zaten dünya pazarlarında gösteriyoruz. Avrupa’da da Türk makarnasına karşı artan bir talep var. Ancak karşımıza İtalya’nın AB’de yaptığı lobi faaliyetleri çıkıyor. Bunu aşabildiğimiz takdirdegüvenilir gıdaya, Türkiye makarnasına ulaşan bir Avrupa olacaktır. Sektör paydaşlarımızla AB’ye makarna ihracatımızdaki kotanın kaldırılması için çok yönlü girişimlerimizi sürdürüyoruz.”

Ekim ayında AHBİB’in ihracatı 113 milyon dolar
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerisektörünün ekim ayı ihracatına da değinen Başkan Arslan, yılın 10’uncu ayında sektörün 671 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, aynı dönemde AHBİB olarak yüzde 2’lik artışla 113 milyon dolar dış satıma imza attıklarını belirtti. Başkan Arslan, “AHBİB olarak ekim ayında en çok ihraç ettiğimiz ürünlerde 28,8 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Bunu 24,1 milyon dolar değer ile bakliyat ürünleri, 10,6 milyon dolar değer ile şeker ve şeker mamulleri takip etti. Bu ayda toplam ihracatımızın yüzde 13’ünü oluşturan kırmızı mercimek 13,9 milyon dolar değer ile en fazla ihraç ettiğimiz ürün oldu.” dedi. 

En fazla ihracat Irak, Suriye ve İtalya’ya
Bölge ihracatını ülkelere göre de değerlendiren Başkan Arslan, şöyle konuştu: “Birliğimiz ekim ayında en fazla ihracatı komşumuz Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a yönelik ihracatımız yüzde 23 artışla 18 milyon dolar olarak gerçekleşti ve toplam ihracatımızın yüzde 17’sini oluşturdu. 9 milyon dolar değer ile Suriye ikinci, 7,8 milyon dolar değer ile İtalya üçüncü sırada yer aldı. Bu ayda yüzde bin 977 artış ve 3,4 milyon dolar değer ele elde ettiğimiz Bangladeş en fazla ihracat artışı sağladığımız ülke olarak dikkat çekti. Umman, Hindistan, Hollanda, Pakistan, Japonya, Fransa, Avusturya, Senegal ve Kongo ihracat hacmimizi 4 katına varan oranlarda artırdığımız ülkeleri oluşturdu.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, AHBİB, HÜSEYİN ARSLAN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA